Çarşamba, Eylül 16, 2020

Dosya: İngiltere'de amatör futbol oynanıyor, peki nasıl?


Türkiye hasretle amatör futbolun ne zaman başlayacağını beklerken, İngiltere'de amatörler çoktan başladı.

TFF Amatör Kurul geçtiğimiz hafta sonu toplandı ancak camiada belirsizlik hakim. Koronavirüsün yeniden artması gerekçe gösterilerek amatör liglerin ocak ayına erteleneceğine dair söylentiler mevcut.

Vaka sayısı Türkiye’den fazla olan İngiltere’de ise (15 Eylül itibarıyla vaka sayısı Birleşik Krallık'ta 374228, Türkiye'de 294620, Toplam ölüm Birleşik Krallık'ta 41 bin, Türkiye'de 7 bin) amatör liglerin çok büyük bir kısmı başlamış durumda. ‘Futbolun beşiği’nde amatör liglerin başlama süreci nasıl gelişti önce ona bir öz atalım:

Süreç 18 Temmuz'da başladı
- İngiltere Futbol Federasyonu (FA), 18 Temmuz’da amatör futbola dönüş sürecini (Dikkat edin futbola demiyorum, amatör futbola-buna kadın futbolunda ilk 5 seviye de dahil) başlattı ve 31 Temmuz’a kadar kulüplere antrenörler dahil maksimum 30 kişilik idman yapma izni verdi.
- Ağustos itibarıyla hazırlık maçları başladı.
- Eylül itibarıyla ligler başladı. Şu sıralar birçok ligde 2-3. haftalar oynanıyor. Kimileriyse bu hafta sonu başlayacak. Bu arada ülkedeki tüm takımların girdiği İngiltere Federasyon Kupası’nda amatörlerin yer aldığı ön elemeler de başladı. Bu arada İngiltere'de futbol piramidinde 20 seviye olduğunu hatırlatalım. İlk 5 seviye profesyonel, kalan 15 seviye amatör. Türkiye'de ise amatör olarak sadece 4 seviye var: BAL, SAL, 1AL, 2AL. Tabii İngiltere'de "15. Amatör Lig" diye bir şey yok, biraz daha karışık bir sistem ama nihayetinde Premier Lig'e çıkmak için 19 seviye atlaması gereken kulüpler var.

Kulüplere 2.19 milyon Sterlin hibe
Konuyu dağıtmayalım, pandemi döneminde kulüplerin gelir kaynakları da yok olduğundan, hükümetin futbola dönüş kriterlerini sağlayabilmeleri için amatör kulüplere para yardımı sağlandı. İngiltere Spor Bakanlığı, Premier Lig ve FA’in oluşturduğu Futbol Vakfı, sahaların yenilenmesi için 7 milyon sterlin ayırırken (Burada hemen akıllara, 'Para kazandıran biziz, yayın gelirimizden niye amatörlere gidiyor' diyen Spor Toto Süper Lig kulüpleri geliyor), kulüp binalarının salgın tedbirlerine uygun hale getirilmesi için 2.19 milyon sterlin tahsis edildi. Tam 3838 kulübe 500’er sterlin hibe edildi. Elbette bu para transfer yapsınlar, lisans çıkarsınlar diye verilmedi. Bu paralar kulüp bina ve lokallerinde koronavirüse karşı tedbir almak, gerekli ofis düzenlemelerini yapmak, kağıt havlu, dezenfektan vb. satın almaları için bağışlandı.

'Formanızı giyip gelin'
Peki amatör futbol hangi tedbirlerle oynanıyor? FA’in ve hükümetin açıklamaları çok uzun ancak biz önemli yerlerin kısa bir özetini çıkaralım. FA kulüplere, antrenörlere, sporculara ve taraftarlara şunları tebliğ etti:

- Öncelikle, hasta olduğunuzu düşünüyorsanız sakın maça gelmeyin!
- Maç öncesi ve sonrası sosyal mesafeyi koruyun.
- Gol sevinci yaşamayın, yaşamak isterseniz de dikkatli olun.
- Mümkünse formalarınızı evde giyip maça gelin. Aynı şekilde formayla, statta duş almadan eve gidin.
- Antrenmanlarda maksimum 30 kişi olun.
- Her oyuncu kendi içeceğini, üzerinde ismi yazılı bir şişe veya termosta getirsin.
- Maçlarda yakın markaj yapmamaya çalışın.
- Taraftarlar maksimum 6’lı gruplar halinde tribünde olsun.

Araştırma Haber: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 27 Nisan 2024 Cumartesi Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...