Pazartesi, Eylül 02, 2013

Türkiye'nin en çevreci sahası: Alemdağ Stadı

İlginç mimarisiyle dikkat çeken Alemdağ Stadı, Yerel Futbol Sahibi Efkan Bucak'ın "En çevreci stat" ifadesiyle Twitter'da paylaştığı fotoğraf sonrası büyük ilgi çekmişti. Ünlü FourFourTwo dergisi de stadın mimarıyla söyleşi gerçekleştirdi.



Derginin haberi şöyle:

"Alt Ligler uzmanı Efkan Bucak’ın Twitter’da paylaştığı bir fotoğraf üzerine harekete geçtik ve Türkiye’nin en çevreci stadını, Alemdağ’da ziyaret ettik!


Çekmeköy’de bulunan Alemdağ Stadyumu, bulunduğu konum ve sahip olduğu yeşil alanla beraber Türkiye’nin en nadide tesislerinden biri. Bu tesis Anadolu yakasında başta Alemdağspor olmak üzere 1877 Alemdağspor, Taşdelenspor, Çekmeköyspor ve birçok altyapı takımının maçlarına ev sahipliği yapıyor. Hal böyle olunca buraya tesis inşa etmek de doğaya zarar vermek gibi bir yan etkiyi beraberinde getiriyor. Tabii o tesisi doğayı düşünen bir mimar tasarlamamışsa!


Mimar Adem Şahinoğlu ormanla kaplı araziye yapılan Alemdağ Stadı’nı ağaçları korumak için, tribünlerde ağaçların içinden geçebileceği özel bölümler tasarlamış.


“Projeyi ilk öğrendiğimde buraya geldim, ağaçları görünce hemen kafamda şimşek çaktı. Bu ağaçları korumalıyım dedim, kendi fikrimi uyguladım”diyor Mimar Adem Şahinoğlu. Mimarlıkta esas olanın özgünlük olduğunu belirten tasarımcı, her projenin içinde bulunduğu çevreye uyum sağlayabildiği sürece özgün olabileceğini belirtiyor.


Projeyi iki buçuk ay gibi bir sürede tamamladıklarını belirten mimar, çizim aşamasından inşaatın bitimine kadar tek amaçlarının ağaçları korumak olduğunu söylüyor. “Projeye başlamadan önce ağaçların yerlerini tek tek tespit ettik. Daha sonra gövde çaplarını ve üstteki taç çaplarını ölçüp tavanda özel bölümler açtık. Bu şekilde ağaçlarla stadyumu bir bütün haline getirdik.” Stadyumun temelini atarken de hassas davrandıklarını belirten Şahinoğlu “Köklere zarar vermeden tribünlerin temellerini yerleştirmeye çalıştık. Doğru bir şey yapmaya çalıştığınız zaman etrafınızdakiler de size destek olmaya başlıyor” diyor.


"Proje iyi uygulanmadı"
Projeyi ilk görenlerin heyecanlanarak sabırsızlıkla bitmesini bekledikleri bir gerçekti. Ancak proje hayata geçirilmeye başlandığında bir takım sıkıntılar yaşanmamış değil. Bu sıkıntıların en büyüğü ise uygulayıcı firmanın gösterdiği özensizlik. “Benim için çok zevkli bir projeydi ağaçları korumak ve farklı bir proje hazırlayacak olmak herkese olduğu gibi bana da büyük bir heyecan kazandırıyordu. Ancak proje aşaması ne kadar iyi olduysa bana sorarsanız uygulaması da o kadar kötü oldu” diyor Mimar Adem Şahinoğlu. Bugüne geldiğimizde tüm bu çabalara ve çalışmalara rağmen stadyumla bitişik olan ağaçlardan ikisi kurumuş durumda. Bu durumdan Şahinoğlu da rahatsız “İşin sonucunda kötü uygulanmış bir proje ile karşılaşmak, şu an oradaki bazı ağaçların kurumuş olması vicdanımı sızlatıyor.”


Yapmış olduğu proje uygulamada yaşanan hatalar dolayısıyla kendi deyimiyle “vicdanını sızlatsa da” bize göre Adem Şahinoğlu hem futbolseverlere hem de çevrecilere iyi bir örnek teşkil ediyor.


Kaynak:fourfourtwo
Gürhan Uysal

Hiç yorum yok:

2023-24 Türkiye U18 Şampiyonası 1. Tur Toplu Sonuçları

Türkiye U18 Şampiyonası'nda ilk tur karşılaşmaları sona erdi.