Çarşamba, Temmuz 10, 2013

Amatör kitapçık üzerine

TFF, 2013-2014 sezonu amatör kitapçığı açıkladı... Güzel değişiklikler olduğu gibi bazı tatsızlıklar da devam etti. Dilerseniz kitapçıkta neler var, mercek altına alalım...



Başlamadan önce önemli bir noktayı es geçmeyelim... Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da amatör kitapçık erken çıktı. Ali Düşmez yönetimindeki TFF Amatör Kurul’un burada hakkını vermemiz gerekiyor. Geçmişte sezon başlamasına kısa bir süre kala bu kitapçık yayınlanırdı. Şimdiyse herkes erken çıkan kitapçığa göre rahatça plan-programını yapıyor. Bu nedenle Yıldırım Demirören’e, Ali Düşmez’e, Yemen Ekşioğlu’na ve diğer yetkililere teşekkür etmek gerek.


Yine 27+4
Lakin erken çıkan kitapçık bu kitapçık, amatör camiayı ne kadar mutlu etti, ona bakalım. Türkiye amatör futbolunun yüz karası 27+4 kuralı değişmedi. Federasyon bence bu noktada biraz gurur yaptı ve ilk senesinin hemen ardından bu çok tartışılan kuralı değiştirmedi. Gerçi bunu yaparken de TFF’nin eli zayıf sayılmazdı: “Kulüpler memnun” dendi ve futbolcu kardeşlerim, inanın gerçekten çoğu kulüp memnun. Kontenjanın 20’ye, 24’e düşmesine memnun olacak kulüpler bile var. Bir de futbolcular da bu olayda fazla organize olamadı, çabuk boyun eğildi. 27+4 il çıktığında TFF’ye protestoya giden futbolcu sayısı 30’u geçmiyordu. Eh bu durumda TFF de çok baskı altında kalmadan buna devam etti. Zaten TFF İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu, Yerel Futbol Ödülleri Gecesi’nde yaptığı konuşmada “Yaş konusu biraz yaş” diyerek sinyalleri vermişti.


BAL değil U27 Ligi
Velhasıl bu sezon da BAL, SAL ve 1. Amatör’de 27+4’le devam edeceğiz. 3. Lig de muhtemelen yine 30 yaş üstüne kapalı olacak, 24-29 yaş arası 6 kişiye izin verilecek. İnsan hakları açısından nereden baksanız elinizde kalıyor ama işte burası Türkiye. Ne olacak biliyor musunuz, Futbol Federasyonu’nun üst düzey yöneticileri (Amatörümüzle ilgilenen değerli büyüklerimizi tenzih ederim) amatör futbolla ilgisi olmayan mecralarda, bu konuda bilgisi olmayan insanlara “Biz gençlerin önünü açtık, şu kontenjanı yaptık, ligleri gençleştirdik” diye çalım atacaklar. Alt yapıda zaten son yıllardaki atılım malum. Eskiden A Genç, B Genç, Yıldız ve Minik vardı. Şimdi U11, U13, U14, U15, U16, U17, U18, U19 var... Büyükler liglerimiz de U27 oldu!


2. Amatör başka bir lig...
TFF bu sezon şunu da yaptı: 2. Amatör Lig’de yaş sınırını kaldırdı. Kulüpler artık 11 tane 30 yaşında oyuncu oynatabilecekler. Size bir şey diyeyim mi? 2. Amatör Lig, SAL ve 1AL’la aynı dönemde oynansın şahane bir lig olur lakin Mart-Haziran gibi akıllara zarar bir dönemde oynandığı için bu lig hak ettiği değeri göremiyor. 2. Amatör Lig’e yaş sınırı koyulmaması TFF açısından son derece akıllı bir adım. TFF böylece “Alın size amatör lig, oynamak mı istiyorsunuz? Oynayın” diyor. Yani artık TFF’ye göre “Amatör futbol oynama hakkımız engelleniyor” deme hakkımız kalmadı.


Bununla beraber TFF, 2. Amatör’ün farklı bir lig olduğunu da kabul etmiş oldu. Şimdi basit bir mantık kuralım; 3. Lig, altında olduğu 2 ve 1. liglerin altyapısı yapılıyor ve gençleştiriliyor. BAL ve SAL, hatta 1. Amatör, altında oldukları 3. Lig’in altyapısı sayılıyor ve onlar da gençleştiriliyor. En basit mantıkla, en alttaki 2. Amatör’ün 1. Amatör ve Süper Amatör’e futbolcu sağlaması gerekirken burada yaş kontenjanı yok.


Ne yararını gördük?
Her şeyi geçtim, TFF bu ülkenin evlatlarını feda ediyor, 8-10 tane futbolcu çıkaracağım diye koca bir futbolcu neslini yok etmekten imtina etmiyor... Ama gelin görün ki Milli Takım FIFA Dünya Sıralaması’nda Cape Verde’nin gerisinde, U20 Milli Takımı Avustralya’yı güç bela yenip gruptan çıkıyor ve Fransa’dan fark yiyor, takımların hepsi o muhteşem 3. Lig’imizden değil de Almanya 3. Ligi’nden futbolcu arıyor. Bari üstler mükemmel olsun ben de susup oturayım.


Genel averaj dönmeli
Gelelim geçen sezon büyük skandallara yol açan TFF’nin puan eşitliği sistemine... Şahsi görüşümü söyleyeyim önce: Genel averaj geri gelmeli. Son maçlarda 20-30 gollük şikeler olması sistemin değil, o şikeyi yapanların suçudur. Amatör ligler böyle fantezi sistemleri kaldıracak durumda değildir.


Bu yıl da puanı eşit olan takımlar arasında oynanan maçlara bakılacak. İki takım arasında aynı farklı skorlarla gelip gelinirse (Misal 1-0, 1-2) deplasmanda gol atan üstün sayılmayacak. Üç veya daha fazla takım arasındaki durumlarda da sistem aynı. Lakin TFF halen şuna açıklık getirmiş değil. Üçlü averajda gol averajları eşitse daha fazla gol atan avantajlı olacak mı? Bu nokta çok önemli. TFF’nin buna bir açıklık getirmesi gerekiyor yoksa yine çok tartışma çıkar.


Gruplarda statü değişebilir
TFF bu kez işini sağlam kazığa bağlayıp “Federasyon Türkiye Birinciliği grup müsabakalarında gol averajı uygulamasını statüsünde belirterek başka bir şekilde uygulamaya karar verebilir” maddesini de eklemiş. Yani amatör kitapçığa uygun olmayan bir durum yaşandığında “Sizin grup merkezinde bak böyleymiş” diye çıkarıp maddeyi önünüze koyabilecekler.


İddiasız takımlara baraj maçı yok
Geçen sene puan eşitliğinde kritik baraj maçları yapılmış, orta sıralar için gerek görülmemişti. Bu yıl TFF bunu da düşünmüş: “İki (2) veya daha fazla takım arasında olan puan eşitliği, bir üst lige yükselmesi veya bir alt lige düşmesi kesinleşmiş takımlar arasında olursa bu takımlar arasında müsabaka oynatılmasına gerek yoktur.” Yakın gelecekte TFF’nin bir noktadan sonra iddiası olmayan amatör takımlara “Siz çıkmayın sahaya, sizin hakem masrafınızı mı ödeyeceğiz bir de” demesinden korkuyorum.


Bir de madem baraj oynatmıyorsunuz o takımlara... Hangisi üstte hangisi altta olacak, onun kararını nasıl vereceksiniz?


1000 liraya lisans olmaz
TFF yetkilileri sağda solda konuşuyor, “Hizmetin alasını yaptık, filiz lisanslardan para almıyoruz” diye. Doğru, ama bir yere kadar. 1987 ve daha büyük bir insan futbol oynamak için filiz lisans çıkarmak isterse 1000 TL ödemek zorunda. Bu rakam birçok insan için büyük meblağ. Bildiğim kadarıyla hiçbir spor dalında bu kadar büyük meblağ istenmiyor.


TFF bir çok alanda başarılı çalışmalara imza atıyor. Belki gereğinden fazla yükleniyoruz kendilerine ancak şu anda bizim gördüğümüz amatörleri deneme tahtası gibi kullanmaları. Şu statüler Süper Lig’e koyulmaya çalışılsa infial çıkar...


YAZI: EFKAN BUCAK

2 yorum:

Tepeli dedi ki...

Efkan bey süpersiniz tek kelimeyle.
Bide alt yapılarda cocuklarımız 8 li bir grup da maç oynuyo 2-3 tanesi ligden cekılıyo 10-11 maçla koca sezonları bitiyor. Yazık deyilmi bu cocuklara hayatları boyunca bu maçları hayal edıyorlar takım sayısı fazlalaşsa ve cocuklaımız 1o-11 maç yerine daha fazla maç oynasa ne olur yani.Mnik takım yanı
u 13 1 haftada hem grup hem Türkiye elemeleri oynuyor haftayı 5 maçla kapadı t.f.f acele tahtilemi cıktı. Bu kadar cok işi varsa bıraksınlar işi olmayanlar yapsın.

SPORSEVER dedi ki...

EFKAN IN SAVUNDUĞU VEYA İDDİA ETTİĞİ HER SÖZÜNÜN YANINDAYIM VE DESTEKÇİSİYİM

Üsküdar Anadolu'da Sevde Minel Demirtaş farkı

Kadınlar 3. Futbol Ligi 14. Grup'ta şampiyon olan Üsküdar Anadolu'nun bu başarısında önemli pay sahibi isimlerden biri de Sevde Mine...