Pazar, Şubat 19, 2023

Hey gidi günler: İstanbul'un eski kulüpleri


İstanbul kenti Türk futboluna lokomotif olurken birçok tarihi kulübe sahiptir. İstanbul'da ilk yerleşim 'Suriçi' dediğimiz Fatih ve Eminönü bölgesi ve çevresinde olunca ilk kulüplerin çoğu da bu bölgede kurulmuştur.

Lakin zamanla hem yoğun göçler hem de sanayileşme nedeniyle yerleşimin dışarıya doğru kayması sur içindeki kulüpleri etkilemiş kimi ilgisizlikten kapanmış kimisi de taşınmıştır.

Tarihin tozlu sayfalarını açıp İstanbul'un bazı eski kulüplerini hatırlayalım:

ALTINMIZRAKSPOR
1952 yılında kurulan kırmızı-siyahlı kulüp Kabataş İnebolu Sokak No: 61'deki lokalinde uzun yıllar faaliyet gösterdi. Türk futbolunun efsane ismi Aykut Kocaman futbola bu kulüpte başlamıştır. Daha sonra devredildi. Şu anda Kağıthane Sadabadspor olarak liglerde yer almakta.

BOZKURTSPOR
Fatih ilçesi Fener semtinde Eğrikapı Caddesi'nde 1949'da kurulan kulübün kurucusu Ali Rıza Bozkurt'tur.  Renkleri mavi beyaz idi. En son 2003-2004 sezonunda liglere katılmış akabinde kapanmıştır.

AYYILDIZSPOR
Şu sıralar 'Çukur' isimli dizi ile ünlenen Balat semti Lonca Mahallesi'nin takımı idi. 1950'de kurulmuş olup renkleri sarı-siyahtı. Şu anda faal değildir.

CAMİALTISPOR
Kasımpaşa Camialtı Tersanesi'nin kulübüydü. 1950 sarı-beyaz renklerle kuruldu. O dönem birçok kulüple bulunmayan kapalı spor salonu, voleybol salonu gibi imkanlara sahipti. Futbol dışında güreş, voleybol, atletizm, masba tenisinde de faaliyet gösterdi, İstanbul amatör futbol şampiyonluğu yaşadı.  Faaliyetlerini durdurarak kapandı.


AYVANSARAYSPOR

Fatih-Eyüp sınırında, sur dibindeki Ayvansaray semtinin yeşil-kırmızılı kulübü 1950'de Kuyu Sokak'ta kuruldu. 2000'lerin başında liglerden çekildi, TFF'de kaydı görünse de tescili bulunmamaktadır.


CİBALİSPOR

Haliç kenarındaki Cibali semtinin kırmızı-yeşilli kulübü 2000'lerin başına dek liglerde mücadele etti. Daha sonra devredildi. Şu anda Etiler Kartalspor olarak 1. Amatör Lig'de yer almakta.


DEFTERDARSPOR

Sümerbank Müessesesi'nin Eyüp ilçesi Defterdar semtindeki fabrikasının takımıydı. 1940'lı yıllarda kuruldu, renkleri bordo-beyazdı. Daha sonra Sümerbank Pazarlama SK ismini aldı. 90'larda çok iddialı bir kulüptü sonra kapandı. (Bu kulüp hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu linkteki yazımızı okuyabilirsiniz)

DARÜŞŞAFAKA
Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan Darüşşafaka'nın spor kulübü 1918'de yeşil-siyah renklerle kurulmuştur. Okul 1994'de Fatih Çarşamba'dan Maslak'a taşınmıştır. O döneme kadar Darüşşafaka Fatih bölgesinin bir kulübü idi. Şu anda futbol şubesi faal değildir, basketbolda Süper Lig'dedir.

EMİNÖNÜSPOR
1954'te kurulan kulübün renkleri sarı-kırmızı idi. Uzun yıllar Tahtakale Tomruk Sokak'taki Yıldız Han'dan yönetildi. Futbol, basketbol, voleybol, tenis ve hentbol branşları vardı. 90'lardan itibaren bölgede yerleşimin azalması ile kulüp sahipsiz kaldı ve sonunda devreldi. Şu anda liglerde Gaziosmanpaşa ilçesinde Kazım Karabekir Mevlanaspor ismiyle yer almaktadır.

FETHİYESPOR
İsmini Fatih ilçesi Çarşamba semtindeki Fethiye Caddesi'nden alan kulüp 1955'te kurulmuştur. Renkleri lacivert-beyazdı.

GÖKSPOR
Üsküdar ilçesinin mütevazı kulüplerinren olan Gökspor 1950'de kurulmuştur. Renkleri lacivert-beyazdı. Futbol dışında basketbol, voleybol ve boksta faaliyet gösterdiler. Şu anda liglere Üsküdar İcadiyespor ismi ile devam etmektedir.

HÜRRİYETSPOR
Şişli ilçesi Bomonti semti Efe Sokak'ta kurulan 1952'de kurulan Hürriyetspor'un renkleri sarı lacivert idi. Kulüp daha sonra yine Şişli ilçesinde Çağlayanspor ve Çağlayan Akarsuspor isimleriyle mücadele ettikten sonra Gaziosmanpaşa'ya taşınmıştır. Şimdilerde Karayolları Yeni Özkartalspor ismi ile liglerde yer almaktadır.

İETT
İstanbul'un ulaştırmasından sorumlu İETT firmasının kulübü 1941 yılında sarı kırmızılı renklerle kurulmuştur. Bir dönem İstanbul futboluna damga vuran kulüp İstanbul amatör şampiyonlukları yaşamıştır. Ancak daha sonra faaliyetlerini durdurmuştur.

DEVAMI GELECEK

Bu makale ilginizi çekti ise bu makaleyi de okuyabilirsiniz: İstanbul kulüplerinin eski isimleri

Bu kulüplerle ilgili anılarınızı, bilgilerinizi bizimle paylaşmak isterseniz aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz. Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayımlanacaktır.


11 yorum:

Adsız dedi ki...

Gökspor şuan Üsküdar İcadiye olarak liglere devam ediyor.

Efkan dedi ki...

verdiğiniz değerli bilgi için teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

Pasabahce spor kulübü hakkında bilgi almak istiyorum

Adsız dedi ki...


İlk sıraya Yeşildirek yazılması gerekir

Adsız dedi ki...

Çağlayan gençler birliği ,gürselspor yaşıyor mu

Adsız dedi ki...

Süleymaniye Sirkeci takımı ne oldu acaba alt yapısında oynamistim

Adsız dedi ki...

Evet çok eski bir Klüp bende 2002 senelerinde üç yıl futbol oynadım lokalimizdeji fotoğraflar tarih kokuyor

Adsız dedi ki...

Yanılmıyorsam Küçükçekmece kulübü ile birleşti.

Adsız dedi ki...

Ahh benim Beyoğlu sporum yıllarım geçti nereden nereye Beyoğlu'nda çatalca Muratbey spora olsunya Muratbey doğup büyüdüğüm yer Beyoğlu'nda çeyrek asırlık bir zaman dilimim var

Adsız dedi ki...

1924 rami takimi 1973 1974 senesi istanbul birinci amator de 18 mac gol yemeden gurup sampiyonu 0lup turkiyede bu rekoru dunyada kiran olmadi

Adsız dedi ki...

Futbol severler icin guzel bilgiler

Çatalzeytin Zümrütspor gol yağdırdı

İstanbul 2. Amatör Lig 14. Grup'ta lider Çatalzeytin Zümrütspor deplasmanda Yavuz Sultan Selimspor'u 11-0 gibi farklı bir skorla yendi.