Çarşamba, Ekim 23, 2013

Teknik Bakış (2): Sisteme göre kadro belirleme

Akademik kariyerli antrenörlerimizden Koray Yıldız teknik-taktik konulardaki yazı dizisinin ikinci bölümüyle bizlerle... Yıldız, yine ülke futbolumuzun önemli sıkıntılarından birine değindi.



2. Kısım


Belirlenen hedef doğrultusunda teknik ekibin sergileyeceği oyun sistemine göre oyuncuların oluşturulması


Ülkemizde futbol denildiğinde insanların iştahını kabartan birçok etken söz konusudur kimi insanlar futbolun maddi kısmından, kimi insanlar futbolun popülaritesinden, kimi insanlar oyuncuların kapasitesinden tatmin olarak futbolun içerisinde yer alabilir tüm dünyada bu şekilde seçeneklerin olduğu gerçektir. Fakat futbol kulüplerinde tam anlamı ile görev dağılımının sadece kağıt üzerinde kaldığı görülmektedir.


Bir futbol takımında sezon bası hedef belirlendikten sonra belirlenen hedefe sorunsuz gidebilmek ya da sorunları en aza indirmek için uygulanması gereken en önemli nokta oluşturulacak takımın sorumluluğunun sadece teknik ekip kontrolünde olması gerektiğidir. Tabi ki idari anlamda, birçok yapının oluşturulması noktasında ya da oluşabilecek boşlukların doldurulması noktasında yöneticilerin ve kulüp idaresinin rolü tartışılmazdır. Fakat konu teknik taktik psikolojik konulara gelince bunun tek sorumlusu ve yapılandıracak mercisi teknik ekiptir. Bir oyuncu ya da oyuncu grubu futbol kalitesi olarak üst düzey olabilir ya da daha önceki futbol deneyimlerinde kendinden söz ettirmiş olabilir fakat uygulayacağımız oyun sistemine uymuyorsa kulüp için sadece maddi bir yük oluşturmaktan başka bir durum ortaya çıkmayacaktır, aynı şekilde futbolcu temsilcilerinin ya da yönetim kısmındaki görevlilerin beğenilerini kazanmış onlar tarafından kulübe transfer edilmek istenen oyuncular da olabilir fakat aynen birinci örnekte olduğu gibi eğer sadece çoğunluk tarafından beğenildiği için transfer edildiği takdirde yine sonuç hüsranla bitebilmektedir.


Ülkemizde takım oluşumlarında gerek altyapılarda gerekse a takım seviyesinde organizasyonlar adına seçme denilen ve çoğunlukla birbirini tanımayan ve ilk defa bir araya gelmiş oyuncu topluluklarının izlenmesi ile gerçekleştirilmektedir, ayrıca çeşitli oyuncu temsilcilerinin elinde bulunan oyuncu portföylerinin sunulması ile ya da tabiri caizse ‘şu takımda bir oyuncu varmış çok iyiymiş özellikli bir oyuncuymuş’ söylemleri ile oluşturulmaktadır.


YAZI: KORAY YILDIZ

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...