Perşembe, Ekim 15, 2020

BAL'da şampiyonluğu en acı şekilde kaybeden 17 kulüp


Şampiyonluk hikayelerinde bir de madalyanın diğer tarafı, kaybedenler vardır.. Biz de BAL'da uzun süre lider giden veya son haftalara çok avantajlı giren ancak şampiyonluğu, hatta 3. Lig'e kaybeden takımların hikayelerini derledik...

ESKİŞEHİR DEMİRSPOR (2010-11)

7. Grup’ta ikinci yarının büyük bölümünü lider götüren Eskişehir Demirspor son üç haftaya büyük avantajla girmişti. Hatta 20.hafta evlerinde Pursaklarspor’dan 89. dakikada yedikleri golle 1-1’lik skora razı olmasalar belki şu an profesyonel liglerde oynuyorlardı. Yine de lacivert-mavililer şanslıydı zira takipçileri Kilimli Belediyespor da deplasmanda Adliyespor’a 4-1 yenilmişti. Bir hafta sonra Demirspor grubun kader maçında Kilimli’ye deplasmanda 2-1 yenildi ve rakibine ikili averaj üstünlüğünü kaybetti. Son hafta mucize olmadı ve Kilimli Gerede’yi yenerek şampiyon oldu.

Eskişehir ekibi bir sonraki sezon da son dört haftaya lider girip dağılırken, lider Bursa Merinos’un 4 puan arkasında üçüncülüğe razı oldu.

ÇİĞLİ BELEDİYESPOR (2010-11, 2011-12, 2016-17)

Amatör liglerin belki de en bahtsız takımlarından biri olan, defalarca yaklaşmasına rağmen bir türlü 3. Lig’e çıkamayan Çiğli Belediyespor BAL’ın ilk sezonunda 8. Grup’ta Aydınspor 1923 ile amansız bir şampiyonluk mücadelesine girdi. Liderlik sürekli el değiştirirken son düzlükte Çiğli oldukça avantajlıydı. 22. haftanın sonunda Çiğli’nin 47, Aydın’ın 43 puanı vardı. Lakin önce hemşerileri Konak’a 2-1 yenildiler. Akabinde İzmirspor’u 1-0 yenseler de 25. hafta deplasmanda Aydın’a 85 ve 90’da yedikleri gollerle kaybettiler.

Kırmızı-Siyahlılar bir sonraki sezon açık ara şampiyon oldular ancak gelin görün ki bu kez statü gereği ilk 2’ler play-off oynuyordu ve hemşerileri Bergama Belediyespor’a 1-0 kaybettiler.

Çiğli taraftarlarının şanssızlığı bununla da sınırlı kalmadı. 2016-17 sezonunda bitime 5 hafta kala deplasmanda iddiasız Denizli Yeşilköyspor’a 4-0 kaybettiklerinde halen liderdiler ve kalan tüm maçlarını da kazandılar fakat şampiyon olamadılar. Zira bir hafta ‘bay’ları vardı ve kendileri gibi tüm maçlarını kazanan UTAŞ Uşakspor mutlu sona ulaşan taraf oldu.

SULTANGAZİSPOR (2011-12)

BAL’ın 2. sezonunda 13. Grup’ta inanılmaz bir mücadele yaşandı. Bitime 2 hafta kala tablo şöyleydi: Lider Sultangazi 40, sonra sırasıyla Düzce 38, Bartın 38, Beyköy 38, Kozlu 35, Zonguldak Kömür 35.

İlk iki takım play-off’a gideceğinden Sultangazi epey şanslıydı aslında ancak iyi götürdükleri sezon Düzce’de Beyköy karşısında 2-1’lik yenilgi ile kabus gibi bitti. Son hafta kazansalar bile Beyköy ve Bartın ilk iki sırayı aldı.

Sultangazi bunun dışında bir kez de şampiyon olmasına rağmen barajda önce Kocaelispor ardından penaltılarla Muğlaspor’a yenilerek 3. Lig şansını kaçırdı.

ZARA BELEDİYESPOR (2012-13)

BAL tarihinin en başarılı, en istikrarlı ve en şanssız takımlarından biri de Zara Belediyespor’du. Sivas ekibi 2011-12’de Çorum Belediyespor’un ardından ikinci olduktan sonra play-off’larda Siirt Gençlerbirliği’ni ve Kalkanderespor’u 2-0 yendikten sonra finalde Erzincan Refahiyespor’a aynı skorla kaybedip 3. Lig biletini kaçırmıştı.

2012-13’te statü farklıydı, lider takım direkt çıkacaktı. O sezon Zara Belediyespor ve 1930 Bafraspor son haftalara at başı girdiler. İki ekip de son haftaya kayıpsız girdi. Puanlar 56’dıydı ve ikili averajda üstünlük Zara’nındı zira Bafra’yı evlerinde 4-2, deplasmanda 5-0 yenmişlerdi. Lakin Zara son hafta 1926 Bulancakspor’a 1-0 yenilince, Yomraspor’u 3-1 yenen 1930 Bafraspor 3. Lig’e çıktı.

Zara bir sonraki sezon rahat şampiyon olsa da bu kez statü gereği play-off oynadı ve Zonguldak Kömürspor’a 2-0 kaybetti. Yılmayan Zaralılar bir sonraki sezon Ankara Altındağ Belediyespor’u ikili averajla geçip şampiyon oldular ve 3. Lig’e çıkmasını bildiler.

44 MALATYASPOR (2012-13)

2012-13 BAL 4. Grup’ta 44. Malatyaspor şampiyonluğu henüz 2. haftada kaybetti ancak onlar bunun farkında değildi... Payasspor ve 44 Malatyaspor sezonu 70’er puanla bitirirken normal şartlarda ikili averajları eşit olan bu iki takım arasında baraj maçı oynanması gerekiyordu. Ancak şartlar normal değildi zira 44 Malatyaspor 2. haftada Kadirlispor’u 4-1 yendiği maçta cezalı oyuncu oynattığı için hükmen 3-0 yenik sayılmıştı. Hal böyle olunca, hanelerinde bir hükmen yenilgi olduğundan ikili averajı kaybettiler ve Payasspor 3. Lig’e yükseldi.

Malatyalıların Hataylılarla imtihanı bununla sınırlı kalmadı. Bir sonraki sezon sarı-kırmızılılar sezonu Erzin Belediyespor’un 2 puan gerisinde 2. sırada tamamladı. Statüye göre ilk ikiler play-off’a çıkacaktı. Play-off’ta Erzin’le eşleşen 44 Malatya maçı 3-1 kaybedip profesyonel lig hayallerine veda etti,

ZONGULDAK KÖMÜRSPOR (2012-13)

Zonguldak halkı tarafından Zonguldakspor’un halefi olarak kabul edilen Kömürspor, o sezon 6. Grup’ta uzun süre liderlik koltuğunda oturdu. 22. haftada Sincan Belediyespor’u 1-0 yendiklerinde tablo, 3. Lig’i işaret ediyordu. Nitekim puanları 54’ken takipçileri Ankara Adliyespor’un 48 puanı bulunuyordu. Bitime 4 hafta kala fark 6’ydı, fikstür de açıkçası kolaydı.

Kömürspor 23. haftada Bartın deplasmanında 90’da yediği golle 1 puana razı olurken (2-2), Adliye de haftayı 0-0’la tamamlamıştı. Kalan hafta 3, puan farkı halen 6’ydı. Lakin kader ağlarını örmeye başlamıştı. Kömürspor bir sonraki hafta düşme hattındaki Yahşihanspor ile sahasında 1-1 berabere kalırken Adliyespor 2-1 geriden gelip Tosya Belediyespor’u 4-2 yenmişti. Fark 4’tü.

Bitime 2 hafta kala Zonguldaklılar deplasmanda iddiasız Geredespor’a 78. dakikada yediği golle 1-0 mağlup olurken, Adliyespor İskilip’i 4-0 yendi.

Fark 1’di, son hafta final gibi bir maç vardı: Kömürspor-Adliyespor. Zonguldak ekibine beraberlik bile yetecekti kendi evinde.

Tarihi günlerinden birini yaşayan Kemal Köksal Stadı tıklım tıklımdı. 38’de Kaan Demircan ev sahibi ekibi öne geçirdiğinde tribünler bayram yerine döndü. Maçın 85. dakikasına kadar Kömürspor üstünlüğünü korudu. 85’te Adliyespor’un soldan kullandığı serbest vuruşta Barış Keserci ters bir vuruşla kendi ağlarına gönderince skora eşitlik geldi. Tribünler maçın bitiş düdüğünü beklerken 90+1’de orta sahadan gönderilen topu savunmanın uzaklaştıramayınca Yusuf Altunişik tribünleri şok eden golü attı.

Kömürspor böylece son haftalara büyük avantajla girdiği sezonu hüsranla tamamladı.

Lakin kırmızı-lacivertliler sonraki sezon aynı hataya düşmedi ve Çatalcaspor’un 3 puan önünde grubu lider tamamladıktan sonra play-off’ta da Zara Belediyespor’u 2-0 mağlup ederek 3. Lig’e çıktılar.

ARNAVUTKÖY BELEDİYESPOR VE EDİRNE GENÇLİK (2013-14)

BAL’da 2013-14 sezonunun iki şanssız şampiyonu... Hem Arnavutköy hem de Edirne gruplarında rakiplerine büyük üstünlük sağladılar ve rahat şekilde şampiyon oldular ancak play-off’ta işler istedikleri gibi gitmedi. Arnavutköy, 89. dakikasına 2-1 önde girdiği maçta Halide Edip Adıvarspor’a penaltılarla yenilirken Edirnespor Gençlik Çatalcaspor’a 1-0 mağlup oldu. Ayşekadın Gençlerbirliği’nin isminin değiştirilmesiyle kurulan Edirnespor Gençlik böylece tarihinin en önemli fırsatlarından birini kaçırırken gruplarında ikinci olan Halide Edip Adıvarspor’un 3. Lig’e yükselmesi onlar için bu sezonu muhtemelen daha acı kıldı. Arnavutköy Belediyespor ise geç de olsa 2019-20 sezonunda 3. Lig’e yükseldi.



KOCAELİSPOR (2014-15)

İçine girdiği büyük maddi darboğaz nedeniyle 3. Lig’den BAL’a düşen Kocaelispor eldeki imkanlarla iyi bir kadro kurmuş ve o sezon şampiyon olarak hemen profesyonel lige dönmenin hesaplarını yapıyorlardı. İkinci yarı uzun süre grubu lider götürdüler. Aslında öyle muhteşem bir form grafikleri de yoktu. Babaeski’yi 1-0 yendikten sonra Arnavutköy Belediye, Edirne Gençlik ve Ereğli Belediye beraberliklerine rağmen zirvede kaldılar. Ancak ‘bay’ oldukları hafta Tekirdağspor kazanınca (Edirne’yi genç Taygun Vurgun’un son dakika golüyle 2-1 yendiler) işin rengi değişti. Körfez ardından Erok’u 4-2 yendi ve bitime 2 hafta kala Tekirdağ deplasmanına çıktı. Puan tablosu Tekirdağ 46, Kocaeli 45 diyordu. Nefes kesen maçta Kocaeli 88’de Birol Öztürk’ün penaltıdan bulduğu golle yıkıldı ve uzun süre lider götürdüğü sezonu hüsranla bitirdi.

Körfezlilerin üzüntüsü çok sürmedi ve bir sonraki sezon çıkmayı başardılar.

IĞDIR ARASSPOR (2015-16 VE 2016-17)

Iğdır Arasspor 3. Grup’ta ikinci yarıyı uzun süre liderdi. Son hafta küme düşmesi kesinleşen Trabzon Kanuni FK önünde deplasmanda alınacak galibiyet şampiyonluğu getirecekti ancak Ayberk Kutluğ Tuncer’in kendi kalesine attığı gol sonrası maç 1-1 bitti. Arasspor bu nedenle ligi Araklı Karaderespor ile aynı puan ve ikili averajla bitirdi. İki takım arasında Erzincan’da oynanan baraj maçının 120 dakikası golsüz geçilirken penaltılarda 4-2 galip gelen Trabzon ekibi, 3. Lig’e terfi maçlarına katılmaya hak kazandı (Ancak çıkamadı).

Aynı Arasspor bir sonraki sezon da son haftaya lider girdi. Yine son hafta bir Trabzon deplasmanına çıktı ve Bahçecikpor ile golsüz berabere kaldı. Iğdır ekibi bu sonuçla Bahçecikspor’un hemşerisi Arsinspor’a 1 puanla geçildi ve 3. Lig hayallerine veda etti.


BARTINSPOR (2015-16)

Yıllardır 3. Lig hasreti çeken Bartınspor, 2015-16 sezonunda BAL 8. Grup'ta ikinci yarıyı uzun süre lider götürdü. Arkalarındaki Halide Edip Adıvarspor'un takibinde baskıya uzun süre direndiler. 24. hafta bittiğinde iki ekip 52'şer puanla zirvedeydi ve ligin eşitlikle bitmesi halinde şampiyonu baraj maçı belirleyecekti zira ikili averajlar eşitti. Lakin Bartınspor 25. hafta evinde Leventspor'la 90'da yediği golle 2-2 berabere kalıp büyük şok yaşadı. Konuk ekibin stattan zorlukla çıkabildiği maç sonrası Bartın son hafta da Ereğli Belediyespor'a 3-1 mağlup oldu ve umutlarını başka sezonlara bıraktı.

ŞARKIŞLA BELEDİYESPOR (2018-19)

BAL 2.Grup’ta Şarkışla Belediyespor, 23. haftada takipçisi Malatya Yeşilyurt Belediyespor’a konuk olduğu sırada ilk 22 maçta 20 galibiyet ve 2 beraberlikle rakibinin 6 puan önündeydi. Ayrıca son haftadaki rakip Hankendispor çekildiğinden 3 puan cepteydi. Tek sıkıntı ligin ilk yarısında Yeşilyurt ile oynanan maçın 0-0 bitmiş olmasıydı. Şarkışlalılar, Malatya’da alacakları beraberlikle şampiyonluk turu atacaktı. Lakin olmadı, Yeşilyurt maçı 4-0 kazandı. İkili averaj Yeşilyurt’a geçmişti. Sonraki hafta iç sahada rakip lig beşincisi Gaziantep İstiklalspor’du. İlk yarı golsüz geçildi, Yeşilyurt Elbistan’da 1-0 öndeydi. Sonra Elbistan’ın skoru 1-1 yaptığı haberi geldi. Bunun sevinci yaşanamadan iki dakika sonra İstiklalspor’dan Feyyaz Bayhan, Şarkışla tribünlerini şok eden golü attı. Daha da sonra Elbistan’ın 2-1 öne geçtiği haberi geldi. Yani beraberlik golü Şarkışla’ya şampiyonluğu getirecekti ancak o gol bir türlü gelmedi. Maç 1-0 bitti. Öte yandan Yeşilyurt ise 2-1 yenildi. Büyük bir fırsat kaçırılmıştı. Şimdi kalan hafta 2, puan farkı 3’tü. Şarkışla Şanlıurfa Belediyespor’u deplasmanda yense yine şampiyon olacaktı ancak burada alınan 2-0’lık yenilgi (Goller 45+2 ve 90+10’da yendi), akabinde Yeşilyurt’un Kahta ve son hafta Ulalar’ı farklı yenmesiyle ikili averajla liderliği, şampiyonluğu, 3. Lig’i Yeşilyurt’a kaptırdılar. Adeta yıkılan Şarkışla, baraj maçına da çıkmama kararı aldı ve şampiyonluğun 1 puan uzakta olduğu bu sezonda amatör kümeye düştü.

SİLİFKE BELEDİYESPOR (2018-19)

BAL 5. Grup’ta sezon boyunca 68 Aksaray Belediyespor, Silifke Belediyespor ve İçelspor amansız bir şampiyonluk mücadelesi verdiler. Oynadığı ilk 25 maçta yenilgi yüzü görmeyen Silifke Belediyespor son haftaya lider girdi. Rakip takipçisi 68 Aksaray Belediyespor’du. Puan tablosu Silifke 59, Aksaray 56, İçel 56 şeklindeydi. Koca sezon yenilgi yüzü görmeyen Silifke ekibine sadece 1 puan yetecekti lakin Aksaray ilk devreyi 2-0 önde tamamladı. 84’te Necati Önal penaltıdan attığı golle tribünleri umutlandırsa da ikinci gol gelmedi. İçelspor da kazanınca iş üçlü averaja döndü ve 68 Aksaray Belediyespor play-off’a oradan üçüncü lige gitti. Silifke ise üçüncü sıraya gerileyip baraj maçı oynamak zorunda kaldı ve kaçan şampiyonluğun şokuyla çıktığı bu karşılaşmada İdman Yurdu 1925’e 2-1 yenilip BAL’a veda etti.

BUCAK BELEDİYE OĞUZHANSPOR (2018-19) 

Burdur futbolunun son dönemdeki en güçlü ekibi olan Oğuzhanspor aslında değişik seferlerde 3. Lig’in kapısından döndü ancak en çok yaklaştıkları sezon 2018-19’du... Siyah-Beyazlılar 7. Grup’u lider tamamladılar ve play-off’ta tek bir galibiyet onları yıllardır özlemini duydukları 3. Lig’e yükseltecekti. İlk maçta Somaspor’a uzatmalarda 2-1 kaybettiler. Dünyaca ünlü yazar Samuel Beckett’ın “Olsun. Bir daha dene, bir daha yenil, daha iyi yenil” lafını hatırlatırcasına Oğuzhanspor o sezon eline geçen iki fırsatı daha heba etti. Önce Derincespor’a 2-0, ardından 1877 Alemdağspor’a 3-1 kaybettiler ve sezonu hayal kırıklığı ile kapattılar.

AKŞEHİRSPOR (2018-19)

Aynı şekilde Akşehirspor play-off maçlarında önce 68 Aksaray Belediyespor’a 90. dakikasına 1-0 önde girdikleri maçta (Rakipleri beraberlik golünü 90’da penaltıdan attı) penaltılarla 6-5 kaybettiler. Ardından Yozgat 1959 Spor’a 0-0’ın ardından yine penaltılarla yine 6-5 yenildiler. Üçüncü maç penaltılara bile kalmadı ve Ağrı 1970 Spor’a 1-0 kaybettiler.

HENDEKSPOR (2018-19)

10. Grup’ta uzun süre liderlik koltuğunda oturan Sakarya ekibi önce Beylerbeyi ile 2-2 berabere kalıp ardından Beşyüzevlerspor’a deplasmanda 2-1 kaybedip, bu iki takımın hemşerileri 1877 Alemdağspor’a ikili averajla geçildi.

EDİRNESPOR (2018-19)

Adeta küllerinden doğan Edirnespor harika bir sezon geçiriyordu. 23. hafta sonunda lider Edirnespor 51, takipçisi Modafen 46 puandaydı. Kalan hafta 3, aradaki fark 5’ken her şey Trakyalıların lehine görünüyordu. Fikstür biraz zorluydu ancak kent şampiyonluk havasına girmişti. İç sahada oynanacak Çengelköy maçında alınacak galibiyet şampiyonluğu büyük ölçüde garantileyecekti. Lakin sarı-kırmızılılar 76. dakikada yedikleri penaltı golüyle 1-0 mağlup oldular.  Modafen de Uzunköprü’yü 5-1 yenince fark 2’ye indi.

Sonraki hafta İstanbul deplasmanında rakip Kartalspor’du. Edirnespor’un talihsizliği, bu kritik dönemdeki iki rakibi olan Çengelköyspor ve Kartalspor’un, dört ve beşinci sıralarda olmalarına rağmen (Üçüncü sıradaki Yeşilköyspor’la birlikte) BAL statüsü nedeniyle kümede kalma mücadelesi vermesiydi. Hal böyle olunca Edirnespor üst üste ikinci kez final gibi bir maça çıktı, 83 ve 90+5’te yediği gollerle sahadan 3-1 mağlup ayrıldı. Kulaklar bir yandan Çorlu’daydı zira Modafen de, kümede kalma mücadelesi veren Çorlu 1947’ye konuk oluyordu. Lakin İstanbullular hata yapmadı ve 47 ile 90’da attıkları gollerle maçlarını kazanıp liderliğe yükseldiler.

Modafen’in son hafta evinde, küme düşmesi kesinleşen Kırklareli Kavaklıspor’u 4-0 yenmesiyle Edirnespor sezonu çok büyük bir hayal kırıklığıyla tamamladı. Bununla beraber Sarı-Kırmızılılar bir sezon sonra, yollarına engel koyan Çengelköyspor ile birlikte 3. Lig’e çıkmayı başardılar.

Derleyen: Efkan Bucak

Yazımızı beğendiyseniz bu araştırma haberlerimiz de ilginizi çekebilir:

ONLAR DA AMATÖRDÜ: YOLLARI AMATÖRDEN GEÇEN 30 ÜNLÜ İSİM

EN AZİMLİLER: AMATÖRE DÜŞÜP YENİDEN PROFESYONELE ÇIKAN İL TAKIMLARI

KUPA BEYLERİ: TÜRKİYE KUPASI'NA DAMGA VURAN 12 AMATÖR TAKIM



Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.