Pazar, Haziran 02, 2013

"Kadın futbolu büyüyor"

TFF'de kadın futbolundan sorumlu isim olan Erden Or ile Beylerbeyi TFF tesislerinde kadın futbolunu konuştuk. 



Bir buçuk yıldır kadın futbolu'nu yöneten Erden Or, spor yönetimi alanında yaptığı ihtisas sonrası akademide ve medyada görev yaptı. Futbol endüstrisi üzerine uzmanlığı bulunan tecrübeli yönetici, Yerel Futbol'a kadın futbolunda güncel konuları değerlendirdi.


 Yeni yaş aralıkları daha iyi gelişim fırsatı sağlayacak


"Federasyon olarak alt yaş gruplarında iyi bir oyuncu havuzu oluşmasına öncelik veriyoruz. Erkeklerde aynı gelişim düzeyindeki çocuklarımızın mücadele edebilmesi çin yaş aralıkları birer yıllık dilimler olarak düzenleniyor. Bunu kız oyuncularımızda da uygulamak istiyoruz. Dolayısı ile, UEFA ve TFF'nin görüş alışverişi sonrasında altyapı kategorilerinde yaş aralıklarının daraltılmasına karar verildi. Ancak oyuncu havuzu henüz yeterli olmadığı için birer yıl yerine ikişer yıllık yaş dilimleri oluşturduk. Bu yıl geçiş yılı olacak ve bundan sonra bu yaş dilimleri ile devam edeceğiz. Bunun oyunculara daha iyi bir gelişim fırsatı sağlayacağını düşünüyoruz."


Kadın futbolu altyapısı hızla büyüyor


"Geçen yıl gençlerde 35 takım Türkiye Şampiyonasına katılmıştı. Bu yıl 55 takım başvurdu. Yine Yıldızlarda geçen yıl 17 olan takım sayısı bu yıl 40. Bu gelişimin doğru yolda olduğunu gösteriyor. Bu yıl Kız Futbol Eğitim Merkezleri ile de bağlantılı olarak U-13 Turnuvalarını başlatıyoruz. Bu kızlarımız henüz küçük oldukları için, seyahat zorluğunu da gözönüne alarak U-13'ü bölgesel olarak düzenledik. İllerdeki Amatör Spor Klüpleri Federasyonları ile koordine olarak şampiyona düzenlenecek. Haziran ayı bitmeden tamamlanmasını tercih ediyoruz. Bu yıl yeni bir uygulama olduğu için önce bir görmek istiyoruz. Bu yüzden bir final grubu düşünmüyoruz ancak ileride bu da olabilir.


Önemli olan altyapıdaki kızlarımızın mümkün olduğu kadar fazla karşılaşma yapmalarını sağlamamız. Bunu yıla yaymak da istediğimiz bir şey. Ancak klüplerimizin çoğunun mevcut kaynakları ve oyuncu havuzları ile ancak bir kategoriye odaklanabilmeleri, şu an için bunu yapmamıza engel. Zaman içinde klüplerimizin altyapılarının gelişmesi ile her yaş grubuna ayrı takım çkartmalarını bekliyoruz."


Üçüncü lig kurulması gündemde


"Ligimiz üst kademede 10 takım, ikinci ligde ise 47 takım ile oynandı. 1.Ligde bu yıl takımların daha denk olması, geçmişte olan 15-0 gibi sonuçlara artık rastlamamamız kayda değer. İkinci ligde ise kalitenin artması için özellikle teşviklerde bazı düzenlemeler düşünüyoruz. 2014-15 sezonundan itibaren bir üçüncü ligin kurulması da değerlendirdiğimiz ihtimaller arasında. Bu karar verilirse, 2013-14 sezonunda ikinci ligde belli bir sırayı alan takımların coğrafi iki gruba ayrılacak ikinci lige katılımı, diğerlerinin de yeni kurulacak üçüncü ligde yer almaları sözkonusu olacak."


Kuban Spring turnuvasına katılmayacağız


"Bu yıl bahar aylarına kadar lig programında iyi gittik. Ligin yanında milli takımı da gözönüne almamız, desteklememiz gerekiyor. Ne yazık ki her yıl katıldığımız Kuban Spring turnuvası önemli, ancak üç hafta süren uzun bir organizasyon. Burada lige ara vermek durumunda kaldık. Ligin üzerindeki etkisini değerlendirerek, seneye Kuban Spring'e katılmayacağız. Dolayısı ile lig programımızı artık etkilemeyecek. Bir de Diyarbakır Belediye ve Hakkarigücü maçında oluşan durum nedeni ile 2.lig playofflarında gecikme yaşadık. Burada Hukuk Kurulu'muzun konuyu incelemesi sırasında geçen süre programda öngördüğümüz bir süre değildi. Önümüzdeki yıl lig programı daha bütünleşik olacak. Tabi UEFA'nın gönderdiği bazı altyapı geliştirme turnuvaları gibi programda öngörülmeyen konular olursa, onları da ligi en az aksatacak şekilde değerlendireceğiz. Ligde aksama olmaması milli takımın için hazırlık maçlarını da hafta içine almaya gayret ediyoruz."


Sorularınız için doğrudan bana ulaşın


"Kadın futbolunun içinde bulunduğu gelişim hızında kaliteli iletişim çok önemli. Herkes soruları ve görüşleri için bana doğrudan ulaşabilir. Kadın futbolunu birlikte geliştireceğiz. Bunun için her türlü iletişime açığız. Bu yıl başladığımız Kadın Futbol çalışma grubunda da hem iletişim konusunda, hem de çeşitli kaynakların teknik direktörlere ulaşılabilir kılınması ile çok ilerleme sağladık. Bu programı seneye 2.lig klüplerine de açmak istiyoruz."


Erdem G

1 yorum:

murat dedi ki...

yalandan kadın futbolu ile uğraşmayın istanbuldaki toprak olan sahaları çim yapın yada yeni tesisler yapın kadın ligi kurulsa istanbulda oynatacak saha bulamassınız?

Taçspor 90+9'da yıkıldı

Bölgesel Amatör Lig 2. Grup'ta Taçspor kazanması halinde direkt ligde kalacağı maçta sahasında Kullar 1975 Spor'a 4-3 yenildi.