Perşembe, Haziran 20, 2013

Yıldız Kızlar Türkiye elemelerinin ardından

Geçtiğimiz üç gün boyunca Türkiye'nin on ilinde Türkiye Yıldız Kızlar Şampiyonası grupları oynandı. Hafta içine denk geldiği için yalnızca İstanbul grubundaki altı karşılaşmayı izleyebildim. Ancak, dönüp baktığımda, katılan kırk takımın yirmiüçü ile düzenli olarak konuşmuşuz maçlar boyunca. Bunlardan kalanlar ile birlikte genel değerlendirmelerimi aşağıda bulabilirsiniz.


Her şeyden önce herhalde organizasyon ile ilgili birkaç söz söylemek gerek. Katılımcı takımların bazılarından yaş limitleri ile ilgili oldukça yoğun sitem duydum. Hatta bu sınırlamalar ile sezon başından beri çalıştıkları planlarının bozulduğunu, yeni oyuncular ile hazırlıksız çıkmak zorunda kaldıklarını söyleyen pek çok takım vardı. Federasyonun, hızlı büyüme çağındaki kızları yakın yaş gruplarında oynatmayı ve klüplerin bu şekilde planlamasını istediğini biliyorum. Ancak, sanki bu kadar önemli bir değişiklik daha erken açıklansaydı, klüplere uyum göstermek için daha fazla zaman tanınmış olurdu. Federasyonun klüpleri düşünerek Yıldız ve Genç Şampiyonaları ile Lig'i üstüste getirmek istemediğini de biliyorum. Yine de Şampiyona programları sezonun başında açıklanırsa klüpler buna göre planlama yapıp, daha hazır gelebilirler. Son olarak da sağlık konusunda değinmek istiyorum. Başka illeri bilmiyorum, kimin sorumluluğunda olduğunu da bilmiyorum ama İstanbul'da, Türkiye Şampiyonası maçlarında bir sağlık ekibi arıyor insanın gözü.


Turnuvaya gelince ...


Karadeniz Ereğli, savunmada Rabia liderliğinde ve ileride Damla, Derya, Ece üçlüsü'nün sürüklediği çok iyi bir takım olmuş. Tüm maçlarını farklı kazandılar. İlginçtir ki tüm maçlarda rakiplerinin gol atmasına kadar skor başabaş gitti. Ardından adeta karşı kaleye gol yağdırdılar. Geçen senenin şampiyonu Amasya Eğitimspor ve ikinci Gülizar Hasan Yılmaz bu sene de rahatça gruplardan çıktılar. Geçen yılın üçüncüsü Akdeniz Nurçelik bu yıl katılmadı. Dördüncü Gazikent ise yeni bir ekiple geldiği Kayseri'de ancak üçüncü olabildi. Altyapısı kuvvetli ekiplerden Fomget Gençlik ve 1207 Antalya grup liderliği için zorlanmadı. Trabzon İdmanocağı ile Konak Belediye ise bazı maçlarda yakın sonuçlar almalarına karşın tecrübeleri ile liderliği bırakmadılar. Şanlıurfa Gençlik Van grubunu lider bitirdi. İkinci ligde zorlu bir playoff mücadelesi veren Mersin Camspor ve Adana Akdeniz Demirspor'un mücadelesinde, zafer bir gollük genel averaj üstünlüğü ile Mersin ekibinin oldu. Akdeniz Demirspor ise en iyi ikinci olarak bir üst tura adını yazdırdı. Maraşgücü son dakikada aldığı Malatya Bayanlar maçı sonrasında rahatça liderliğe ilerledi. Malatya Bayanlar da en iyi ikinciler arasında yerini aldı.


Diğer ikincilere baktığımızda, altı puanlı takımlardan Konya İdmanyurdu, Tokat TOKİ İÖO ve Nazilli Belediye çıktı. İlk yılında gruptan çıkmayı başaran Kavak Meydanspor'u ayrı olarak kutlamak gerek. Samsun İlkadım Belediye, güçlü Amasya Eğitim karşısında aldığı 9-0 yenilginin faturasını eleme turuna averaj ile çıkamayarak ödedi. CFS Bağcılar, Kayseri Gençlerbirliği ve Siirt ASP de diğer şanssız ikinciler oldular.


Gazikent'ten bahsetmiştik. Derince Belediye de güçlü altyapısına karşın bu yıl başarılı olamadı. Bir puan ile grubun en altında yer aldılar. Yeni boygösteren takımlardan Dudullu, iyi başladığı turnuvanın ardını getiremeyince üçüncülük ile yetindi. Harb-iş, Osmaniye Halk Eğitim, Elazığ Bordo Atletik ve Trabzon Erdoğdu puan alamamalarına karşın kadın futbolunun yayılması açısından, katılımları ile umut verdiler. Yine yenilerden Giresun Sanayi, son gün Kavak Meydan maçını 2-1 kaybetmeseydi eleme turunu görebilirdi. Benzer şekilde Muş Kartal'ın da önüne son günkü 4-2'lik Siirt ASP yenilgisi çıktı. Onlar da çıkabilirlerdi.


Sözlerimi bitirmeden Yıldız kızlarda, izleyebildiğim kadarı ile tahminimi de yazayım buraya. Görebildiğim kadarı ile Karadeniz Ereğli ve Amasya Eğitim takımları diğer takımlara göre bir derece daha yukarıda duruyorlar. Onları Gülizar Hasan Yılmaz ve Fomget Gençlik'in zorlayabileceğini düşünüyorum. 1207 Antalya'yı hiç izleyemedim ama sürpriz hakkımı da onlardan yana kullanmak istiyorum.


Sevgiyle kalın.


Erdem G

2 yorum:

ARİF İMAMOĞLU dedi ki...

Yazınızı okudum tff kadın futbolunu idare edenler işlerin bir an olsun bitsin mantığıyla hareket ettiği için ilkadım belediye spor olarak 3 aylık emeğimizi boşa çıkardılar.Sadece suçumuz geçen yılın birinci olan iline yakım olmamız ve o gruba verilmemiz Amasya yine rahat birinci olacak son 6 yılda kadın futbol takımların 94 tanesi kurulmuş 38 tanesi kapatılmış kapatılma nedenlerinin birinci sırasında tff nin kötü yönetimi gelmektedir bizde 6 puan yaptık ama averajımız kötü çünkü bir önceki yılın birincisiyle bizi aynı gruba vermeleri o grupda Amasya dengeleri bozdu Amasya harıç diğer takımlar birbirlerine denk averaj uygulamasını yalnış buluyorum çünkü rakıplerimi kurayla ben değil tff kendi isteği doğrultusunda belirliyor

Hüseyin Türk dedi ki...

Her şeyden evvel sitenizin bayan futboluna ilgisini oldukça önemli bulduğumu ifade etmek isterim.Afyon'da oldukça verimli bir şampiyona oldu. Her ne kadar farklı sonuçlar alsak da ,benim için değer ifade eden takımımın futbolun tüm detaylarını sahada en iyi şekilde yansıtarak Afyonlulara iyi müsabakalar izletme keyfini oluşturması oldu. Kadro sıkıntısı yaş dengesizliğinden kaynaklandığı gibi en büyük sıkıntımızlarımızdan bir tanesi okulların kapanması ile istediğimiz sporcuları şampiyonaya getiremememiz oldu.Ailelerin tatil planları,memleketlerine gidenler bizler için hep bir sıkıntı..Kısıtlı kadromla amaç yeni yetenekleri lige hazırlamak..Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çalışmalarımızı asla neticelere bakarak yapmıyoruz.
TFF, yeni dönemde alt yapı maçlarını sezon içinde oynatırsa,katılım anlamında iyi olacaktır.
saygılarımla

Boğaziçi 1907'nin zirve keyfi

Beykoz İlçesinin İstanbul 2.Amatör Lig'deki temsilcilerinden Boğaziçi 1907 Spor, hafta içi müsabakasında Paşabahçe Stadı'nda konuk e...