Cuma, Eylül 18, 2020

İstanbul'da 94 yıllık kulüp kapanmanın eşiğinde


Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Haydarpaşa Demirspor, zor zamanlar geçiriyor. Kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan kulübün sıkıntılarının temel sebebi maddi giderlerin sabit kalmasına rağmen, gelirlerin sürekli azalması...

Haydarpaşa Demirspor, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde kurulsa da şu anda kurumdan hiçbir destek alamıyor ve üstüne kullandığı arazi için kira ödüyor. 

Tüm bu olumsuzluklar 4-5 yıldır sürerken bir de salgının başlamasıyla Orgeneral Şahap Gürler Caddesi’nde kulübe ait halı saha da kapandığı için maddi kazançlar durma noktasına geldi. Kulübün olduğu arazideki otopark tek gelir kaynağı ve aylık olarak TCDD’ye ödenen kira bedeli 7 bin TL. Şu anda Demirspor, sadece altyapı kulübü olmuş durumda. Geçmişte güreş, atletizm, judo, masa tenisi, futbol gibi alanlarda faaliyet gösteren kulübün şu an sadece futbol altyapı faaliyetleri devam ediyor.

“GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR”

10 senedir Haydarpaşa Demirspor kulübünün yöneticiliğini yapan İsmail Çiloğlu, kulübün şu anda en büyük sıkıntısının maddi sıkıntılar olduğunu belirtirken, “Gelirler, giderleri karşılamıyor. Her ay eksideyiz ama bir şekilde döndürmeye çalışıyoruz kulübü. Futbolda A takımı, genç takım vardı kapattık, güreşte iki branş vardı birini kapatmak zorunda kaldık. Şu anda altyapı kulübüne döndük. Pandemi de ekstra gelir kaybına neden oldu. En büyük gelir kaynakları halı saha ve otopark. Bilindiği gibi halı sahalar daha yeni açıldı. Gider hep aynı, gelirler sürekli azalıyor. Kimseden aidat almıyoruz, para istemiyoruz. Bizim tarzımız ve inancımız bu. Böyle olunca da zorlanıyoruz tabii ki.” dedi.


“KADIKÖY’DE YER YOK”

39 yıldır kulüpte sporcu ve antrenör olarak çalışan Ömer Ayten de 1980’lerde kamunun sporu desteklediğini ancak artık elini çektiğini söylüyor: “1980’lerde spor özendirildi ve işçi kadroları tahsis edildi. Sporcular aynı zamanda demiryolunda personeldi eskiden. Daha sonra bunun önü kesildi. İşçi amiri eskiden buraya işçi alabiliyordu ancak bu engellendi. Tekel, demiryolu, şeker kulüpleri vardı eskiden şimdi hiçbiri yok.”

“Tüm amatör spor kulüplerinin ortak sorunu gelirlerinin olmaması” diyen Ayten, şöyle devam ediyor: “Kadıköy ilçesi sınırları içindeki nizami tek futbol sahası Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı. Başka bir saha yok. Kadıköy’de şu anda 12 tane kulüp var hiçbirinin sahası yok. Ataşehir’de sahalar var, orada da söz hakkımız yok. Para vermeniz gerekiyor oralarda oynamanız için. Bu kulüp neredeyse 100 yaşında. Futbol, güreş, judo ve masa tenisinde faaliyetlerine devam etmeye çalışıyor. Elimizde kala kala bir otopark ve küçük bir saha kaldı. Orada da sıkıntılar var. Bu alan için sadece TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’ne aylık 7 bin lira para ödüyoruz. Geçmişten beri birikmiş kira borçları 400 bin liraya yakın. Kulübün bu kiraları ödemesi mümkün değil ve kulübün geleceği belirsiz.”

“BEŞİKTAŞ'A 4 OYUNCU VERDİK”

Ahmet Polat ise yaklaşık 5 yıldır Haydarpaşa Demirspor’da futbol takımının antrenörlüğünü yapıyor. Polat, futbolda 2004, 2005, 2006 doğumlularla birlikte gruplar oluşturduklarını söylüyor ve ekliyor: “Bir çağrımız var; ailelerimiz çocuklarını getirsinler buraya, eğitimlerimizi nasıl yaptığımızı görsünler. Gözlerinin arkada kalmayacağından eminim. Haftanın beş günü antrenman yapıyoruz, çocukların ders programlarına göre ayarlıyoruz. Çocuklarımızın önlerini de açıyoruz, geçen sene 4 oyuncumuzu Beşiktaş aldı. 40’a yakın sporcumuz var, gelsinler, bizi tanısınlar, sahip çıksınlar, çocuklarını göndersinler istiyoruz.”

94 yıl önce, 1926'da Şark Şimendiferi Spor Kulübü olarak faaliyetlerine başlayan kulüp, 1937'de Haydarpaşa Demirspor olarak federe oldu.

Haber: Fırat Fıstık - gazetekadikoy.com.tr

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 27 Nisan 2924 Cumartesi Programı

SAL Klasman A Grubu'nda karşılaşmalar bugün sona eriyor...