Salı, Temmuz 09, 2013

Genç Kızlar Şampiyonası notları

Seyahat nedeni ile gecikti, ama Türkiye Genç Kızlar Şampiyonası ardından kısa bir durum değerlendirmesi yapalım ki kayda geçsin.


Her şeyden önce ve en önemlisi, İstanbul'un sağlık görevlisi ve ambulans sorununa bir çare bulunması gerekiyor. Dili boğazına kaçan Yenidünya'lı kız sporcumuzu Burhan hocamız kurtarabildi. Ama Allah göstermesin, her zaman müdahale edecek birisi orada olmayabilir. Bu soruna çare bulmak kimin görevi ise bulmalı. Yıldız kızlar şampiyonası sonrasında öğrendiğimize göre sağlık için ödenekler çıkartılmış bu turnuvalar için. Sahada sağlık ekibi olmadığına göre bu ödeneklerin neden kullanıma sokulamadığı da mutlaka araştırılmalı ve spor kamuoyu bilgilendirilmeli. Bunun yanında, koskoca İstanbul bu durumdayken Kocaeli'nde sağlık görevlisinin sahada olduğuna bizzat şahit oldum. Diğer sahaları bilemiyorum, ama umuyorum ki onlar da Kocaeli gibi sağlık ekibi bulundurmuşlardır. 


İstanbul'da bir de maç süresi karmaşası yaşandı. Haftalık programda turnuva "Yıldız Kızlar Şampiyonası" olarak yazılınca hakemler ve saha komiserleri yanılgıya düştüler. Her gün, günün ilk maçı 40 yerine 35'er dakikalık iki devre oynamak üzere başlatıldı. Çoğu karşılaşmada su molası sırasındaki uyarılar maçların hatalı oynanmasını engelledi. 


İlginç bir grup aşaması yaşandı. Yaş sınırlaması nedeni ile bazı ekipler çok zorlandı. Üç ekibe dikkat çekmek istiyorum. Maraşgücü ve Şanlıurfa Gençlik yıldızlardan sonra gençlerde de grup aşamasından çıkarak büyük başarıya imza attılar. Altyapıda istikrarı yakalayan bu ekipler gelecek için umut veriyorlar. Marmara Üniversitesi de zorluklarla karşılaştıkça inadına daha başarılı oluyor. Önce birinci lige çıkmayı başarmışlardı. Bu turnuvada da eksik kadro ile gruptan çıkmayı başardılar.


Lüleburgaz 39 maçlara gelmedi. Sanırım çekilme dilekçesi de vermediler ki rakipleri ve hakemler son güne kadar sahaya gelip dönmek zorunda kaldılar. Mersin Gençlerbirliği ise maçlar başlamadan dilekçe vererek çekildi. Çamlıca da Marmara Üniversitesi gibi dokuz kişi ile mücadele etti. Elitspor üç maçtan ikisini hükmen kaybetti.


Ataşehir Belediye Hilal Çetinkaya, Karadeniz Ereğli Ebru Topçu ile tura uzandılar. Ereğli'nin Amasya Eğitim ve Ovacık Gençlik'li grupta güçlü rakipleri arasından sıyrılması önemli bir başarı. BESEM, 1207 Antalyaspor, Diyarbakır BŞ Belediye, Hakkarigücü ve Gazikent'de rahatça gruptan çıktılar. Fomget Gençlik ilk gün Konya İdmanyurdu karşısında 2-1 kazanınca kalan maçlarda zorlanmadı. Rize Belediye Erbaa ve Albayraklar gibi tecrübeli rakiplerin olduğu grupta üç maçını da kazandı. Derince Belediye Çenesuyu Plajyolu karşısında geriden gelip kazanırken bu iki Kocaeli takımı Kadınlar Ligi'ne gerçek bir derbi getireceklerinin sinyalini verdiler. Akdeniz Nurçelik ve Kireçburnu gruplarında ikinci olarak bitirerek 1/16 turu vizesi aldılar.


Mersin Gençlerbirliği çekilip, Dumlupınar da zayıf bir kadro ile gelince Hatay Sümerspor ve Mersin Camspor Hatay'da başbaşa kaldılar. Aralarındaki ilk gün karşılaşması berabere bitince, ikinci gün Dumlupınar'a 13 gol atan Camspor karşısında üçüncü gün 15 gol atan Sümerspor genel averajda avantaj sağladı. Burada TFF'den aldığım bilgiye göre genel averaj geçerli olacak. Kayseri Gençlerbirliği ve Maraşgücü karşılaşması ise yarıda kalmıştı. Burada son karar TFF'de olmakla beraber yerel basında yer alan bilgilere bakarsak Maraşgücü tura yakın gözüküyor. 


Tüm katılımcı takımlara bakıldığında Fomget Gençlik, Karaadeniz Ereğli, Maraşgücü, Şanlıurfa Gençlik ve 1207 Antalyaspor hem Yıldız Kızlar, hem de Genç Kızlarda katılıp gruplardan çıkma başarısını gösterdiler. Bu takımları altyapı programlarından ötürü özellikle tebrik etmek istiyorum.


Bu turdan sonra tahmin yapmam gerçekten çok zor. Tek söyleyebileceğim, Faruk Varlık'ın Karadeniz Ereğli'sinin favorilerden olduğu. Fomget Gençlik ve 1207 Antalya iyi sonuçlar ve güçlü altyapıları ile yukarıya aday olacaklardır. Buradaki sürpriz hakkımı da BESEM için kullanarak bu yazıya son verelim.


Erdem G

1 yorum:

Ali Haydar ŞAHİN dedi ki...

Kulüplerden doktor ve ambulans temin etmelerini isteyen federasyon, kendi düzenlemiş olduğu organizasyonlarda ne hikmetse buna uymuyor. Allah'tan çok çok ciddi bir sağlık vakası olmadı. Peki, ya olsaydı! Koca bir federasyon için buna ödenek çıkarmak çok mu zor. Adeta kulüplere, siz kendi aranızda düzenleyin bir şampiyona, belli bir aşamadan sonra biz olaya dahil olup, olayı sahipleniriz demek istiyor. Her şey; olması gerekiyordu, oldu mantığıyla yapılıyor.

Çorluspor 1947 Üçüncü Lig'e yükseldi

Bölgesel Amatör Lig 2. Grup'ta Çorlu 1947 Spor bitime 1 hafta kala şampiyonluğu garantileyerek 3. Lig'e yükseldi.