Çarşamba, Mayıs 05, 2021

Kerem Alışık Dikilitaş'ı nasıl iki kez 3. Lig'e çıkardı?


Merhum Sadri Alışık’ın oğlu İsmail Kerem Alışık, tüm Türkiye’nin tanıdığı başarılı bir oyuncu olmasının yanı sıra bir dönem başarılı bir futbolcuydu. Öyle ki Dikilitaşspor’un iki kez 3. Lig’e çıktığı kadrolarda yer alırken özellikle ilk çıkışta takımının profesyonel olmasında büyük pay sahibi oldu.


Kerem Alışık genç yaşlarda Dikilitaşspor'a katılır ve kısa sürede kendisini gösterir. Öyle ki 1979-80 sezonunda İstanbul 1. Amatör Lig'in en iyi dört futbolcusundan biri olarak gösterilir. Dikilitaş'taki başarısıyla Üsküdar Anadoluspor'a gider, bir müddet burada oynadıktan sonra Dikilitaşspor'a döner.



Her dönem İstanbul amatöründe söz sahibi kulüplerden olan Dikilitaşspor, Beşiktaş ilçesinde Dikilitaş Mahallesi’nin takımıdır. Kırmızı-Beyazlılar 1989-90 sezonunda Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda son maçta Erzurum Yolspor’a 2-1 kaybederek 3. Lig biletini kaçırır.

Dikilitaş 1991-92 sezonunda bir kez daha 3. Lig şansını yakalar. Deplasmanlı Amatör Lig’de kendi grubunda başarılı olan İstanbul ekibi play-off’ta ilk kademeyi hasarsız geçerken 16-20 Haziran 1992 tarihleri arasında oynanan ikinci kademe maçları için Tekirdağ’ın yolunu tutar.
İlk maçta Bursa Emniyetspor’la 1-1 berabere kalan Dikilitaşspor, rakibine beraberliğin yettiği ikinci karşılaşmada Sakarya Demirspor’u 5-3 mağlup ederek finale kalır. Finaldeki rakip o dönemin en güçlü takımlarından olan Küçükpazarspor’dur.



İki sezon önce Aydın’daki Türkiye Şampiyonası son etabından hayal kırıklığıyla dönen iki takımdan biri bu kez gülecektir. Namık Kemal Stadı’nda büyük güvenlik önlemleri altında başlayan, Rıza Özahioğlu’nun düdük çaldığı karşılaşmaya Küçükpazarspor Ahmet, Hüseyin, Faik, Vedat, Mustafa, Zeynel, Mehmet, K.Hakan, Murat, Ferdi, Sefa 11’iyle çıkar. Dikilitaşspor ise Mustafa, K.Mehmet, İsmail, Şeref, Olcay, Adnan, Emirhan, Kerem, Kamil, Hüsnü, Yaşar tertibiyle sahadadır.

Kerem Alışık’ın günü
İlk yarısı golsüz biten maçın 46. dakikasında Dikilitaş, Sadri Alışık’ın oğlu, ünlü tiyatro oyuncusu Kerem Alışık’ın golüyle 1-0 öne geçer. O dönem henüz oyunculuk kariyeri olmayan Alışık futbolcu kimliğiyle bilinmektedir. Hatta eski futbolcu, şimdilerin yorumcusu Sinan Engin Kerem Alışık için “Kerem çok iyi futbol oynardı, ailesi fakir olsaydı devam ederdi. Sakatlığını bahane etti. Gitti artist oldu” ifadelerini kullanmıştır. Nitekim Kerem Alışık kariyerinin en iyi maçlarından birini o gün Tekirdağ’da Dikilitaş formasıyla Küçükpazar karşısında çıkarır. (Alışık ayrıca Üsküdar Anadolu’da da bir dönem oynamıştır)

Dikilitaş 10 kişi
Ancak Küçükpazar da iddialıdır. Nitekim baskıya başlarlar. 60’ta Ferdin’in şutunda kaleciyi geçen topu K.Mehmet çizgiden elle çıkarınca hakem penaltı noktasını gösterir, Mehmet’i de oyundan atar. Penaltıda topun başına geçen Ferdin hata yapmaz ve skor 1-1 olur.

Sonrasını o gün tribünde olan, o dönem yönetici olarak görev yapan Küçükpazarspor’un efsane başkanı Mesut Gülbaran’dan dinleyelim: “Beraberlik bize büyük moral oldu. Rakip de 10 kişi olunca biz bastırmaya başladık. Dikilitaş’ın da yavaş yavaş demoralize olmaya başladığını hissediyorduk. Tribündeki taraftarları da agresifleşmeye başlamıştı. Sahayla çok oynayan bir tribünleri vardı, hakemi de etkilediler biraz, biz o gün biraz ezildik o bakımdan. Dakika 73’te bizim Sefa bir vurdu top direkten döndü, akabinde Dikilitaş çok hızlı geldi, Kerem Alışık çok sert bir şut çekti, Ahmet çıkardı ancak dönen topu bir oyuncuları tamamladı, 2-1 geriye düştük. Eğer Sefa’nın o topu girse belki de biz 3. Lig’deydik...”





Galibiyetin mimarı
Mesut Başkan’ın da anlattığı gibi Dikilitaş 73. dakikada Adnan’ın sert şutuyla 2-1 öne geçer. Kalan bölümde Küçükpazar 10 kişi oynayan rakibine bir türlü gol atamaz. Böylece Sadri Alışık’ın sürüklediği Dikilitaşspor 3. Lig’e çıkan taraf olur. 
Maçı Milliyet için yorumlayan gazeteci Fehmi Özgüler 21 Haziran 1992 tarihli yazısında "Kerem galibiyetin başmimarı idi. Harika paslarıyla ve attığı gole ile dikkatleri üzerine çeken Kerem Dikilitaş'ı hem sırtladı hem de ateşledi. Özellikle K.Mehmet'in atılmasıyla sahada 10 kişi kalan Dikilitaş'ın kaptanı Kerem genç arkadaşlarına iyi örnek oldu" ifadelerini kullanır.

Dikilitaşspor o sezon Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda finalde İçel Polisgücü'ne yenilerek ikinci olur. Kerem Alışık Manisa Sümerbankspor'u 3-2 mağlup ettikleri yarı final karşılaşmasında da bir gol atar.


3. Lig'de 22 maçta 5 gol
Kerem Alışık, bir sonraki sezon 3. Lig 7. Grup’ta yer alan Dikilitaşspor’da tamamı ilk 11 olmak üzere 22 maça çıkar, 5 gol atar. Ancak son 5 maçtan 4’ünü kaybeden Dikilitaşspor 16 takım arasında 14. olarak, Pendikspor, Galataspor ve Ümraniyespor ile birlikte küme düşer.




Bir maçta 6 gol birden
Alışık 1993-94 sezonunda Dikilitaş forması giymeyi sürdürür ancak takım Deplasmanlı Amatör Lig’de başarılı olamaz. Alışık 94-95 ve 95-96’da da Dikilitaş’ta oynar. Hatta 1995-1996’da takım 1. Amatör Lig 14.  Grup’ta namağlup şampiyon olurken Alışık Bağcılarspor’u 9-1 yendikleri son maçta 6 gol birden atan. Dikilitaş o sezon İstanbul Şampiyonası’nda finale çıkar ancak daha önce 3. Lig yolunda yendiği Küçükpazarspor’a 1-0 mağlup olarak ikincilikte kalır. 

O sezon grup maçlarında oynayan Kerem Alışık Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'na gitmez. Dikilitaşspor o sezon ilk kademede Osmanelispor, Devrekspor ve Yıdıztabyaspor; ikinci kademede İnegöl Kurtuluşspor, Zonguldak PTT ve Akçakocaspor'un olduğu gruplarda başarılı olarak 3. Lig'e yükselir. Her ne kadar bu son karşılaşmalarda forma giymese de takımının İstanbul'da namağmup şampiyon olmasında pay sahibi oldu.Sorasında takıma manevi desteğini sürdüren Kerem Alışık, böylece Dikilitaşspor'un iki tarihi sezonuna da damga vurmuş olur.

Yazı: Efkan Bucak


Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Programı

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynanacak.