Salı, Haziran 07, 2011

Karşınızda Yusuf Tunaoğlu Mezarlığı!



Üç Beşiktaş gönüllüsünün 1 trilyon harcayıp kulübe tahsis ettirdiği Yusuf Tunaoğlu Stadı, siyah-beyazlı yönetimin kira ödememesi ve bakım yapmaması nedeniyle Beşiktaş'tan alınmıştı. Bakımsızlıktan dökülen stat şimdi mezarlık olmak üzere! Orhan Budak’ın yazısı…


Değerli sporsever dostlarım, hepimizin gönül verdiği sporun bizler futbol  tarafını tercih etmiş ve gönül vermişiz. Ölesiye sevenlerimiz var içimizde futbolu ve futbolu icra eden sporcularımızı. Öyle futbolcular yetişiyor ki bu yetişenler arasında  efsaneler mevcut. Devirden devire attığı goller, çalımlar, başarılar bir de yakışıklılar vardır. Bakmayın siz şimdi Alex’lerin, Santos’ların cirit attığına  bizlerin gençliğinde Metin’lerin, Can’ların, Turgay Şeren’lerin, Basri’lerin ve Yusuf Tunaoğlu’ların adları doğan çocuklarımıza verilirdi. Onlar bir başka tat idiler sporumuzda ve futbolumuzda. Sonra rahmetli Yusuf Tunaoğlu’nun o haşmetli futbol yaşantısının ölmezliği olarak  Ayazağa’da yapılan stada adı verildi. Orada oynanan maçlara gittiğimizde pırıl pırıl bir stat ve  tesislerin güzelliği her kesimi mutlu etmişti.


Kargidanoğlu: Bu saha için çok uğraştık
Yıllar geçtikçe neler olduğunu hep beraber fotoğraflardan görmekteyiz. Şimdi bu ihmalkarlığın bedelinin neler yaptığına ve hala sessiz kalınırsa neler olacağına  bir bakalım. Ama öncesinde stadın buraya yapılışını, geçmişini, sorunları bir bilenden, Ayazağa Esenspor Yöneticisi Ali Kargidanoğlu’ndan öğrenelim:


“Ayazağa’mız gelişmeye başladığında yerleşim yerlerimizde gençlerimiz için spor sahalarının eksikliği hissedilmeğe başlanmıştı. Ayazağa Sahası  ihtiyacı karşılayamıyordu. Gençlerimiz için devlet büyüklerimiz faaliyete geçerek şu an Yusuf Tunaoğlu Stadı’nı yaptı. Sahanın bulunduğu alan bir zamanlar 20 dönümlük bozkır alandı ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne aitti. Orayı spor alanı yapmak istedik.


80’li yılların sonlarında Ayazağa Esenspor Kulübü’nün yöneticileri ve mahallemizin muhtarı çalışmalara başlayarak bir heyet oluşturdular. Bu heyet defalarca Ankara’ya giderek bu arazinin gençliğe kazandırılması için çalışmalar yaptılar. Bu çalışmalar sonucunda zamanın Devlet Bakanı Şükrü Erdem araziyi spor arazisi olarak tahsis etti ve gerekli mercilere talimat verdi. Ayazağa Esenspor ile Beden Terbiyesi İstanbul İl Müdürlüğü arasında bir protokol yapılarak buraya stat yapılması  kararlaştırıldı. 
24 Mart 1999 tarihli 2512 sayılı ön izin taahhüt senedi ile Ayazağa Esenspor, Yusuf Tunaoğlu tesislerinin konu olarak her zaman içerisinde olmuştur. 


Saha ilk önce Ayazağa Esenspor'a verildi
Daha sonra karar çıktı ama Ayazağa Esenspor istenilen stat için bütçe bulamıyordu. Aradığı desteği de bulamayınca  devreye giren İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ‘100 gönüllü’ adı altında  bir projeyi devreye koydu ve Beşiktaş Spor Kulübü taraftarı iş adamları tarafından yapılarak, yapılan stada  Yusuf Tunaoğlu Stadı ismi verildi. Bu stat bir protokol ile de Beşiktaş Spor Kulübü’ne verildi ve anlaşmada, “Ayazağa Esenspor burada resmi maçlarını oynayabilir” ibaresi konuldu.


Ayazağaspor da burada oynadı
Stat tribünleri ile soyunma odaları ile tuvaletleri ile modern bir stattı. İlk yıl Ayazağaspor burada 3. Lig maçlarını oynadı, zemin tabi çimdi. 


Ne olduysa bilemiyoruz bizlerin dışında gelişen olayları neticesinde  stadımız dört yılda önce mezbeleliğe sonra da inanılmaz bir yıkıntıya dönüştü. İlgisizlik bu güzelim tesisi ne hale getirdi.


Biz Ayazağaspor ve Ayazağa Esenspor olarak İstanbul il müdürümüz Taner Taşpınar’a gittik, durumu kendilerine bildirdik. Ayrıca ilçe milli eğitim müdürümüze durumu bildirdik. Bu stadın bize verilmesi halinde Şişli Belediye Başkanımız Mustafa Sarıgül’ün stadı yeniden  yapmak istediklerini bildirdik, bir cevap alamadık. 


Üzüldüğümüz nokta bizim gençliğe kapalı salon yapmak istediğimiz yere mezarlar kazıldı ve Yusuf Tunaoğlu adını verdiğimiz tesisin kenarına kadar gelindi. Yarın sahanın ortasına bir mezar kazıldığında ne yapabiliriz?”


Saha dökülüyor!
Evet maalesef bin bir emekler ile kazandırılmaya çalışılan stat bugün anlatılamaz durumda hem de bir efsanenin adını taşıyorken. Sahanın ortası şoförlerin eğitim yeri olmuş, sonra o güzelim soyunma odaları duşlar, tuvaletler, tribünler girişteki güzellikler hepsi ama hepsi yok olmuş. Sahanın her yanı bir gözyaşı dökülecek manzaraya sahip.
Şimdi yetkililere soruyoruz İç çekişmeleri bırakıp bu durumlara müdahale etmeliyiz değil mi?  O güzelim tesisisin bu hali hem Yusuf Tunaoğlu’na saygısızlık hem de milli servete saygısızlık hem de gençliğimize ihanettir. Bir de bu stadın yanı başında binlerce gencimizin okuduğu lise var desem siz ne dersiniz?


Stat içinde mezarlık işlemleri
Unutuyordum o yıkıntılar arasında  stadın bir bölümü kullanılıyor mezar taşı yapanlar tarafından  ne komik bir manzara.
Ben derim ki ya yetkililer bu stadı yaparlar ya da Yusuf Tunaoğlu’nu sevenler birleşir yaptırırlar yazıktır günahtır, hemen yardım eli uzanmalı derim.
Gönül ister ki  stadımız pırıl, pırıl olsun bir de Yusuf Tunaoğlu anısına büyük bir turnuva düzenleyelim ve onunla barışalım biliyoruz ki o şimdi çok kırgın bizlere.


HABER-FOTOĞRAF: ORHAN BUDAK

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 27 Nisan 2024 Cumartesi Sonuçları

SAL Klasman A Grubu'nda karşılaşmalar bugün sona erdi..