Pazar, Eylül 27, 2020

Zirveden birden dibe: BAL'dan trajik şekilde düşen 15 kulüp


Bölgesel Amatör Lig 2010-11 sezonundan bu yana hayatımızda. Bu ligin özellikle düşme statüsü tartışılırken, dünyada eşi benzeri bulunmayan statüsü neticesinde şampiyonluk yarışı veren kulüpler bir anda düşebiliyor. Biz de ilginç şekilde düşen 15 takımın kısa öykülerini derledik.

Tüm sezonları inceledik ancak elbette gözden kaçırdıklarımız olabilir. İkinci, üçüncü olup da düşen çok olduğundan dördüncü ve beşinci olup düşenlere çok az yer verdik. Bir de bu yazının bir BAL eleştirisi gibi alınmaması en büyük temennimiz. Bir haberci, bir spor arşivcisi olarak tek amacımız tarihe not düşmek.

Dilerseniz BAL’dan -bize göre- ilginç 15 düşüş hikayesi:

15) Ödemişspor (2018-19)

İzmir ekibi için BAL 8. Grup’ta oynadığı son 14 maçta 9 galibiyet, 5 beraberlik gibi müthiş bir grafik yakaladı. Yani ikinci yarıda yenilgi yüzü görmeyen kırmızı-lacivertliler buna karşın ligi beşinci bitirip küme düştüler. Ödemiş için bunu daha acı kılan ve bu listeye girmelerini sağlayan diğer ayrıntı, daha önce de dördüncü olup yine doğrudan küme düşmeleriydi.

14) Erzincanspor (2010-11)

Erzincanspor 3. Lig’den yeni düşmüştü ve amacı fazla beklemeden yeniden profesyonel lige dönmekti. Şu anda Süper Lig’de yer alan BB Erzurumspor ve Dersimspor’la amansız bir yarışa girdiler. 18 haftalı ligin 11. haftasında lider Erzurum’un sadece 4 puan gerisinde üçüncü basamaktaydılar. Ertesi hafta Karaçomak’a 2-1 yenilip sonraki hafta Ardahan Belediyespor’u 16-0 yenerek Türk futbol tarihinin en farklı skorlarından biri aldılar. Lakin BB Erzurum’un müthiş formu Erzincan’da umutları gün geçtikçe azaltıyordu. Nitekim kalan 5 maçın 4’ünü kaybettiler ve baraja kaldılar. Barajda Refahiyespor’a 3-2 yenilen kırmızı siyahlılar uzun yıllar sonra ilk kez yerel lige düştü. Türk futbol tarihinde halen, Türkiye Kupası’nda en ileri gidebilen 3. Lig ekibi unvanına sahip olan bu kulüp artık faal bile değil. Onların yerine BAL’a çıkan Refahiyespor ise 24 Erzincanspor ismini aldı.

13) Erbaaspor (2010-11)

Şu sıralar 3. Lig’de mücadele eden Tokat ekibi, 2010-11 BAL’da 4. Grup’ta koca sezon boyunca sadece 2 kez yenildi ancak sezonu lider Çarşambaspor’un beş puan ardından üçüncü bitirdi (İlk yarı sonunda bu fark 1’di). Mavi-Beyazlılar, hemşerileri Erbaa Güreş İhtisas’la oynayacakları baraj maçına, ligde son 10 maçta yenilgi görmemenin özgüveniyle girdi. Lakin Erbaa İlçe Stadı’nda 86. dakikada yedikleri golle üçüncü bitirdikleri sezonda küme düştüler. Neyse ki çabuk toparlanıp 3. Lig’e kadar yükseldiler. 

12) Akdeniz Belediyespor (2010-11)

BAL 2010-11’de aynı grupta yer alan üç takım (Toroslar, Akdeniz, Anamur) tabiri caizse taş gibi takımlardı. Nitekim hepsi zirveye oynadı ve en arkada kalan Akdeniz, beşinci olarak direkt düştü. Akdeniz son maçında deplasmanda Sarayönü Belediyespor’u yenebilse en azından baraj şansı elde edebilecekti ancak Konya deplasmanında 1-1’lik skoru bile son dakika penaltısıyla kurtarabildiler. İlginç bir şekilde, Anamur da baraja kalmasına rağmen Erdemli Belediyespor’a yenilip küme düştü. Böylece o sezon gruba damga vuran Mersin’in 2 takımı birden düşmüş oldu. 



11) Zonguldakspor (2010-11)

Tarihinde Süper Lig olan Zonguldakspor 2007-08 sezonunda 3. Lig’den düştükten sonra dönmek için çok uğruştı ama olmadı. Terfi maçlarında başarısız olan kulüp, maddi sıkıntılar da olunca Zonguldak Belediyespor’la birleşti. Hakiki Zonguldakspor Fenerspor adını alırken, Zonguldak Belediyespor Zonguldakspor oldu. İşte bu ikinci Zonguldakspor, BAL’daki ilk sezonunda 8. Grup’ta son haftaya lider Eskişehir Demirspor’un 2, ikinci Kilimli Belediyespor’un 1 puan gerisinde üçüncü girdi. Şampiyonluk iddiası vardı. Demirspor Ankara Adaletspor’u konuk edecek, Kilimli Gerede’ye gidecek, Zonguldak da Pursaklar’ı ağırlayacaktı. Pursaklar ve Adliye Ankara içinde düşmemek için mücadele ettiklerinden maçlar adeta ‘ölüm-kalım’ niteliğindeydi. Nitekim hem Demir hem Zonguldak kendi sahalarında Ankaralı rakipleriyle 0-0 berabere kalınca, iddiasız Gerede’yi ikinci yarıda bulduğu gollerle yenen Kilimli 3. Lig biletini kaptı. Statü gereği baraja kalan Zonguldakspor, DM Dilaverspor’a 4-2 yenilip amatörün yolunu tuttu, bir daha da düzelemedi. Dilaverspor ise ismini Kömürspor yaptı ve şu anda 2. Lig’de!

10) Zağnosspor (2017-18)

Trabzon temsilcisi Zağnosspor için BAL 3. Grup’ta sezon hiç de iyi gitmiyordu. Hemşerileri Hekimoğlu Doğanspor ve Bahçecikspor’dan epey gerideydiler ve küme düşmeleri kesindi. Hemşerilerinden geride kalan bir ekibin düşmesi normal. Zağnosspor’u bu listeye dahil eden şeyse küme düşme şekilleri. Bilindiği gibi bir kulüp BAL’dan çekilirse sezon başında TFF’ye verdiği teminat mektubunu yakmış olur. Zaten düşmüş olan ve depozitini geri alması için yapması gereken tek şey sahaya çıkmak olan Trabzon temsilcisi enteresan şekilde sahasındaki Kendirli Belediyespor ve deplasmandaki Serhat Ardahan karşılaşmalarına çıkmadı. Hal böyle olunca Zağnosspor ligden ihraç oldu ve son 7 maçında sadece 3 puan alabilen Karlıova Yıldırımspor son ikiden kurtuldu ve tabii sonra baraj maçını da kazanarak kümede kaldı.

9) Kartal Bulvarspor (2017-18)

BAL’da ikinci sezonunu yaşayan Kartal Bulvarspor o sezon oynadığı son 10 maçın 8’ini kazandı. Ancak gelin görün ki kaybettiği maçlar hemşerileri Beylerbeyi ve Maltepespor’a karşı olunca, bu iki takım da ligi ikinci ve üçüncü sırada bitirince Bulvarspor dördüncü olduğu sezonda doğrudan küme düştü. Oysa ki bir önceki sezon sekizinci olup baraj maçı bile oynamadan kalmışlardı! “Coğrafya kaderdir” derler ya, BAL’da da grubunuz kaderiniz oluyor. Bu arada bu grupta beşinci olan bir diğer İstanbul ekibi Beylikdüzüspor’un da doğrudan düştüğünü hatırlatalım.

8) Kayapınar Belediyespor (2012-13)

Aralıksız 17 yıl 3. Lig’de oynadıktan sonra küme düşen Diyarbakır ekibi, BAL’daki ilk sezonunda hiç de kötü olmayan bir derece, yani dördüncülük aldı. Kayapınar’ın şanssızlığı puantajda üstlerindeki üç takımın da Diyarbakırlı olmasıydı (Yeni Diyarbakırspor, Erganispor, Bismil Belediyespor). Hal böyle olunca küme düştüler ve bir daha BAL’a çıkamadılar. Bir üstlerindeki Bismil Belediyespor da baraj maçında Diyarbakır Yolspor’a 1-0 yenilip üçüncü olduğu sezon düştü.

7) Çıksalınspor (2014-15)

İstanbul ekibi, 2012-13 sezonunda tarihinin en büyük başarısına imza atarak 3. Lig’e çıkmış ancak tecrübesizliğinin kurbanı olarak averajla düşmüştü. Yeşil-sarılılar 2014-15’e başlarken “Bir daha neden olmasın?” mottosuyla başladılar. Ligin 20. haftasında lider Kütahyaspor’la aralarındaki fark sadece ikiydi. 3.Lig’e çıkarken de son haftalarda müthiş bir deparla ipi göğüslemişlerdi (Hatta o zaman da Kütahyaspor’u geçmişlerdi. Ancak olmadı, son 6 maçında sadece 1 galibiyet alabilen Beyoğlu ekibi ligi dördüncü bitirip play-off’ta Alemdağspor’a 1-0 kaybederek Süper Amatör’e düştü. Bu düşüşü Çıksalınspor adına daha acı kılansa, yeşil sarılıların 16 puan gerisindeki Dikilitaşspor’un baraj maçını kazanıp ligde kalmasıydı.



6) Mardin 47 SK & Derikspor (2017-18)

Mardin 47 SK bir önceki sezon grup lideri olup 3. Lig’e yükselme maçlarına katıldığı için (Önce Karaköprü ardından Arsin’e penaltılarla yenilmişlerdi) o zamanki statü gereği kırmızı-lacivertliler baraj oynamamış, Derikspor da doğrudan BAL’a çıkmıştı. Sezonun yarısına gelindiğinde durum iki ekip adına da parlak sayılmazdı. Mardinspor 8 puanla sondan üçüncü, Derikspor -3 puanla sonuncuydu. Mardin 47, ikinci yarıda hepi topu 5 puan toplayabildi (Tatvan Gençlerbirliği’ni 15-4 yendiler) ve ikinci yarı müthiş bir çıkış yapan Derikspor’a 1 puanla geçilip doğrudan küme düştü. Zaten kontenjan fazlası olduğu için Derikspor da baraj maçı oynamak zorunda kaldı ve zoru başardığı bu sezonu, Mardin Başakspor karşısındaki 2-0 yenilgi sonrası küme düşerek kapattı.

5) Foça Belediyespor (2010-11)

BAL 8. Grup’ta son sekiz maçında yenilgi yüzü görmeyen, dördüncü İzmirspor’un sadece 1 puan gerisinde beşinci olarak küme düşen Foça Belediyespor’un direkt düşmesi bu haliyle bile üzücüyken, siyah-beyazlılar için sıkıntılar aslında sezon bitince başladı. Özetle anlatmak gerekirse; Foça AFDK’ya itiraz ederek “İzmirspor, lisans süresi dolan Friday Nsisong Enyong’u iki maçta oynattı, bu adamın oynadığı maçlarda hükmen yenik sayılsın” dedi. AFDK 6 Haziran 2011’deki toplantısında "İzmirspor'a ceza yk" deyince Tahkim’e gidildi. Tahkim 13 Haziran’da “Haklısınız Foçalılar” dedi ve İzmirspor’un 6 puanını sildi. Bunun üzerine Foça dördüncülüğe yükseldi ve Yeşilovaspor’la baraj maçı yapmaya hak kazandı. Siyah beyazlılar harıl harıl baraj maçına hazırlanırken 28 Haziran’da TFF yönetimi değişti, yeni bir Tahkim Kurulu kuruldu. İzmirspor da yeni Tahkim Kurulu’na itiraz etti. Yeni Tahkim, seleflerinin iki kez reddettiği dosyayı kabul etti ve 29 Temmuz’da, daha önce verdiği kararları yok sayıp İzmirspor’un cezasını 'iki maç için, beş iş günü içinde itiraz edilmediği' gerekçesiyle bozdu. Karar, BAL’a hazırlanan ve buna göre transfer yapan Foça’da şok etkisi yarattı. İzmirspor ise 7 Eylül’de Yeşilovaspor’la baraj maçı yaptı ve penaltılarla kazanarak ligde kaldı.

3 Mart Beldespor'un evinde Refahiyespor'a yenildiği maçın ardından olaylar çıkmıştı.

4) Aşkale 3 Mart Beldespor (2011-12)

BAL 1. Grup’ta bitime 3 hafta kala ligin zirvesinde 37’şer puanla Refahiyespor ve 3 Mart Beldespor vardı. İki ekip 11 Mart 2012 günü Aşkale’de karşılaştı. Maçı Refahiyespor 3-2 kazanarak zirvede tek kalırken 3 Mart Beldespor ikincilikte kaldı ancak ziyanı yoktu zira o sezon ilk ikiler play-off’a çıkıyordu. Sondan ikinci hafta Beldespor Kalkandere deplasmanında gittiğinde puandaj Refahiye 40, Belde 37, Kalkandere 35, Arhavi 34 şeklindeydi. Kalkandere’de otobüslerine saldırıda bunulduğu gerekçesiyle Aşkale temsilcisi sahaya çıkmayı reddedince hem play-off gitti hem de üç puan silindi. Baraj maçında Yakutiyespor’a penaltılarla kaybeden Aşkaleliler 3. Lig hayalleri kurdukları sezonu acı bir şekilde tamamladılar.

3) İzmit Belediyespor (2013-14)

BAL 10. Grup’ta 21. hafta mücadelesinde Kartepe Suadiyespor’u deplasmanda 6-1 yenen İzmit Belediyespor gruptaki 5 Kocaeli takımı arasında en iyi durumda olanıydı. Tamam şampiyonlukla alakaları kalmamıştı (Lider Zonguldak Kömürspor tam 19 puan önlerindeydi) ancak hemşerileri Gebzespor ve Hereke Yıldızspor’un 2, Çayırovaspor’un 6 puan önündeydiler. Yalnız sorun şuydu, kalan 5 maçın tamamı ligin ilk 7’sinde yer alan takımlara karşıydı. Peki ne mi oldu? İzmit Belediyespor kalan 5 maçında sadece 1 gol atıp hepsini kaybetti ve Çayırovaspor’a bile geçilip lig dokuzuncusu olarak Suadiyespor’la birlikte küme düştü.


2) Silifke Belediyespor (2018-19)

BAL 5. Grup’ta sezon boyunca 68 Aksaray Belediyespor, Silifke Belediyespor ve İçelspor amansız bir şampiyonluk mücadelesi verdiler. Oynadığı ilk 25 maçta yenilgi yüzü görmeyen Silifke Belediyespor son haftaya lider girdi. Rakip takipçisi 68 Aksaray Belediyespor’du. Puan tablosu Silifke 59, Aksaray 56, İçel 56 şeklindeydi. Koca sezon yenilgi yüzü görmeyen Silifke ekibine sadece 1 puan yetecekti lakin Aksaray ilk devreyi 2-0 önde tamamladı. 84’te Necati Önal penaltıdan attığı golle tribünleri umutlandırsa da ikinci gol gelmedi. İçelspor da kazanınca iş üçlü averaja döndü ve 68 Aksaray Belediyespor play-off’a oradan üçüncü lige gitti. Silifke ise üçüncü sıraya gerileyip baraj maçı oynamak zorunda kaldı ve kaçan şampiyonluğun şokuyla çıktığı bu karşılaşmada İdman Yurdu 1925’e 2-1 yenilip BAL’a veda etti.



1) Şarkışla Belediyespor (2018-19)

Ve gelelim Türk spor tarihinin en trajik şampiyonluk ve düşme hikayesine... BAL 2.Grup’ta Şarkışla Belediyespor, 23. haftada takipçisi Malatya Yeşilyurt Belediyespor’a konuk olduğu sırada ilk 22 maçta 20 galibiyet ve 2 beraberlikle rakibinin 6 puan önündeydi. Ayrıca son haftadaki rakip Hankendispor çekildiğinden 3 puan cepteydi. Tek sıkıntı ligin ilk yarısında Yeşilyurt ile oynanan maçın 0-0 bitmiş olmasıydı. Şarkışlalılar, Malatya’da alacakları beraberlikle şampiyonluk turu atacaktı. Lakin olmadı, Yeşilyurt maçı 4-0 kazandı. İkili averaj Yeşilyurt’a geçmişti. Sonraki hafta iç sahada rakip lig beşincisi Gaziantep İstiklalspor’du. İlk yarı golsüz geçildi, Yeşilyurt Elbistan’da 1-0 öndeydi. Sonra Elbistan’ın skoru 1-1 yaptığı haberi geldi. Bunun sevinci yaşanamadan iki dakika sonra İstiklalspor’dan Feyyaz Bayhan, Şarkışla tribünlerini şok eden golü attı. Daha da sonra Elbistan’ın 2-1 öne geçtiği haberi geldi. Yani beraberlik golü Şarkışla'ya şampiyonluğu getirecekti ancak o gol bir türlü gelmedi. Maç 1-0 bitti. Öte yandan Yeşilyurt ise 2-1 yenildi. Büyük bir fırsat kaçırılmıştı. Şimdi kalan hafta 2, puan farkı 3’tü. Şarkışla Şanlıurfa Belediyespor’u deplasmanda yense yine şampiyon olacaktı ancak burada alınan 2-0’lık yenilgi (Goller 45+2 ve 90+10'da yendi), akabinde Yeşilyurt’un Kahta ve son hafta Ulalar’ı farklı yenmesiyle ikili averajla liderliği, şampiyonluğu, 3. Lig’i Yeşilyurt’a kaptırdılar. Adeta yıkılan Şarkışla, baraj maçına da çıkmama kararı aldı ve şampiyonluğun 1 puan uzakta olduğu bu sezonda amatör kümeye düştü.

Bonus:

BAYRAMPAŞA TUNASPOR (2016-17)

BAL 12. Grup'ta son haftaya girilirken son dört şu şekildeydi: 10. Tunaspor (19), 11. Vefaspor (19). 12. Hereke Yıldızspor (18), 13. Kırklareli Yıldırımspor -2.

Hereke Yıldızspor Kocaeli statüsü gereği haftalar önce düşmeyi garantilemişti ve son hafta Tunaspor'a gideceklerdi. Vefaspor ise Çayırova deplasmanına çıkacaktı. İki ekipten üstte kalan baraja kalacak, alttaki düşecekti. Sadece 1 ufak ihtimal vardı: Eğer Vefa veya Tuna'dan biri son ikiye girerse statü gereği diğeri de düşecekti (TFF daha sonra bu akıllara zarar uygulamayı kaldırdı). Tunaspor Hereke'yi yenerse zaten Vefa'nın da son 2'ye girme şansını tüketeceği için kendini garantiye alacaktı. Nitekim Hereke Yıldızspor'u 4-1 yendiler. Lakin olmayacak şey oldu. Vefaspor Çayırova deplasmanına geç kaldığı için hükmen 3-0 yenik sayıldı ve kurallar gereği 3 puanı silindi. Böyle olunca Vefaspor, Hereke Yıldızspor'a geçilip doğrudan küme düşerken beraberinde Tunaspor'u da götürdü.

Ek: 

Ligi ikinci bitirip küme düşenler:
2017-18 Torbalıspor

Ligi üçüncü bitirip küme düşenler:

2012-13 Bismil Belediyespor
2012-13 Kadirlispor
2015-16 Zağnosspor
2015-16 68 Yeni Aksarayspor
2016-17 Hakkarispor FK
2017-18 Dersimspor

Araştırma: Efkan Bucak

3 yorum:

Hamza dedi ki...

2017-18 sezonunda çal bld spor var bide aynı ilin takımı olan kale sporla arasında 1 puan farkla 4 üncü bitirip playoffa serinisara yenilerek bala veda etti

Unknown dedi ki...

Bayrampaşa tuna spor listeye girememiş. Vefa spor kendi maçına çıkmayıp hükmen mağlup olduğu için tuna spor küme düştü. Bana göre listenin başında olması gerekirdi. Sami kurt

Adsız dedi ki...

2017 2018 kars36 spor ligi ikinci bitirdiler.o sene türkiye kupasında balıkesirspor ve altinorduyu elediler

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.