Çarşamba, Haziran 12, 2013

Afrika, Fatih Belediyesi'ne taşındı

Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen Afrika 2013 Futbol Turnuvası, Burkina Faso-Mali maçıyla başladı. Mimar Sinan Stadı'ndaki açılış maçına Fatih Belediye Başkan Mustafa Demir de katıldı.
Maç öncesi gerçekleştirilen törende taraftarlar Afrika müzikleri ve danslarıyla coştu. Bir ay sürecek turnuvada final 6 Temmuz'da oynanacak ve şampiyon olacak takım 5 bin lira para ödülü kazanacak. Turnuvaya katılımın üst seviyede olması, İstanbulluları memnun ediyor.  Fatih Belediyesi Mimarsinan Stadında oynanan müsabakalara yoğun ilgi gösteren sporseverler, müsabakaları izledikten sonra burada bulunan genç Afrikalı oyuncuların takım bulmaları için kolaylık sağlanmasını istediler. Yetenekli oyuncuların olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, buranın bir futbolcu pazarı olduğunu, bu gençleri spor adamların ve menajerlerin izleyip bu kitleden faydalanmalarını istedi. Siyahi oyuncular ise, kendilerini gösterebilmek adına ellerinden geleni yapmaya gayret gösteriyorlar. Afrika’dan gelen sporcuların hayallerini süsleyen Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin olması fakat bu hayallerden bu üç büyük kulübün haberi olmaması genç siyahi oyuncuları derinden yaralıyor.


500 dolara Fenerbahçe hayali sattılar
Futbolcu olma umuduyla Türkiye'ye gelen Afrikalılar Fatih'te turnuva düzenledi. Afrika son yıllarda bir futbolcu fabrikası ancak oradan çıkanların hepsi de bir Drogba, Eboue veya Yobo olamıyor. Birçoğu da futbol tacirlerinin elinde adeta bir köleye dönüşüyor. Afrikalı ajansların oyununa gelen ve yıldız olma hayaliyle yaşayan gençler, futbol kölesi' olarak yollandıkları Türkiye'de, bir zamanlar kandırılarak Anadolu'dan Almanya'ya yollanan işçilerin benzeri dramları yaşıyor. İstanbul'da ne futbol oynayabilen ne de insanca yaşama olanağı bulan Afrikalı futbolcuların çoğu büyük pişmanlık içinde.


Afrika pazarı gibi
Kamerun, Nijerya, Zambiya, Senegal, Sierra Leone, Kongo, Gambiya, Gana, Fildişi Sahili, Yeni Gine, Mali, Burkina Faso, Zambia, Kongo Cumhuriyeti ve Somali'den futbolcu olma hayalleriyle Türkiye'ye gelen genç Afrikalılar, dün yeteneklerini göstermek için sahaya çıktı. Futbolcu simsarı ajansların 400-500 dolar ve bir uçak bileti alarak Türkiye'ye yolladığı gençlerin çoğu Fatih Belediyesi'nin düzenlediği bu turnuvayı adeta gerçek bir Afrika Kupası'na çevirdi.

Şans istiyorlar

12 takımın katıldığı turnuvada futbolcular ve teknik kadroyla 300 Afikalı yer alıyor. Kendilerini ispatlamak isteyen futbolcular dramatik görüntüler ortaya koymuyor değil. Çalışma ve oturma izni olmadığı için bir futbol takımıyla anlaşma ihtimalleri çok zayıf olan Afrikalıların hemen hemen hepsi kendilerine fırsat verilse rahatlıkla Süper Lig veya PTT 1. Lig'de forma giyebilecek yetenekte olduklarına inanıyor.


Hedefi üç büyükler
21 yaşında olan Afrikalı futbolcu adayı, 3 ay önce bir futbolcu ajansı tarafından kandırılarak Türkiye'ye yollanmış. Türkiye'de çok fazla futbol takımı olduğunu ve bu futbolcuların büyük paralar kazanıldığını duyup İstanbul'a gelen Kaha, şimdi bir Afrikalı arkadaşıyla birlikte Kumkapı'da bir bekar evinde yaşıyor. Fildişi Sahili'nden ağabeylerinin gönderdiği para ile yaşamaya çalışan genç futbolcu, hâlâ umudunu yitirmiş değil. Hedefini PTT 1. Lig olarak belirleyen Kaha, ardından 3 büyüklerden birine transferolmanın düşüyle yaşıyor.


Yobo olmaya geldi!
25 yaşındaki Assan, bir futbolcu ajansının kurbanı olmuş ve 13 ay önce Türkiye'ye gelmiş. Henüz hiçbir kulüp tarafından denenme şansını bulamayan genç, Senegalli bir işadamının yanında paketleme elemanı olarak çalışıyor. Gambiya U17 Milli Takımı'nda oynadığını belirten Assan, Yobo, Eboue olma hayalim yerle bir oldu.  Sadece bir kere denesinler, razıyım diyor.


'Parasız oyna' dediler
Sunny iki yıl önce Türkiye'ye gelmiş. Sadece Kadırgaspor tarafından denemeye alınmış. Ama, yöneticiler Sunny'yi beğenseler de para vermeye yanaşmamış. Para almadan bizde oynayabilirsin teklifini kabul etmeyen Sunny, kulüpten uzaklaştırılmış. Afrikalı şimdi yeni bir şans arıyor kendine.


Danny'den destek istiyor
Deinga, Türkiye'ye gelebilmek için futbolcu ajansına 500 dolar ve uçak parası ödemiş. G.Saray'ı hayal eden Deinga, Danny'den destek istiyor. F.Bahçe'ye de sıcak bakıyor!..


Isaac'ten maddi destek alıyor
Üç yıldır İstanbul'da olan Jimmy, oturma ve çalışma izni olmadığı için Aksaray'da bekar evinde kötü koşullarda yaşıyor. Jimmy, asla başka bir işte çalışmak istemediğini ve Türkiye'de başarılı olmak için her yolu deneyeceğini belirtiyor. Antalyaspor'da oynayan Isaac ve Akhisar Belediye'de oynayan Sunny'nin kendisine maddi destek sağladığını söyleyerek onlara çok teşekkür ediyor.


HABER-FOTOĞRAF: İBRAHİM KESKİN


[gallery link="file" order="DESC" columns="5"]


 

1 yorum:

MEHMET dedi ki...

fatih belediye başkanı mustafa demir,
ne idüğü belirsiz ve ne amaçla türkiyeye geldiği belli olmayan ve şu anda balat küçükpazar sirkeci eminönü sokaklarında ne iş yaptıkları bellei olmayan ama sadece renkleri farklı olduğu için aylardır bu insanları besliyorsun barındırıyorsun yedirip içiriyorsun, yetmiyor onları ziyaret ediyorsun vs vs.
peki aynı duyarlılığı fatih sınırları içinde yıllardır türk futboluna hizmet eden kulüplere yapıyormusun. anternman sahası olmayan, soyunacak yeri olmayan, eşofmanı forması topu olmayan kaç tane kulübü ziyaret ettin? ve bu kulüplerin bir tane maçına gittinmi, bunlara erzak verdinmi, yiyecek verdinmi,yol yardımı yaptınmı,
hepsini bir kenara bırak fatihin tek profosyonel takımı karagümrük ün kaç tane maçına gitti?
şov yapıyorsun ama sana yakışmıyor. ÖNCE CAN SONRA CANAN
sen önce git kadırgaspor, haydarspor,cankurtaran,topkapıspor,yedikule,vefa, cerrahpaş nın forması şortu kramponu olmayan çocuklarını bağrına bas onların ihtiyaçlarını sor...

Şampiyon Bağcılar şov yaparak play-off'ta

Kadınlar 3. Futbol  Ligi 16. Grup'ta 14. hafta karşılaşmasında Bağcılarspor ile Büyükçekmece Karadeniz İdman Ocağı ile Bağcılar Belediye...