Cuma, Şubat 18, 2011

Köşe: Yok böyle bir lig!


Efkan Bucak'ın 17 Şubat 2011 tarihli Radikal Gazetesi'nde yayımlanan yazısını, okuyamayanlar için aktarıyoruz

90’lı yılların başında bir süre uygulandıktan sonra rafa kaldıran Bölgesel Amatör Lig (BAL), bu sezon başında yeniden Türk futboluna kazandırılmıştı. Devre arasının ardından ikinci yarısı başlayan dünyada eşi benzeri olmayan statüsüyle Türkiye’deki en heyecanlı lig durumunda. Profesyonel liglerin aksine burada her ilin belli bir kontenjanı olması ve bu kontenjanın değişmeyecek olması, beraberinde ilginç olasılıkları getiriyor. Ligin statüsü sezon başından bu yana belli ancak takımlar olmaksızın kuru kuruya verilen formüller, futbolseverlerin kafasını karıştırmaktan başka bir şeye yaramamıştı. Ancak şimdi yarısı geçilen ligde taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başlıyor ve ne denli büyük bir heyecanın olduğu görülüyor.
BAL’da orta sıralardaki takımlar dahi rahat değil zira illerindeki takım sayısına göre ligi ortalarda bitirseler dahi küme düşebilecekler. Bu, bir grupta 3 veya 4 takımı olan iller için geçerli. Bir takımlı illerin temsilcileri de play-off korkusu yaşıyor.

Şampiyon olamazsan düşebilirsin!
Öncelikle temel statüyü belirtmek gerek. 12 grupta birinci olan her takım 3. Lig’e çıkacak ve bu şampiyonların yerine kendi illerinden gelecek şampiyon takım BAL’a direkt yükselecek. Aynı şekilde gruplarda son iki takım ne olursa olsun düşecek ve onların yerine yine bu illerden takım gelecek.
Doğu Anadolu takımlarının olduğu 1. Grup’u ele alalım. Erzurum BB ve Dersimspor şampiyonluk için çekişiyor. Her ikisi de illerinin BAL’daki tek takımı. Şampiyon olan 3. Lig’e çıkacak. İkinci olan, kendi ilinin şampiyonuyla tek maç üzerinden play-off oynayacak. Belki kötü bir gününde yakalanacak ve ikinci olmasına rağmen yerel lige düşecek! Düşenler hariç bu gruptaki her takım sezon sonu play-off oynayacak.

Çukurçayır sekizinci ama neredeyse düştü!
Doğu Karadeniz ekiplerinin yer aldığı 3. Grup’ta dört Trabzon takımı var. Lider Bulancak Belediiyespor’un ardından Yomraspor, Beşikdüzüspor ve Sürmenespor sıralanıyor. Diğer Trabzon ekibi Çukurçayır sekizinci. Çukurçayır düşme hattının çok üstünde ama düşmesi neredeyse kesin! Zira dördüncü Sürmenespor’la arasında tam 15 puan var ve statü gereği direkt Trabzon Süper Amatör Lig’e düşecek. Sürmenespor da dördüncü kalırsa play-off oynamak zorunda olacak. Şampiyonluk için mücadele verirken 90 veya 120 dakika düşmeme tehlikesi yaşayacak!

Gaziantep ve Hataylıların işi iş
Gaziantep’in bu sezon iki takımla temsil edilmesi gerekiyordu ancak Şehitkamil Belediyespor çekilince Gaziantep Özel İl Özel İdarespor tek kaldı. Bu şu demek; Özel İdarespor son ikide olmasın yeter, her şekilde BAL’da kalıyor! Gaziantep Süper Amatör şampiyonu da doğrudan BAL’a çıkıyor. Hatay ekibi Erzin Belediyespor da aynı şansa sahip. Oysa aynı gruptaki Kahramanmaraş ve Kayseri takımlarından daha altta olanı, Erzin ve Özel İdare’nin üstünde ligi bitirse dahi play-off oynayacak!

Sultanbeyli Belediyespor rahat!
Doğu Marmara ekiplerinin yer aldığı 11. Grup’ta dörder İstanbul ve Kocaeli takımı var. Mevcut puan tablosunda Kocaeli takımlarının durumu, yukarıda sözünü ettiğimiz Trabzon takımları gibi. İstanbul’dan Ramispor ve Küçükköyspor ise son iki sıraya demir atmış durumdalar. Bu şu demek: Bu iki takım doğrudan düşecek, şu anda bu ikisinin hemen üstünde yer alan İstanbul Sultanbeyli Belediyespor böyle bitirse dahi kümede kalacak, play-off oynamayacak. Futbolcular rahatça tatile çıkacak. Oysa Sultanbeyli Belediyespor’un üstünde ligi bitirse dahi Kocaeli’nin bir takımı direkt küme düşecek, bir takımı play-off oynayacak. Yine Sultanbeyli’nin üstünde kalsalar dahi Düzce ve Sakarya’nın en kötü derece elde eden takımları doğrudan küme düşecek.

Orta sıralarda düşme mücadelesi
10. Grup’ta 6-8. sıralarda dizilen Feriköy, Karagümrük ve Kartal Belediyespor’un şu anda düşmeme(!) mücadelesi vermesi yalnızca BAL’da görebileceğiniz bir hadise!

Daha iyi anlaşılabilmesi için kulüp isimlerini de verdik elbette bize düşen tüm kulüplere başarı ve bulundukları yerden daha yukarı çıkmalarını dilemek.
BAL’da şu anda gruplarında lider olan takımlar şöyle: Erzurum BB, Erganispor, Bulancak Belediyespor, Çarşambaspor, Elazığ Belediyespor, Manavgat Evrensekispor, Eskişehir Demirspor, Aydınspor 1923, Yeni Sandıklı Belediyespor, Bursa Merinosspor, Ümraniyespor, Keşanspor.

YAZI: EFKAN BUCAK

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Evet yok böyle bir lig ,durum anlatığı gibiyse adaletin terazisi nerde ?

Lig bitmek üzere statüsü yeni belli oluyor oda iyiymiş 13 takımlı ligde ikinci olup düşebilirsiniz her yönüyle elde kalıyor.

"Biz ders almıyız,ders veririz." mantığı sürdüğü sürece bu işin sonu gelmez .

Bak şimdi sezon bitsin ve durum bundan ibaret olsun çoğu takım veryansın basacak haklı olarak .

Mücadeleci bir lig mi yoksa adaletsiz bir lig mi ben karar veremedim herkesin ders verdiği yerde bizim ders almamız lazım durum onu gösteriyor.

Cevad PREKAZİ

Efkan dedi ki...

Statü baştan belliydi ancak şimdi örneklerle anlatılabilir gibi oldu.

Bence yararları da var. En azından ligin sonlarına doğru maç satan orta sıra takımları olmayacak zira herkes bir amaç için oynayacak.

Unknown dedi ki...

İnşallah sizin dediğiniz gibi olur.Bu yıl zaten geçiş yılı, bu sene bitsin ak koyun,kara koyun ortaya çıkar.

Karagümrüklü dedi ki...

10.11 ve 12.gruplar için konuşuyorum. Bu grupların her birinde 4 İstanbul takımı var. Diyelim ki sezon sonunda 4 takımda 1.2.3.4 olarak sıralandı. Puanları eşit. Birbirlerine karşı üstünlükleri yok iki maçtada. Kısacası herşey eşit? Ne olacak? Statüde bu belirsiz gibime geldi. Aynı durum 3 takımla temsil edilen şehirler içinde geçerli. Baraj maçı oynarlar diyecek olsak 3. takım bay çekip aradan sıyrılması adil mi olacak. Yada 1.2.3. sırayı İstanbul takımları oluşturdu. 4.takım alt lige gidiyor. Şampiyonluğu averajla kaçıran takımda alt lige.. Adil değil bence.

Unknown dedi ki...

adil olmayan zihniyet aslında baştan yanlış bir kere düşünün ya istanbul takımları için ayrı bir lig buna bursa ve izmir takımlarını katabiliriz gerisi yalan daha dogrusu figuran ha şimdi oldu efkan bey siz dogru söylüyorsunuz peki 22 maç yap sonra 15 maç yap hangi amatör takım bunun altından kalkar söyleyin derseniz eskiden türkiye şampiyonu vardı bir bakmışsın tek dön evine hepsi federasyonun oyunu lig bitsin yeni sene gelsin paralar gelsin yeter artık

U18'de Türkiye'nin en büyüğü Kartalspor

Türkiye U18 Futbol Şampiyonası Ankara'da sona ererken Kartalspor şampiyon oldu.