Salı, Haziran 26, 2012

Murat Yılmaz: Futbolcuları birahane köşelerine itmeyin!

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu ve aynı zamanda faal olarak futbol yaşantısını devam ettiren, 1981 doğumlu Murat Yılmaz kontenjanla ilgili sitemlerini Sitemiz aracılığıyla dile getirdi. Murat Yılmaz ayrıca Kavacıkspor'un Miniminik takımını da gönüllü olarak çalıştırıyor.
Bu uygulama, insan haklarına aykırıdır!
Dünyada eşi benzeri olmayan yaş kontenjanını  Türk futboluna getirerek insanların spor yapmasını engelleyen herhalde başka hiç bir ülke yoktur. Zaten bir futbolcunun en verimli yaşı 26-32 yaş arası iken ona kota koymak hangi akla mantığa uyan bir sistemdir. Adı Amatör Lig diye geçen bir ligde 27 yaşındaki bir genc sporcuya, "sen yaşlandın, artık futbol oynaman için kendi yaşıtlarınla yarışman gerekir" demek, hem insan hakları bildirgesine aykırıdır hem de vicdani olarak utanç verici bir durumdur. Tam tersi gençlerimizi spora yönlendirmemiz gerekirken onları spordan uzaklaştırıp birahane köşelerine esrar, eroin ve madde bağımlığı ortamlarına itmek TFF yönetimine yakışmamaktadır. Bu ve benzeri uygulamalar yüzünden son yıllarda neredeyse milli takım ve diğer takımlarımız Türk oyuncularımızı başka ülkelerin yetiştirdiği Türk oyunculardan seçer duruma gelmiştir. Buda bizim eğitim sistemimizin ne kadar çürük olduğunun ispatıdır.

Başka formüller bulunmalı!
Zaten mevcut olan birçok A2 Ligi, Genç takımlar ligleri, Akademik ligler mevcut iken neden bütün ligleri altyapıya çevirmeye çalışıyoruz  ki? Bu mevcut olan uyguluma çok yanlış bir uygulamadır. Türk futbolu için ve gençler için kazanım değil tam tersi kıyımdır. Eğer gerçekten kulüplere hizmet değil sporculara hizmet etmek, onları yetiştirmek istiyorsak, Süper Ligde altyapıdan en az 4 oyuncu 18 kişilik kadroda bulundurma mecburiyeti, 2.Lig, 1. Lig, 3.Lig, Bölgesel Amatör Lig ve Süper Amatör Liglerinde ise en az 6 oyuncu altyapıdan 18 kişilik kadroda bulundurma mecburiyeti getirsek, bütün takımlar altyapılarını iyi duruma getirmek zorunda kalacak. Kulüplerin gelirleri bu mevcut olan minik sporcularımız için harcanacak. Gayri resmi Antrenörlük yapan, kulüpleri rant olarak gören, senelerce görev yapıp Türk futboluna bir tane oyuncu vermeyen Antrenörler görev yapma imkanı bulamayacak. Bu sayede altyapılar daha sağlıklı ortamlara ulaşacaklardır.
Takımlarda oynayan genç oyuncular yetişkin deneyimli, tecrübeli, spor ahlakını bilen, nerde nasıl davranmasını onlara öğreten, geçmişte yapılan yanlışlardan ders çıkaran, gençlere yol gösteren tecrübeli, daha üst ligleri görmüş futbolcu ağabeylerinden çok şey öğrenmiş olacaktır.
Unutmayalım ki bizim görevimiz spor yapan insanlara kota koymak değil, tam tersi bütün halkımızı sporla bir bütün yapabilmektir. Sporda kota Türkiye için utan verici bir uygulamadır. Hangi branş, hangi kategori olursa olsun ne kadar çok insanımızı spora çekebilirsek uygarlık dünyasında o kadar fazla yol almış oluruz.

HABER: BURAK KURTULUŞ

Hiç yorum yok:

6222'yi uygulamak için daha ne olmasını bekliyorsunuz?

Futbol sahalarındaki şiddet bitmek bilmiyor. Bunun son örneği maalesef ki bir U-16 maçında yaşanan şiddet.