Pazar, Ekim 25, 2020

TFF'ye statü değiştirten takım: Bursaspor Amatör


Bir dönem 3. Lig'den Süper Lig'e kadar yükselen Bursaspor Amatör Takımı'nın hikayesini okumak ister misiniz?

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin dünyada 93 ülkenin en üst seviye ligini baz alarak yaptığı ''21 yaş altı futbolcularına en az süre veren ülkeler' sıralamasında Suudi Arabistan ile son sırayı paylaştığımızın açıklandığı mayıs ayı içerisinde TFF, Kulüpler Birliği Vakfı ile gerçekleştirdiği toplantıda; 21 yaş altı oyuncularının değerlendirilmesini hedefleyen rezerv lig projesinin alt liglerde hayata geçirileceği kararınıalmıştı. U21 Ligi'nin, milli takımlara ve kulüp A takımlarına arzu edilen katkıyı sağlayamadığı gerekçesi ile lağvedilmesine karşı tavır koyan Trabzonspor ile Fenerbahçe'nin başını çektiği bir konsorsiyumun sunduğu teklife Federasyon kayıtsız kalamamış ve bu yeni oluşum için ''erken rezervasyon'' yapılmıştı lakin o günden bu yana bu konuda bir gelişme olmadı.

Aslında Rezerv Lig futbol literatürümüze yeni girmiş bir terim değildir. Son on yılda, temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp Federasyon'un önüne konulmuştur. Profesyonelliğe Aday Futbolcular (PAF) Ligi'nin, A2 Ligi adını aldığı 2009-2010 Sezonu'nda, statüde yapılan değişikliklerle dar kapsamlı bir rezerv lig çizgisi yakalansa da hikâye U21 adıyla mutsuz sonla bitmiştir.

Bir zamanlar rezervimiz vardı

Ligler tarihimize baktığımızda Türkiye'nin haddizatında bir rezerv lig CV'si mevcuttur. Türkiye Amatör Futbol Şampiyonaları'nda ve profesyonel lige terfi maçlarında gösterdikleri başarıların ardından Galatasaray Amatör Futbol Takımı, 4 sezon ara verildikten sonra tekrar oynatılmaya başlanan 3.Lig'e kabul edildi. A Milli Takımı'nın hazırlık maçında mağlup edemediği sarı-kırmızılıların 1984-1985 Sezonu'nda Kemal Ulusu federasyonu tarafından 3.Lig'e kabulünden iki sezon sonra Trabzonspor, Bursaspor ile Karşıyaka'nın amatör takımları da 3.Lig'de boy göstermeye başladılar. Statüsünde ''takımlar 5 amatör futbolcu oynatabilir'' kuralı olan ligde amatör takımların da yer alması aslında pek yadırganmamalıdır. Bursaspor Amatör'ün önlenemez yükselişi 1989-1990'da TFF'ye geri adım attırdı ve bu uygulama rafa kaldırıldı. Silsile PAF, A2 ve U21 ile devam etti ve günümüzde yine Rezerv'e dayandı.

Galatasaray 6 sezon 3. Lig'de oynadı
1984-1985 ile 1989-1990 sezonları arasında süren bu mecrada, Galatasaray 6, Trabzonspor ile Karşıyaka 4, Bursaspor 3 sezon yer aldı. Galatasaray Amatör Takımı, 1988-1989'da 3.Lig'de Kasımpaşa'nın 1 puan gerisinde ligi 2'nci sırada tamamladı ve şampiyonluğu kılpayı kaçırdı. Son sezonda ise sarı-kırmızılılar ligde yine aynı konumdaydı.

Trabzonspor 2. Lig'e çıktı
1986-1987'de Trabzonspor Amatör Takımı, 3.Lig'e çıktığı sezon şampiyon oldu ve 2.Lig'e terfi etti. Ligi Trabzonspor ile aynı puan ve averajda bitiren Ünyespor da mahkeme kararıyla 2.Lig'e çıktı. Bordo-mavililer ilk sezonunda grubunu 10'ncu, ikinci sezonda ise son sırada bitirerek küme düştü. Trabzonspor 3.Lig'deki son sezonunda 3'ncü sıradaydı. Karşıyaka Amatör Takımı bu takımlar arasında en mütevazi takımdı. Kaf-Kaf'ın en iyi derecesi 5'incilik en kötüsü ise 11'inci sıraydı.

Bir Bursaspor vardır, Bursaspor'dan içerü

Dört Büyükler haricinde Süper Lig'de şampiyon olarak ezber bozan Bursaspor'un, 1986-1987 Sezonu'nda 3.Lig'e çıkan amatör takımı da ayrı bir tarih yazmıştır. 

Bursaspor Amatör Takımı'nda 1980-1981'de forma giyen Semih Yuvakuran'ı üç yıl sonra Galatasaray'a veren Bursaspor yönetimi bu transferden sonra genç futbolculara daha çok önem vermeye başladı. 1967'de ilk genç takımını kuran Bursaspor, 19 yıl sonra 1985-1986 Sezonu'nda Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda grup birincisi olarak 3.Lig'e çıkmaya hak kazanmıştır.  

Yavru Timsahlar, 3.Lig'e çıktığı ilk sezonda (1986-1987) şampiyonluğu 1 puan farkla Uşakspor'a kaptırmıştı. Bursaspor camiasını can evinden vuran asıl olay ise aynı sezon ''hakiki'' Bursaspor'un 1.Lig'den (Süper Lig) küme düşmesiydi! 1985-1986 Sezonu'nunda Federasyon Kupası'nı kazanan ve ülkemizi Avrupa'da temsil edecek olan Bursaspor, statüde yer alan ''Federasyon Kupası'nı kazanan takım 1.Lig'de kalır'' maddesiyle ligde kalmayı başardı.

İki Bursaspor karşı karşıya!
1987-1988'de Bursaspor Amatör, Trabzonspor Amatör'den sonra 3.Lig'de şampiyon olan ikinci profesyonel takım altyapısı oldu! Aynı sezon Bursaspor Amatör Takımı, Federasyon Kupası 3.Tur'da karşısında ''ağabeylerini'' buldu. Bursaspor, amatörlerini her iki maçta da mağlup ederek (4-2, 4-1) kupa dışında bıraktı. 

Bursalılar A takımı bırakıp 2. Lig takımını destekledi!
Kadrodaki en tecrübeli ismin 24, en ufağının ise 19 yaşında olduğu Bursa'nın ''ufak-tefek'' gençleri o kadar hızlıydı ki ilk 11 maçında yenilgi yüzü görmediği ve 7.haftada aldığı liderliği lig sonuna kadar koruyarak 2.Lig'e çıktığı ilk sezonda bir şampiyonluk daha yaşadı. Bursalılar A Takım'dan çok bu gençlere destek olmaya başlamıştı. Ligin son karşılaşması olan Kütahyaspor deplasmanına 125 otobüs ve 50 minibüs taraftarla giden ve tribünde yaklaşık 7 bin taraftarı olan Bursaspor Amatör'ün şampiyon olduğu grupta Trabzonspor Amatör de grup sonuncusu olarak tekrar 3.Lig'e düştü.



1.Lig'de iki Bursaspor olunca...

Bursaspor Amatör Takımı'nın Bakırköyspor'un önünde iki puan farkla şampiyon olarak 1.Lig'e (Süper Lig) çıkması ve aynı ligde orijinal Bursaspor'un da bulunması kaos yarattı. 

Bakırköyspor Başkanı ve eski Bakırköy Belediye Başkanı Naci Ekşi Bakırköyspor'un 1.Lig'e alınmasını istiyor, gazetelere şu açıklamaları yapıyordu: ''Statü gereği Bursaspor Amatör grup birincisi, Bakırköyspor ise 1.Lig'e çıkacak olan şampiyondur. Şenez Erzik daha önce Bursa ekibinin 1.Lig'e alınmayacağını, grubu ikinci sırada bitiren takımın üst lige çıkacağını açıklamıştı. Statüye göre de Bursaspor hiç bir hak talep edemez. Federasyondan Bakırköyspor'un hakkı olan 1.Lig'e alındığını açıklayan yazıyı bekliyoruz. 1.Lig Bakırköyspor camiasına hayırlı olsun. Aksi sonuç çıkarsa yasal yollara başvuracağız.'' 

Bursaspor Başkanı merhum İbrahim Yazıcı ise statüdeki kuralın adaletsizliğinden dem vurarak değiştirilmesinin gerektiğini açıklıyordu. Başkan Yazıcı olayın dönemin Başbakanı'na kadar intikal ettiğini Bursaspor Dergisi'ne şöyle anlatıyor: “O dönemde Şenes Erzik Federasyon başkanıydı. Federasyon herhalde ligdeki bir takımın, ikinci takımının da şampiyon olup 1.Lig'e çıkacağını düşünememişti. Bir anda iki tane Bursaspor oldu. Ortalık birbirine girdi. Rahmetli Turgut Özal başbakandı ve beni çağırdı. 'Ne olacak şimdi?' dedi. Ben de 'Ne olacak Başbakanım, kardeş kardeş oynayacağız' dedim. Şakayla karışık, 'Sen dalga mı geçiyorsun?' dedi. O dönemde mahkemelik olduk. Rahmetli Özal sus payı gibi bizi Tarabya Oteli'nde ağırladı. Şampiyonluk ödülü altında bir milyar gibi parayı çek olarak hazırlatmış. Ben çeki alırken kendisine 'Sayın Başbakanım, ben bu parayı şampiyonluk primi olarak alıyorum' dedim. Kendisi bana ters ters bakmıştı. O günkü şartlarda çok güzel bir şampiyonluk yaşadık. Çok yetenekli oyunculardan kurulu bir takımdı. Bazı oyuncularımızı A takıma kaydırdık. Bir kısmı da Aydınspor'a transfer oldular. Orada da çok başarılı oldular. O dönemde yapılacak başka bir şey yoktu. O kadar şişkin bir kadro ile yürümemiz mümkün değildi. O günkü hocalar gereken kararları aldılar. Hata mı yaptık bilmiyorum ama o günkü şartlar altında bunu yapmamız gerekiyordu.”

Boschspor ismi teklif edildi
O günlerde basına sızan haberlere göre, TFF'nin bazı Hukuk Kurulu üyeleri Bursaspor Amatör Takımı'nın statünün 6/c maddesi hükümleri gereğince otomatikman 1.Lig'e alınması görüşünü savunuyorlardı. Bazı üyeler ise Bakırköyspor'un 1.Lig'e çıkmasının imkansız olduğunu, Bursaspor'un ikinci takımının lige alındıktan sonra iki takımının birleşerek  1.Lig'de tek takım olarak yer alması düşüncesindeydi. Yeşil-beyazlılar son koz olarak, Bursa Amatör Küme'de yer alan Boshspor'un adını kullanarak 1.Lig'de yeralma isteğini sunuyor, bu da ret ediliyordu. Bursa Milletvekilleri konuyu TBMM'ye taşıyordu. 

Federasyon nihayet 2 Haziran 1989'da son noktayı koyuyor ve kararını açıklıyordu:

-Bursaspor'un 1.Lig'de olmasından dolayı Bursaspor Amatör Takımı'nın 1.Lig'e yükselmesi imkansızdır.

-İki takım birleşerek gelecek sezon liglerde tek Bursaspor olarak yer alacaktır.

-Bursaspor'a 2,5 milyar TL tazminat ödenecektir.

-Bakırköyspor'un ligi ikinci sırada bitirdiği için üst lige alınması söz konusu değildir.

G.Saray, Karşıyaka ve Trabzon 3. Lig'den atıldı
- ''Aynı kulübün birden fazla takımla aynı ligde mücadele edemeyeceği" hükmü değiştirilerek "Aynı kulübün birden fazla takımla profesyonel liglerde mücadele edemeyeceği" hükmü getirilmiştir. Bu değişikle birlikte profesyonel liglerde oynayan profesyonel kulüplerin (Karşıyaka, Trabzonspor, Galatasaray) rezerv ekipleri bir sezon sonra liglerden ihraç edilmiştir.

Bursaspor  Amatör, profesyonel liglerde oynadığı 96 maçın 83'ünden puan çıkarmıştır. (54 galibiyet, 29 beraberlik). Yeşil-Beyazlılar, 3 sezonda sadece 13 mağlubiyet almıştır.

Bursaspor Amatör'ün yapamadığını Oftaşspor yaptı

Gelin bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Bursaspor Amatör Takımı'nı 1.Lig'e (Süper Lig) almayan TFF, 18 yıl sonra Gençlerbirliği ile pilot takımı Oftaşspor'u aynı ligde oynatmada bir sakınca görmemiştir. Yıllarca rezerv lig kurulması için mücadele veren ancak bunda başarılı olamayan Gençlerbirliği eski Başkanı merhum İlhan Cavcav'ın 2002 yılında Asaşspor'dan 75 bin TL'ye satın aldığı, Gençlerbirliği'nin altyapısında oynayan genç ve yetenekli futbolcuların forma giydiği kulüp el ve isim değiştirdikten sonra 4 yılda 3 lig atlayarak 2007-2008 Sezonu'nda Süper Lig'e çıktı. Bir sezon öncesine kadar aynı armayı taşıyan iki takımın iki lig karşılaşmasında, Oftaşspor'un 18 kişilik esame listelerinde yer alan oyuncuların -yabancılar dahil- 11'i Gençlerbirliği menşeiliydi! Gençlerbirliği Oftaş ile Gençlerbirliği'nin ilk sezon karşılaşmasının 1.haftada oynatılması şaibeleri de bertaraf etmişti! İki takımın aynı ligde oynamasını bırakın, iki takım da aynı tesisi kullanıyordu! Sonunda Gençlerbirliği Oftaşspor 2008'de adını Hacettepe, rengini de mor-beyaza çevirdi. Oyuncu profilindeyse fazla bir değişiklik olmadı, çoğu yine ''Genç'ti!'' Aslında Bursaspor Amatör Takımı'nın farkında olmadığı bir keramet vardı! O da Oftaş'ın 1981'de (Barbarosspor ismiyle) kurulmuş olmasıydı!

İstanbulspor-Adanaspor, Kayseri Erciyesspor- Kayserispor, Ankaraspor-Ankaragücü örneklerinde olduğu gibi ''aynı tüzel ya da özel kişinin sahip olduğu birden fazla takımın aynı ligde oynayıp oynamayacağı'' tartışmaları dönem dönem futbol kamuoyunu meşgul etmiştir. TFF, 2009 Olağan Genel Kurulu'nda talimat ve tescil kararlarında değişiklik yaparak yeni önlemler aldı almasına ama bu kuralları uyguladığı ilk takım Ankaraspor'a iade-i itibar ve yüklü bir tazminat ödemek zorunda kaldı.

Bursaspor yönetiminin 3.Lig'e çıkan ikinci takımlarını ellerinden geldiğince bu ligde tutmak ve A takıma futbolcu yetiştirmekten başka amacı yoktu. Ancak ''boynuz kulağı geçti.'' Bursaspor Amatör namı diğer Bursaspor B Takımı, futbol tarihimize hoş bir seda bırakarak bayrağı yeni kurulacak Bursaspor Rezerv Takımı'na teslim etmeyi bekliyor!

Yazı: Arif Doğan


BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TÜRKİYE KUPASI'NDA ALT LİG TAKIMLARINA BÜYÜK DARBE

ESKİ GÜNLER: DEVRE ARASINDA LİMON YİYEN FUTBOLCULAR ANLATIYOR

İBRAHİM TATLISES'LE İDDİA SONRASI KAPANAN KULÜP: OTOGARSPOR




Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 11 Mayıs 2024 Cumartesi Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan devam ediyor...