Cumartesi, Kasım 07, 2020

İmkansızı başaranlar: Sürpriz şekilde 3. Lig'e çıkan 11 takım


Tarihi bir başarıya imza atarak 3. Lig'e yükselen ekipleri hatırlatalım istedik...


Eleminasyon usulü oynanan 3. Lig'e terfi maçları her zaman sürprizlere açıktı zira gününde olan takım bir tek gol atıp gol yemeyerek veyahut penaltılarla güçlü rakiplerini dize getirebiliyordu.

2010-11 sezonunda başlayan BAL ise yatırım yapan kulüplerin yaranına oldu. Daha iyi ve geniş kadro kuran ekipler uzun lig maratonundan başarıyla çıktılar. Nitekim terfilerde bir türlü başarılı olamayan Ümraniye, Tuzla, Bodrum, Kozan gibi ekipler BAL'dan çıktılar.

Bununla beraber sezon başı favori gösterilmedikleri halde favorileri geçerek 3. Lig'e çıkan ekipler de oldu.
Bunlardan bazılarını hatırlayalım istedik:



Refahiyespor (2011-12)

Bir önceki sezon baraj maçında Erzincanspor'u yenerek büyük bir sürprize imza atan yeşil-beyazlı ekip BAL 1. Grup'ta yer aldı. 3. Lig terfi maçlarından Trabzon, Rize, Erzurum gibi illerin takımlarına karşı öteden beri başarısız olan Erzincan'ın makus talihini değiştiren Refahiyespor özellikle sezonun son bölümlerinden kritik maçlar kazanıp grubunu lider bitirirken, play-off'ta da Zara Belediyespor'u devirip 3. Lig'e çıktı. Kuzeybatı Erzincan'ın şirin ilçesi Refahiye'nin kulübü 3. Lig'de de başarıyla mücadele etse de ismi daha sonra 24Erzincan olarak değiştirildi ve bu muhteşem başarı öyküsü buruk şekilde sona erdi. 

Isparta Emrespor (2011-12)

Isparta'nın Emre Mahallesi'nde aslen Eskişehirli gençler tarafından kurulan ve renkleri de Eskişehirspor'la aynı (kırmızı-siyah) olan Emrespor 7. Grup'ta Emirdağspor, Sarayönü, Kumluca, Manavgat gibi daha büyük bütçeli takımları ve kendi ilinin esas ekibi Ispartaspor'u geride bırakıp şampiyon olurken play-off'ta da Muğlaspor'u 1-0 yendi ve 3. Lig'e yükseldi. 3. Lig'deki maceraları 1 sezon sürse de bir mahalle takımı olarak büyük bir başarıya imza attılar.

Düzyurtspor (2012-13)

O yıl sadace 1673 kişinin yaşadığı, erkeklerinin büyük kısmının kamyonculuk yaptığı Trabzon'un Düzyurt köyünün takımı Düzyurtspor Çayelispor, Araklıspor, Sebatspor, Erzincanspor gibi takımların olduğu gruptan birinci çıktı. Hatta 2. Lig'e kadar çıktılar ancak daha sonra el değiştirip Hekimoğlu Döküm Sanayii'ne satılıp Hekimoğluspor ismini aldılar.

Ankara Adliyespor (2012-13)

Sezon başlamadan önce Zonguldak Kömürspor, Sincan, Kozlu, OSTİM, Bartın gibi ekiplerin olduğu grupta Adliyespor'a fazla şans tanınmıyordu. Tamam kırmızı-beyazlılar çömez sayılmazdı, 3. Lig'e terfi maçlarında zaman zaman dikkat çekici skorlar da aldılar ancak büyük bütçeli ekiplere karşı şansları düşük görünüyordu. Aslında son haftalara gelindiğinde sürpriz yapacak gibi de durmuyorlardı ancak uzun süre lider olan Kömürspor'un son haftalarda dağılması iki ekibi Zonguldak'taki final maçında karşılaştırdı. On binlerce  ateşli Kömürspor taraftarı önünde son dakika golüyle 2-1 kazanan Adliyespor amatör futbol tarihinin en sansasyonel sonuçlarından birine imza attı. 3. Lig'de de başarıyla mücadele eden başkent ekibi maddi sıkıntılar nedeniyle geçen sezon başında el değiştirerek Çankaya FK adını aldı.

Kızılcabölükspor (2012-2013)

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı 5 bin nüfuslu Kızılcabölük kasabasının kulübü olan Kızılcabölükspor Bodrumspor, Çiğli, Sarayköy gibi ekipleri geride bırakarak 3. Lig'e çıktı. Yıllardır 3. Lig'de yer alan, iki kez play-off'ta 2. Lig'in kapısından dönen kırmızı-sarılılar son dönemde maddi sıkıntı içinde ve 2 milyon TL'ye satışa çıkarıldı.

Çıksalınspor (2012-13)

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Çıksalın semtinin yeşil-sarılı ekibi  Beyköy, Kütahya ve Adapazarı gibi üç önemli rakibi geride bırakıp 3. Lig'e çıktı.

Halide Edip Adıvarspor (2013-14)

İstanbul'un Şişli ilçesine bağlı Halide Edip Adıvar Mahallesi'nin kırmızı-beyazlı ekibi HEASK, Dikimevispor'un Kasımpaşa'dan mahalleye taşınması sonrası bir süre son derece mütevazı bir ekip olarak mücadele etti. 3. Lig'e ilk kez çıktıkları sezon çok mütevazı bir takım değildiler ancak Yenibosnaspor, Tekirdağspor ve Vefaspor'un önünde ligi bitirmeleri, hele hele play-off'ta iki tur atlayıp 3. Lig'e çıkmaları beklenmiyordu. İlk çıkışları sürpriz olsa da iki sezon sonra ikinci kez yükselmeleri kimseyi şaşırtmadı.

Ergene Velimeşespor (2016-17)

Tekirdağ'ın Velimeşe kasabası, müstakil bir belediye olduğundan bu yan aslında 3. Lig için şansını deniyordu ancak mavi-beyazlılar eleme usulü yapılan terfi maçlarında ikinci turdan ötesini görememişti. Hal böyleyken mavi-beyazlıların uzun bir lig maratonunu, hele ki Gebzespor, Çorlu 1947, Edirnespor, Sultangazispor, Uzunköprüspor, Bulvarspor gibi dişli takımlara karşı başarıyla götürebileceğine, açıkçası, çok ihtimal verilmiyordu. Lakin Özgür Sağlam yönetimindeki Tekirdağ ekibi koca sezon sadece iki kez (ikisi de  Çorlu 1947'ye karşı) yenilirken grup lideri oldu, play-off'ta da İstanbul Modafen'i yenip tarihi bir başarıya imza attı. Daha sonra 3. Lig'de de başarılı olan Velimeşe halen 2. Lig'de yer alıyor.

Şile Yıldızspor (2017-18)

Tarihinde daha önce sadece bir kez 3. Lig'e terfi maçlarına katılan ve onda da ilk turda elenen Şile Yıldızspor, baraj oynayarak çıktığı BAL'daki ilk sezonunda Derince, Çayırova, Çiğli, Modafen, Soma, Yeşilova, Ayvalıkgücü gibi sert ekipleri geride bıraktı, play-off'ta da kendisinden çok daha tecrübeli Alibeyköyspor'u yenerek 3. Lig'e çıktı.

1877 Alemdağspor (2018-19)

Semt dışından çok transfer yapan Alemdağspor'a (resmi olarak olmasa da) bir tepki olarak semtin gençlerin ve ağabeylerinin, semt gençlerinin futbol oynaması için kurduğu 1877 Alemdağ çok kısa sürede 2. Amatör'den 3. Lig'e kadar yükselmeyi başardı. Mavi-Beyazlılar, 90'ların başından bu yana 3. Lig'e çıkmak için büyük uğraş veren Hendekspor'u nefes kesen bir yarışın ardından geçerek grup lideri olurken play-off'a kendileri gibi bir mucize peşindeki Oğuzhanspor'u mağlup ettiler.

Alanya Kestelspor (2019-20)

Tarihinde ilk kez BAL'da yer alan Alanya temsilcisi Kestelspor, pandemi nedeniyle son 4 haftası oynanmayan ligde 7. Grup'u zirvede bitirdi.

Bonus: Mucizenin iki kez kıyısından dönen 
Bucak Belediyesi Oğuzhanspor

Siyah-Beyazlı ekip iki kez grup şampiyonu oldu ancak kısmetsizlik eseri o iki sezon da play-off oynamak zorunda kaldılar. Burdur ekibi bu 2 seferde oynadığı toplam 5 maçı da kaybederek 3. Lig'in kapısından döndü.

Yazı: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

Fatih Futbol Antrenörleri Derneği'nden Özbay'a ziyaret

Fatih Futbol Antrenörler Derneği Yönetimi, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhittin Özbay'ı makamında ziyaret etti.