Cuma, Aralık 22, 2023

Ogün Koca yazıyor: Futbol futbol olalı...


Futbol, dünyanın en basit şov oyunu olarak biliniyor. Bu şov oyunu, sadece göze hoş gelen bir görsel oyun olarak hayatımıza renk katıyor olmalı.


Bireysel olarak oynandığında (mahalle arasında, halı sahada) vücuda biraz sağlık desteği de oluyor. Ter atılır, stres atılır, hareket getirir vs.

Ancak son zamanlarda futbol, futbol olmaktan çıktı ve bir sektör haline geldi. Profesyonel olarak bakıldığında bir fabrikadan, bir mağazadan, bir restorandan veya bir iş yerinden daha çok para kazanılan bir işletme oldu.

Yani futbol, futbol olalı böyle bir kazanç kapısı olmamıştı.

Hal böyle olunca amatör haricinde sıkıntılı durumlar ortaya çıktı. İnsanlar birbirini ötekileştirdi. Kulüpler birbirine düşman gibi oldu. Yönetim kısmı sanki şehir ilçe sahibi oldular ve istedikleri gibi konuşup icraat yapmaya başladılar. Oyuncular profesyonel olunca, transfer ücretini veren her yere gitmek için yarış haline getirdiler ve kazançlarını arttırmaya odaklandılar.

Taraftar dediğimiz kısım ise bir başka alemde. Amigo ve taraftar grup liderleri sanki ordu komutanı gibi oldular.

Futbol, sadece bir eğlence, bir şov olarak görülmeli ve ona göre vakit ayrılmalı. Bırakılsın bu holiganlık, bu para kazanım yollarının farklı uygulanması.

Futbol içinde olan; başkan, antrenör, futbolcu, yönetici, malzemeci, taraftar birimleri daha uyumlu olmalı herkes ile. Maç biter, olay biter.

Futbolu çirkinleştirmeyin, birbirinizi ötekileştirmeyin.

Milli bir durum olduğunda meydanlarda nasıl ki elimizde Türk bayrağı, üzerimizde tuttuğumuz takım forması oluyor ise aynı şekilde olalım.

Bakın o zaman, bu işten rant elde edenler nasıl bizim istediğimiz gibi oluyorlar.

Küfür, hakaret, kavga bizlerden uzak olsun.

Aynı ailede farklı takım taraftarı olanlar aynı evde nasıl yaşıyorlar ise öyle yaşayalım.

Futbol, futbol olalı böyle sıkıntı çekmemiştir.

Yazı: Ogün Koca

Hiç yorum yok:

2023-24 Türkiye U18 Şampiyonası 1. Tur Toplu Sonuçları

Türkiye U18 Şampiyonası'nda ilk tur karşılaşmaları sona erdi.