Salı, Haziran 11, 2013

Kim demiş kızlar futbol oynayamaz diye ?

Diyarbakır’da okula kazandırılan kız çocuklarından oluşturulan futbol takımı büyük başarıya imza attı. Spor sayesinde sosyalleşen risk altındaki kız çocukları ‘Futbol erkek işi kızlar oynayamaz’ sözlerine inat ilk sezonda Türkiye ikincisi oldu. Bu başarıya imza atan takımın adı Mehmet Akif İlköğretim okulu.


‘SPORLA GELECEĞE BAKIYORLAR’


Diyarbakır’da 1990’lı yıllarda köyden kente göçle gecekondu mahallesine dönüşen Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi’nde dezavantajlı yüzlerce çocuk artık sporla geleceğe umutla bakıyor. Yoksulluk ve geleneklerden ötürü okula gönderilmeyen kız çocukları 2000’li yıllardan sonra başlatılan ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasıyla okula kazandırıldı. Yenişehir İlçe Kaymakamlığı, öğrencilerin okul ile bağlarını güçlendirmek için SODES kapsamında “Dost Eller İle Engelsiz Hayat” projesi başlattı. Spor, kültürel ve sanatsal içeren proje ile Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu bünyesinde Beden Eğitimi öğretmeni Bilal Yakut’un katkıları ile ilk kez futbol takımı kuruldu.


PENALTILARLA ŞAMPİYONLUĞU KAYBETTİ


Diyarbakır il şampiyonu olan Mehmet Akif Ersoy Kız futbol takımı Mardin’de yapılan turnuvada bölge şampiyonu olarak Karaman’da yapılan Türkiye yarı finalleri müsabakalarında tüm maçlarını kazanarak grubunu lider bitirdi. Diyarbakır kız futbol takımı Kastamonu’da Türkiye birinciliği final grup maçlarında ise gol yemeden İstanbul, Malatya ve Kayseri takımlarını yendi. Türkiye finaline yükselme maçında Eskişehir Fahri Günay İlköğretim Okulu takımını 1-0 yenen Diyarbakırlı kızlar Samsun Ayvacık Mustafa Üstündağ YİBO takımı ile Türkiye final maçında karşılaştı. Golsüz biten maçta penaltılar sonrası Samsun YİBO takımı birinci olurken Diyarbakır Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu kız futbol takımı Türkiye ikincilik kupasını almayı başardı.


GELECEĞİN YILDIZ KALECİSİ


Kız futbol takımına girmek için okul değiştiren Mehmet Akif Ersoy kız futbol takımı kaptanı ve kalecisi Ebru Kaya, geleceğin kadın kalecileri arasında gösteriliyor. Babası inşaat işçisi olduğunu kaydeden Kaya, “Futbol oynamayı seviyordum. Ancak bulunduğum çevrede kızlar oynatılmıyordu. ‘Futbol erkek işi kızlar oynayamaz’ diye eleştirdiler. Her maça çıktığımızda bu sözü hatırladık. Penaltı atışları ile Türkiye şampiyonluğunu kaybettik. Ancak gelecek yıllar için çok iddialıyız” dedi.


KAYNAK : Diyarbakır Söz

Hiç yorum yok:

Şampiyon Bağcılar şov yaparak play-off'ta

Kadınlar 3. Futbol  Ligi 16. Grup'ta 14. hafta karşılaşmasında Bağcılarspor ile Büyükçekmece Karadeniz İdman Ocağı ile Bağcılar Belediye...