TFF İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu, Yerel Futbol okuyucularının sorularını yanıtladı…
Okuyucularımızın sitemize yorum ve mail olarak gönderdiği tüm soruları Sayın Ekşioğlu’na yönelttik, hepsine yanıt verdi. Eğer eksik varsa bu muhabirin hatasıdır.
Fikirtepe Sahası’nda çocuklarımızın başı parçalanıyor kenar çizgi ile 50 santim olan ve ölüm riski yüksek olan bu sahada neden resmi maç oynatıyorsunuz?
Fikirtepe’de büyükler müsabakası oynatmıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda sayın Kadıköy belediye başkanımız ile de konuştuk. Saha tamamen yenileniyor. Şunu da belirteyim, şu anda İstanbul’da küçüklerin oynayacağı saha yok, mecbur buralara veriyoruz. Allah’a şükür kötü bir şey olmadı. Tabii olmayacak diye bir şey yok, dua ediyoruz olmaması için.
Tesis yok saha yok peki İstanbul’da her ilçeye 3-4 tane TFF’ye ait yeni saha yapması ile ilgili projesi hazırlığı var mı?
İstanbul’da dedikleri ilçelerde boş yer var mı ki? Beni belediye başkanı yapsınlar bol bol saha yaparım. TFF’nin elinde yetki yok ki. Ama tekrar diyorum, beni belediye başkanı yapsınlar görsünler nasıl donatıyorum bulunduğum yeri sahalarla.
Bir haftada antrenörlük lisansı dağıtmaya devam edecek misiniz? Neden antrenörlerimizi üniversitelerle anlaşıp antrenman bilimi, pedegojik eğitim, beslenme v.s 11 ay gerçek eğitime tabi tutmuyorsunuz?
Bu konu benim değil maalesef. Bu tamamen TÜFAD’ın problemi.
İstanbul’da yönetici kartı ile antrenörlük yapılmaya devam ediliyor. Bu sizce antrenörlerin hakkına geçmiyor mu?
Valla İstanbul’da 15 bine yakın antrenör var. Biz yarışmacı değil yetiştirici antrenör istiyoruz. Bu TÜFAD’ın sorunu. TÜFAD’ın sadece aidat toplayıp yazıhanede oturan bir kurum olmasını istemiyoruz. Türkiye’de tüm sahaları geziyorum; hakem derneğinden, TFF’den, ASKF’lerden heyetler var ama TÜFAD’dan bir tane gezen göremiyorum.
İstanbul’da altyapıda amatör elit lig kurulamaz mı?
Bunun planlamasını yapıyoruz. Tesisleriyle, konumu itibariyle kriterlere uygun takımları profesyonellerle karıştırıp oynatmayı planlıyoruz. Bunun başlangıcını yaptık. Samsun Kadıköyspor mesela amatör olmasına rağmen profesyonel takımlarla Elit Lig’de oynuyor.
U11 Ligi’ni kış ayına vermek ve bu lige puan koymak doğru mu?
Bu ligi eylülde başlatacaktık ancak kulüpler maalesef lisansları son ana bıraktılar. Lisans sorunu olmaması için başlangıcı biraz geciktirdik. Çift devreli bir yaptık. 5 hafta oldu daha soğukta oynatmadık. Bir de bu organizasyon kulüplerle işbirliği neticesinde oldu, kulüplerin de onayı alındı.
Altyapıda ligler neden hep 12 maçla bitiyor?
Bir kere grupların hepsi 8 veya 10’lu grup. 20 maçtan aşağı yok. Bir de İstanbul diğer illerden farklı. Programa bakarlarsa haftada 600 maç olduğunu görürler. Bu ligin planlamasını yapıyoruz. Liglerimiz ağustosta başlayıp temmuzun ikinci haftası bitiyor. Zaman ve buna bağlı saha yetmiyor. Mecburen alt yapıda gruplar az takımlı oluyor yoksa bu kadar kategoriyi bir arada oynatamayız.
TFF, İstanbul amatörünü kurtarmak için hiç proje üretti mi?
Olur mu öyle şey? İyi takip etsinler. Son zamanda yapılan yenilikleri görsünler… Transfer ve katılım ücretleri düştü, filiz lisans ve vizeden para almıyoruz kulüplere destek oluyoruz. Lisans işlemleri artık çok kolay. Hepsinden önemlisi sahalar yenileniyor. Artık sahaların yüzde 90’u suni. Ha, sağlıklı mı, değil. Keşke normal çimde ve toprakta oynansa ama mümkün değil. Yılda 30-35 bin maç oynanıyor. Kolay bir rakam değil. Türkiye’de yılda 20 bin, İstanbul’da 35 bin maç var. Yoksa ben de isterim herkes normal çimde oynasın.
20 yıldır oyunculara yaş sınırı koyduk? Sonuç? Kaç oyuncu yetişti? Her takıma kendi altyapısından genç oyuncu oynatma mecburiyeti koysak daha iyi olmaz mı?
Bunu kulüplerdeki antrenörler yapacak. Yarışmacı olmayacak. Antrenör geliyor diyor ki ‘şunu bunu şampiyon yaptım.’ Bu önemli değil. Kaç sporcu yetiştirmiş bunu söylemesi lazım. Yarışmacılık profesyonel ligde geçerli. Bunların önüne geçecek olan kurum TÜFAD’dır.
Tesisi olup da liglere katılmayan, spor kültüründen çıkmış kulüp tesislerini kar amaçlı kullanan yönetimler için yaptırım yapmayı düşünüyor musunuz?
Öyle kulüp pek yok. Son dönemlerde belediyeler kulüplere yardım yapıyor. Bazıları sırf belediyeden para almak için liglere giriyormuş gibi yapıp çekiliyor. Biz de öyle kulüpleri tescil etmiyoruz. Belediyelere yazı yazıyoruz ‘destekleri yıl sonu yapın’ diye.
Silivri'de İBB Müjdat Gürsu Suni Çim Sahası yedi yıldır neden açılmıyor?
Siyasiler hep ağzımıza bal çalıyor. Sadece elektrik ve su sorunu çözümü için bekleniyormuş. İşlerin hızlanması için Yemen Bey girişimde bulunur mu?
O tür statlar için hep kulüplere yazıyoruz. Belediyeden bize yazı gelmeli. Bana yazı gelmedikten sonra veremem. Biz icrayız. TFF’nin bir koluyuz. Biz sezon başı belediye ve statlara bakarız. O bölgedeki kulüpler stadın maç için kullanımı konusunda belediye ile anlaşmalı, belediyeden bana yazı gelmeli ki ben de maç vereyim, yoksa şu an iznim olmayan Müjdat Gürsu Stadı’na maç veremem. Bir de stat sorunuyla ilgili şunu ekleyeyim. Sahaların yüzde 90’ı öğleden sonra müsait oluyor. Öncesinde futbol okulları var. Bu da maç programlama sırasında bizi zorlayan bir etken.
Terkos Stadı’na neden halen maç verilmiyor?
Terkos Stadı, Beden Terbiyesi’ne ait bir saha. Ben her sahaya maç veremem. Bir tane ev sahibi olması lazım. Bir de uzaklığı düşünerek, oraya gidecek takım olması lazım.
Güneştepe Sahası kücük olduğu halde neden u 17 maçı veriliyor? Altınova Sahası ölçüleri daha büyük olduğu halde orda u17 neden oynanmıyor?
Güneştepe nizami saha, bunu sorarak ayıp ediyorlar. Tertemiz saha. Keşke her kulübe böyle kulüp nasıl olsa. Lütfen bunu soran arkadaşlar arkadaşlar göz doktoruna gitsinler.
Yemen Başkan AFDK'nın Küçükköy Spor Kulübü üstündeki Tedbir'i hakkında kamuoyu açısından biraz daha açık bilgiler alabilir miyiz? Bu tedbir ve resmi maç oynayamamasının nedenini yani haklı olsanız bile aydınlanma açısından istiyoruz.
Yaşanan olayları herkes biliyor, semtlerinde sorabilirler. Halen de devam ediyorlar.
Sevgili Yemen Ekşioğlu Yahya Kemal Feriköy maçında yapılan kural hatasının karşılığı olan 3 puanı ilk önce Yahya Kemal’e verip daha sonra neye karşılık Yahya Kemal’den Alıp Feriköy’e verdiniz bunun cevabını verebilir misiniz? Ayrıca her seferinde diyorsunuz ki ben kitabı uygularım bu kararda hangi kitabı uyguladınız?
Bunun kararını ben vermedim. Ben TFF İstanbul olarak Feriköyspor’u hükmen 3-0 yenik saydım. tiraz ettiler. Ankara’da 6 tane avukat tuttu bizim verdiğimiz kararları yok sayıp ‘(Birol Yalçın) imza atabilir’ dendi. Bence burada kalmaz Tahkim’e gider. Bu dosya kapanmadı.
İstanbul İl temsilciliği olarak İstanbul il sınırları dahilinde oynatmakta olduğunuz Süper Amatör Lig'den u11 ligi müsabakalarına kadar olan tüm müsabakalarda saha içerisinde sporcu sağlığına yönelik bir adım atmayı düşünüyor musunuz?
Ya da 2014'ün Türkiye'sinde sporcu yaralanmalarına şifalı su ile müdahale edilmeye devam mı edilecek?
Süper Lig takımlarımız dünya kadar para harcıyor. Onlara bile sağlıkçı bulundurmak zul geliyor. Önce kulüpler kendilerini düşünecek. Biz Ali Düşmez önderliğinde sağlık bakanımızla konuştuk. Lisanslı sporcular devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi olabiliyor. Ayrıca Avrupa ve Anadolu yakalarında birer özel hastane ile anlaşma yapıldı. Biz TFF olarak sadece İASKF’ye telkinde bulunuruz. Bunu belediyeler çözecek.
Özellikle altyapıda transferden aldığınız payı kaldırmaya yönelik bir teşebbüsünüz olacak mı? Yoksa 14-15 yaşında çocuklardan 275 TL almaya devam edecek misiniz?
Altyapıda transfere karşıyım. Transfer ne demek? Katılım paralarını ödüyoruz bazı kulüpler sonra 3-4 transfer yapıyor. Altyapıdan transfer yapmaya karşıyım. Ama şu da var, kulüpleri de düşünmek zorundayız. 5-10 yıl yetiştir sonra bedavaya gitsin, olur mu?
Yaşım 32 makina mühendisiyim 8 yıl amatörde aralıksız oynadım. Kontenjan olayından ötürü futbolu bıraktım. Yıl olmuş 2014 biz halen yaş sınırı, yabancı sınırı mantığıyla futbolu geliştirmeye çalışıyoruz ki sonuçlar da ortada. 20 yaşında bir gençle aynı şartlara sahip olalım fiziken ruhen ya da teknik olarak benden iyiyse zaten o oynayacaktır. Ancak siz 30 yasında adam hiç oynamasın diyerek 20 yasındaki adamı geliştirdiğinizi zannediyorsunuz. Bunun yanında yası ilerlemiş bir bireyin spor yapma hakkını ve esit sartlarda bir gençle mücadele etme azmini elinden alıyorsunuz. yemen baskanım acayip basarılısınız bu yolda devam edin yaş kontenjan sınırını 20 ye falan çekin milli takımız belki puan alabilir rakiplerinden.
Bu konudaki fikirlerimi daha önce defalarca dile getirdim. Bununla beraber 2. Amatör Lig’de yaş sınırını tamamen kaldırdık. Ayrıca Veteranlar Ligi kuruluyor, orada oynayabilirler.
HABER: EFKAN BUCAK
Okuyucularımızın sitemize yorum ve mail olarak gönderdiği tüm soruları Sayın Ekşioğlu’na yönelttik, hepsine yanıt verdi. Eğer eksik varsa bu muhabirin hatasıdır.
Fikirtepe Sahası’nda çocuklarımızın başı parçalanıyor kenar çizgi ile 50 santim olan ve ölüm riski yüksek olan bu sahada neden resmi maç oynatıyorsunuz?
Fikirtepe’de büyükler müsabakası oynatmıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda sayın Kadıköy belediye başkanımız ile de konuştuk. Saha tamamen yenileniyor. Şunu da belirteyim, şu anda İstanbul’da küçüklerin oynayacağı saha yok, mecbur buralara veriyoruz. Allah’a şükür kötü bir şey olmadı. Tabii olmayacak diye bir şey yok, dua ediyoruz olmaması için.
Tesis yok saha yok peki İstanbul’da her ilçeye 3-4 tane TFF’ye ait yeni saha yapması ile ilgili projesi hazırlığı var mı?
İstanbul’da dedikleri ilçelerde boş yer var mı ki? Beni belediye başkanı yapsınlar bol bol saha yaparım. TFF’nin elinde yetki yok ki. Ama tekrar diyorum, beni belediye başkanı yapsınlar görsünler nasıl donatıyorum bulunduğum yeri sahalarla.
Bir haftada antrenörlük lisansı dağıtmaya devam edecek misiniz? Neden antrenörlerimizi üniversitelerle anlaşıp antrenman bilimi, pedegojik eğitim, beslenme v.s 11 ay gerçek eğitime tabi tutmuyorsunuz?
Bu konu benim değil maalesef. Bu tamamen TÜFAD’ın problemi.
İstanbul’da yönetici kartı ile antrenörlük yapılmaya devam ediliyor. Bu sizce antrenörlerin hakkına geçmiyor mu?
Valla İstanbul’da 15 bine yakın antrenör var. Biz yarışmacı değil yetiştirici antrenör istiyoruz. Bu TÜFAD’ın sorunu. TÜFAD’ın sadece aidat toplayıp yazıhanede oturan bir kurum olmasını istemiyoruz. Türkiye’de tüm sahaları geziyorum; hakem derneğinden, TFF’den, ASKF’lerden heyetler var ama TÜFAD’dan bir tane gezen göremiyorum.
İstanbul’da altyapıda amatör elit lig kurulamaz mı?
Bunun planlamasını yapıyoruz. Tesisleriyle, konumu itibariyle kriterlere uygun takımları profesyonellerle karıştırıp oynatmayı planlıyoruz. Bunun başlangıcını yaptık. Samsun Kadıköyspor mesela amatör olmasına rağmen profesyonel takımlarla Elit Lig’de oynuyor.
U11 Ligi’ni kış ayına vermek ve bu lige puan koymak doğru mu?
Bu ligi eylülde başlatacaktık ancak kulüpler maalesef lisansları son ana bıraktılar. Lisans sorunu olmaması için başlangıcı biraz geciktirdik. Çift devreli bir yaptık. 5 hafta oldu daha soğukta oynatmadık. Bir de bu organizasyon kulüplerle işbirliği neticesinde oldu, kulüplerin de onayı alındı.
Altyapıda ligler neden hep 12 maçla bitiyor?
Bir kere grupların hepsi 8 veya 10’lu grup. 20 maçtan aşağı yok. Bir de İstanbul diğer illerden farklı. Programa bakarlarsa haftada 600 maç olduğunu görürler. Bu ligin planlamasını yapıyoruz. Liglerimiz ağustosta başlayıp temmuzun ikinci haftası bitiyor. Zaman ve buna bağlı saha yetmiyor. Mecburen alt yapıda gruplar az takımlı oluyor yoksa bu kadar kategoriyi bir arada oynatamayız.
TFF, İstanbul amatörünü kurtarmak için hiç proje üretti mi?
Olur mu öyle şey? İyi takip etsinler. Son zamanda yapılan yenilikleri görsünler… Transfer ve katılım ücretleri düştü, filiz lisans ve vizeden para almıyoruz kulüplere destek oluyoruz. Lisans işlemleri artık çok kolay. Hepsinden önemlisi sahalar yenileniyor. Artık sahaların yüzde 90’u suni. Ha, sağlıklı mı, değil. Keşke normal çimde ve toprakta oynansa ama mümkün değil. Yılda 30-35 bin maç oynanıyor. Kolay bir rakam değil. Türkiye’de yılda 20 bin, İstanbul’da 35 bin maç var. Yoksa ben de isterim herkes normal çimde oynasın.
20 yıldır oyunculara yaş sınırı koyduk? Sonuç? Kaç oyuncu yetişti? Her takıma kendi altyapısından genç oyuncu oynatma mecburiyeti koysak daha iyi olmaz mı?
Bunu kulüplerdeki antrenörler yapacak. Yarışmacı olmayacak. Antrenör geliyor diyor ki ‘şunu bunu şampiyon yaptım.’ Bu önemli değil. Kaç sporcu yetiştirmiş bunu söylemesi lazım. Yarışmacılık profesyonel ligde geçerli. Bunların önüne geçecek olan kurum TÜFAD’dır.
Tesisi olup da liglere katılmayan, spor kültüründen çıkmış kulüp tesislerini kar amaçlı kullanan yönetimler için yaptırım yapmayı düşünüyor musunuz?
Öyle kulüp pek yok. Son dönemlerde belediyeler kulüplere yardım yapıyor. Bazıları sırf belediyeden para almak için liglere giriyormuş gibi yapıp çekiliyor. Biz de öyle kulüpleri tescil etmiyoruz. Belediyelere yazı yazıyoruz ‘destekleri yıl sonu yapın’ diye.
Silivri'de İBB Müjdat Gürsu Suni Çim Sahası yedi yıldır neden açılmıyor?
Siyasiler hep ağzımıza bal çalıyor. Sadece elektrik ve su sorunu çözümü için bekleniyormuş. İşlerin hızlanması için Yemen Bey girişimde bulunur mu?
O tür statlar için hep kulüplere yazıyoruz. Belediyeden bize yazı gelmeli. Bana yazı gelmedikten sonra veremem. Biz icrayız. TFF’nin bir koluyuz. Biz sezon başı belediye ve statlara bakarız. O bölgedeki kulüpler stadın maç için kullanımı konusunda belediye ile anlaşmalı, belediyeden bana yazı gelmeli ki ben de maç vereyim, yoksa şu an iznim olmayan Müjdat Gürsu Stadı’na maç veremem. Bir de stat sorunuyla ilgili şunu ekleyeyim. Sahaların yüzde 90’ı öğleden sonra müsait oluyor. Öncesinde futbol okulları var. Bu da maç programlama sırasında bizi zorlayan bir etken.
Terkos Stadı’na neden halen maç verilmiyor?
Terkos Stadı, Beden Terbiyesi’ne ait bir saha. Ben her sahaya maç veremem. Bir tane ev sahibi olması lazım. Bir de uzaklığı düşünerek, oraya gidecek takım olması lazım.
Güneştepe Sahası kücük olduğu halde neden u 17 maçı veriliyor? Altınova Sahası ölçüleri daha büyük olduğu halde orda u17 neden oynanmıyor?
Güneştepe nizami saha, bunu sorarak ayıp ediyorlar. Tertemiz saha. Keşke her kulübe böyle kulüp nasıl olsa. Lütfen bunu soran arkadaşlar arkadaşlar göz doktoruna gitsinler.
Yemen Başkan AFDK'nın Küçükköy Spor Kulübü üstündeki Tedbir'i hakkında kamuoyu açısından biraz daha açık bilgiler alabilir miyiz? Bu tedbir ve resmi maç oynayamamasının nedenini yani haklı olsanız bile aydınlanma açısından istiyoruz.
Yaşanan olayları herkes biliyor, semtlerinde sorabilirler. Halen de devam ediyorlar.
Sevgili Yemen Ekşioğlu Yahya Kemal Feriköy maçında yapılan kural hatasının karşılığı olan 3 puanı ilk önce Yahya Kemal’e verip daha sonra neye karşılık Yahya Kemal’den Alıp Feriköy’e verdiniz bunun cevabını verebilir misiniz? Ayrıca her seferinde diyorsunuz ki ben kitabı uygularım bu kararda hangi kitabı uyguladınız?
Bunun kararını ben vermedim. Ben TFF İstanbul olarak Feriköyspor’u hükmen 3-0 yenik saydım. tiraz ettiler. Ankara’da 6 tane avukat tuttu bizim verdiğimiz kararları yok sayıp ‘(Birol Yalçın) imza atabilir’ dendi. Bence burada kalmaz Tahkim’e gider. Bu dosya kapanmadı.
İstanbul İl temsilciliği olarak İstanbul il sınırları dahilinde oynatmakta olduğunuz Süper Amatör Lig'den u11 ligi müsabakalarına kadar olan tüm müsabakalarda saha içerisinde sporcu sağlığına yönelik bir adım atmayı düşünüyor musunuz?
Ya da 2014'ün Türkiye'sinde sporcu yaralanmalarına şifalı su ile müdahale edilmeye devam mı edilecek?
Süper Lig takımlarımız dünya kadar para harcıyor. Onlara bile sağlıkçı bulundurmak zul geliyor. Önce kulüpler kendilerini düşünecek. Biz Ali Düşmez önderliğinde sağlık bakanımızla konuştuk. Lisanslı sporcular devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi olabiliyor. Ayrıca Avrupa ve Anadolu yakalarında birer özel hastane ile anlaşma yapıldı. Biz TFF olarak sadece İASKF’ye telkinde bulunuruz. Bunu belediyeler çözecek.
Özellikle altyapıda transferden aldığınız payı kaldırmaya yönelik bir teşebbüsünüz olacak mı? Yoksa 14-15 yaşında çocuklardan 275 TL almaya devam edecek misiniz?
Altyapıda transfere karşıyım. Transfer ne demek? Katılım paralarını ödüyoruz bazı kulüpler sonra 3-4 transfer yapıyor. Altyapıdan transfer yapmaya karşıyım. Ama şu da var, kulüpleri de düşünmek zorundayız. 5-10 yıl yetiştir sonra bedavaya gitsin, olur mu?
Yaşım 32 makina mühendisiyim 8 yıl amatörde aralıksız oynadım. Kontenjan olayından ötürü futbolu bıraktım. Yıl olmuş 2014 biz halen yaş sınırı, yabancı sınırı mantığıyla futbolu geliştirmeye çalışıyoruz ki sonuçlar da ortada. 20 yaşında bir gençle aynı şartlara sahip olalım fiziken ruhen ya da teknik olarak benden iyiyse zaten o oynayacaktır. Ancak siz 30 yasında adam hiç oynamasın diyerek 20 yasındaki adamı geliştirdiğinizi zannediyorsunuz. Bunun yanında yası ilerlemiş bir bireyin spor yapma hakkını ve esit sartlarda bir gençle mücadele etme azmini elinden alıyorsunuz. yemen baskanım acayip basarılısınız bu yolda devam edin yaş kontenjan sınırını 20 ye falan çekin milli takımız belki puan alabilir rakiplerinden.
Bu konudaki fikirlerimi daha önce defalarca dile getirdim. Bununla beraber 2. Amatör Lig’de yaş sınırını tamamen kaldırdık. Ayrıca Veteranlar Ligi kuruluyor, orada oynayabilirler.
HABER: EFKAN BUCAK

3 yorum:
Aynen Yemen Başkan Güneştepe sahasına laf yapanlar muhakak doktora gitmeleri gerekir,keşke bir saha daha olsada U-19 da oynasın her hafta her hafta deplasmana gitmekten iyidir.
Muhammed Hoca
Yaşanan Olayları Semtte Kimse Bilmiyorrrrr
Terkos stadında maç oynayacak ev sahibi takım var sn baskan ! gop.yeniköy oranın takımı ve size defalarca orda oynamak ıstediğini belirttiler diye biliyorum.
oraya gidecek takımı dusunuyorsunda Terkos takımını silivriye giderken.Gop.Yeniköy takımını çilekliye avcılara bakırköye gönderirken onları dusunmuyorsunda oraya bezonda birkez gidcek takımımı düsünüyorsun cok komik yahu
Yorum Gönder