Salı, Eylül 17, 2013

Emily Shaw ile Kadın Futbolu üzerine

Yerel Futbol olarak UEFA Kadın Futbolunu Geliştirme Müdürü Emily Shaw ile geçtiğimiz günlerde bir söyleşi gerçekleştirdik. Emily Shaw'ın Kadın Futbolu ve gelişimi üzerine düşüncelerini aşağıda bulabilirsiniz.


"Küçük yaştan itibaren futbol oynamayı çok sevdim. Kendimden büyük iki ağabeyim var. Onların da etkisi olmuştur ama aslında temelde futbolu seviyordum. UEFA'nın bulunduğu bölgede büyüdüm. Babam ile UEFA merkezi önünden geçerken bir gün burada çalışmak istediğimi söylerdim o zamanlar. Sonra hayalim gerçek oldu. Üniversitenin son yılında, annem UEFA'nın bazı alımlar yapacağını duymuş. Daha önce de başvurup kabul edilmediğim için önce pek ilgilenmedim. Futbol sevgimi bilen annemin ısrarı ile başvurumu gönderdim, ve beş dakika sonra geçici bir yaz görevine kabul edildiğimi belirten bir mesaj aldım. O günden beri UEFA'da çeşitli görevlerde bulundum. Şimdi ise Kadın Futbolunu Geliştirme programını yürütüyorum."


UEFA Kadın Futbolu'na önemli miktarda kaynak ayırıyor


"Kadın Futbolunu Geliştirme Programı fikir UEFA'da 2010 yılında oluştu. Şu anki program 2012-2016 arasında, dört yıl için tasarlanmıştı. Şimdiden olumlu etkilerini görmeye başladık. Her üye federasyonun Kadın Futbolu'nu geliştirmek için dört yıl boyunca yılda 100bin euro alma olanağı var. Birçok gelişmekte olan ülkede bu miktar ülkenin Kadın Futbolu'na ayırdığı bütçesinin iki-üç katı olabiliyor. Gelişmiş ülkelerde bütçeler daha yüksek. Ama buralarda da UEFA'nın arkasında olduğu programlar sayesinde önemli sponsor destekleri sağlanıyor. Örneğin, maddi açıdan en gelişmiş federasyonlardan birine sahip olan  İngiltere'de, bu sayede altyapı programlarına büyük bir araba lastiği firması sponsor oldu."


Program gelişmeye ivme kazandırdı


 


"Bu finansal destek ile saha içi ve dışındaki gelişmeler sağlanabildi. Lisanslı oyuncu sayısı pek çok yerde şimdiden iki katına çıktı. Sırbistan, Kazakistan, Belarus, Kuzey İrlanda gibi ülkelerde bu artış üç katını buldu. Türkiye'nin başarısı ise bu sayıların çok üzerinde gerçekleşti.  Yine bu proje sayesinde artık federasyonlarda yalnızca Kadın Futbolu ile ilgilenen yöneticiler, komiteler, birimler çalışmaya başladı. Program olmadan bu gelişme hızının sağlanması mümkün olmazdı. Bu açılardan bakıldığında 2016 sonrasında da programın devam edeceğini öngörmek mümkün. Kesin karar önümüzdeki Mayıs ayında Astana'da yapılacak UEFA kongresinde verilecek. Biz, çıkacak kararda özellikle hakemlik, antrenörlük ve "grassroots" programı için desteğin artacağını da umuyoruz."


Göstergeler çok iyi


"Buraya gelerek Türkiye'deki gelişimi yerinde görmek istiyordum. Özellikle son iki yılda, Kadın Futbolu ile ilgili göstergelerde müthiş gelişimler yaşandı. Bu değişimin başında olan Erden Or benimle çok yakın çalıştığı için ne tür projeler yapıldığından haberim vardı. Kız Futbol Eğitim Merkezleri gibi projelerde birlikte çalışmıştık. Bu ziyarette yakından görmüş oldum. "


Türkiye'nin potansiyeli önemli


"Türkiye'nin potansiyeli UEFA için önemli. Her zaman, Türkiye'yi Kadın Futbolunda uyuyan bir dev olarak değerlendiriyorum. Bu ülkede futbolun toplum kültürü içindeki yeri ve etkisi çok yüksek. UEFA'nın programlarını uyguluyoruz. Örneğin, "Grassroots" programı UEFA'nın çok önem verdiği, altyapıdan futbolcular yetişmesinin hedeflendiği bir proje. Türkiye'de de Federasyon'un minik futbolcular ile yaptığı Futbol Köyleri, Eğitim merkezleri gibi programlar bu projenin iyi bir yerel uygulaması. Bir yandan da üst düzeydeki ligin yapılandırılmasına odaklanılıyor, büyük kulüplerin lige özendirilmesi için çaba gösteriliyor. Genel olarak baktığımda UEFA'nın açısından Türkiye doğru yönde ilerliyor. Erden Or, iyi eğitimli ve tecrübeli bir yönetici. Türkiye'de Kadın Futbolu için doğru bir yönetici atandığını düşünüyorum."


Kızların futbolda kalmasını sağlamalıyız


""Grassroots" programı düzeyinde pekçok kızınız var. Buradaki zorluk bu kızların uzun süre futbolda kalmalarını sağlamak. Okulların bunun gerçekleşmesi için çok büyük önemi var. Türk Federasyonu'nun okullar ile kulüpleri biraraya getirmek için yaptıkları olumlu. Kulüplerin bu kızları doğru bir yapı içinde içlerine alarak yetiştirmeleri ile zaman içinde iyi yönde gelişimi gözleyeceksiniz. Bir ikinci konu da çalıştırıcılar. Kulüp yapısı içine giren kızların, Kadın Futbolu'ndan anlayan, kaliteli çalıştırıcılar ile çalışmaları çok önemli. Kadın çalıştırıcıların artması futbolcu kızların kendilerini daha rahat hissetmelerini, ailelerin de futbol antremanlarına çocuklarını daha güvenle getirmelerini sağlayacaktır. Erkek çalıştırıcıların tecrübeleri ile kadın futboluna katkısı yadsınamaz, ancak kadın çalıştırıcı sayısının da artması ile futbolda kalan kızların sayısı artacaktır."


Kadınların yönetime katılması gerek


"Danimarka ve Fransa gibi birkaç federasyon, kadınlar için liderlik programları uyguluyorlar. Kulüp düzeyinde yönetici ve hakem olarak olduğu kadar federasyon kurullarında da kadınların aktif olmaları için daha fazla kadını futbolun değişik düzeylerine katmaya çalışıyorlar. Aslına bakarsanız UEFA ve FIFA'da bile bir kadının yönetim komitesine seçilmesi ancak iki yıl önce gerçekleşti. Şimdi UEFA'nın bu temsili artırabilmek için bir liderlik programı oluşturması gerekli. Yakında kadınların futbolun üst düzey masa başı görevlerinde yer bulmaları için bir çalışma yapılacak. Bir tek üstü düzey sporculardan bahsettiğimi düşünmeyin. Örneğin ben futbolu yalnızca amatör olarak oynamakla beraber, Kadın Futbolu için bir program yönetme görevindeyim. Yeteneği doğrultusunda her kadın için olanak sağlamak gerekli."


 Futbol öncelikle spor, ama kızlar için ötesinde de kazanımlar var


"Kadın Futbolu fırsat eşitliği sağlaması yönünden dolayı, bazı yerlerde bir sosyal sorumluluk konusu imiş gibi gözükebilir. Açıkçası, UEFA burada Kadın Futbolu'nun bir spor olduğunun ilk planda olması gerektiğini düşünüyor. Evet, kadın futbolunun önemli bir sosyal sorumluluk yanı da var. Bazı yerlerde kadınların futbol oynama olanağına kavuşması dahi temel insan haklarına ulaşmada bir adım. Kızlar da aynı erkekler gibi, ama bazen onlara göre daha da fazla bir şekilde, hayatta kullanacakları kazanımlar elde edebilirler futbol sayesinde. Kendine güven, disiplin, takım çalışması hep sahada kazanılır. Bugün, bir de çocuklarda obezite gibi önemil bir konu sözkonusu. Eğer kızların spora erişiminde erkekler kadar fırsatı olmazsa, yaşları ilerledikçe obezite bir problem olarak karşımıza çıkar. Futbol özelinde baktığımızda ise göreceli olarak daha az harcama ile daha çok çocuğa spor yaptırmak mümkün."


Oyundan keyif alın


"Türkiye'de futbol oynayan kızların çoğu, bir anlamda öncüler. Bir çoğunun kendinden sonra gelen kızlar için örnek bir rol modeli olma potansiyeli var. Kendilerinden önceki pek çok nesil futbol oynama fırsatından mahrum büyümüştü. Onlara yalnızca oyundan keyif almalarını ve futbol oynama olanağına sahip olmaktan mutluluk duymalarını tavsiye ediyorum. "


Erdem G 


130916-1 02


 

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...