Cuma, Temmuz 12, 2019

Köşe: Futbolun efendilerinden gençlere çelme


Tekin Bozoğlu, TFF'nin U21 Ligi'ni kaldırması ve bunun 2001, özellikle 2002 doğumlu jenerasyona etkisi üzerinde çarpıcı bir yazı kaleme aldı...



"Gerçek bir yaşamdan alınmıştır"
Çocuklarımızı 8-9 yaşlarında yani 2010-2011 yıllarında futbol kulüplerine gönderdik. Hem futbol  hem de okul eğitimlerine devam ettiler. Küçük yaşlarında oldukları dönemde haftada 2 gün antrenman yaptılar. Yaşları büyüdükçe haftada 3 ve 4 dört gün olmak üzere antrenman yaptılar. Bu arada stresle bekledikleri  TEOG sınavlarını da ihmal etmediler. Ancak futbolun acımasız tarafı okul eğitimlerine pek acımadı. Günde ortalama 2 saat ve İstanbul koşullarında yol ve trafik derken akşam saat 8-9 gibi evlerinde oldukları için matematikte çarpmanın toplama üzerinde dağılma özelliğine bakarken bir türlü dağıtamadılar. 
Türkçe dersinde çözdükleri her sorunun cevabındaki anlatım bozukluğuna da anlam veremiyorlardı yorgunluktan. Çok iyi okullara gitmeleri gerekirken orta seviyelerdeki okullara girdiler. "Eğitime önem veriyoruz" diyen futbol altyapı hocaları pek de oralı değillerdi zaten. Bazıları o kadar umutlandılar ki açık lisede eğitimlerine devam edip sadece futbola odaklandılar.

Antrenman ve ligler derken erken büyüdüler çocuklarımız. Daha doğrusu canları yanarak olgunlaştılar ve bir liseli gibi asla hayata da dokunmadılar. Kulüpler antrenman için beyaz çorap, beyaz şort ve beyaz üst verdikleri zaman annelerini de pek sevindirmezdi zaten…

Katkı sağlayamadığı için...
Fazla uzatmadan sahalardaki çelmeden daha sert olan çelmeye gelelim. 
Yıl 2019 ve 2002 doğumlu çocuklarımız sezonda oynadıkları U17 liglerini mayıs ayında bitirdiler.
Türkiye Futbol Federasyonu U21 liginin futbola yeterli katkı sağlamadığı düşüncesiyle kaldırılacağını gündemlerine alacaklarını dillendirmişlerdi. 
4 Temmuz 2019 tarihinde TFF yapmış olduğu toplantıda u21 ligini kaldırma kararını aldı.

Üst lig olarak sadece U19 ligini bıraktılar. U19 liginde 2002 (24), 2001 (24), 2000 (8 ve bu 8 kişiden de 2 yabancı) kontenjanı koydular. 

Futbolun kaç kişiyle oynandığını bilmedikleri için bu kararı vermiş oluyorlar demek ki. Bunu üzerine tüm kulüpler, 2001 doğumlu yani geçen yılın u19 takımlarından vazgeçmeme haklılığına dayanarak  2002 doğumlu takımların hepsini harcamak durumunda bırakıldılar. Bir de 8 oyuncuyu da 1999-2000 doğumlulardan kontenjan verdikleri için 2001 doğumluların birçoğu da aynen harcanacak gibi. 

Sorularımızı sormak istiyoruz;
1-Madem U21 ligi Türk futboluna katkı sağlamıyor neden üstten aşağıya indiriyorsunuz?

2-O yaşa kadar kulüpler profesyonel imza attırmamışsa ya da başka yerlere transfer etmemişlerse çözüm olarak 2 ve 3 yaş küçük gençlerle oynatarak mı geliştireceksiniz?

3-Sadece Elit liglerinde 36 takımdan yaklaşık 20’şer 2002 doğumlu yani 720 genç hesaplanmamış kararınızla takımlarından gönderildiklerinde hem onların hem de ailelerinin verdikleri emek kayıplarını düşündünüz mü?

4-U18 ligini koymayı neden düşünmediniz? 2002’ler u18, 2001’ler u19 oynasaydı ve alttan gelişerek gelen oyuncuların katkıları olmaz mıydı?

5-Hem okul hem de futbol eğitimlerinden mahrum bırakılan bu gençleri spor malzemeleri satan mağazalarda istihdam ederek futbola yapacak katkınızın ölçüsünü gerçekten merak ediyoruz.

6-Bu yabancı hayranlığınız neden? Yabancılar gelip altyapıyı mı geliştirecek?

NOT:TERS İŞLEYEN VİZYON  TELEVİZYONDUR; SADECE SEYREDERSİNİZ , SEYRETTİRSİNİZ VE ASLA GELİŞTİREMEZSİNİZ…..

YAZI: TEKİN BOZOĞLU

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...