Çarşamba, Ağustos 07, 2013

İstanbul U13 Kızlar Ligi notları

İstanbul'da U13 Kızlar Ligi sona erdi. Adet olduğu üzere izlenimleri kayda geçirelim, kalıcı olsun.


Nereden çıktı bu lig ?


TFF'nin Kız Futbol Eğitim Merkezi işbirliği yaptığı kulüplerin çalışmalarının devamı olarak bir U13 Ligi öngörülmüştü. TFF yönetim kurulu U13 Ligi esaslarını 13 Mayıs tarihli toplantısında belirleyerek, dörtten fazla takım bulunan iller için o ilin ASKF'sine sorumluluk vermişti. İstanbul'da Mayıs ortasından okullar kapanana kadar bir hareket olmadı. Ta ki Sayın Adem Mat'ın 2 Temmuz tarihinde TFF İstanbul İl Temsilciliği'nde yaptığı toplantıya kadar. Bu toplantıda Ataşehir Belediye, Kireçburnu gibi önemli kulüplerin, oyuncuları yaz tatilinde olması nedeni ile lige katılamayacağı ortaya çıktı. Uzun yoldan gelerek turnuvaya katılma özverisi gösteren Karadeniz Ereğli ve Derince Belediye gibi altyapı kulüpleri ile birlikte, yedi kulübün katılım beyanı üzerine lig düzenlendi. Sayın Adem Mat, ilk olan ve kadın futbolunun geleceği için büyük öneme sahip bu turnuvayı sahiplenerek başarı ile tamamlanmasını sağladı. TFF İl Temsilciliği'nin eski Başkan Vekili'ne, yılmadan her detayı sahiplendiği ve her maçta sahada yer aldığı bu ilkler turnuvası için katılımcı kulüpler teşekkür borçlu kanımca. 


Grup karşılaşmaları'nın başı ve sonu


Gruplar başladığında doğrusu eli ayağına karışan oyuncu sayısı oldukça fazlaydı. Gol yediğinde gözleri dolan kaleciler, topa giderken bacakları titreyen kızlarımız. Ereğli, Faruk Varlık yönetimindeki tecrübeli 1999'lu oyuncuları Ece, Derya ve Rabia ile ilk günden öne çıktı, ve arkalarına bakmadan ligi kazandılar. Derince ise yine tecrübeli ismi Sedanur ile rahat bir ikincilik ile bitirecek gibi gözüküyordu. Ancak grup maçlarının ikinci yarısına eksik kadro ile gelmeye başlayınca beklentilerin uzağında kaldılar. Galatasaray bu turnuvanın en fazla gelişim gösteren takımı oldu. 10-1 Ereğli yenilgisi ile başladıkları turnuvada Derince'yi de devirerek 9 puan yaptılar ve sadece tek bir gol averajı ile yarı finali kaçırdılar. Her iki Derince maçında da son dakikalarda gol yemeleri ikili averajı kaybetmelerine neden oldu. Seyrantepe Yeşilce yeni bir program olarak turnuvadaki son maçta Galatasaray'ı neredeyse yenecek performansa ulaştı.


Diğer grupta güçler daha dengeliydi. Beşiktaş ilk üç maçını kazanarak grup birinciliğini çabuk garantiledi. Dudullu ise heyecanlı başladığı ve ilk iki maçında bir puan çıkarttığı grupta, ısındıkça daha iyi oynamaya başladı. Yeşil beyazlılar önce Beşiktaş'ı devirip, ardından CFS Bağcılar galibiyeti ile yarı finale isimlerini yazdırdılar. Burada CFS Bağcılar'a bir parantez açmamız gerekiyor. Bu takım her üç altyapı kategorisinde, gençler, yıldızlar ve U13'te mücadele eden tek İstanbul takımı. Fatma Hoca'ya tebrikler bu düzeyde bir program uyguladığı için.


Yarı Finaller ve Final


Kadınlar Milli Takım sorumlularının da takip ettiği yarı finallerde Ereğli Dudullu'ye yağmurlu bir havada 7-0 ile rahat geçerken, Derince ve Beşiktaş mükemmel bir mücadelenin olduğu karşılaşmada 4-4 berabere kaldılar. Siyah Beyazlılar penaltı atışları ardından 8-5 üstünlük sağlayarak finale adlarını yazdırdılar.


3.lük karşılaşmasında Dudullu, Yıldızlar Şampiyonası'nda olduğu gibi Derince'yi bir kez daha mağlup ederek üçüncü oldu. Finalde ise Ereğli, Beşiktaş karşısında 4-0 galip geldi ve turnuva şampiyonluğunu elde etti.


Bu lig devam etmeli


Lig sonrasında görüşlerini aldığımız teknik adamların tamamı, ufak tefek aksaklıklara karşın, oyuncularının gelişiminde ligin önemini vurguladılar. İstisnasız tüm takımların temennisi bu ligin 2013-14 sezonunda da, daha uygun bir takvimde ve aksaklıkları giderilerek devam etmesi oldu. Bir teknik direktörün sözleri ile "kızlar futbol oynar mı diyen yöneticilerimiz, zorla sahaya getirdiğimiz oyuncularımız vardı. Şimdi gördüler yaşıtları nasıl oynuyor, neler yapıyor. Bakış açıları değişti. Artık sahadan çıkartamadığımız, hevesle idmanına gelen kızlarımız var."


Öne çıkan oyuncular


Turnuvada oynayan her oyuncu övgüyü hakediyor. Bunun yanında, oynadıkları futbol ile takımlarında bir adım öne çıkan, teknik adamların da dikkatini çeken futbolculardan bahsetmek gerek. CFS Bağcılar'ın golcü kaptanı Hanım Beyazkaz, sağbeki Derya Karagöz, Seyrantepe Yeşilce'nin kaptanı Beyzanur Şen ve kalecisi Aleyna Karakelle iyi işler yaptılar. Galatasaray'ın her maçta yükselen performansında Demet Ocak, İrem Eren ve Sude Sayar'ın katkıları önemliydi. Derince Belediye'de fizik üstünlüğü ile Fatima Sağra Öztürk, hocası nereye koysa başarı ile oynayan Sedanur İnce, Dudullu orta sahasının yükünü çeken Melisa Demir, kalede Ceren Başarslan takımlarının yarı finale gelmesinde etkili oldular. Beşiktaş tarihinin ilk kadın futbolcuları olarak tarihe geçen Dişi Kartallar'ı ise kaptanları Ayşe Şevval Ay taşıdı. Ayşe'nin arkasında Kadriye Işık, Dilek Enli, Aleyna Durdu ve Aylin Altıntaş bu turnuvada kendilerini aşan bir performans sergilediler. Şampiyon Karadeniz Ereğli'de ise zaten Yıldızlar Şampiyonası'ndan bildiğimiz Rabia Civan, Ece Türkoğlu ve Derya Arhan yanında savunmada Nazmiye Özsoy eflatun beyazlıların Türk futboluna yeni katkısı olacak gibi.


 Erdem G

2 yorum:

Tansel dedi ki...

Adem Mat'ı tebrik ediyorum.Çok güzel organize etmiş gerçekten :))
Ancak TFF istesine baktım da neden se bu şahsın adı hiç geçmiyor ?
Kura çekimide TFF il temsilciliğinde değil,TFF Eğitim dairesinde beylerbeyinde yapıldı.Adem Mat'ın yetkisi nedir burda araştırmadan haber yapmışsınız?
Bu arada Adem Mat'ın açtığı yeni cafesinde hayırlı işler diliyorum.

Erdem G dedi ki...

Bu ligi benim ne kadar araştırdığımı, Adem Mat'ın ne yaptığını bilen biliyor. 1 Ağustos tarihindeki haberde sehven yapılan bir ünvan hatası dışında yazılanlarda yanışlık yoktur. Bu ünvan hatasının da pek çok dostumda kırgınlık yarattığını şaşkınlıkla gördüm. Kendilerini kırdığım için, nedenini anlamasam da, içtenlikle özür dilerim. İASKF'nin düzenlemesi gereken organizasyonu neden Adem Mat'ın, hangi yetki ile düzenlediği sorusu için ise muhatap ben değilim.

Sevgiler

Erdem

2023-24 Türkiye U18 Şampiyonası 1. Tur Toplu Sonuçları

Türkiye U18 Şampiyonası'nda ilk tur karşılaşmaları sona erdi.