Cumartesi, Ekim 12, 2013

Mutlu Kayan ile dobra dobra

Düzce'de 2013-2014 Süper Amatör Lig önümüzdeki hafta sonu start alacak. Şampiyonluğun en büyük adayı olan Düzcespor Basın sözcüsü Mutlu Kayan ile biraz olsun dertleştik, dobra dobra konuştuk.

“Çalışmalar hakkında biraz olsun bilgi verir misiniz”
Bu kadronun ligde ve baraj müsabakasında başarılı olması için büyük ciddiyet içinde çalışıyoruz.Çok iyi bir kadro oluşturduğumuza inanıyoruz. Bu kadronun oturması için çok fazla müsabaka yapmamız gerekiyor. Yeni sezon önümüzdeki hafta sonu başlayacak. Biz lige hazırız ama bizim hedefimiz Bölgesel Lig’e yükselmek. Bunun için güzel bir  kadro oluşturduk. Bu kadro ile önce Süper Amatör’de şampiyon olup daha sonra  Bölgesel Lig baraj maçında da başarılı olmak istiyoruz. Amacımız lig oynanırken kendi ligimizin üstündeki takımlarla hazırlık müsabakaları oynamak olacak.


“İleride herhangi bölgeye oyuncu transferini düşünüyor musunuz”
Evet iyi tecrübeli kaliteli santrafor’a birde orta saha’ya ihtiyacımız var,Aceleci davranmayıp sık eleyip sık dokuyup bu mevkilere oyuncu alacağız,çünkü sezon uzun; kartlar, hava muhalefeti gibi etkenler bizi zorlayabilir. Bu sezon aldığımız oyuncularımız zaten çok kalitelidir.

“Alt yapı için düşünceleriniz nedir”
Futbolda başarıya ulaşmanın en önemli olmazsa olmazlarının başında alt yapı gelir. Düzce de potansiyelin olmasına rağmen alt yapı çalışmaları ve imkanları hiç yeterli değil. Açıkçası birkaç kulüp hariç kulüp yöneticilerinin alt yapıya bakışı da hiç olumlu değil Bence Düzcespor’un da yapması gereken ilk şey bu. Tabi başka sebepler de var doğal olarak. Ama benim gördüğüm en önemli sorun alt yapısı ve yerli oyuncusunun olmayışı.


“ Düzce’de Tesisler yeterli mi”
Bu konu hakkında fazla konuşmaya gerek yok. Saha ve tesislerin yetersiz olduğu ayan beyan ortadadır.Düzce’mizde halen bir doğal çim 3 adet suni çim sahası var,bu sonuç iyi bir sonuç değildir


“Okul Sporları sizce önemlimidir”
Her işte olduğu gibi; sporda da, okul sporlarında da başarı çalışarak elde edilir. Tabi bu bir ekip işidir. Özellikle okullarda, okulun müdürünün destek vermediği bir okulun, ya da Beden Eğitimi Öğretmeninin başarıya ulaşması pek mümkün değil.Spor okullara tam girmeli,maalesef  bizde spor  çok az girmektedir Okul Sporları faaliyetlerinin sorumluluğu Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüklerine geçmesinden dolayı Milli Eğitime spor adına yapacak çok fazla bir şey kalmadı. Fakat Milli Eğitim Bakanlı ve ülkemizin genel politikası olarak öğrencilerin sınav sayılarının daha azaltılarak spora ve diğer sosyal faaliyetlere rahatça zaman ayırmaları sağlanmalıdır. Ayrıca sporda dünya standarlarına erişebilmemiz için beden eğitimi ders saatlerin artması ve her okulun bir spor salonu olması gerekir. Tabi bütün bunlar ülkenin genel ekonomik durumuyla alakalı şeyler.

Amatörde para olayını doğru buluyor musunuz “
Bu soruya benim cevabım evet. Amatör futbol oynayan ya da başka bir branş’la  uğraşan sporcular para kazanabilmelidir. Fakat bu spor kulüplerine devlet yardımı olmalıdır. Ya da sponsorluk yasaları daha cazip hale getirilmelidir. Fakat şunu da söylemeden geçemem. Birçok futbolcu nerde ne şartlarda olduğuna hiç bakmadan kendine hayli yüksek değerler biçiyor. Parayla ilgili fazla diyalog kurmaya çalışıyor. Genellikle de hoş olmayan diyaloglar. Ben bu durumdan hayli rahatsız oldum. Adamın idmana geldiği yok, sahada güç bela duruyor maçtan sonra yöneticinin yakasına  para  diye yapışıyor. Bunlar da hoş değil. Nerde, ne şartlarda ve ne değerde futbol oynadığına dönüp bakmalı insan. Spor kamuoyunda neden Düzcespor’da Düzce’li futbolcu oynamıyor serzenişleri var.Biz yönetim olarak teknik kadronun istediği doğrultusunda Düzce’li futbolcularla görüşmelerde bulunduk. Bazı futbolcular çok uçuk fiyat istediler, bazı futbolcularda bizden daha az veren kulüplerle anlaştı. Düzcespor maalesef artık marka olmaktan çıkmış ve biz Düzcespor’u marka yapmak zorundayız. Düzce’li futbolcular Düzcespor yerine bölgeselde oynayan ve bizden daha az para veren diğer takımları tercih ediyorsa ve bence düşünülmesi gereken bir durum. Taraftarlarımızın bunu bilmelerini istiyoruz. Yönetim eleştirirken iyi düşünsünler.Bizde şu anda sekiz Düzce’li oyuncu bulunmaktadır.

DSCF8621


“Futbolcuların ahlaki kuralları sizce nasıldır”
Futbolcuların terbiye seviyesine gelince. Gerçekten bu durum içler acısı. Çok şükür futbol sayesinde çok değerli insanlar tanıdım.  Bu durum da aile yetiştirme tarzına bağlı aile bireyleri de işi maddiyata döktüğü zaman işler farklı yöne kayıyor. Bizde futbol küfredip stres atma aracı gibi kullanılıyor. Futbolcu ve seyirciler; hakemlere neredeyse insan gözüyle bakmıyor, onlara söylenen her türlü ahlaksız sözü mubah görüyor. Bu gerçekten üzücü bir durum.


Düzce’mizde hakem olayı için ne diyeceksiniz”
Hakemlik yapmak insanlara hiç cazip gelmiyor. Genellikle beklide , hakemlik paraya ihtiyacı olan insanlar tarafından, para için yapılıyor. İşte bu yüzden de hakemlerin, iyi hakemlik yapma durumu belli bir seviyeyi geçemiyor. Toplumumuzda hakemler bu kadar horlanmasa, küfür yemese bu işi çok daha fazla sayıda kişi yapmak ister ve rekabet artar. Böylece hakemlikte ki kalite de artar. Ama maalesef, gerek futbolcu, gerek seyirci ve hatta yöneticilerin terbiye seviyesi bazen çok düşüyor. Buna bazen biz antrenörler de eklenince ortaya hiç hoş olmayan durumlar çıkıyor. Bunların hepsinin çaresi eğitimden geçmektedir.Ben bölgemizin hakemlerini çok başarılı buluyorum.


“Düzce’de  bulunan hocaları nasıl buluyorsun”
Bence ilde çok değerli hocalar var. Fakat çalışmaları için uygun ortam ve şartlar yok. Elbette bu da kenardan bakıldığında ‘bu adamın burada işi ne’ dedirtenlerde var. Ama daha önemlisi uygun imkanların olmayışı. Yoksa kimsenin kimseden eksiği yok. Günümüzde bilgiye ulaşmak ya da futbolu bilmek çok zor şeyler değil. Bunun için biraz çabalayan ve insan ilişkileri iyi olanlar bu işte bir adım öne geçiyor.Ayrıca bölgemizde maalesef kendi aralarında bir kıskançlık ,iletişim bozukluğu var ,oysa birbirlerine destek olurlarsa başarı gelir,eğitim kültür,kitap okuma alışkanlığı pratik olarak kendi sevilerini ileriye taşımaları gerekiyor.Sizin bir işletmeniz var her şey mükemmel ama bir şey eksik,işte bu da iletişim’dir ,sizin yaklaşımınız iletişiminiz olmazsa o işletme yürümez batar


“ Sizce Belediyelerin spora desteğini doğru buluyor musun”
Valla doğru bulmuyorum desem bu büyük haksızlık olur. Ben belediyeler dışında spora katkı sağlayan pek başka kuruluş ya da kurum görmedim. Yapanlarda belediyelerin aracılığıyla ya da baskısıyla yapıyor. Ben burada ki en önemli konuyu teşvik kanunları çıkarılması gerektiği olarak görüyorum.Bölgemizde her kesimin elini taşın altına sokmalı,yalnızca işi nasıl olsa belediye görüyor diye düşünmemelidir,sporu seven herkes bu konuda destek vermelidir.Yoksa yavaş yavaş bölgemizde sporun hiç biri önem kazanmaz,başarı olmaz,çekişmeyi bırakıp el ele vererek gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumalıyız.


 


“Ligler nasıl  kalite gelmelidir”
İddialı takım sayısının fazla olması her zaman lige heyecan katar. Bu yüzden üst tarafta da, alt tarafta da takımları yarışa itecek şeyler yapılmalı. 13 takım var, biri çıkacak 2 si düşecek. Bu bütün heyecanı öldürür. Maçlar bittiğinde futbolcu seçmeleri için bazı turnuvalar yapılmalı,sezon bitince bir çok turnuvalar düzenlenmelidir,farklı bölgelerden gelecek sporcuları buralarda görme şansımız olur,onları da kendi safhamıza çakebiliriz. Bunlar futbola heyecan katan işler olur, çokta zor işler değil.


 


“ ASKF Başkanı ve il temsilcisine bakış açınız nedir”
Benim gördüğüm kadarıyla başarılı. Ayrıca hem ASKF başkanına hem de il temsilcisine her an ulaşıp her derdini anlatabiliyorsun. Ben herhangi bir olumsuzluk görmedim. Burada herkese görev düşüyor,bu arkadaşlara destek verilmelidir bütün kulüpler koordineli iletişim sağlayıp hep birlikte başarıyı yakalamaktır.Her şeyi bu arkadaşlara yıkmak doğru değildir.Onlarında zaman zaman hataları olabilir,bütün kesim onlarla iletişim yaparsa iyi olur.


 


Bölgemizde  profesyonel takım olmaması sizce negatif midir”
Bu olay elbette negatif olarak hayli etkiliyor .. Düzce deki gençlerin formasını giyme hayali kurabilecekleri bir kulüp yok. Hem ayrıca Düzcespor da süper amatörde bile kendi futbolcuları oynamıyor. Bu duruma ben gerçekten anlam veremiyorum. Bu eskiden böyle değildi az topa vurmasını bilen ,hemen işi maddiyata döküyor,ayrılıp başka yerlere gitme için çaba sarf ediyorlar ,buna anlam veremiyorum.


 “Buradan seyircilerimize neler söylemek istersiniz”
Düzcespor'u sağlam bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Bu hem güçlü bir yönetim yapısı ile olacak hem de sağlam bir alt yapısı ile olacaktır. Bu amaçla Düzcespor için kulüp binası yapmak istiyoruz, sağlam bir alt yapı için de tesisleşmeyi gerçekleştireceğiz. Geçmiş dönemde görev yapan yönetimdeki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, yeni dönem için de çok çalışacağımızı belirtmek istiyorum.Yeni başlayacak sezon için bütün spor kulüplerimize,hakemlerimize,saha komiserlerimize,basınımıza ,sporu yönetenlere hayırlı uğurlu olmasını dilerken,sezonun kavgasız,olaysız,centilmence geçmesini canı gönülden diliyorum.


“İbrahim Tuzcu”
Bende Yerel Futbol, KDZ Ereğli Değişim, Düzce Damla gazete adına bu imkanı bize verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.


SÖYLEŞİ: İBRAHİM TUZCU

Hiç yorum yok:

Sultangazispor BAL umutlarını sürdürdü

İstanbul SAL Klasman A Grubu son hafta maçında Sultangazispor Beşyüzevlerspor'u 1-0 yendi.