Pazar, Temmuz 14, 2013

''Adaletli olmaya özen gösterir, karar almadan önce de vicdanımı test ederim''

Küçükçekmece'de 7 den 70'e her yaş grubun 12 Ay boyunca spor yapmasını sağlayan TFF İstanbul İl Başkanlığı tarafından en başarılı Kulüpler Birliği ödülünü alan Küçükçekmece Amatör Spor kulüpleri Destekleme Derneği Başkanı Seymen Gençtürk'le Küçükçekmece ilçesindeki sporun dünü bugünü ve yarını hakkında söyleşi yaptık.


Kendinizi biraz tanıtır mısınız?
10 Yaşından beri sporun içinde olan 10 yıl profesyonel, 6 yıl Alt yapılarda futbol oynayan daha sonrada futbolda önce kısa bir süre antrenörlük yapan daha sonrada uzun yıllar yöneticilik yapan bir kardeşinizim. Futbol oynamasaydım İstanbul da belki de yaşamayacaktım. Çünkü ben Trabzon'da doğdum. 17 yaşıma kadar orada yaşadım. Yani çocukluğumu Trabzon da geçirdim. Trabzonspor Alt yapısında futbol oynuyordum sonra A takıma çıkma durumumuz varken birden kendimi Galatasaray paf takımında gördüm ve İstanbul da o günden beri kaldık, burada hayatımızı sürdürdük, evlendik. 3 çocuk babasıyım. Kısaca Küçükçekmece'de çok güzel günlerimiz ve hizmetlerimiz oldu olmaya da devam edecek bunun en önemli ayağı tabi ki; Spor


 


 Birlik


İstanbul Trabzonspor kulübünün kurucusu ve aynı zamanda başkanısınız İstanbul Trabzonspor'dan biraz söz ederimsiniz?
İstanbul Trabzonspor kulübünün kurulma fikri şuan Trabzonspor Kulübümüzün teknik sorumlusu olan Mustafa Reşit Akçay ile benim fikrimdir.2005 yılında Mustafa hoca Trabzonspor kulübünün Alt yapı sorumlusu idi. Kendisiyle alt yapıları İstanbul için konuştuğumuzda burada böyle bir amatör takım kurup önce burada çocukların maç eksiğini tamamlayıp iyi olanları da Trabzonspor Alt yapısına kazandırırız fikriyle yola çıktık. Tabi ki o dönem Yönetim değişince Mustafa hocada görevi bıraktı ancak bu projeyi ben ve İş adamı Ahmet Kurt beyle beraber harekete geçirdik.Tamamen alt yapılara ağırlık veren bir takımız.Buradan önce Trabzonspor kulübümüze ve bir çok profesyonel takımlarımıza her yıl oyuncular vermekteyiz.Her geçen günde Amatörde olsak kurumsal yapımızı oturtmaya çalışıyoruz.Teknik kadromuz çok geniş ben başkan olsam da birbirimizin fikrini alır ona göre yıllık planlama yaparız.


 


Sekiz Yıldır Küçükçekmece Amatör Spor kulüpleri Destekleme Derneği Başkanlığı yapıyorsunuz bu dernek nasıl kuruldu kimler kurdu ?
Evet, uzun yıllardır bu başkanlığı sürdürmekteyim ama her şeyin bir sonu olduğu gibi bununda bir sonu olacak. İşte bu sonu yaparken derneğimizin de kurumsal yapısını oturtmaya çalıştık. Çok şükür çok yol aldık. Gerçekten gidişattan şahsım olarak çok memnunum. Bıraktığımızda bu sistemin çökmemesi için kararlı ve sağlam işler yapıyoruz.


 7899


Küçükçekmece Amatör Spor kulüpleri Destekleme Derneğinin kurulma amacı nelerdi kurulan amaçla hizmet verdiğinize inanıyor musunuz?
Özet olarak ilçedeki spor kulüplerimize yön vermeye onları belli bir kalıplaşmadan çıkartarak esas amaçlarının çocuklara hizmet etmek olduğunu bu çocukları eğitecek yöneticilerin ve antrenörlerin kesinlikle yeterli bilgi birikimine sahip olmasına çaba gösteriyoruz. Bu konuda Belediyemizin büyük destekleriyle büyük işler yapıldı. İnanıyorum ki Belediye Başkanımız Sn Aziz Yeniay ın bir dönem daha ilçemizde başkan olarak devam etmesi durumunda bir çok sorunun tamamen giderildiğini görmüş oluruz. Ben spor'un Kurtuluşunu Bizler gibi gönüllü insanların mücadelesi yanında yerel belediyelerinde bir o kadar bu gönüllülerin yanında olmasından geçtiğine inananlardanım. Bu yüzden Belediyemizle Derneğimiz arasındaki bu uyuma aman nazar değmesin diyorum.


 


Küçükçekmece Belediyesi Meclis üyesisiniz bu meclis üyeliği nasıl oldu spor camiasına ne gibi katkılar oldu?
Evet, şuan Belediyede meclis üyeliğimiz devam etmektedir. Bu ilçede uzun yıllar yaşayan bir kardeşinizim ama hayatım hep sporla geçti bunun yanında siyasetin de spora bir çok katkılar ve destekler vermesi gerektiğini düşünerek kendimi siyasette buldum. Öncelikle 1999 yılında il genel meclis üyeliği yaptım. Bu dönemde ilçe Belediyemizde meclis üyeliği yapıyorum. Nasıl oldu sorusuna gelince parti yöneticileri ve Belediye Başkanımız takdir ettiler oldu. Bizlerinde bu anlamda seçildikten sonra ilçemizde spor adına olması gerekenleri Başkanımıza aktardık sağ olsunlar onlarda spor adına hiçbir zaman desteklerini esirgemediler. Neler yapılmadı ki, bu yapılanlar ben meclis üyesi olmasam da yapılırdı. Bunu meclis üyeliğine de bağlamakta yanlış olur bence ama bu işin dilinden anlayanında aradaki iletişimi kurma adına ilçe ve Büyükşehir meclislerinde olmaları önemli. Sistemden bahsettim. Öncelikle derneğimizde bu sistemi kurduk. Spor kulüplerine ivedilikli olarak lazım olan ihtiyaçlardan başlayarak işe başladık. Neydi en önemli sorun 'Araç'. Çünkü bir Amatör takımın 8 yaş grubu var, İstanbul'un bir çok ilçesine maç yapmaya gidecek, giderken eğer araç sorunu var ise ne yapıyor liglere 8 değil de 3 yaş grubunda katılıyor. Bu da neyi gösteriyor; ilçede spora katılım sayısının düşüklüğünü ve lisanslı oyuncu sayısın azlığını. Ancak bize Belediyemiz 10 araç tahsis etmiş bu araçlarla İstanbul da ve ilçedeki maça gitme sıkıntısını ortadan kaldırdık. Yine 10 takımımızın Halkalı Etap stadındaki antremanlarına da araç veriyoruz. Özet olarak yılda Ortalama bir takımımız resmi müsabakalarına 200 antrenmanlara da 150 araç gidiyor bu demektir ki sadece ulaşımda Belediye bir Amatör kulübümüze en alt limitten dahi hesaplasan yılda 35-40 bin gibi ulaşım desteği sağlıyor. Dolayısıyla takımlarımız 8 yaş gruplarında liglere katılım gösteriyor. İlçede lisanslı oyuncu sayısı 10 binlere sadece futbolda ulaştı. Yine kız futbol takımımız var, İşitme engelliler spor kulübümüz, Tekerlekli basketbol takımımız var, tenis spor kulübümüz var Bunların şehirler arası ulaşımı, malzemesi, antrenman sahaları yine derneğimizin aracılığı ile Belediyemiz tarafından karşılanıyor. İlçemizdeki 55 Amatör takımımıza her yıl sezon öncesi tüm ihtiyaç malzemesi düzenlenen bir törenle yine Belediyemiz tarafından dağıtılır.Bir çok resmi müsabakanın oynandığı statlar antrenman sahaları yine derneğimizin koordinesinde takımlara bölünür maçları ve antrenmanlarının yapılması sağlanır.Buradaki tüm giderler belediyemiz tarafından karşılanır.Spor kulüpleri artık 'antrenman yaparken duş alabilecek miyiz?'korkusundan bugün sıcak suların aktığı ortama geldik.Kısacası yapılan çok ama yapılacak olan spor kompleksleri başlayacak.


 


Küçükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneğinin, Küçükçekmece Belediyesi ile diyalogları nasıl?
Bu sorunuza zaten yukarıda cevap verdim. İnşallah bu birlikteliğimiz diğer ilçe Belediye ve kulüpler birliklerimize de yansır. Ben hayatta şunu düşünmedim. Benim ilçem hep iyi olsun önde olsun diğer ilçelerden bana ne demedim. Ben spor adamıyım o ilçelerde bizim, oradaki çocuklarda bizim. Bu yüzden diğer ilçelerdeki arkadaşlar bize bir şey sorduğunda onlara hep yapılanları anlatmışımdır. Onlarda kendi belediyelerinde bu hizmetleri alabilsin diye. Diğer ilçelerde de yapılan güzellikleri bizde kendimize örnek almışızdır, bu konuda ilçeler arası bir sıkıntımız yok. Hatta inanın bizim ilçe dışından da bir çok amatör takımımıza antrenman ve maç yapsınlar diye sahalarımızı açmışızdır. Bunun karşılığında sadece dua beklemişizdir.


 13


Küçükçekmece Belediyesinin amatör spor kulüplerine ne gibi katkıları var?
Katkıların bir çoğundan özet olarak bahsettim. Ancak Bizler sosyal faaliyeti çok yapan bir derneğiz. O kadar çok faaliyet yapıyoruz ki, yapmadığımız zaman kendimizde boşluk hissediyoruz. Yani bu işi seviyoruz Çocukların mutluluğu bu imkanlardan yararlanıp daha büyük kulüplere gitmelerine vesile oluyoruz, gidemeyenlerede spor yaptırma imkanı sağlayarak iyi bireyler yetişmesine vesile oluyoruz en büyük mutluluğumuzda bu. Mesela Gruplarda Takımlarımız Şampiyon olurlar sonra İstanbul şampiyonluğunu geçerler sıra Türkiye şampiyonluğuna gelir. Yöneticiler kara kara düşünürler nasıl gideceğiz, araç sıkıntı, maliyetli, orada en az 3 gün konaklayacaksın, en az 25 kişilik kafile; neyse gidenler sıkıntı içinde gider gelirdi. Hatta bazıları da gitmemek için bilerek elenirdi. Çünkü bu masrafı kim nasıl karşılayacak diye. Ama biz bu durumu da başkanımıza anlattık sağ olsunlar 2013 meclisinde bunun yöneltmeliğini çıkararak ilçedeki tüm kulüplere nakdi yardım yapılmasının kararı Belediye meçlisinden geçti. Artık bir takımımız alt yapılarda Türkiye şampiyonasına gidiyor ise uykuları kaçmayacak oradaki en iyi otellerde sporcularını konaklatabilecek maçlarını oynayıp gönül rahatlığı ile dönecek. Bu bir çok katkının yanında kulüplere yapılan en büyük katkıdır.


 


Küçükçekmece ilçesinde spor kompleksi ve tesisleri ne durumda yeterlimi keşke şu da olsa diye bildiğiniz ne var?Bir çok spor tesislerimiz şuan faaliyette tabi ki ne kadar çok olur ise niye oldu demeyiz ama beni esas heyecanlandıran çok yakın zamanda Belediyemizin yapmayı düşündüğü Sefaköy Kartal ve İfa Sahalarının stat özelliklerine dönecek olması. Yine başka bir alanda projesi biten spor kompleksinin bir iki yıl içinde kısmet olur ise faaliyete geçecek olmasıdır.


 


Göreviniz süresince hangi önemli projelere imza attınız?
İmzayı ben değil ekip olarak atmaya çalıştık tabi ki Biz gündeme getirdik Belediye Başkanımızın oluru ile Belediyemiz bu hizmetleri yaptı. Yeşilova Stadı, Halkalı Etap stadı bizlerin çıkışına hız veren moral veren başlangıçlardı. Yine derneğimize İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Spor Hekimliğinden haftanın her pazartesi günü doktor gelmesi, sporcuları muayene etmesi çok çok önemliydi. Başkanlığım sırasında beni en çok duygulandıran ve sevindiren Yeşilova stadına Kemal Aktaş isminin Belediye Meclis kararıyla verilmesiydi. Genç yaşta halı saha maçında kaybettiğimiz ilçenin değerli spor adamının isminin burada yaşatılır olması aslında bu ilçede neler yapılabilirliğinin özetidir. En son mayıs ayında Belediye Meçlisinden çıkartılan Amatör spor kulüplerine ödül ve nakdi yardım yönetmeliği yapılan işlerin önemlilerinden biriydi.


 BİRLİK YÖNETİCİLERİ VE BAŞKANLAR


İki ay önce Küçükçekmece Belediyesi meclisinde spor ödül yönetmeliği onaylandı spor kulüpleri nasıl bundan yararlanacaklar?Yararlanmaya başladılar bile bir yönetmelik hazırlandı. Belli bir bütçesi var bu bütçeye göre tüm federe kulüplerin alması gereken nakdi yardımın karşılığı yönetmelikle belirlenmiş evrak kısmını tamamlayan spor kulüpleri bundan yararlanacak. Artık bu kulüplere bir lütuf değil bir hak olarak sağlanmıştır.


 


Küçükçekmece Amatör Spor kulüpleri Destekleme Derneğin Sağlık konusunda çalışmaları var mı varsa ne durumda?
Evet, sağlıkla ilgili önemli çalışmamız var. Derneğimize haftada bir gün doktor geliyor ama biz esas saha içi sorununu çözmeye çalışıyoruz. Resmi müsabakalar oynanırken tam Teşekküllü bir sağlık ekibinin ve ambulansın bu statlarda beklemesini sağlamak için ciddi bir çalışma içindeyiz. Bunu çözmesi gereken merci Federasyonlar ama çözüleceğe pek benzemediğinden bizler yine belediye destekleriyle çözme çabası içinde olacağız.


 


 


Küçükçekmece Amatör Spor kulüpleri Destekleme Derneği kurulduğu yıldan beri hala kirada ne zaman kendi yeriniz olacak, tabi masraflarda oluyor bunu nasıl karşılıyorsunuz geliriniz var mı?
Evet, bu konuda hala kiradayız ancak Sefaköy Kartal sahası yapılırken orada bizim çok donanımlı bir binamız olacak. Bu konuda Belediyemiz orayı uygun gördü, bu yüzden bekliyoruz.


226988


Galatasaray kulübü ile altyapı konusunda protokol anlaşması yaptınız bu konuda İstanbul İl Futbol başkanı Yemen Ekşioğlu eleştirilerde bulundu bunun içeriği nedir?
Adı üzerinde protokol Amatör takım başkanlarımızın da imza verdiği protokol. Burada ki amaç yine sistem bu güne kadar lafla yapılan işleri yazıya döktük. Bugün görevlerimizi bıraksak da gelen arkadaşlar bu protokolü devam ettirecektir. Burada sadece Galatasaray değil tüm kulüplerimizle iş birliğine hazırız. Önemli olan büyük kulüplerin amatör takımlara bakışını değiştirmekti. Burada Galatasaray'a il temsilcisi teşekkür edeceğine önce eleştirme yolunu seçti ama sonra doğruyu gördüğüne inanıyorum.Yapılan her güzel işte eleştiri olur bu doğanın kanununda var.Allah sadece hesabını veremeyeceğimiz işlere bizleri bulaştırmasın buna duacıyız..


Küçükçekmece ilçesi spor kulüpleri bu sezon kaç futbolcu Profesyonel kulüplere
verdi?
2011-2012 -2013 sezonunda Trabzonspor, Galatasaray, Çanakkale Dardanel, Kasımpaşaspor, Sarıyer, F.Karagümrük, Y.Yozgatspor olmak üzere 12 futbolcu profesyonel takımlara kazandırıldı.


Küçükçekmece Amatör Spor kulüpleri Destekleme Derneğin kurulmadan önce 18 amatör, 1 Profesyonel takım vardı ama şuan 26 Amatör Spor kulübü var ancak 1 tane bile Profesyonel takım yok. Bu ilçe için üzücü değil mi?
Bakışta üzücü, bu eksikliği de yaşıyoruz. Biz burada bir takımı alıp pilot takımda yapmasını bilir profesyonelliğe kadarda çıkartırız. Ama biz diyoruz ki İlçemizin güzide kulübü K.çekmece spor bu konuda düşünülen takım olsun. Bunun içinde bu kulübümüzün yönetiminden gereken adımların atılmasını bekliyoruz. Evet, geç kalındı ama temelleri sağlam atılsın diye bekliyoruz.


Üç yıldır Veteranlar Turnuvası yapıyorsunuz, ilgi nasıl?
Veteranlar turnuvası gerçekten yapılmasında ne kadar önem arz ettiğini her geçen yıl daha anlaşılır oldu. Burada dostane başlayan turnuva bir o kadar da dostane bitirildi. Gece geç saatlere kadar kalabalık seyirci topluluğunu bir burada birde minikler turnuvasında gördük. Amacımız bu turnuvayı önce ilçelere daha sonrada illere yayma ve resmileştirme adına TFF' ye müracaat etmek olacak.
14


İlçe kulüplerinde görev yapan Antrenörler için bir çalışmanız var mı?
Evet, Belediyemiz bu konu ile ilgili bir çalışma içindedirler. Belediye Başkanımız Sn. Aziz Yeniay İlçedeki tüm spor kulüplerine bir teknik direktör verilmesini (İhtisas kulüpleri) de bunun içerisinde ve maaş ve SSK nın Belediye tarafından karşılanması ile ilgili ciddi bir hazırlığı olduğunu biliyorum. Yeni sezonda hayata geçecek diye umut ediyorum. Burada teknik direktör seçiminde yanlış bir algılama olmasın. Bu konuda da kulüpler birliği olarak tabi ki belediyemizle fikir alış verişinde oluruz. Ancak burada da çalışacak teknik adamların bir kriteri de olacaktır.


Yeni Projeleriniz var mı varsa nelerdir?
Projelerimiz tabi ki var. Bunları açıklamaktansa hayata geçirip öyle açıklamayı benimseyen bir tavrımız var. Bu yüzden o kısma çok girmek istemiyorum, aslında röportajın içinde bunların bir kısmı var zaten


2012-2013 Futbol sezonunu Küçükçekmece amatör spor kulüpleri için nasıl geçti?
Oldukça başarılı geçti. Tarihinde 20 Şampiyonluğun üzerine çıkamamıştık. Bu yıl çıktık. Birçok sporcularımıza şimdiden talipliler var. Birde Türkiye şampiyonalarına giden takımlarımız var daha da iyi olacak.


İASKF de yönetim kurulundasınız. Geçtiğimiz sezon sizin projeniz olan ilçeler arası U14 yaş karma takımı ligi başladı bu sende devam etti. Bu konuyu biraz açar msınız? Amacınız neydi, amacınıza ulaştınız mı?


Amacımıza ulaşmak için yola çıktık ama görüldü ki bu karma projesi ses getirecek amacına ulaşmadan mevcut başkan tarafından destek verilmedi. Bu yılda sadece yapılsın diye başlandı. İlçe olarak katılım gösterdik ama maalesef bir çok ilçe önce katıldı sonra turnuvanın herhalde bazı eksikliklerinden dolayı çekildiler. Yani ilçe karmamız grubunda bir çok maç yapmasını beklerken 3 maç oynayarak turnuvayı tamamladı. Buda çocukları üzdü haliyle. Ancak bizim karmamızı iki il dışına göndererek bu açığı kapatacağız.


futbol seymen


Geçtiğimiz günlerde Yerel Futbol Sitesinin ödül gecesinde İl Futbol Başkanı Yemen Ekşioğlu konuşmasında görevi bırakmak istediğini ancak kulüpler bırakmadığını söyledi sizde seçim yapalım diye seslenişte bulundunuz neden?
Benim kimseyle bir sıkıntım yok. Zaman zaman Yemen Başkanla bu tür sıkıntılarımız var gibi görülse de inanın şahsi ile ilgili değil spor mantalitesinin bir yere oturması ile ilgilidir. Seçimle iş başına gelmenin daha doğru olduğunu inandığım için bu kelimeyi seslendirdim. Kendileri de bu konunun TFF nin tasarrufunda olduğunu telefonla bana izah etti, bende olmazsa önce TFF değiştiririz diye espri yaptım.


İASKF de Genel Başkan yardımcısıydınız ve sizinle birlikte 6 arkadaşınız görevlerinde istifa etti. Ters giden neydi ki görevinizden istifa ettiniz?
Bizler hizmet etmek için bir yerlere genel kurul delegeleri tarafından seçildik.Gelen gideni aratmadığını net bir şekilde gördük.İnsanlar kendilerini bir yerlere taşıma adına tavan siyaseti yapınca buna bağlı olarak aslı görevler unutuldu önce uyardık, baktık olmuyor sonra görevimizi bıraktık. Yönetimde şuan yapılan amatörler adına tüm iyi hizmetlere destek vereceğimizi beyan ettik. Amatör takımların sezon başı katkı paylarının İASKF tarafından yatırılmasını önerdik. Transfer bedellerinin düşürülmesi tesislerin iyileştirilmesi buna benzer bir çok yazılı ve sözlü önergemiz var. Seçim yaklaştı iyi çalıştıysalar kulüpler ona göre değerlendirecek. Haklarını teslim edecekler ama ben Ali Düşmez yönetiminde bir daha olmayacağımı yönetim kurulunda(2014.Haziran seçiminde) açıkladım.


12 (2)


Son günlerde adınızın yaklaşık 9 ay sonra yapılacak kongrede İASKF başkanlığı için isminiz geçiyor bu konuda da büyük destek aldığınızı duyuyoruz bu konu ile ilgili ne söylemek istersiniz?
Evet, bu konu ile ilgili bir çok ilçeden sağ olsunlar başkan ve yönetici arkadaşlarda arıyor. Ben şuan ilçemde spora katkı vermeye ve hizmet etmeye ekibimle devam ediyorum. Ama İASKF için Başkan olurum diye de bir çalışmam olmadı. Beni kulüpler ister, bu göreve layık görmek istediklerini de hissettiğim zaman görevden kaçmam. Aslanlar gibide yönetiriz. Ama her şeyin hayırlısı, daha var. Önceliğimiz şuan İASKF' nin iki yıldır yapamadıklarını son kalan on ayda yaptırabilmektir. Kitapçığın erken çıkması işlerin çözümü değildir. Kulüplerin sağlık, ecrimisil, ulaşım, malzeme, tesis bir çok çözülmesi gereken sorunları var. Bunlara el atılmalı. Bize düşen ne varsa bizde yapmaya hazırız.


Küçükçekmece'de ve İstanbul genelinde çok seviliyor ve taktir ediliyorsunuz bunu neye bağlıyorsunuz?
Adaletli olmaya aldığımız her kararı almadan önce vicdanımı test ederim. Beni rahatsız etmiyorsa o kararı almak için her türlü yola baş koyarım.


Son olarak neler söylemek istersiniz?
Yeni bir sezona daha başlıyoruz. Küçükçekmece hazır. 2013-2014 sezonu daha çok hizmet alınan dostluk ve arkadaşlıkların ön plana çıktığı bir yıl olur. Tüm takımlarımıza kazasız, belasız, hayırlı ve başarılı bir yıl diliyorum.


SÖYLEŞİ: YILMAZ AKTEPE

Hiç yorum yok:

Üsküdar Anadolu'da Sevde Minel Demirtaş farkı

Kadınlar 3. Futbol Ligi 14. Grup'ta şampiyon olan Üsküdar Anadolu'nun bu başarısında önemli pay sahibi isimlerden biri de Sevde Mine...