Cumartesi, Haziran 24, 2017

SİYAH-BEYAZ,ALTYAZILI BİR FİLM:ALTYAPI






Türk futbolunun renkli dünyasında,siyah-beyaz "altyazılı" filmdir "Altyapı". Zordur altyazılı film izlemek;dikkat ister,emek ister,sadakat ister! Hele bir de siyah-beyaz ise sıkılırsın izlemekten,gözün aşina değildir,görmezden gelirsin.Ama bilmezsin ki; aslında daha fazla rengi barındırır siyah-beyaz filmler.



 



Büyük usta Kayahan'ın dediği gibi;bir aşk hikayesidir siyah beyaz filmler; gözyaşı,umut ve ihtirastır.



 



Teknoloji o kadar gelişti ki artık siyah-beyaz filmler bile renklendiriliyor,dublaj zaten kolay...Ama gel gelelim futbolun siyah-beyaz,altyazılı filmlerine hala el atan yok. Oysa oralarda da ne Ömercikler,ne Sezercikler, ne Ayşecikler saklı,hepsi Afacan gibi...Hababam Sınıfı'nın Bacaksız'ı Ataşehir Doğuşspor Başkanı Tuncay Akça'yı içinde barındıran bu camianın yapımcısı,finansörü,yönetmeni,senaristi her şeyi federasyonun da bu filmi renklerdirmek için hiç mi hiç niyeti yok!



 



Siyah-beyaz,altyazılı olmasının yanında oldu bittiye getirilir Altyapı.Ondört hafta vizyonda kalması gerekirken sekiz-dokuz hafta yeterli görülür.Film kısa metrajlı olunca ömrü de kısa oluyor. Hele bir de ''bu yıl benim de rolüm var'' diyip ''sete'' gelmeyenler olursa siyahın elli tonu çöker üstüne.Kulüplerin ''internet nesli yetişiyor oyuncu bulamıyoruz'' feryatının yanına bir de ''saha fakiri'' İstanbul'u eklersek,lige giren bazı takımların da peynir-ekmek gibi ligden çekilmeleri yaşandıkça,federasyon tarafından olsan da olur olmasan da hissetirilirse, daha çok yıllar siyah-beyaz altyazılı sürer bu film.



 



Denizin diğer kıyısında,otuz haftayı aşkın oynanıp bir de elemasyondan sonra, Antalya'da afilli finaller oynatarak göz boyayan TFF'nin ''sükseli' Akademi Film Ödülleri'nin dağıtıldığı Bölgesel Gelişim Ligi'nde zannediyor musunuz işler yolunda gidiyor? Bu sezon katılımın az olması nedeniyle federasyon sezon başında elit ligleri iptal etti.Çoğu profesyonel kulüp burada da altyapıyı masraf olarak görüp lige katılmadı.Federasyon bu katılmamaları kulüpler prosedürleri yerine getirmediye ''getirdi''.



TFF'nin gelecek sezon işi daha sıkı tutacağı duyumları var.Gelecek sezon Süper Lig ve 1.Lig takmlarının Elit, 2.ve 3.Liglerdeki takımların ise ayrı bir formatta oynayacağı bir lig planlayan federasyonun hiç değilse ''renklendirmeye çalıştığı'' bu ligde işi eline yüzüne bulaştırmaması dileğimiz.



 

Türk futbolu Fatih Terim ile Arda Turan'dan,dört büyükten ibaret değildir.Altyapını beslemezsen dışarıya muhtaç kalırsın.Yetiştirdiği yeteneklerin kalıcı olmasını sağlamaktır federasyonun görevi,yok olmasına çanak tutmak değil.Kırkbeş yıldır oynanan kadın futbolunu bir adım bile geliştiremediğin için, gelir Faroe Adaları seni Avrupa Şampiyonası'ndan eler.Gençleri kötü alışkanlıklardan bir nebze de uzaklaştırmak istiyorsan -ki sporla ilgilenen gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaştığı bilimsel gerçektir- futbol sahalarını rantsal dönüşümlere feda ettirmeyeceksin.Ajax gelirinin %10'unu,bir Avrupa takımı ise %5'ini,Brezilya'da ise takımlar gelirinin %3'ünü altyapıya harcarken Fenerbahçe ve Galatasaray gibi kalburüstü takımlar gelirlerinin %1'ini altyapı için harcıyor. Barcelona altyapısından %47,Manchester United ise %43 seviyesinde yararlanırken,Türkiye'de bu oranı %15 ile Bursaspor elinde tutuyor.

Almanyada sekizyüzün üstünde futbolda altyapı üzerine yazılmış kitap var.Kaçı Türkçe'ye çevrildi bilen yok veya kaç kitap yazıldı altyapı ile ilgili? Altyapı kültürü oluşturulmalı ve bu başarıya değil,gelişime odaklı olmalıdır.Zaten yıllar geçtikçe başarı kendiliğinden gelecektir. Çocukları liglerinde ve Türkiye Şampiyonaları'nda mutlak galibiyet parolası ile baskı altında tutmamalı,onlara bir patron-işçi  paradoksunda davranmamalı,galibiyet-mağlubiyet terimlerinden çok çocuğun gelişimi babında yaklaşmalı olaya.Almanya altyapı milli takımlarında kaç Türk oynuyor biliyor musunuz? En son seyrettiğim bir Avrupa Şampiyonası maçında  ilk 11'de 3 ,yedekte de bir tane Türk genci vardı.Beş milyon Türk'ten bu kadar oyuncu çıkaran Almanya gerekirse rol model bile alınabilir.Bunun gocunulacak bir tarafı yok.Altyapısı sağlam olmayan binalar er-geç yıkılacaktır,bunun için depremin olmasına gerek yok! 





Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...