Perşembe, Ocak 16, 2020

1. Amatör Lig'de son haftanın en dramatik 10 maçı



İstanbul 1. Amatör Lig’de normal sezon sona erdi... Kimi gruplar kolay geçti, kimisinde heyecan son haftaya taşındı... 

Her grupta sezon içinde mutlaka kırılma maçları yaşandı. Biz, son hafta oynanan (veya oynanamayan) ve aktörlerinin kaderini belirleyen 10 maçı sizin için seçtik:

Davutpaşaspor-Bahçelievler İdman Yurdu: 1-1
4. Grup’ta lider Mimarsinanspor’un ardından ikinci olacak takımı belirleyecek maçta ev sahibi için galibiyet şarttı. Nitekim Turuncu-Kahverengililer 42’de Tarık Amasyalı’nun uzak mesafeden şık golüyle öne de geçti ancak konuk takım 47’de Anılcan Yılmaz’ın aynı güzellikle golüyle yanıt verdi. Son dakikalarda hakemin ilk başta Davutpaşaspor lehine verdiği penaltı kararı yardımcı hakemin ofsayt bayrağı ile bozulunca, play-off vizesini alan konuk ekip oldu.

Bağcılar Güneşlispor-Gelişimspor: 0-4
Ev sahibi Bağcılar Güneşlispor 8. haftada girdiği düşme hattından 16. haftada kurtulurken, son haftaya bir altındaki Gelişimspor’dan avantajlı girdi. Kırmızı-Lacivertlilere beraberlik dahi yetiyordu. Üstelik son 4 maçtan 3’ünü kazanarak moral bulmuş durumdaydılar. Mahmutbey Stadı’nda ilk yarı 0-0 bitti, ev sahibinin ağlara giden bir topu ofsayf gerekçesiyle gol değeri kazanmadı. Konuk Gelişimspor’un 60 ve 65’te bulduğu iki gol maçın seyrini değiştirirken, son bölümde gelen iki gol, iki takımdan ikişer olmak üzere toplam 4 kırmızı kart sonrası bitiş düdüğü çalındı: Bağcılar Güneşli: 0-Gelişimspor: 4. Böylece Gelişimspor ligde kalırken, çok değil 4 sezon önce Süper Amatör’de olan B.Güneşlispor 2. Amatör’e geriledi.

Bağcılar İstoç-Teraziderespor: 4-1
Esasen bu grupta belki de sezonun kader maçı, Teraziderespor’un ilk yarıda lig sonuncusu 1863 Boğaziçi’ye 2-1 yenildiği maçtı... Bu, koca sezonda 1863 Boğaziçi’nin kazandığı tek galibiyet olurken (Orada kazandıkları 3 puanı da 17. haftada sahaya çıkmayarak sildirdiler) eğer Terazidere o maçı kaybetmese belki de İstoç deplasmanındaki bu maç Bayrampaşalılar için hiçbir anlam ifade etmeyecekti. Yine de kırmızı yeşillilere Mahmutbey Stadı’nda beraberlik yetiyordu. Ancak ev sahibi maça fırtına gibi girdi ve ilk 18 dakikada 2-0 öne geçti. Terazidere 23’te bir gol bularak devre arasına umutlu girdi. İstoç 73’te, ilk golün sahibi Tunahan’la bir gol daha bulurken, 76’da 10 kişi kalsa da 90+5’te Ozan, takımının ligde kalışını müjdeledi: 4-1.
İlginçtir, Bağcılar ilçesinin iki takımı son hafta ölüm kalım maçına çıktı. Hem Bağcılar Güneşli, hem Bağcılar İstoç, bir dönem Bağcılarspor ismiyle mücadele eden sonra isimleri değiştirilip kaderlerine terk edilen kulüpler...

Kazım Karabekir Mevlanaspor-İkitellispor: 5-4
6. Grup’ta 14. haftanın sonunda durum Mevlanaspor için pek de parlak değildi: Sondan ikinci sıradaydılar ve bitime 4 hafta kala üstlerindeki Güneşlispor’la aralarındaki puan farkı 6’ydı. İki takımın da Kumkapı Sarıçubuk’a karşı bir hükmen galibiyetleri olacağından reelde fark 3 haftada 6’ydı. Bir hafta sonra fark 3’e indi, ardından kader maçında Güneşlispor’la sahalarında 1-1 berabere kaldılar. Eğer Güneşlispor 17. haftada Namık Sevik deplasmanında, son 5 maçını kaybeden Vardarspor’dan 1 puan alsa ligde kalışını garantileyecek, Mevlanaspor için her şey bitecekti. Toplam 5 kırmızı kartın çıktığı maçı Vardarspor 86. dakikada attığı golle 2-1 kazanınca Mevlanaspor’a şans doğdu: Eğer son hafta evlerinde lig üçüncüsü İkitellispor’u yenerlerse ligde kalmak için Güneşlispor’la baraj maçı yapacaklardı.
Küçükköy Stadı’nda ilk başta işler Mavi-Beyazlılar için iyi gitmedi. Başakşehir Kartalspor’un lider Bahçelievler Olimpikspor’a kaybetmesi durumunda ikinci olup play-off’a kalma ihtimali olan İkitellispor 76. dakika itibarıyla 4-1 gerideydi. Ancak Gaziosmanpaşa ekibi 77, 78, 79 ve 80. dakikalarda üst üste 4 gol atıp maçtan 5-4 galip ayrıldı. Ligde kalan takım halen belli değil ancak bu ufak çaplı mucize  KK Mevlanaspor’a bir umut verdi. Statü gereği Güneşlispor ve KK Mevlanaspor arasında oynanacak son maç ligde kalanı belirleyecek.

Barışspor-Rami: 0-2
7. Grup’ta yer alan genç Barışspor’un ligdeki kaderini oynadığı iki Ramispor maçı belirledi desek yanlış olmaz... İlk yarıda oynanan maçta Ramispor 4-0 öndeyken hakem kararlarını protesto eden Barışspor Teknik Direktörü Ersin Aktürk takımını sahadan çekince Bakırköy ekibinin 3 puanı silinmişti. (Türkiye’de bir maçta hakemi darp ederseniz puanınız silinmez, prosto edip çekilirseniz silinir). O silinen 3 puan olmasa Barışspor, son haftaya sondan ikinci sıradaki Mecidiyeköy Tayfunspor’un 5 puan önünde girecek ve kümede kalacaktı. Ancak Tayfunspor’un 2 puan önünde girdiler. Tayfunspor Bollucaspor’u, Barışspor Ramispor’u ağırlıyordu. Tayfunspor’un evinde galip gelmesi ihtimalinde bile, galibiyet Barışspor’u ligde tutacak, beraberlik baraj maçına taşıyacaktı. Tayfunspor, gol dülleosu şeklinde geçen, bir ara 2-1 geriye düştüğü maçta Bollucaspor’u 6-3 yenerken Barışspor, 28 ve 75. dakikalarda yediği iki golle sahadan yenik ayrıldı ve 1. Amatör Lig’e veda etti. Ligde son hafta iddiası olmayıp da iddiası olan rakibini yenen iki takımdan biri Ramispor oldu (Diğeri, GOP Yeniköyspor’u yenen Alibeyspor’du).


Etiler Kartalspor-İstanbul Gümüşhanespor: 1-3
‘Kasap et derdinde, koyun can derdinde...’ derler ya. Rakiplerinin de haftayı galibiyetle kapatacağı beklentisi içindeki iki takım için tek çıkış yol galibiyetti. Ev sahibi takım sırf bu maç için transfer yapmış, kazanırsa ligde kalacak... Konuk takım geçen sezon penaltılarla kaybettiği Süper Amatör Lig’in bu kadar kıyısına gelmişken kaybetmek istemiyor... Çilekli’de ilk golü bulan Etiler Kartalspor oldu. 25. dakikada iki takım futbolcuları arasında kavga patlak verirken soyunma odasına giden hakem dönmesi için güçlükle ikna edildi. İki taraftan ikişer futbolcu atılırken, kalecisi kırmızı kart gören Kartalspor daha zararlı olan taraf oldu kuşkusuz. Gümüşhanespor 37’de eşitliği sağlarken, ikinci yarıda bu golün morali ve taraftarının da desteğiyle 77’de 2-1 öne geçti. Son bölümde Kartalspor büyük baskı kurdu, son dakikada korner için kaleci Ersin de rakip yarı sahaya gidince, Gümüşhanespor boş kaleye attığı golle şampiyonluğunu ilan etti. Etiler Kartalspor 2. Amatör Lig’e düştü.

Kanlıcaspor-Çavuşoğluspor: 1-0
Şampiyonluk yarışının nefes kestiği bir grup oldu 14. Grup... Dört takımın büyük mücadele verdiği grupta Sapanbağlarıspor üst üste yenilgilerle koptu... Çavuşoğluspor bir ara dördüncülüğe kadar gerilese de bitime 1 hafta kala liderliğe yükseldi. Son haftaya Çavuşoğlu 31 puanla lider, Yeldeğirmenispor 30 puanla ikinci, Kanlıcaspor 28 puanla üçüncü girdi. Formunun zirvesindeki Yeldeğirmenispor’un iddiasız Taşdelenspor’a yenilmesine pek ihtimal verilmediğinden iki takım için tek çıkış yolu galibiyetti. Paşabahçe Stadı’ndaki maçın 10. dakikasında Şerif’in golüyle öne geçen ev sahibi Kanlıcaspor bu üstünlüğü maç sonuna kadar koruyup, ikili averajda üstünlük sağladığı Çavuşoğluspor’u geçti ve play-off biletini kaptı. Çavuşoğluspor ise son haftasına lider girdiği grupta sezonu eli boş tamamladı.

Taşdelenspor-Yeldeğirmenispor: 1-3
Yeldeğirmenispor 6. hafta sahasında Sapanbağlarıspor’a 3-1 yenildiğinde 5 puanla, ligde düşme hattının sadece 1 puan üstünde yer alıyordu. Ne olduysa ondan sonra oldu ve Kadıköy ekibi sonrasında oynadığı 10 maçın 9’unu kazandı, sadece evinde Kanlıcaspor ile berabere kaldı. Son hafta Yeldeğirmenispor’un tek yapması gereken Taşdelenspor’u yenip Kanlıca-Çavuşoğlu maçının sonucunu beklemekti. Bordo-Beyazlılar maçın başında Zafer Çullu ile öne geçse de Taşdelen’in kolay teslim olmaya niyeti yoktu. Bordo-Mavililer sezonun flaş ismi Ahmet Patacı ile eşitliği sağladı. İlk yarı 1-1 bitti. 48’de Enes Yavuz Yeldeğirmeni’ni öne geçirse de 66’da Okan’ın atılması Kadıköylüleri bu zorlu deplasmanda 10 kişi bıraktı. Stres dolu dakikalar 89’da Güneş Erdem’in golüyle sona ererken Yeldeğirmeni tarihinde ikinci kez Süper Amatör Lig’e çıktı.

Öz Karacaahmetspor-Sitespor: 1-2
İlk galibiyetini 7. haftada alabilen Sitespor, uzun süre grubun son basamağında yer aldı. Ataşehir’deki Türk-İş Blokları’nın takımı olan kırmızı-beyazlılar ikinci yarıdaki şahlanışlarını ligde kalmayla taçlandırdılar. Elbette bu kolay olmadı. En büyük sükseyi, 13. haftada lider Sapanbağlarıspor’u yenerek yaptılar-ki Pendiklilerin çöküşü de bu maçla başladı. Ardından Maltepe Yıldızspor ve Sultanbeylispor galibiyetleri (Arada Yeldeğirmeni ve Taşdelen yenilgileriyle) geldi. Sitespor için son hafta ligde kalmanın tek yolu son hafta tek galibiyetli lig sonuncusu Öz Karacaahmetspor’u yenmekti. Kırmızı-Beyazlılar henüz 2. dakikada öne geçse de ev sahibi direnmeye kararlıydı ve 14’te eşitliği sağladı. Sitespor 44’te Emre ile yeniden öne geçti. İkinci devre büyük stres altında geçen maçta skor değişmezken Sitespor ligde kalışını ilan etti.
Sultanbeylispor da Sapanbağlarıspor’u yenince küme düşen ikinci takım Maltepe Yıldızspor oldu. İlginçtir, Maltepe ekibi 14. haftanın sonunda puan olarak play-off potasına, düşme potasından daha yakındı. Ancak üst üste 4 maç kazandıktan sonra üst üste 4 maçı kaybedince üst üste iki sezon ligden düşmenin üzüntüsünü yaşadılar. Bir ilginç not da küme düşen diğer takım Öz Karacaahmetspor’un tek galibiyetini şampiyon Yeldeğirmenispor’a karşı almasıydı.

Yamanspor-Kartal Yunusspor: 1-0
Bu maça çıkarken lider Yamanspor’un geride kalan 13 maçta 12 galibiyeti, 1 yenilgisi vardı. O yenilgi de 5-0’lık bir skorla Yunusspor’a karşıydı. Rakibine karşı böylesine bir moral üstünlüğü bulunan Yunusspor, ligin son haftasında deplasmanda rakibini yenmesi durumunda şampiyon olacaktı. Üstelik onlar da son 5 maçlarını kazanmıştı. Yamanspor’a ise beraberlik yetecekti. Kartallılar özellikle ikinci yarı bastırsalar da çok istedikleri golü bir türlü bulamadılar (Tabii arada Yamanspor da ciddi pozisyonlara girdi). 90+4’te tüm hatlarıyla yüklenen Kartal Yunusspor defansını eksik yakalayan Yamanspor’da soldan ceza alanına erden yapılan ortada top kayarak ayak koyan Burak Işık topu ağlara yolladı ve sarı siyahlıların şampiyonluğunu tescilledi: 1-0.

+1 Bonus:

Gürpınarspor-Doğa Hospital Yeşilkentspor: 0-3 (h)
Bu maç oynanmadı zira ev sahibi takım sahaya çıkmadı. Bu skoru dramatik kılan, Gürpınarspor’un sahaya çıkıp 20-0, hatta 30-0 yenilse bile ligde kalacağı gerçeğiydi... Ancak yönetimsel anlamda sıkıntı içinde olduğu öne sürülen yeşil beyazlı ekip üst üste iki maça çıkamayınca ligden ihraç edildi.

Yazı: Efkan Bucak
Fotoğraflar: Erdem Sağolan

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...