Perşembe, Ekim 31, 2013

Mağduriyetin önüne nasıl geçilir?

Amatörde alacak konularında kulüpler ve futbolcular arasında sık sık sorun yaşanıyor. Peki bu sorun nasıl çözülür? Futbolcular mağdur olmamak için ne yapar? Rıdvan Güney yazdı.



Ülkemizde amatör lig oyuncuları; mevzuatların yeterince uygulamaya dönük olmaması nedeniyle bir çok sorun yaşamakta, mağdur olmaktadır. Bu konuda ilk akla gelen sorun ise kulüplerden alacaklarını tahsil edememeleri. Peki bu mağduriyet neden giderilemiyor, amatör futbolculara vaat edilenler neden verilmiyor ?


Bu sorumuza cevap bulabilmek için TFF talimatlarına bir göz atalım:
Talimatlarda futbolcular ikiye ayrılmıştır; amatörler ve profesyoneller. Amatörler; futbol oynamak için kulüplerden zorunlu giderler dışında ücret almayan futbolcu olarak tanımlanmıştır. Profesyonel futbolcular ise, bu giderlerden daha fazlasını almak üzere yazılı sözleşme yapan futbolcu olarak tanımlanmıştır.


Amatörler için bütün sıkıntılar aslında buradan kaynaklanıyor. Zira amatör oyuncunun TFF tarafından korunabilecek bir sözleşme yapması, kulüple masaya oturması imkansız gözüküyor.


Tanıma göre amatör oyuncu profesyonel futbolcu sözleşmesi yapamıyor. Sözleşme yapsa da bu profesyonel futbolcu sözleşmesi olamıyor. Çünkü karşısındaki kulüp profesyonel değil; yani talimatlara göre bu sözleşmeyi yapma yetkisi yok. Kaldı ki; bir temsilci (menajer) tarafından temsil edilmesi de mümkün gözükmüyor. Yani bir futbolcunun tüm haklarını gözetmesi gereken; yeri geldiğinde futbolcunun kendisinden çok futbolcuyu düşünen bir temsilci aracılığıyla kendini savunamıyor. Sebebi ise profesyonel sözleşme yapılamaması.


Federasyonun düzenlemeleri amatörlük kavramında hareket etse de uygulamada durum çok daha farklı. Şu anda adı ‘amatör’ olan liglerde oyunculara vaat edilen sadece malzeme, sigorta ve yol giderleri değil. Bunlardan daha fazlası. Ancak her oyuncu vaat edilenleri alamayabiliyor. Sebebi ise oyuncuların yeterince kendilerini güvence altına almadan, kimi zaman ise mecburiyetten verilen her sözü dinlemeleri. Üzülerek de belirtmek gerekir ki bazı çevreler talimat hükümlerini kullanarak verdikleri sözlerin arkasında durmuyor.


Peki amatör futbolcular bu mağduriyetten nasıl kurtulabilir?
Öncelikle amatör futbolcular öngörülü hareket etmeli.
Bu konuda pek çok fikir yürütülebilir; her ne kadar profesyonel futbolcu sözleşmesi yapamasalar da alacaklarının varlığını ispatlamak için bir hizmet sözleşmesi ya da alacaklarının varlığının ispatına ilişkin bir sözleşme yapabilirler. Tabi bu sözleşmeyi yazılı yapmak en doğrusu. Çünkü alacaklarını talep ettiklerinde ve itiraz ile karşılaştıklarında bu yazılı sözleşme ile mağduriyetten kurtulabilirler.


Yalnız burada profesyonel futbolcu sözleşmesinden farkı; başvurulacak merci TFF değil adli makamlardır. Tekrar belirtelim; sözleşme profesyonel futbolcu sözleşmesi değildir.


Kısa süreli vaat edilen alacaklar için çek veya ileri tarihli çek düzenlenmesini de talep edebilirler.


RIDVAN-GUNEYYAZI: RIDVAN GÜNEY / İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi


NOT: Bu yazı herhangi bir danışmanlık kapsamında değildir. Yalnızca bilgi verme amaçlıdır.

Hiç yorum yok:

Ataşehir Arenaspor zorlu mücadeleye hazır

İstanbul 2. Amatör Lig 17. Grup'ta lider Ataşehir Arenaspor bugün sahasında takipçisi Valide Tayfunspor'u konuk edecek.