Cuma, Nisan 01, 2022

Garsonluk da yaptı gömlek de sattı... Mami gözyaşlarıyla uğurlandı


Fenerbahçe tarihinde de adını unutulmazlar arasına yazdıran  Stephen Appiah gibi Gana’nın başkenti Akra’da doğan ve her zaman Appiah’ı örnek aldığını belirten Muhammed Amin’in çileli hayatı İstanbul’da dramatik bir sonla noktalandı. Küçükayasofyaspor’da forma giyen ‘Mami’ bir yandan profesyonel futbolcu olmak için uğraşırken diğer yandan yıkamacılık, garsonluk gibi işlerle hayata tutunmaya çalışıyordu.

KENDİSİNE rol model olarak seçtiği, hayallerinin kralı Stephen Appiah kadar önemli bir futbol starı olamasa da sempatikliği ve cana yakınlığıyla İstanbul 1. amatör Lig ekiplerinden Küçükayasofyaspor’un ‘Appiah Mami’si olan Muhammed Amin’in yorgun kalbi bir halı saha maçından sonra evinde durdu. 1995 doğumlu genç oyuncu geride birkaç mutlu fotoğraf ve hüzün dolu bir öykü bırakır... Nitekim Appiah’ın ayak izlerini takip eder gibi yolu 2016’da İstanbul’a gelen Muhammed Amin kendisini futbol dünyasına kabul ettirmek için adeta çırpınır. 



Aydın ve Balıkesir’de de oynadı

GANA U19 Milli Takımı’nda oynadığını belirterek, ilk olarak İstanbul Süper Amatör Lig’de yer alan Yeşilpınarspor’la anlaşır. 2017-18’de Didim Belediyespor, 2018-19’da Gönen Reşadiyespor ve İncirliova Belediyespor’da, 2019-20’de Parsellerspor ve Küçükayasofyaspor’da forma giyer. Ganalı futbolcu bu sezon yeniden Küçükayasofyaspor’da lisans çıkarır. Sezonun ilk maçında Namık Sevik Stadı’nda Mami’nin takımı Küçükayasofya, Kayaşehirspor’u 2-1 yener. Haftada üç gün idman yapan, profesyonel futbolcu gibi yaşamaya çalışan Mami mutludur, heyecanlıdır.

Sonsuz bir uykuya yattı

VE o gün gelir çatar. 25 Mart 2022... Mami Feriköy’de düzenlenen bir halı saha turnuvasına katılır.  Maçtan sonra kendini çok yorgun hisseder... Doğruca eve gider ve yatar.

Sonsuz bir uyku hali gibidir yaşadığı. Ta ertesi günü öğleden sonraya kadar eve gelen giden olmaz. İlk gelenler, Mami’yi uyandırır, ‘Kalk Mami antrenmanı kaçıracaksın’ derler.

Mami’nin yorgun kalbi antrenmanı da, hayallerini de kaçırmış sonsuzluğa kanat açmıştır. Appiah Mami amatör futbolcu arkadaşlarının, semtten tanıdıklarının, İstanbul’da yaşayan Afrikalı kardeşlerinin omuzlarında sonsuzluğa uğurlanır.



Topa ayak, arabaya fırça salladı

MAMİ’nin futbolda kendini kanıtlama süreci uzadıkça Türkiye’deki birçok Afrikalı gibi ekonomik sıkıntılar yaşar. Amatör liglerin olmadığı aylarda Dolapdere’de yıkamacıda işe girer, arabalara fırça sallar, sevimliliğiyle, tatlı diliyle sevilir. Afrikalı arkadaşlarıyla birleşip, Esenyurt’ta bodrum katında, 7 kişilik rutubetli, küf kokan bekar odalarında kalır yıllarca. Zaten ligler olsa bile amatör kulüplerden aldığı cüzi rakamlar ona yetmez. Garsonluk ve tekstil işçiliği yapar. Her gün metrobüse binmek işi gitmek çok yorucudur ama zorluklar onu yıldıramaz. Son olarak seyyar tezgahta gömlek satmaya başlar.

Küçükayasofya’nın sevgilisiydi

MUHAMMED Amin 2019-20 sezonunda iki şampiyonluk birden yaşar... Önce Parsellerspor ile 1. Amatör’den Süper Amatör Lig’e terfi mutluluğu yaşar. Aralıkta bu ligin bitmesiyle 2. Amatör’de yer alan Küçükayasofyaspor’un antrenmanına gider. Deneme idmanında teknik direktör Hasan Yavuzçoban ve Başkan İsmail Çetinbaş beğenir Mami’yi.  Kısa sürede futboluyla, sevimi tavırlarıyla hem takım arkadaşlarının, hem taraftarların sevgilisi olur. Orta sahada oynar, hiç fanteziye kaçmaz, hep tek top oynar, topu risksiz alanlara taşır.  Onun da katkısıyla Küçükayasofya tüm maçları kazanır, namağlup Şampiyonu olur ve 2. Amatör Lig’den 1. Amatör Lig’e çıkar. 



KURU EKMEK-MAKARNA GÜNLERİ

KÜÇÜKAYASOFYA’da sonra Covid-19 dönemi eve kapatır herkes gibi onu da. Çok zor günler yaşar. Garsonluk, getir götür işleri, kuru ekmek, makarna, 5 yumurtaya banılan koca dilim ekmeklerle geçer 1,5 yıl.

Yazı: Süleyman Arat - Hürriyet

Hiç yorum yok:

KK Mevlanaspor'da Elçi güven tazeledi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden Kazım Karabekir Mevlanaspor'un genel kurulunda Murat Elçi yeniden başkanlığa seçildi.