Çarşamba, Ağustos 28, 2013

İkitellispor'a sıkılan gaz zararsızmış

Türkiye U14 Şampiyonası Kütahya Grubu'nda İkitellisporlu futbolculara gaz sıkılmasıyla ilgili soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Muammer Güler, yapılan müdahalenin mevzuata uygun olduğunu, kullanılan gazın insan sağlığına zararlı olmadığını beyan etti.



Olayla ilgili olarak, “Gaz mühimmatlarının insan sağlığına kalıcı zarar verdiğine veya bu mühimmatların kullanımından dolayı hayatını kaybeden kişilerin bulunduğuna dair resmi raporlarda intikal eden bir husus bulunmamaktadır” yorumunu yapan Muammer Güler, cop kullanıldığı ile ilgili herhangi bir tespit elde edilemediğini de belirtti.


Mayıs ayında Kütahya'da yapılan U-14 Türkiye Futbol Şampiyonası grup finalinde,İkitellisporlu futbolcular, Bursa Yolspor'un attığı gol konusunda itirazda bulunmuşlardı. Futbolcuların itirazlarına devam etmeleri üzerine Çevik Kuvvet ekipleri sahaya inerek olaya biber gazıyla müdahale etmişti. Gerginliğin ardından futbolcu çocukların hastaneye kaldırıldığı haberi kamuoyuna yansımıştı. Olayın ardında CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran konuyu TBMM’ye taşıdı. Oran, İçişleri Bakanı Güler’den şu soruların yanıtını istedi:


Emri kim verdi?
“Hakeme itiraz eden 14 yaşın altındaki çocuklara müdahale etmek ve saha güvenliğini sağlamanın tek yolu orantısız bir şekilde bu çocuklara, ailelere ve takım yöneticilerine biber gazı ile saldırmak mıdır? Müdahale yönetmelik ve talimatlara uygun mudur? Müdahale edilmesi emrini kim vermiştir? Olayda 14 yaşındaki çocuklara ağır bir müdahalede bulunarak, onların yaralanmalarına sebebiyet veren personel hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? 2002-2013 yılları arasında, yıllara göre amatör, profesyonel veya uluslararası düzeyde oynanan kaç futbol müsabakasında emniyet birimleri tarafından biber gazı kullanılmıştır, bu olaylarda kaç kişi yaralanmıştır?”


Hakem davet etti!
Önergeye yanıt veren İçişleri Bakanı Güler ise güvenlik güçlerinin taraftarların da sahaya girmesi üzerine hakemin daveti ile saha içerisinde gerekli güvenlik önlemlerini aldığını belirterek, şunları kaydetti: “Yapılan uyarılara rağmen sözlü ve fiziki mukavemette bulunan saldırgan iki şahsı etkisiz hale getirmek için ilgili mevzuatın verdiği zor kullanma yetkisine istinaden gaz spreyi ile müdahalede bulunmuştur. Olaya ilişkin görüntülerin incelenmesi neticesinde cop kullanıldığı ile ilgili herhangi bir tespit elde edilmemiş olup, kullanılan gaz mühimmatlarının insan sağlığına kalıcı zarar verdiğine veya bu mühimmatların kullanımından dolayı hayatını kaybeden kişilerin bulunduğuna dair resmi raporlarda intikal eden bir husus bulunmamaktadır.”


Herhalde maç görüntülerini izlemedi
Bu yanıta tepki gösteren CHP’li Oran ise, “Kütahya’da oynanan U-14 futbol maçında Çevik Kuvvet sahaya girmiş, futbolcuları ve yöneticileri coplayıp biber gazıyla müdahale etmişti. Sayın Bakan cevabında diyor ki, ‘cop kullanıldığına dair herhangi bir görüntü bulunmuyor’ ve ‘kullanılan gaz mühimmatının insan sağlığına kalıcı zarar verdiğine’ ilişkin bir resmi rapor da yok. Birincisi, Sayın Bakan, maçtaki görüntüleri nasıl izlemiş belli değil. İkitellispor Kulüp Başkanı Abdülselam Ceyhan, ‘13 yaşındaki çocuklara bu şekilde davranılmasını kınıyoruz. Şikâyetçi olduk. Polislerden şikâyetçiyiz. Sahaya inerek çocuklarımıza cop ve biber gazıyla saldırdılar’ diye açıklama yapıyor. Herhalde Sayın Bakan bu maçın görüntülerini değil, başka bir maçın görüntülerini izledi. İkincisi, biber gazının insan sağlığına kalıcı zarar verdiğine ilişkin resmi bir rapor yok ne demek? Metin Lokumcu, Çayan Birben başta olmak üzere biber gazı sebebiyle hayatını kaybedenler ortadayken daha hâlâ biber gazı insan sağlığına zarar vermez demek, Türkiye ile alay etmektir” dedi.


Kaynak: radikal.com.tr

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.