Cuma, Haziran 07, 2013

"Alt yaş grupları geleceğimiz"

TFF kadın milli takımları sorumlusu Nur Mustafa Gülen ile milli takımlar programımızı konuştuk.


Türkiye liglerinde, arasında Beşiktaş ve Rizespor'un da bulunduğu çeşitli takımlarda aktif futbol oynadıktan sonra teknik direktörlük yapan ve bunun yanında İtalya'da Lazio altyapısında on yıl çalışan tecrübeli çalıştırıcı kadın milli takımlarını anlattı.


Kadın milli takımları için alt yaş gruplarını güçlendirmek önceliğimiz.


"Milli takımlarımızda alt yaş gruplarına özellikle eğiliyoruz. U17'de ve özellikle U15'te seçilen geniş kadronun, futbolun gerektirdiği teknik ve taktik özellikler ile henüz altyapıda iken donanmalarını istiyoruz. Bu yaşta temel gereklilikleri zihne ve kaslara işleyebilirsek, yaş grubu ilerledikçe bu hareketler refleks olarak yapılmaya başlanacak. Dolayısı ile alt yaş grupları çok önemli programımızda. Hatta bir U13 oyuncu havuzu oluşturmayı değerlendiriyoruz milli takım düzeyinde. Çünkü üstyapı olan A-milli takımımızın performansını ancak bu şekilde yükseltebilir ve kalıcı kılabiliriz."


"Futbol Teknik Eğitim Merkezleri, Futbol Köyleri oyuncu havuzumuzun oluşumu için önem arzediyor. Türkiye'nin her yerinde, çevresinde kadın futbol takımı olmasa da beden eğitimi öğretmenlerinin tavsiyelerini dinliyoruz. Okul takımlarında oynayıp klüplerde yer almayan oyuncularımız var. Yetenekli oyuncuları önce klüplere, sonrasında da futbolumuza kazandırıyoruz. Futbol Köylerine her klüpten 2-3 oyuncu çağrılıyor. Ancak klüpler dışında, bölgedeki antrenörlerimiz, milli takım antrenörlerimiz sürekli yeni yetenekler peşinde. Spor ve öğretim camiasından isteğim, saptadıkları bir yetenek olursa, o bölgedeki antrenörümüz ile temasa geçmeleri. Bu şekilde U15 takımımıza oyuncu sağlayan geniş bir yapı hedefliyoruz."


U19 milliler Avrupa Şampiyonası elemelerine hazırlanıyor.


"U19 takımımız, A-milli takıma doğrudan oyuncu besleyen yaş grubumuz. Bu takımın 24 kişilik geniş kadrosunu 10 Haziran'da yedi günlük bir kamp için Kızılcahamam Patalya tesislerine götürüyoruz. Fiziksel çalışmadan ziyade, teknik ve taktik kapasitenin artırılmasına odaklanacağız. 2 Eylül haftasında ise Yunanistan ile deplasmanda iki hazırlık maçı planlıyoruz. 16 Eylül haftasında ise bu ekibi Avrupa Şampiyonası Elemeleri için kampa alacağız. Grup maçlarını 21-26 Eylül arasında Macaristan'da oynayacağız. Macaristan, Belçika ve Karadağ'ın arasından çıkabilmemiz gerek."


"Bu takımımız için gittiğimiz Kuban Spring turnuvasına lige etkisi nedeni ile önümüzdeki yıl katılmayacağız. Bu önemli turnuva bizim milli takımımız için de faydalı aslında. Ancak zamanlaması uzun lig arası verilen ülkelere göre yapılıyor. Bizim ligimize uymuyor. Kuban Springs turnuvası yerine bolca hazırlık maçı oynayacağız."


A-Milliler Dünya Kupası elemelerine eylülde başlayacak


"A-Milli takımımız da Dünya Kupası elemelerine başlayacak. Aslında Eylül ayındaki İngiltere karşılaşması U19 maçlarına denk geldiği için bazı oyuncularımızdan faydalanamayacağız. Ancak daha önemlisi ligimizin başlama tarihi. İdeal şartlarda oyuncuların ligde birkaç maç oynadıktan sonra milli maçlara çıkmaları lazım. Gruptan tek takım çıkacak ve biz ilk iki maçımızı grubun en güçlü takımı olan İngiltere ile ardarda oynayacağız. İddialı olmak için bu maçlarda iyi sonuç almamız gerekiyor. Oyuncularımızı 6-15 Mayıs'ta kampa aldıktan sonra Türkiye'de birkaç özel maç oynayarak hazırlanacağız."


U15 için uluslararası turnuva


"U15 yaş grubunun maç sayısını artırmak için ise Kuban Spring tarzı bir turnuvanın Türkiye'de yapılmasını değerlendiriyoruz. Böyle bir turnuvanın hem U15 takımımıza çok faydalı olacağını, hem de Türkiye'ye yakışacağını düşünüyoruz."


U17 ilk kez 2016 Dünya Kupası'na katılacak


"Talat Tuncer Hocamızın yönettiği U17 takımı ise 21-26 Haziran'da Sırbistan'da UEFA özel turnuvası oynayacak. Sırbistan, Yunanistan ve İngiltere ile yapacakları mücadelede kızlarımız tecrübe kazanacaklar. 2016'da ilk kez U17 dünya kupasına katılacağız. 1999-2001 arası yeni bir yaş grubu oluşturup bu kupaya hazırlayacağız."


Erdem G


 


 


 


 

Hiç yorum yok:

Taçspor 90+9'da yıkıldı

Bölgesel Amatör Lig 2. Grup'ta Taçspor kazanması halinde direkt ligde kalacağı maçta sahasında Kullar 1975 Spor'a 4-3 yenildi.