Salı, Mart 01, 2022

İstanbul SAL Panorama: Kim çıkacak, kim düşecek?



Türkiye’nin en elit yerel ligi olan İstanbul Süper Amatör Ligi’nde normal sezonda artık son viraja geldik.

 Bazı gruplarda ak ve karalar belli oldu. Ama bizleri öyle 90 dakikalar bekliyor ki yürek dayanmaz. Sizlere bu yazımızda; son haftaya girdiğimiz ligde klasmana kalanlar ve klasman şansı olanlar, küme düşenler ve düşmeye namzet olanlar, muhtemel klasman grupları gibi aklınıza takılan soruları gidermeye çalışacağız. 

Arif Doğan




1.GRUP
Lige iyi bir başlangıç yapamayan Çekmeköy Bld. Alemdağspor, bu grupta Klasman Grubu’nu garantileyen ilk takım oldu. Çekmeköy temsilcisiyle birlikte, ligin ilk devresinde grubun zirvesini domine eden K.Ç. Yeşilova Esnafspor’un klasmana kalacağı çoğu futbolseverin ortak görüşüydü. Plase ise Akşemsettin Parsellerspor’du. Ancak Bayrampaşa Altıntepsispor’un sezonun ikinci devresinde gösterdiği üstün performans (8 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet) Esnafspor’un hevesini kursağında bıraktı. Son hafta K.Ç. Esnafspor- Orhanlıspor (ilk maç 2-2) ile Bayrampaşa Altıntepsi- Ortaçeşme (ilk maç 0-1) maçları klasman grubuna çıkacak son takımı belirleyecek.  İkili averajda Altıntepsi (4-3/2-1) önde.  Bakalım Esnafspor 3 puan önünde girdiği son haftada ensesinde nefesini hissettiği rakibine ‘altın tepside’ klasmanı sunacak mı yoksa yüzüp yüzüp sonuna geldiği yarışta ipi göğüsleyecek mi?

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Çekmeköy Bld. Alemdağspor / K.Ç. Esnafspor veya Bayrampaşa Altıntepsispor
KÜME DÜŞENLER: Aksarayspor, Hadımköyspor, B. Mimarsinanspor, Kilyosspor



2.GRUP
Bu grupta da klasman grubuna katılacak ikinci takım son haftada belli olacak. Bayrampaşa Teknikspor klasmanı garantileyen ilk takım oldu. Beylikdüzüspor ile Leventspor arasında gidip gelen ikincilik basamağının sahibi ise son hafta belli olacak. Rakibinden 1 puan önde olan Beylikdüzüspor’un son hafta rakibi ligde kalmayı garantileyen Denizköşkler olurken, Leventspor’un rakibi ise Soğuksuspor.

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Bayrampaşa Teknikspor/ Beylikdüzüspor veya Leventspor
KÜME DÜŞENLER: Yücespor, Batı Trakya Türkleri SK, Kurtköyspor, Kumburgazspor


 

3.GRUP
Sezonun ilk 14 haftasına kadar Bahçelievlerspor, İst. Mesudiyespor ile Kulaksız Okspor arasında büyük bir rekabete sahne olan grupta yarıştan kopan Beyoğlu temsilcisi Okspor oldu. İki rakibiyle yaptığı 4 maçtan 1 puan çıkarması ve hesapta olmayan Balatspor ile Kanlıcaspor’a karşı puanlar kayıpları kırmızı-lacivertlileri tabela dışına itti. 

Grupta bu hafta sonu ise final maçı var: İst. Mesudiyespor-Bahçelievlerspor. Grup şampiyonunu belli edecek olan karşılaşmada ilk maçı 2-0 kazanan Bahçelievlerspor, ikili averajda bu maç öncesi avantajlı. 

Düşme hattında ise Balatspor ile Valide Tayfunspor ikilisinden biri lige veda edecek. Rakibinden 3 puan önde olan Balatspor ikili averajda ise dezavantajlı. (1-0/0-3). Son haftalarda müthiş bir performans gösteren iki takım da lige tutunmak için son kozlarını oynayacak. 1-1’lik skorla devam eden Mecidiyeköyspor maçında çıkan olaylar nedeniyle hükmen mağlubiyet alan Balatspor rakibini ligde bırakırken kendisini de ateşe attı. Balat güçlü G.Osmanpaşa deplasmanına çıkarken, Valide Tayfunspor ise küme düşen Kestanelik ile karışılacak. 

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Bahçelievlerspor, İstanbul Mesudiyespor
KÜME DÜŞENLER: Kanlıcaspor, Kestanelikspor, Söğütlüçeşmespor / Balatspor veya Valide Tayfunspor




4.GRUP

Komşu iki ilçe kulübünün kıyasıya mücadele ettiği bu grupta Kartalspor ile Gülsuyuspor klasman grubuna kaldılar.  14.Haftada oynanan Kartalspor maçıyla liderliği rakibine teslim eden Gülsuyuspor bu karşılaşmadan sonra seri puan kayıplarıyla neredeyse klasmanı zora soktu. Oynadığı 5 karşılaşmadan sadece 2 puan alan, ligden çekilen Ferahevlerspor’dan aldığı hükmen galibiyetle klasman grubuna kalmayı başaran Maltepe ekibini 11 takımlı grupta yer alması kurtardı diyebiliriz. Çünkü, 15 puan fark attığı Küçükçekmecespor neredeyse Gülsuyu’nu sürklase edecekti.

Düşme potasındaysa durum şöyle; saha olayları nedeniyle yarıda kalan Sancaktepespor- Şirintepe maçında karar hala çıkmadı.  Eğer sonuç 3-0 Şirintepe lehine çıkarsa; Avcılar Belediye ile Şirintepe 23’er puana erişecekler. Son hafta Avcılar Belediye hükmen Ferahevler galibiyetiyle 26 puana çıkacak, böylece Sancaktepespor küme düşecek. Şirintepe ise Dikilitaş ile kader maçına çıkacak. Eğer Şirintepe bu maçı galibiyetle kapatırsa o da 26 puana ulaşacak. 26'şar puanlı Dikilitaş, Avcılar ve Şirintepe arasında üçlü averaja bakılacak ve düşen takım üçlü averaj sonrası Avcılar olacak.

Lakin Sancaktepespor- Şirintepe maçında Sancaktepe temsilcisi lehine karar çıkarsa; kulüp 25 puana erişecek ve Şirintepe küme düşecek. Sancaktepe, ilk yarı fikstürünü 8 puanla 9’uncu sırada tamamlayan ancak ikinci dönem 15 puan toplayan Çubukluspor’u mağlup ederse ligde kalacak, Avcılar Belediye SAL’a hoşça kal diyecek.  Bu maçın berabere bitmesi halinde ikili averajı eşit olan iki takımlar (1-1,1-1) baraj maçında karşılaşacak.

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Kartalspor, Gülsuyuspor
KÜME DÜŞENLER: Yeldeğirmenispor, Ferahevlerspor/ Sancaktepespor, Şirintepe veya Avcılar Belediye 


KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Kartalspor, Gülsuyuspor
KÜME DÜŞENLER: Yeldeğirmenispor, Ferahevlerspor/ Sancaktepespor, Şirintepe veya Avcılar Belediye 



 
5.GRUP
İlk 17 haftaya baktığımızda ilk 6 takımın (ki şu anda düşme potasında olan Tunusbağıspor dahil) iddiası olan grupta ikinci ile yedinci arasında 6 puan fark vardı. Feriköyspor’un rakiplerinden hep bir adım önde olduğu grupta kopuşlar 19. ve 20. hafta sonuçlarından sonra geldi. Bu kopuşlardan sonra İFA ile Çıksalınspor çekişmesine sahne olan grupta geçen hafta lider Feriköy’ü 2-1 ile geçen İFA klasman grubunu garantiledi. Aynı hafta hayati önem taşıyan Kartaltepe engeline (0-2) takılan Çıksalınspor gerçi bu maçı kazansa da son hafta B. Kartalspor’a karşı 3-0 hükmen galip gelecek olan İFA’ya ikili averajla kaybedecekti. (ilk maç 1-4 ki 4 golü de maçın ilk yarısında yedi/ ikinci maç 1-0) 
İki hafta önce oynanan Tunusbağıspor- Kartaltepe karşılaşmasını deplasmanda 2-0 kazanan Bayrampaşa ekibi, haftalar önce klasman hesabını yapan rakibini düşme potasının içine attı. Geçen hafta zorlu geçen Yahya Kemalspor maçını 90+4’te attığı golle deviren Tunusbağı son hafta Yenibosna deplasmanına çıkarken, Kartaltepe’nin rakibiyse renktaşı Yahya Kemalspor olacak. 
- 30'ar puanlı takımlardan Paşabahçe'nin Yenibosna maçından hükmen 3 puan alması bekleniyor. Bu nedenle rahatlar. Yamanspor ise ligde kaldı çünkü Yenibosnaspor ile ikili averajları eşit, Yenibosnaspor'un hükmen yenilgisi olacağı için üstünler...
- Paşabahçe maçında hükmen yenilgi alması beklenen 30 puanlı Yenibosnaspor'u her şeye rağmen 1 puan bile kurtaracak ve diğer maçın skoruna bakmayacak. Yenibosna için tek kötü senaryo Tunusbağıspor'a yenilmesi, Kartaltepespor'un da Yahya Kemalspor'u yenmesi.
- Hem Kartaltepe hem Tunusbağı kaybederse ikili averajları eşit olacağı için baraj maçı oynayacaklar.

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Feriköyspor, İFA
KÜME DÜŞENLER: B. Kartalspor, Taşolukspor, Yahya Kemalspor/ Tunusbağıspor veya Kartaltepe




6.GRUP
Kuştepespor son hafta Ç. Ümitspor hükmen galibiyetiyle grup şampiyonu oldu. Klasman grubunun diğer üyesi B. Mimarobaspor ise Kartalgücü ile prestij maçına çıkacak. Haftanın can alıcı maçlarından biri olan Pazariçi Köprülü- Rumeli Kavağıspor karşılaşması son küme düşeni belirleyecek. İlk maçı Pazariçi 2-1 kazanmıştı. Güçlü Bağlarbaşıspor engelini de geçerek lige tutunan ve son 3 (biri hükmen) maçını kazanan Rumeli Kavağı son kozunu oynayacak. Ülkemizi Avrupa Futsal Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Piyalepaşaspor Kulübümüz ise 103 gol yemesine rağmen Çakmakspor hükmen galibiyetiyle onurlu bir şekilde ligi tamamlayacak.

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Kuştepespor, Büyükçekmece Mimarobaspor
KÜME DÜŞENLER: Çakmakspor, Çeliktepe Ümitspor, Piyalepaşa/ Pazariçi Köprülüspor veya Rumelikavağıspor 


7.GRUP
Süper Amatör Ligi’nin bu sezon en çekişmeli grubu olan 7. Grup’ta ipi göğüsleyenler Çamlıcaspor ile Haliçspor oldu. Son haftalara fikstür avantajıyla giren Galata ise bu hafta aldığı İstanbul Bafraspor mağlubiyetiyle kulvar dışı kaldı ve taraftarlarını Haliç- Çamlıca maçından gelecek olan skor heyecanından mahrum etti. Bu üçlünün arasına sızmaya çalışan Küçükköyspor ile B. Soğanlı Olimpikspor’u da kutlayalım. 

Liderin bu hafta belli olacağı grupta düşen son takımda İstinyespor- Marmara Karayolları SK maçında belli olacak. Karayolları'na ligde kalmak için beraberlik yetiyor zira 24’şer iki takım arasında oynanan ilk maç Karayolları’nın 3-2 galibiyetiyle sona ermişti. Bu maçta İstinyespor kendi kalesine gol atarken Kartal ekibinin golü 90+5’te gelmişti. Son haftalarda İstinyespor’un daha formda olduğunun altını da çizelim. Sarıyer ekibi ligde kalmak için kazanmak zorunda.

KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Çamlıcaspor, Haliçspor
KÜME DÜŞENLER: Tuzla Şifaspor, Esenler Tokatspor, Gümüşsuyuspor/ Marmara Karayolları SK veya İstinyespor




8.GRUP
Bu grupta Ayazağaspor farkını göstererek grup şampiyonluğunu haftalar önce ilan etti. Haftalarca ikinci sırada bulunan ve arada sırada Yeni Ufuk ile Çengelköyspor taarruzlarına hedef olan Albayrak klasmana kalan ikinci takım unvanını aldı. 

Grup ekipleri şimdi kümeden düşecek son takıma odaklandı. Grupta 5 ile 8’inci sırada bulunan takımların düşme potasında olduğu grup, son hafta dikkatle takip edilecek grupların başında geliyor. İlk yarı fikstürünü 9 puanla 8’inci sırada tamamlayan ve 19.3 yaş ortalamasıyla oynayan Beylerbeyispor ikinci devre oynadığı 9 maçtan 19 puan çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Ancak düşme korkusunu hala üzerinden atamadı. Son karşılaşmasında Kocasinanspor deplasmanından 1 puanla dönen 28 puanlı Beylerbeyispor’un son hafta rakibi şampiyon Ayazağaspor. 28’şer puanlı iki takımdan Gültepe ile Mimarsinan ise birbirleriyle karşılaşacaklar.  Düşen takımın büyük ölçüde belli olacağı karşılaşma ise 26 puanlı Kocasinanspor’un, deplasmanda Çengelköyspor ile oynayacağı maç olacak. Olasılıkları diz boyu olduğu grupta: Eğer Bahçelievler ekibi bu maçtan 3 puanla ayrılamazsa küme düşen son takım olacak. Kocasinanspor galip gelir, diğer iki maç berabere biterse grupta sonucu 4’lü averaj bile belirleyebilir. 

Beylerbeyispor: Mimarsinan (0-2,2-1), Gültepe (2-2, 3-0), Kocasinan (0-1,0-0) 

Mimarsinan: Beylerbeyi (2-0, 1-2), Gültepe (2-2), Kocasinan (2-1,1-1) / Gültepe ile son maçı oynayacak
Gültepe: Beylerbeyi (2-2,0-3), Mimarsinan (2-2), Kocasinan (1-0,7-1) / Mimarsinan ile son maçı oynayacak
Kocasinan: Beylerbeyi (1-0,0-0), Mimarsinan (1-2, 1-1), Gültepe (0-1,1-7) 
4’lü averaj puan durumu:
Gültepe: 5 maç, 8 puan (Gol: 12-8, +4)
Mimarsinan :5 maç, 8 puan (Gol: 8-6, +2)
Beylerbeyi. 6 maç, 8 puan (Gol: 7-6, +1)
Kocasinan :6 maç, 5 puan (Gol: 3-11, -7)

(Not: Bu takımların birbirleriyle oynadıkları müsabaka sonuçlarına göre yapılan puan cetveli ile kesin sonuç belirlenir. (Puan cetvelinde eşit puanlı iki veya daha fazla takım arasında oynanan müsabaka sonuçlarına tekrar bakılmaz). Önce bu puan cetvelinde takımlar arasında puan üstünlüğüne bakılır. Puan cetvelinde puan eşitliği varsa dört takım arasındaki gol averajına bakılır. Bu da eşitse daha fazla gol atan takım üstün sayılır. Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır. Halen eşitlik varsa baraj maçı oynanır.)


9.GRUP
Ununu elemiş, eleğini asmış bir grupla karşı karşıyayız. Osmaniye İstiklalspor ile Cankurtaranspor arasında kıran kırana geçen liderlik savaşı son haftaya kaldı. İki takım da ligden düşen rakipleriyle karşılaşıyorlar. Bir sürpriz olmazsa ikili averajda üstün olan Osmaniye İstiklalspor klasmana grup şampiyonu apoletiyle girecek. 
KLASMAN GRUBU’NA KALANLAR: Osmaniye İstiklalspor, Cankurtaranspor
KÜME DÜŞENLER: Şehzadebaşı, Havataş, Okmeydanı Fetihspor, Yeşil Esenyurtspor 
 



OLASI SAL KLASMAN GRUPLARI:
A GRUBU: Çekmeköy Bld. Alemdağspor, Bayrampaşa Teknikspor, Kartalspor, Feriköy, Büyükçekmece Mimarobaspor, Albayrakspor
B GRUBU: Kuştepespor, Ayazağaspor, Gülsuyuspor, İFA, 

SONUÇLANMAYAN GRUPLAR: 1. Grup ikincisi 
K.Ç. Yeşilova Esnafspor  veya Altıntepsispor, 2. Grup ikincisi Beylikdüzü veya Levent/ 3.Grup şampiyon-ikinci Bahçelievler veya İst. Mesudiye/ 7. Grup şampiyon-ikinci Çamlıcaspor veya Haliç / 9. Grup şampiyon-ikinci O. İstiklal veya Cankurtaran

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sal klasman maçları ne zaman oynanacak ?

İstanbul 2. Amatör Lig 5 Mayıs 2024 Pazar Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...