Pazartesi, Eylül 30, 2013

Yıldız Kızlar finallerinin ardından

Yıldız kız finallerinin ardından, her zamanki gibi tarihe not düşelim. Her ne kadar özel işlerim nedeni ile Sakarya'daki finalleri uzaktan izlemek zorunda kaldıysam da.


Karadeniz Ereğli haketti


Türkiye Şampiyonluğu'nu kazanan Karadeniz Ereğli hakettiği bir sonuç aldı. Faruk Varlık'ın son yıllarda oyuncu bulma ve yetiştirmeye harcadığı gayret meyvesini yavaş yavaş veriyor. Geçen yıl yarı finali son dakika penaltısı ile kaybedip Gençler üçüncüsü olmuşlardı. Genç bir ekip ile mücadele ettikleri ligi de üçüncü bitirdiler. Bu yıl kapsamlı olarak gerçekleştirilen tek U13 organizasyonu olan İstanbul Ligi'ne gönüllü olarak katılıp, kendi masraflarını karşılayarak, sadece oyuncuları tecrübe kazansın diye bir ay boyunca İstanbul'a gelip gittiler. Sonunda şampiyon oldukları bu ligde de forma giyen Rabia, Derya ve Ece'ye Damla'yı da katarak oynadıkları Yıldızlar finallerinde rakiplerinden çok daha güçlü bir performans ortaya koymayı başardılar.  Şimdi Ereğli gözünü Gençler finallerine dikti. Çok başarılı bir altyapı programı uyguluyorlar.


Buraya gelen tüm takımlar takdire layık


Fomget Gençlik finale çıkarkenki 1207 Antalya maçında tüm enerjisini tüketmişti sanki. Final maçında beklenmedik kadar yumuşak kaldılar. 1207 Antalya ise kendi finalini yarı finalde oynadı. Denk oynadığı Fomget'e 2-1 kaybedince üçüncülükte kaldı. Hem Fomget hem de 1207 Antalya Gençlerde de yollarına devam ediyorlar. İkisi de iyi birer kuşak yakalamış gibi duruyorlar. Konya İdmanyurdu ise güzel bir performans ile yarı final yaptı. Üçüncülük maçında 1207 Antalya'yı zorladılar ama yetmedi ve dördüncülükte kaldılar. Gülizar Hasan Yılmaz, iyi bir kura ile finale kadar çıkabilecekken, çeyrek finalde Ereğli ile karşılaşınca erken veda etti. Tokat TOKİ, Trabzon Kavak Meydan ve Adana Akdeniz Demirspor da çeyrek finalde veda ettiler turnuvaya.


Zamanlama zamanlama


Bu konu çok konuşuldu. Aslında temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp konuşmanın çok anlamı yok. Zaten olan oldu. En hızlı ve en düzgün şekilde tamamlamaya odaklanmak gerek. Bir yandan da Anadolu'dan gelen kulüplerin zamanlama ile ilgili yakınmalarını kayda geçirmek önemli. Okul açılışlarından sonraya kalan turnuvada, okullardaki devamsızlık sınırının on güne indirilmesinin de veliler üzerinde yarattığı psikolojik etki ile bazı takımlar hafta içi maçlarına tam kadro gelmekte güçlük çektiler. 2013-14 turnuvasını yaz aylarına fazla girmeden bitirmeyi planlamak takımları rahatlatmak açısından faydalı olacaktır.


Sıcak hava oyuncuları zorladı


Geçen yıl maçlar akşam saatlerine de sarkacak şekilde oynanmıştı. Bu yıl maçların öğlen saatlerinde oynanması oyuncuları ciddi anlamda zorladı. Sanırım TFF takımların maç sonrası ek bir gün harcamadan dönebilmeleri için bu yolu seçti. Yine de önümüzdeki yıl maç düzenlemesini akşam saatlerinde oynanabilecek şekilde yapmak futbol kalitesini yükseltecektir.


İlk gün gözler milli takım kurmaylarını aradı


Çeyrek final maçları ile A-milli takımın İngiltere, U19 milli takımın Avrupa Şampiyonası elemeleri çakışınca bu turda veda eden takımları milli takım kurmayları izleme şansı bulamadılar. Özellikle Ereğli karşısında veda eden Gülizar Hasan Yılmaz takımının izlenmeden dönmesi şanssızlık oldu. Şu günlerde U15 milli takım için başlanan yapılanma gözönüne alındığında, 1999 ve 2000'li yaş grubu için geniş bir tarama kampı ihtiyacı olduğu gözüküyor. 1999'luların en iyileri bu yıl ligde oynayacaklar. Ancak gerek kontenjan sınırı olması, gerekse bugüne kadarki maç olanaklarının kısıtlı olması dolayısı ile tarama kampı çok faydalı olacaktır. TFF'nin de bu yönde bir fikri vardı. Umarım uygulamaya çabuk geçer. 


Geçen yıldan daha iyi


Bütün bunlarla birlikte, sadece Yıldız Kızlar için yapılan bu organizasyonun geçen yıla göre daha başarılı geçtiğini düşünüyorum. En azından ligler başlamadan bitirmeyi başardık. Geçen yıl Gençler finallerinin yanında oynatılınca biraz daha sönük kalan Yıldız Kızlar finalleri, bu yıl tek başına olunca daha fazla ilgi aldı. TFF zamanlama sorununu aşabilirse, 2013-14 sezonu finalleri çok daha iyi olacaktır.


Erdem G 

Hiç yorum yok:

Reha Rakıcı'dan Anadolu Üsküdar'a veda

Anadolu Üsküdar Spor Kulübü'nün başarılı Teknik Direktörü Reha Rakıcı, kulüple karşılıklı anlaşarak ayrıldı. Rakıcı'nın kulüpteki pe...