Perşembe, Ağustos 01, 2013

Gece gece başka işiniz yok mu... Diyebilirler!

Amatör liglerimizde gece maç oynanması konusunda girişimler yapılıyor. Bunun ne kadar zamanda icraata döneceğini sizler gibi biz de merak ediyoruz.



Geçen akşam bir hazırlık maçını izlemeye gittim. Hem sahadaki futbola hem de saha dışındaki duruma dikkat ediyordum.
Hem oyuncuların durumunu hem de maçı yöneten hakemin durumunu gözlemlemeye çalıştım.


Saha dışından başlayalım isterseniz ;
Sahanın etrafında evler ve akşam iş yapan iş yerleri olacağından durum biraz karışık olacaktır.
Buradan tüm olumsuzlukları yazmayacağım, sebebi ise sanki gece maçına karşıymışım gibi algılanacak. Sadece şunu söyleyebilirim , %70 kötü , %30 iyi saha dışı için.


Saha dışı ( Trafik ) ;
Trafik konusunu zaten hiç söylemeden geçeceğim , İstanbul'umuzda bildiğiniz gibi 18.00 ile 21.00 arası bir çok yöne trafik duracak nitelikte. Trafik açısından %100 kötü.


Saha içine gelince ; ( Işıklar )
Işık düzeninin şu andaki durumdan daha fazlalaşması gerekiyor. Birçok sahanın 4 direk ile aydınlatıldığını biliyoruz. Bunların da tamamının yanmadığını biliyoruz. Bazı sahalarda da dağınık şekilde aydınlatma var, onlar da yeterli olmuyor. Genel olarak rastlanan topun saha dışına kaçma olayına gelince , gidenin arkasından bir bardak su içilmesi iyi olur. Karanlık yerlerde topu bulmak, samanlıkta iğne aramaya benzer. Düzelirse ışıklar %70 iyi olabilir , %30 ""düzelmez"" kötü olur.


Saha içi ( Hakemler ) ;
Hakemlerimizin gündüz gözü ile gözden kaçırdığı bazı durumlar oluyor elbette , onlar da insan bu da gayet normal. Ancak sahalardaki ışıklar her ne kadar düzeltilse de bir stadyum gibi olmayacağından görülemeyen şeylerin sayısı artacaktır. Bu da hakemlerimiz için olumsuzlukları çoğaltacaktır.


Saha içi ( Futbolcular) ;
Birçok takım gündüz idman yapma yoluna gitmekte. Nedeni ise tesislerini işletmecilere kiraya verdikleri için akşam halı saha maçlarına kiralanıyor ya da tesisi olmayan takımlara idman için kiralanıyor. Gündüz idman yapan takımların oyuncuları ile tesisi olmayıp gece idman yapıp gündüz futbol oynayan oyuncuların durumları zıtlaşacak böylece. Yani bu konuda bir denge kurmak zorlaşacak. Bu işten en çok kaleciler kötü anlamda etkilenecektir.
İyi futbolu olumsuz etkileyecektir. Futbolcudan verim %60-70 olumlu , %30-40 olumsuz olur.


Saha içi ve dışı ( Taraftar ) ;
Süper Amatör Lig'imizin bir çok takımın taraftarlarına baktığımızda çok sesli grupları olan bir takımımızın olduğunu görebiliriz.
Taraftar açısından %90 olumsuz , %10 olumlu sonuçlar olacaktır.
Olumlu olan durum takımlarını izleyemeyenlerin vakit bulması açısındandır.


Buradan anlaşılacağı gibi gece amatör lig maçları zor gibi görünüyor. İnşallah bu olumsuzluklar atlatılır da hepimiz gece maçı izleyebiliriz. Bunun için çalışma yapan herkese kolaylıklar dilerim.


YAZI: OGÜN KOCA

Hiç yorum yok:

2023-24 Türkiye U18 Şampiyonası 1. Tur Toplu Sonuçları

Türkiye U18 Şampiyonası'nda ilk tur karşılaşmaları sona erdi.