Perşembe, Mart 01, 2012

Köşe: Kemal Aktaş’ın kaleminden Çatalcaspor-Vefaspor maçı

İstanbul Süper Amatör Lig Kulüplerinden Yeşil Esenyurt’ta görev yapmaktan olan başarılı Teknik adamlardan Kemal Aktaş, 29 Şubat 2012 Çarşamba günü, Esenyurt Hakan Şükür Stadında oynanan ve yeşil-beyazlı ekibin 3-0 kazandığı, Çatalcaspor-Vefaspor, Süper Amatör Lig Klasman Grubu müsabakasını Yerel Futbol Sitesi ziyaretçileri için yorumladı.


Süper Amatör Lig Klasman Grubunda spor kamuoyunca favori olarak nitelendirilen ancak ilk maçlarını kaybeden Vefa ile Çatalca takımları Esenyurt Hakan Şükür Stadı’nda karşı karşıya geldiler. Hava ve saha şartlarının maç oynamaya müsait olması seyircilerde de iyi futbol beklentisine sebep oldu.

İki takımda sahaya kazanmak duygusuyla çıktıklarını bizlere hissettirdiler. Maç adeta gol ile başladı. Vefaspor’un tecrübeli defans oyuncusu Tarık’ın pası ile Vefa’nın sağ çizgideki başarılı oyuncusu, alt yapısı Galatasaray olan Hakan Yamaç, taşıdığı topu çaprazdan orta yapmak niyetiyle kaldırdığında top Çatalca kalecisi Mustafa’nın müdahalesine rağmen gol olduğunda henüz daha maçın başlarıydı. Bu şok ve sürpriz gol Çatalcaspor takımını fazla etkilemedi. Hatta daha fazla adamla Vefa kalesine yüklenmeye başladılar. Bu bölümlerde Çatalcaspor takımının daha çok topa hakim olarak oyuna hükmetmek istediğini gözlemledik. Çatalcaspor takımı bu hücum denemelerinden sonuç alamayınca, Vefaspor ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

İkinci yarı başladığında Çatalcaspor’un beraberlik için geldiği anlarda, kaptırdığı topların kontraya dönmesi Çatalcaspor ikinci golü yiyeceğini hissettiriyordu. Böyle bir pozisyonda Vefa atağını kesen Çatalcaspor defansı faul yapınca yaklaşık 25 metreden barajın üstünden kaleciyi avlayan Doğan durumu 2-0’a getirdiğinde de Dakikalar 70’i gösteriyordu. Artık Vefa takımı oyuna ağırlığını koyup topu istediği gibi dolaştırmaya başlamıştı. 75.dakika’ya gelindiğinde yeşil-beyazlı ekibin Kuştepespor’dan transfer ettiği kaliteli oyuncu Tolga Öztürk, kendi taşıdığı topu önce kaybetti sonra önünde bulduğunda da gole çevirdi ve skoru 3-0’a getirdi.

Vefa takımı Çatalcaspor’un 10 kişi kalmasıyla, kalan bölümleri topa daha fazla sahip olarak geçirdi. Böylece ikinci maçında üç puanı 3 golle almış oldular. Ancak Çatalca takımının iki maçtır yenilmiş olması kimseyi yanıltmasın. Bozulmadan bu şoktan çıkıp önümüzdeki haftalarda bugün, zaman, zaman iyi oynadıkları oyunu skora yansıtabilirlerse BAL için iddialı olabilirler. Vefa maçında izlediğim Çatalcaspor, bana göre bu hedefini başarabilecek kapasiteye sahip.
Vefa neden kazandı? Çatalcaspor’un eksik yaptığı neydi?
Öncelikle Erdem’in sakatlanıp (kaşı açıldı) çıkması Vefa’nın bir bakıma şansı oldu. Kenar oyuncusu özellikleri olan Erdem ve benzer pozisyon da oynayan Hakan ile atakları güçlü ve etkili yapacak olsalar da, fazla defansif yönleri olmadığı için orta saha da yük sadece Sezer’in omuzlarına kalıyordu. Bu da ilerleyen bölümlerde sıkıntı yaratırdı. Ancak Doğan’ın oyuna dahil olmasıyla orta saha kontrol altına alınmış oldu. Bu durum, oldukça kaliteli bir sol orta saha oyuncusu Orçun’un (Galatasaray PAF takımında iken geleceğin yıldızlarından biri olacağı gözüyle bakılıyordu) oyunda öne çıkmasını sağladı. Orçun da teknik görüntüsünü topu oyuna iyi sokma becerisiyle birleştirince etkili paslar atarak hücum girişimlerine dinamizm getirdi. Özellikle Tolga Öztürk taşıdığı toplarda etkili oldu. Vefaspor’da ilk maçta alınan mağlubiyet futbolcuların üzerinde oldukça hırs yaptığı gözle görüldü. Ben bu maçta Vefaspor adına, Tolga Öztürk, Orçun, Tarık, Sezer ve bu ligin en kaliteli oyuncularından biri olan tecrübeli stoper Mehmet Çağlar, diğer arkadaşlarına göre maçta öne çıkan oyunculardı. Bu maç ile ilgili küçük bir ayrıntı da vereyim, Vefaspor’un bu sezonki 100. golüne Tolga Öztürk imza atmış oldu.

Vefaspor ilginç bir takım olma özelliğini barındırıyor. 24 kişilik bir futbolcu kadroları mevcut ve bu futbolcuların hepsinin ilk 11’de görev yapabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum.

Çatalcaspor takımı inatla oyuna denge getirme çabası içinde dönen kontra toplara önlem almayı ihmal edince sıkıntılı durumlara düşmeye başladı. Ön Libero oynayan Cem ve Emircan’ın dönebilecek toplara kademeli olarak pozisyon almamaları bu durumu hazırlayan en önemli faktör gibi gözüktü. Ani top kayıplarında set oyununa dönüp rakibi defansa yük binmeden karşılayamadığınızda defans ya dengesiz yakalanacak ya da faul yapmak zorunda kalacak. Her iki durumda da yaşanan zaaflar skora olumsuz yansıyacak. Çatalcaspor takımı skor dezavantajı ile başladığı maçta, oyunun büyük bölümünde bunu yaşadı.  

Sonuç olarak şu anda iki yenilgi almış olmalarına rağmen Vefa karşısında çok iyi bir futbol sergileyen Çatalcaspor için gelecek günler güzel görünüyor. Emircan, Cihan, Önder Mula etkili olmasına bir türlü golle buluşamadı.  Orta sahada oynayan kaptan Evren Selim stoper sakatlıkları sebebiyle forma giyemediklerini de belirtmem gerekir.  

Saygı ve sevgilerimle.

YAZI: KEMAL AKTAŞ

3 yorum:

Atilla Seymen dedi ki...

seni çok seviyoruz Hocam. Atilla Seymen.

Adsız dedi ki...

hoca haklı bu skor kimseyi aldatmasın bi gol şansa diğeri frikikten geldi maçı izledm çatalca çok iyi pas yapan takım bence bal'a çıkarlar forvette biraz daha şanslı olsalar

Adsız dedi ki...

çatalcaspor iyi takım özellikle yetenekli futbolcuları var özellikle önder ve cihanı dikkatle izleyin

Sultangazi ve Dikilitaş play-off oynayacak

İstanbul SAL Klasman'da normal sezon sona erdi.