Cumartesi, Haziran 01, 2019

Bellek: Sümerbank Pazarlama Spor Kulübü


Yerel Futbol Sitesi’nde ‘bellek’ köşemizin bugünkü konuğu Sümerbank Pazarlama Spor Kulübü, eski ismiyle Defterdarspor...



Sümerbank, özel bütçenin temelini oluşturan katma bütçeli idare uygulamasının başladığı 1933 yılında kurulmuş, ticari nitelikte mal üreten kuruluştu. Tekstil sanayisi ile aynı anda banka konumundaydı... Sümerbank’ın çeşitli illerde kulüpleri vardı ki bunlardan bazıları (Manisa Sümerbank ve Sümerbank Merinos) profesyonel bile olmuştu. İstanbul’daysa Sümerbank’a ait iki kulüp vardı: Bakırköy’de Sümerspor, Eyüp’te Defterdarspor. 

İstanbul'da iki Sümerbank kulübü

Defterdarspor, 1940 yılında Sümerbank’ın Defterdar’daki fabrikasındaki işçilere spor yaptırmak için kuruldu. Hasan Polat, Haydar Gümüş, Erhan Baykan, Erdğan Özçakır ve Ahmet Gezinkaya’nın kurucu üye olduğu bordo beyazlı kulüp futbol, voleybol, boks, kürek ve atletizm branşlarında faaliyet gösteriyordu. Her ne kadar ismi Defterdarspor olsa da kulübün formalarında Sümerbank logosu yer alıyordu. Kulüp daha sonra Sirkeci’deki Sümerbank ana binasına taşındı ve Sümerbank Pazarlama adını aldı.


92-93 sezonundaki şampiyonluğun ardından
Deplasmanlı Amatör Lig'in kapısından dönüş
80’lerin ikinci yarısı ve 90’ların başında en parlak dönemini yaşayan kulüp, 1988-89 sezonunda ilk kez Sümerbank Pazarlama adıyla mücadele etmeye başladı. 1990-91’de 2. Amatör’de şampiyon olan bordo beyazlılar 1992-93’te bu kez 1. Amatör Lig’de grup şampiyonu oldu ve Deplasmanlı Amatör Lig'e terfi müsabakalarına katılmaya hak kazandı. Kulüp, 23-26 Nisan 1993 tarihlerinde Kocaeli’de yapılan müsabakaların ilkinde bir diğer İstanbul ekibi İncirlispor’la karşılaşırken (Bu maçın skorunu ne yazık ki öğrenemedik) ikinci karşılaşmada Bursa Orhangazi Asilçelikspor’a 5-2 mağlup olarak elendi.

Daha sonra düşüşe geçen Sümerbank Pazarlama Kulübü, 1995-96 sezonunda 2. Amatör’e düştü, 1998-99 sezonundan itibaren liglerden çekildi ve tarih sahnesinden silindi.
Sümerbank Pazarlama'nın İstanbul Tekelspor ile berabere kaldığı İstanbul Şampiyonası karşılaşması

Kadroda Sümerbank çalışanı yok
Antrenmanlarını Eyüp’te, maçlarını Eyüp, Vefa ve Güngören’de yapan Sümerbank Pazarlama SK, şampiyon olduğu dönemde İstanbul’un maddi gücü en yüksek kulüplerinden biri olarak dikkat çekiyordu. 1990’ların başında futbolcularına 15 milyon TL kadar transfer ücreti verebilen kulübün futbolcularının hiçbiri Sümerbank çalışanı değildi... Kurumun diğer takımı Sümerspor’da ise (2018'de isimlerini İstanbul Erzincanspor olarak değiştirdiler) tek tük de olsa Sümerbank çalışanı bulunuyordu. Sezon öncesi Bursa Merinosspor Tesisleri’nde kampa da giren kulüp bir dönem Zeytinburnuspor’dan Ali Kemal, Fenerbahçe’den Resai, İsmail Demiriz’in kardeşi Abdullah Demiriz gibi isimleri de bünyesinde bulundurmuştur.

Araştırma: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 27 Nisan 2924 Cumartesi Programı

SAL Klasman A Grubu'nda karşılaşmalar bugün sona eriyor...