Salı, Mart 11, 2014

Yaş sınırlaması kararı kalkmalı!

Süper Ligde en önemli maçların bile olaylar yüzünden yarıda kaldığı ülkemizde tüm liglerde maçlar zar zor tamamlanırken Türkiye Futbol Federasyonu halen ligleri baltalamanın derdinde.



Kiminle konuşsam futbol maçları izlemekten nefret eder hale geldiğini söylüyor. Tribünlerde izleyici sayısı her geçen gün hızla azalmakta. Tribün olaylarını hepimiz görüyoruz. Henüz bu akşam Trabzon-Fenerbahçe maçı yarıda kaldı. Peki bu olayların sorumlusu kim; Bana göre tek sorumlu asli görevini tam anlamıyla yerine getirmeyen ve güçlüden ve suçludan yana olan Türkiye Futbol Federasyonu.


 


Asli görevlerinden birisi de, şiddet, şike, teşvik primi, ırkçılık, doping ve her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek olan ve futbolu geliştirmek amacıyla; amatör futbol spor kulüp ve federasyonları ile bünyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunmakla vazifeli TFF, futbolun gelişmesine öncülük edeceği yerde başka işler peşinde koşuyor ve futbolun seyir zevkini arttıracak ne kadar iş varsa hepsine yürürlüğe sokuyor. Bunlardan birisi de 3.Lig ve Amatör Liglerde (2.Amatör Lig hariç) yaş sınırlaması.


 


"Yaş sınırı 30 olmalı"
Türkiye Futbol Federasyonu 'oyuncu uygunluğu' adı altında spor kamuoyunda yaş sınırlaması ve yaş kontenjanı olarak anılan bir uygulama gerçekleştirilmekte ve bunu "alt yapıya önem verme" gerekçesi ile açıklıyor. Bu uygulama ilk olarak 3.Ligde 2008, Amatör Liglerde ise 2011-2012 futbol sezonunda uygulamaya başlandı. Ancak yaş kontenjanının faydası halen tartışılmaya devam ediyor. Bana göre bu kural yeniden gözden geçirilmeli ve yaş sınırı 30’a çıkartılmalı. 1985 doğumlu futbolcuların 'kontenjan' kabul edildiği liglerde futbolun kalitesi git gide düşerken, tribünler de her geçen zamanda eski havasını kaybetti. TFF, yaş kontenjanı uygulamasının alt yapıya fayda sağladığını düşünse de -kendi adıma konuşayım- ben halen bu konuda olumlu yönde bir gelişme göremedim. 


IMG_2969


"Meslekleri ellerinden alınıyor"
Aslında yapılması gereken bu durumun Rekabet Kurulu’na şikayet edilmesi; çünkü futbol kariyerinin ne zaman sona ereceğini bilmediği için hayatını futbola adayan sporcuların mesleklerinin bir çeşit elinden alınma durumudur bu uygulama. Ayrıca bu uygulama, futbolcuların çalışma özgürlüğünü,  spor kulüplerinin de dilediği futbolcuyu bünyesinde bulundurma isteğini kısıtlamaktadır. Türkiye Futbol Federasyonu bu uygulamayı savunacağı yerde alt yapısı olmayan takımları mercek altına almalıdır. Sadece A takımı ile liglere giren takım sayısı sadece İstanbul’da 50 civarında. Bir de şu durum var: Bu uygulamanın başladığı 2008 yılından bugüne 3.Ligden kaç futbolcu Milli takımlara seçildi? Bunu da araştırsınlar. Birinci görevi her türlü futbol faaliyetlerini geliştirmek olan TFF, alt yapı liglerini geliştirmek istiyorsa önce lisans sahteciliğini gözden geçirmelidir. Sonra da her lisans çıkartılan futbolcuyu kapsamlı bir sağlık taramasından geçirmelidir. Bu uygulamanın işleme konulduğu 6 yıllık süre zarfından Türk futbolu ileri değil geri gitmiştir. Geri gitmeye de devam edecek gibi görünmektedir.


 


"Ersun Yanal kendisi ile çelişiyor"
Sonuç olarak hiçbir haklı gerekçeye dayanmayan ve uygulamanın kararını verenlerin de tutarlı bir savunma yapamadığı bu haksız uygulama birçok futbolcunun spor hayatını haksız bir şekilde sona erdirmiştir. Burada görev yine futbolculara düşmekte. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul ve İzmir’de bu konuda tepkiler oluştu. Ne var ki bu konuda güçlü birliktelik sergilenemeyince bu eylemler hedefine ulaşamadı. Bu olayda başrolde olduğu iddia edilen Ersun Yanal’ın şu anda çalıştırdığı Fenerbahçe’de kimlere yer verdiği de ne kadar kendisi ile çeliştiğinin ispatıdır aslında. Süper Lig, PTT 1.Lig ve 2.Ligdeki Kulüplere sesini çıkartamayan Türkiye Futbol Federasyonu, 3.Lig ve Amatör ligleri deneme tahtasını çevirdi.


 


"Herkes elini taşın altına sokmalı"
67 yaşında yaş haddinden emekli olanların bile yeniden iş bulduğu, ülkeyi yönetenlerin 80 yaşına geldiği halde makamını terk etmediği bir ülkede futbolcular neden 27 yaşında emekli ayrılsın? Bu hakikaten çok yanlış bir karar. Futbolcuların hep birlikte bu saçma karara karşı gelmesi ve genel bir isyan çıkartması gerekir. Geçmiş dönemlerde çok ciddi çalışmalar olmuştu. Şimdi yine büyük bir dayanışma örneği sergilenmesi ve herkesin elini taşın altına sokması lazım. Geçtiğimiz günlerde bu konuyu tartışmak için birkaç kişi bir araya geldik. Futbolcuları dinledik ve neler düşündüklerini sorduk:


 


"Ekşioğlu’na tepki var"
Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu’nun geçtiğimiz günlerde sitemizde yayınlanan röportajına tepki sesleri yükseldi. Ekşioğlu açıklamasında 'bazı futbolcular amatör lige cebini doldurmaya geliyor. Çok istiyorlarsa gidip halı sahada oynasınlar' demişti. Aslında, İstanbul futbolunun 1 numaralı ismi bu açıklamayı yaparken, Kulüplerin de bu uygulamaya destek olduğunu çok biliyor. Hatta yine bu demecinde 'iddia ediyorum Bölgesel Amatör Lig, Süper Amatör Lig ve 1.Amatör Ligden 3 tane Kulüp Yöneticisi gelsin bana. Yaş sınırını serbest bırak desinler ben de bu futbolcularla birlikte yürüyüş yapayım demişti.


 


Ben bu konuyu birçok Kulüp Başkanı ve Yöneticisi ile görüştüm. Birçoğu Yemen Ekşioğlu ile aynı fikirde olduğunu açıkça beyan ediyor. Daha az bütçeler ile takım kurduklarını ve tecrübeli futbolcuların ödemeler ve hak aramak gibi konularda kendilerini çok zorladığını da ekliyorlar.  Geçtiğimiz günlerde bazı futbolcularla bir ara geldik ve yaş sınırlaması konusunu görüştük. Yemen Ekşioğlu'nun açıklamasına tepkili olan futbolcular özetle şunları söylediler:


IMG_2970


Gökhan Tandoğan: Gücü yeten 40 yaşına kadar oynasın
Süper Amatör Lig ekiplerinden Albayrakspor’un 36 yaşındaki kaptanı Gökhan Tandoğan: "Ben bu işin içinden geldim. 15 sene Profesyonel olarak oynadım. Ne yapacağım şimdi? Bizi tamamen futbolun içinden kopartıp ne yapmayı hedefliyorlar? 3.Lige kontenjan getirdiler, 3.Ligin hali ortada. Hiç kusura bakmasınlar, iyi olanları tenzih ediyorum ama futbol namıma sahalarda bir şey göremiyoruz. Gücü yeten 40 yaşına kadar oynasın. Kimse kimsenin babasının oğlu değil. Avrupa’da bunun nice örnekleri var. Ben bu işin toprağından geldim. Mağdur ediliyoruz. Ayrıca Yemen Ekşioğlu’nun açıklamaları çok talihsizce olmuş. Halı sahalara gitsinler demek ne anlama geliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz." dedi ve ekledi: Kendisi hastalığına rağmen koltuk değneği ile sahaları geziyor, Yemen ağabeye Allah’tan şifa diliyorum ama biz üzdü. Lütfen söylesin bizlere; futboldan zevk alıyor mu? Biz Papazlık yapmıyoruz. Ağabeylik yapıyoruz. Geçmişte yaşadıklarımızı genç kardeşlerimize anlatıyoruz. Onların bizim düştüğümüz hatalara düşmemesi için çabalıyoruz. Biz şu anda bu işten ekmek kazanıyoruz. Bu işe ihtiyacımız var. Hem bir de şöyle bir durum var: Kulüpler sezon başı futbolcu ile anlaşırken bu işi bilmiyorlar mı? Kötü adama neden para versinler. Bıraksınlar da Hocalar karar versin kimin oynayıp kimin oynamayacağına. Yemen Başkan genel konuşmuş, kötüyü söylesin ancak iyinin de hakkını vermeli. Yiğidi öldürsün ama hakkını versin. Yıllarca futbol oynayan ve artık bu işin duayeni olan Yemen ağabeye de bu yakışır.


 


Tarık Kaya: 2 maç izleyip bu yorumu yapmamalıydı
Yıllarca Profesyonel oynadıktan sonra geçtiğimiz yıllarda amatör lige geri dönen ve şu anda 2.Amatör Ligde mücadele eden Göktürk’ün formasını giyen 32 yaşındaki Tarık Kaya ise: "ben yıllarca futboldan ekmek kazandım. Bu kontenjan uygulaması bizi mahvetti. En verimli çağımızda birçok arkadaşım futbola son verdi. Elinde bir mesleği olanlar nispeten şanslı çünkü yapacak bir işleri var. Ya diğerleri? Bize resmen "kahveye gidin" diyorlar. Ben ilk defa 30 yaşımda çalışmaya başladım. Şimdi de futbol oynuyorum ama durum eskisi gibi değil. Yaş sınırlaması 30 olmalı. Ben bu uygulamanın Türk futboluna katkı sağladığına kesinlikle inanmıyorum.


 


Tarık Karnıyarık: Antrenörü olmayan Kulüpler var
Süper Amatör Lig ekiplerinden Küçükköyspor’un 33 yaşındaki kaptanı Tarık Karnıyarık da "Takımın başında bir ağabey olsun diye transfer yapan Kulüpler var. Kaptanlık yapsın, gençlere örnek olsun diye tecrübeli futbolcular transfer ediliyor. Tecrübeli futbolcuların her zaman farkı olmuştur. Başka bir konu daha var. Eskiden 4 kategori vardı şimdi ise 8 kategori oldu. Ancak Kulüplere bakın; 8 kategoriye 1 Antrenör bakıyor. Onu geçin, Antrenörü halen olmayan Kulüpler var. Bu çocuklar nasıl yetişecek?


 


Muzaffer Kollik: Futbola zarar verdiler
Gazi Mahallesinin 30 yaşındaki futbolcu Muzaffer Kollik, "yaş sınırlamasının futbola getirdiği hiçbir şey olmadı" dedi. Kollik ayrıca; "Amatör Ligden Profesyonel Ligde giden kaç oyuncu var araştırsınlar? Sadece İstanbul’da 700 Kulüp var ama Profesyonel olan futbolcu sayısı kaç tane? Futbolu yönetenler bizimle uğraşacağına son zamanlarda moda haline gelen maça 9 kişi ile gelip 6 kişi kalıp sahadan çekilenlere çözüm bulsunlar.


 


Serkay Çörtlek: Anayasa’ya aykırı bir karar
Süper Amatör Lig ekiplerinden İFA Spor Kulübünün 3 yaşındaki kaptanı Serkay Çörtlek (Okay) ise Türkiye’de 5 bine yakın olduğu tahmin edilen futbol kulüplerinin bu karardan olumsuz etkilendiğini öne sürdü ve Futbol Federasyonu'nun aldığı bu ilginç kararın Anayasa'nın 'Devlet, insanlara spor yapma imkanı sağlamak için her türlü tedbiri alır' diyen 59. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Bu karar en çok amatör futbolcuları etkiledi diyen Çörtle; Yirmi yedi yaşın üzerindeki binlerce genç, bir anda futbolu bırakmak ve kendilerini yaşlı hissetmekle karşı karşıya kaldı. Arkadaşlarımızdan kimileri futbolu bırakırken, kimileri de Futbol Federasyonu'nun tanıdığı üç kişilik kontenjandan yararlanmak için kulüp kulüp dolaşmaya başladılar.


 


YAZI: ALİ KEMAL DEMİR

15 yorum:

kaya dedi ki...

Yürekli çocuklar tebrikler, inşallah bir büyüğümüz okur bu yazıları, bence asıl sorun alt yapıda yaşı büyük oyuncuları, nüfusa geç yazılmış çocukları oynatmak tam tezat, Allah yardımcınız olsun,

saygılar

Footballminor dedi ki...

TFF nin mantığını anlamak mümkün değil.futbolu,amatörü özgür bıraksınlar.oyuncu yetiştirmek istiyorlarsa 1.lige 2.lige ilk 11 de 1 tane 20yaş altı futbolcu oynatma zorunluluğu getirsinler çok çok yeterli olacaktır

amatörce dedi ki...

rahmetlı Hasan dogan donemınde ersun yanal beyfendının sozde Turk futbolunu gelısterecegını dusundugu tamamen popılızm kokan goreve geldıgınde basının ve kamuoyunun dıkkatını cekmek ıcın ben ıste mıllı takımlar sorumlusu olarak radıkal kararlar alıp ulke futbolunu gelıstırecegım mesajı verılerek yururlugu koyulan ve sonucları takıp edılmeyen bır uygulama, kendısıde zaten 6 ay sonra resmen kovuldu mıllı takımdan ve bu uygulama sonucları sorgulanmadan devam ettırıldi olan o donemde bu ısten ekmek parası kazanan orta yas grubundakı futbolcu arkadaslarımıza,oldu futbolcular olarak her nekadar isyanda etsek tepkıde gostersek ortaya cıkan tabloya bakdıgımızda bunlar yetmıyor sayın Yemen Ekşioğlu acıklamasında uygulamanın deısmesını ısteyen 3 tane kulup ıdarecisı gelsın demişdi yanı bu uygulama ıle ılgılı kuluplerden talep gelmesı gerekdıgını ki eger boyle bır talep olursa kendısınınde bızlere destek olacagını soylemıstı aslında bu uygulama sayın Yemen ekşioğlunuda aşıyor konu tamamen TFF başkanına endekslı onunda ne kadar futbol bılgısı oldugu ortada yanı konu kapalı aslında ama yınede bu noktada son 3 senedır 3.lıg bal ve sal lıglerınde kalıtenın düştüğünü soyleyen kontejyan sınırlamasının bu kalıtenın dusmesındekı en buyuk etken oldugunu beyan eden amatörun duayenı dedıgımız abılerımızın ve gercekden samımı davranacak kulup ıdarecılerımızın ortaya cıkması lazım ve bu uygulama ıle ılgılı goruslerını il temsılcılıgıne sayın Yemen ekşıoğluna ıletmelerı halınde sayın baskanında bu durumla ılgılı bı ust mercılere gorus bıldırecegını hatta dılekce boyutuna tasıyacagını dusunuyorum.

muzafferkollik dedi ki...

sayın ersun yanal bukadar genç meraklısıysa elinde salih uçan gibi bir yetenek var neden kulübede oturtuyor diye sorarlar adama.. sayın ekşi oğlu 2. amatör maçı izleyerek bütün kontejyanlara sallayamaz... 22 23 yasına kadar genç cocuk muamelesi görüyosun 24 25 de oynayıp tam bişeyler kazanmaya başlayıp hayatını düzene koyarken 27 de hadi bukadar yeter sen yaşlandın diyipte kahvane köşelerine itemezler...

Mücahit dedi ki...

Futbolculuk bir meslektir. Hangi meslekte yaşın ilerledikten sonra seni bir kenara atıyorlar. Yaş sınırı kararını koyanlar hiç düşünüyorlar mı bu adamın evinde ekmek bekleyen çocuğu, karısı, anne ve babası var diye. Tamam belki Futbolculuk dışında elinde ek mesleği olanlar öyle böyle hayatlarına devam ederler peki ya diğerleri ? 30 yaşına geldikten sonra hangi mesleğe başlayabilirsin ki...
Lütfen bu konu hakkında gelecek düşünülerek hareket edilmeli. Süper lig de yabancı sınırlaması var nedeni ise alt yapıdan oyuncu yetişsin vs. Senin takımının iyi oyuncuları olmadıktan sonra Avrupa'da nasıl başarılı olacaksın ? Herkes keyfine göre hareket ediyor Allah ıslah etsin...

OFLU dedi ki...

Ağzınıza Sağlık futbolcu büyüklerim abilerim Kontejyan 30 olabilir. ama en doğrusu hiç olmamalı Bizimde elimizden ne geliyorsa Sizlerin yanındayız.

ersin dedi ki...

Tebrikler kardeşlerim çok güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz.Gökhan ve Okayla karşılıklı oynadık ben 6 sene önce bıraktım.Kesinlikle her kelimesine katılıyorum insan Şarap gibidir yıllandıkça değerlenir ve olgunlaşır.Futbolumuzun hali ortada kontenjanı kaldırdınızda ne oldu 3.ligde bile 25 yaşında top oynıyamıyolar.Kesinlikle yanlış uygulama tekrar değerlendirmek gerekir madem yapabiliyosunuz süper ligde yapsanıza.

ersin dedi ki...

Tebrikler kardeşlerim çok güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz.Gökhan ve Okayla karşılıklı oynadık ben 6 sene önce bıraktım.Kesinlikle her kelimesine katılıyorum insan Şarap gibidir yıllandıkça değerlenir ve olgunlaşır.Futbolumuzun hali ortada kontenjanı kaldırdınızda ne oldu 3.ligde bile 25 yaşında top oynıyamıyolar.Kesinlikle yanlış uygulama tekrar değerlendirmek gerekir madem yapabiliyosunuz süper ligde yapsanıza

SEDAT SALICI dedi ki...

futboldaki yaşa dayatmasına bakınca olması gereken.
federosayonada yaş kararı çıkmalı 35 in üzeirndekileri federosyana girmemeli... fedarasyon olmuş dinazorlar kulübü, tarihçesi ve yönetim şekli m.ö dinozarlar dönemine daynıyor...

murat yılmaz dedi ki...

futbolda sınır olmaz yaş tamamen kalkmalı her takıma kendi altyapsından oynatma mecburiyeti getirilmeli.hem takımlar gençlessin hemde trilyonlar harcayıp altyapılarına bir lira yatırım yapmayan kulüpler çocuklara destek olmak zorunda bırakılsın.ama yemen eksioğlu,ali düşmez,ufuk özerten gibi saçma sapan koltuğa yapışan adamlar oldukça Türk futbol bir adım ileri gitmez.bu adamlar gitmeden TÜRK futbolu gelişmez bunların spora ,AMATÖR FUTBOLA bir tane katkısını söyleyebilirmsniz?

Tugay dedi ki...

Merhabalar,

Yıllarca amatör ligde farklı farklı takımlarda futbol oynamış biri olarak yaş sınırlamasının yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum.bir futbolcunun en verimli yılları bana göre 25 ve 30 yaş aralığıdır.
şu anda amatör liglerin kalitesinde düşüş var.Bu kararın en kısa sürede kaldırılması gerekiyor.
"yerel futbol"ailesine de bu konuyu tekrar gündeme getirdiği için teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.

mustafa bayat dedi ki...

yaşlı veya genc futbolcu dıye bişey yoktur faydalı ve faydasız futbolcu vardır.ben futbolu bıraktım ama sonuna kadar yaşlı dıye futbolu bıraktırılmak zorunda kalan arkadaşlarımın yanındayım.

yusuf dedi ki...

Türkiyede futbolcu yetissin diye boyle bir uygulama YG etirildi diyorlar ya inanmayin boyle futbolcu yetistirilmez nasilmi:yas sınıri yerine soyle bir sart koysalardi daha mantikli olurdu mesela kuralda diyceklerdiki her takim kendi altyapisindan enaz 3 tane ..... dogum futbolcuyu oynatma zorunlulugu getirselerdi o genclerde abilerinden tecrube deneyim kazansaydi iste ozaman turkiyede futbolcu yetisirdi.

ömer gök dedi ki...

bu yaş sınırını koyanlar bence ömcelik olarak kendi beyinlerine bir akıl sınırı koysunlar yazıktır günahtır be türk futbolunun resmen içine ettiler dönüp bir geriye baksınlar 2008 öncesi futbol kalitesi şu an varmı diye futbolcunun en verimli çagıdır 27 yaşı bu verimli çagında yasak koyanlar futbolcu katilidir benim için

ömer gök dedi ki...

o degilde türkiyede faal olan amatör futbolcular dernekleri ne iş yapar hala buna aklım ermez yha kardeşim birde adama sorarlar bu 27 yaş sınırı hangi ülkede var önce bunu bana açıklasınlar bu konuda kulüplerinde boykot ederek lıglere çıkmaması lazım

Şampiyon Bağcılar şov yaparak play-off'ta

Kadınlar 3. Futbol  Ligi 16. Grup'ta 14. hafta karşılaşmasında Bağcılarspor ile Büyükçekmece Karadeniz İdman Ocağı ile Bağcılar Belediye...