Pazar, Ekim 13, 2013

Kadınlar 2.Lig’de sezon öncesi değerlendirmesi - 3.Grup

Yerel Futbol olarak, sezon öncesinde Kadınlar 2.Lig gruplarını değerlendirdiğimiz yazı dizimize 3.Grup ile devam ediyoruz.


Bu gruptaki genel kanaat, playoff'un iki biletinden birini Samsun İlkadım'ın alacağı yönünde. İkinci bilet için ise Amasya Eğitim ve Gülizar Hasan Yılmaz Spor Lisesi öne çıkan isimler. Gruptaki takımların yetkilileri, her iki takımın da şansı olduğunu vurgularken, Amasya Eğitim'in lige başlarken az bir miktar önde olduğunu ifade ediyorlar. 


Samsun İlkadım Belediyespor, bazı değerlendirmelere göre yalnızca bu grubun değil, tüm 2.Lig'in en kuvvetli takımı. Geçtiğimiz sezon 4.grubu 23 puan ile ikinci bitirerek playofflara kalan İlkadım, 2.kademe müsabakasında Çenesuyu Plajyolu'na penaltı golü ile 1-0 yenilerek elenmişti. Geçen yılki takımı koruyan Samsun ekibi, takımı eski Trabzonspor'lu oyuncular ile güçlendirdi. En son Lüleburgaz 39'da oynayan oyunculardan orta saha oyuncusu Sevilay ve savunma oyuncusu Ebru takıma katıldı. Ayrıca Ordu kökenli, geçen sezonu Erbaa'da geçiren sol kanat oyuncusu Burcu da transfer edildi. Takımın eksik bölgelerine yaptığı takviyeler ile daha güçlendiğini söyleyen İlkadım teknik sorumlusu Arif İmamoğlu "Grubumuz tanıdığımız bildiğimiz takımların olduğu Karadeniz grubu. Çoğu ile daha önce de oynadık. Bu gruptan çıkmak istiyoruz. Rakiplerimiz bizim takıma göre daha genç, lise oyuncuları ile mücadele edecekler. Bizdeki daha tecrübeli, 19 Mayıs Üniversitesinde okuyan sporcular ile kadromuzun daha ağır basacağını düşünüyorum" diyerek, yeni sezonda temennilerinin iyi bir lig olduğunu belirtti.


 Grubun diğer iddialı takımı Amasya Eğitimspor'un teknik sorumlusu Mustafa Demir de geçen yılki kadronun Meryem Baysal ve Hanife Kırca dışında korunduğunu söyledi. Demir'i düşündüren ise Aleyna Nur Kandemir ve Emine Hupal'ın sakatlıkları. Takımının ilk ikiye girecek güçte olduğuna inandığını vurgulayan Demir, Samsun İlkadım'ın transferler ile takviye edilmiş kadrosu ile birinciliğe aday olduğunu belirtti. Amasya Eğitim geçen yıl  3.Grubu 21 puan ile ikinci bitirmiş, 2.kademe'de de iddialı Akdeniz Nurçelik'i 3-0 yenmişti. Demir'in öğrencileri çeyrek finalde Gaziantep Fıstıkspor'a 2-1 yenilerek elenmişlerdi.


Samsun Gülizar Hasan Yılmaz Spor Lisesi'nin durumu da Amasya Eğitim ile benzerlik gösteriyor. Altyapı kategorilerinde çok başarılı olan ve lise takımlarına dayanan her iki kulüp de geçen yıl gruplarından çıkmışlardı. Gülizar Hasan Yılmaz geçen yıl 5.Grubu 20 puan ile ikinci bitirmiş, 2.kademe müsabakalarında Gazikent'e 1-1 biten normal sürenin ardından uzatmalarda 3-1 yenilerek elenmişti. Takımın teknik sorumlusu İsmail Gezgin de ekibinin ilk iki sıra için aday olduğunu vurgularken playoff'a çıkacak takımların büyük ihtimal ile iki Samsun ve Amasya takımları arasından çıkacağını söyledi.


Bu grubun diğer takımlarının tamamı geliştirme takımları olarak kendilerini tanımlıyorlar. Erbaa İhtisas dışındaki tüm takımlar lige yeni katılacaklar.


Geçtiğimiz yıl 5.Grupta 17 puan ile Gülizar Hasan Yılmaz'ın ardından üçüncü olan Erbaa İhtisas, Ordu kökenli oyuncuların Soyaspor'a dönmesi ile kendi özkaynağına dönüyor. Takımın teknik sorumlusu Ufuk Keleş, bu sene yalnızca Erbaa'lı kızlar ile oynayacaklarını söylerken transfer yapmadan devam edecek takımın buna bağlı olarak da ilk iki için iddia taşımadığını vurguladı. Erbaa'nın bu yılki hedefi genç oyuncular ile oynayarak onlara tecrübe kazandırmak.


Bu yılın yeni gelenlerinden ilki Tokat TOKİ İlköğretim Okulu. Takımı dört yıl önce okulun beden öğretmeni de olan Sedat Çelik kurdu. O yıl Türkiye dördüncüsü olan okul takımındaki başarılı oyuncuların ziyan olmaması için harekete geçen Çelik, iki yıldır yıldızlar kategorisinde oynadıktan sonra bu yıl 2.Lig ve gençler kategorilerine hazırlanıyor. Uzun süredir bir arada oynayan takım bu yıl yıldızlarda çeyrek finale kadar yükseldi. Takımın hem teknik sorumlusu, hem de başkanı olan, Sedat Çelik hiç kimseden yardım almadan bu uğraşı sürdürdüklerini, bir öğretmen arkadaşı ile tüm yükün kendi üzerlerinde olduğunu söyledi. Çelik "bu grupta 4. veya 5. olabiliriz, hedefimiz ilk iki sıra değil." derken, amaçlarını ise "çocuklarımızın futbol oynamaya devam etmesi, bizim de onların sosyal gelişimine katkıda bulunmamız." olarak ifade etti.


Yenilerden orta sıraları hedefleyen diğer takım ise Rize Belediye. Bu yıl gençlerde çeyrek final yapan ekibin teknik patronu İdris Ocak, aynı kadro ile 2.Lige gireceklerini vurguladı. Kendilerini yarışmacılıktan ziyade yetiştirici olarak tanımlayan Ocak, Rizeli kızları futbola özendirmek istediklerini söyledi.


Erzincan'ın ilk kadın futbol takımı olarak lige katılan Geçit Belediye aslında 3.Lige yükselmiş başarılı bir kadın voleybol programının futbola doğru genişlemesi olarak tanımlanabilir. Takımın halkla ilişkiler sorumlusu Ömer Keskin'in verdiği bilgilere göre çok detaylı bir programın bir parçası olarak giriyorlar lige. Erzincan'daki resmi kurumlar ve okul yönetimlerinin desteklediği oluşum, nisan ayından başlayarak okul taramaları gerçekleştirdi. Erzincanlı kızların spor yapmasını hedeflediklerini söyleyen Keskin, Erzincan Üniversitesi ile bağlantılı çalıştıklarını ve bu yıl ilk kez Erzincan'da bir futsal takımı ile okullar şampiyonasına da katılacaklarını belirtti. Kulübün hedefi oyuncularını spor akademilerine yönlendirmek, daha da özel olarak Erzincan Üniversitesine futbol branşından kız futbolcu gönderebilmek. Bir de takımın halkla kaynaşması için huzurevi ziyaretlerinden kermeslerde desteğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan sosyal bir program yürütülüyor. Bu yıldan beklenti ise yüksek değil. Yeni bir oluşum olan Geçit Belediye öncelikle sporcularına eğitim verdiği bir yıl olarak görüyor bu sezonu.


Trabzon Kavak Meydan ve Ordu Soyaspor tecrübeli teknik adamlar ile girecekler lige


Trabzon Kavak Meydan'ın teknik sorumlusu Mustafa Kara "Trabzon'da ilk kadun futbolunu kuran hocayım." diyor. Kara'nın 2001'de kuruğu KATÜspor  bir yıl lige katılıp kapanmış. Ardından bu takımdan yetişen oyuncuları da alan Trabzonspor şampiyonluğa ulaşmış. Geçen yıl başlayan KFEM çalışması kapsamında yapılan taramalar sırasında saptanan daha büyük yaşlı oyuncular ile kurulan takım, yıldızlarda çeyrek final gördü. Kara kuruluş yılı olduğundan hareketle takımın çok iddialı olmadığını söyledi.


Grubun son takımı Ordu Soyaspor. Kadınlar liglerinin eski isimlerinden olan Özcan Türkmen'in yönettiği Soyaspor, Erbaa'dan gelen oyuncuları ve 97-98-99'lu bir yaş grubu ile lige girecek. "İyi bir takım kurmak mümkündü" diyen Türkmen, BAL liginde oynayan erkek takımının ligde kalabilmesi için tüm kaynakların o takım yönlendirildiğini belirtti. Türkmen ayrıca kadın futbolunda istikrar olması için görüşlerini "Süper lig kulüplerinin kadın futboluna girmesi gerek. Teknik direktörsünüz, zaten maaş almıyorsunuz. Kulüpler kadın futbolu istemiyor. Televizyonda bile yok, TRT bile yayınlamıyor. Kadın futbolununtek kurtuluşu var. Federasyon süper ve 1. lig takımlarına, 4 büyüklere takım kurduracak. Onun dışında, şu anda kadın futbolu 90% oranında bizim gibi hocaların bir uğraşı olarak kalmaya mahkum." olarak özetledi. 


Erdem G

Hiç yorum yok:

Toplam 10 takım 3. Lig'e çıkmayı garantiledi

Bölgesel Amatör Lig'de 12 gruptan 10'unda şampiyonlar belli oldu.