Pazar, Mayıs 12, 2019

O sezon: 1998-1999 Ümraniyespor


Şu sıralar Spor Toto 1. Lig'de yer alan Ümraniyespor'un 1998-99 sezonunda 3. Lig'e çıkışının hikayesini, dönemin tanıklarının da anlatımlarıyla dinleyelim...


İsmi arapça ‘Umran’ kelimesinden gelen ve ‘bayındır yer’ anlamındaki Ümraniye, Osmanlı döneminde eski ismi ‘Yalnız Selvi’ olan, orman içinde bir mezarlık ve birkaç evden oluşan bir yerleşkedir. Ümraniye’de ilk yerleşenler Balkan Savaşları’ndan sonra, önce Batum’dan ardından da Yugoslavya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenlerdir. Bundan dolayı bir süre de ‘Muhacir Köy’ olarak adlandırılmıştır. 1960 yılına kadar köy olarak kalan Ümraniye, Organize Sanayi Bölgesi olarak ilan edilmesinden sonra göçe maruz kalır. 1963’te belediye olur, 80 darbesi sonrası Üsküdar’a bağlanır, 87’de tekrar ilçe unvanını kazanır.
Cihangirspor'la birleşme ve logodaki 1938
Peki 60 öncesi mütevazı bir köy olan Ümraniye’nin kırmızı beyazlı takımı Ümraniyespor’un kuruluş tarihi nasıl 1938 olur? Ümraniye’nin futbol sahalarındaki temsilcisi Ümraniyespor’un esas federe oluş tarihi 1971’dir. O tarihte, daha önceden kurulmuş olan Cihangirspor ile birleşerek liglere girerler, kuruluş tarihi olarak da 1938’i logolarında tutarlar.
Kulübün kurucuları Muammer Ulukuş, İdris İskitoğlu, Rafet Mert, Cemal Kokal, Kemal Aktunç, İbrahim Pala, Galip Turan ve Osman Şaşmaz olup ilk başkan da İdris İskitoğlu’dur... O dönem Alemdağ Caddesi’ndeki Belediye Pasajı’ndan bir lokali olan kulüp tarihindeki ilk şampiyonluğu 1972-73 sezonunda 2. Amatör’de yaşar. Kulüpten yetişip de profesyonel olan ilk futbolcu ise Ispartaspor’a transfer olan Salim Çelebi'dir.
3. Lig'e alındılar
Henüz ikinci sezonunda şampiyon olan Ümraniyespor, 1.Amatör’deki ikinci sezonunda da şampiyonluğu kıl payı kaçırır ve 74-75’te F Grubu’nu Cibalispor’un 1 puan ardında ikinci bitirir. Genelde orta sıralarda yer alan kırmızı beyazlı takım 77-78’de düşse de 78-79’da tekrar 1. Amatör’e çıkar. Bu ligde orta sıralarda mücadele eden Ümraniyespor, 80 sonrası lağvedilen ve 1984-85 sezonu başında yeniden kurulan 3. Lig’e İstanbul’dan alınan takımlar arasındadır. TFF o sezon saha ve tesis gösteren çoğu ekibi profesyonel lige alır. Ümraniye’nin zaten idman tesisi vardır, maçlarını ise çoğunlukla Paşabahçe ve Anadolu Hisarı Spor Akademisi statlarında oynar. Bu arada Ümraniye’nin amatör takımı mücadelesine devam etse de başarılı olamaz.

90'da piyango
Ümraniyespor üç sezon 3. Lig’de yer aldıktan sonra 1986-87 sezonunda sonuncu olarak amatöre geriler. İki sezon 1. Amatör Lig’de yer alan kulüp, 1989-90 sezonunda kendi grubunda Köy Hizmetlerispor’un arkasında ikinci kalsa da, o dönem çıkan bir kararla Ardeşenspor, Suluovaspor, Vezirköprüspor gibi takımlarla birlikte 3. Lig’e alınır. Üç sezonluk ikinci profesyonel lig macerasının ardından takım 92-93 sezonunda yeniden düşer.
Tek gol averajla kaçan 3. Lig
Kırmızı beyazlı ekip bundan sonra yeniden 3. Lig’e dönmek için oldukça uğraşır. Kulüp, 1996-97 sezonunda 3. Lig’e terfi maçlarında ilk kademe Balıkesir grubunda İzmir Kınıkspor, Tavşanlı Linyitspor ve Bursa Görükle İpekspor’u geçerek ikinci kademeye çıkar. 6 takımın yer aldığı ikinci kademede, sadece tek gol averajı ile veda edilir: Kilimlispor'la 1-1 berabere kalan Ümraniyespor, ikinci maçta Kızılcahamamspor'u 6-1 yener. Ancak son maçta Kilimlispor da Kızılcahamamspor'u 6-0'lık skorla geçince gruptan çıkan ekip olur. Aynı Kilimli finalde de Özsahrayıceditspor'u mağlup ederek 3. Lig'e çıkar.

1997-98 sezonunda 3. Lig’e terfi maçlarında ilk durak yine Balıkesir’dir. Takım Edirne Osmanlıspor’u 2-0, İzmir Tekelspor’u 1-0 yenerek finale çıkar. Finalde rakip İstanbul temsilcisi Yıldıztabyaspor’dur. Bu zorlu sınav da geçilir ve ikinci kademeye yükselirler. İkinci kademe maçları 13-15 Mayıs tarihlerinde Tekirdağ’dadır. Üç takımın yer aldığı bu grupta Sakarya Demirspor’u 1-0’lık skorlarla geçen Ümraniyespor ve Bolu Mudurnuspor’un final niteliğindeki randevusu 0-0 biter. O sezonki statüye göre uzatmalar olmaz, iki gün sonra tekrar maçı oynanır. Rakibine mağlup olan Ümraniyespor 3. Lig’in kapısından döner.

Köksal Terzi, Albay ve Askerleri
1998-99 sezonu Ümraniyespor tarihi için dönüm noktalarından biridir. Kulüp, bir önceki sezon Özsahrayıceditspor’la 3. Lig’e çıkan kadrodan 8 as oyuncuyu alır. Takımın ikinci kaptanı ve en tecrübeli ismi ‘Albay’ lakaplı Hüsnü Ramazan Kurtez’den dolayı ‘Albayın Askerleri’ olarak anılan bu grupta, daha sonra 3 sezon bu ekibi çalıştıracak olan Keskin Çetinkaya da bulunmaktadır. Takımın başında, antrenörlüğe genç yaşta Ümraniyespor'da başlayan ve 1986'dan bu yana bu ekipte çeşitli kademelerde görev yapan, 96-97 ve 97-98'de de takımı terfilere götüren Köksal Terzi vardır. O dönemin kahramanlarından, şu sıralar İdealtepespor’u çalıştıran Hüsnü Ramazan Kurtez’den dinleyelim:
“Köksal Terzi bizi aradı, o sezon da Ümraniyespor’u alacağını söyledi. Özsahrayıceditspor’dan 8 kişi gittik. Nijeryalı Aziz de vardı. Biz gittiğimizde Ümraniyespor’un Hekimbaşı’ndaki tesisleri daha yoktu. Bir idman sahası ve yanında baraka vardı. Barakadan tesis yaptık. Hekimbaşı Çöplüğü’nün kalıntıları duruyordu, halen çöp kokusu vardı. Saha topraktı. Dönemin Refah Partisi belediyesi takıma büyük destek veriyordu. Bizimle ilgilenen Ergun Bey vardı, sağ olsun her şeyimizle ilgilenirdi.”

Grup ve play-off'ta tam yol
Önceki sezonlardan tecrübesi olan Ümraniyespor’un profesyonel ve ilgili yönetiminden futbolcular oldukça memnundur. Takım huzurlu bir şekile çalışmalar başlar. Kulüp idmanlarını Hekimbaşı’nda yapar ancak maçlar ekseriyetle Çakmak ve Selimiye’de oynanır. Kırmızı beyazlılar 1. Amatör Lig 25. Grup’ta en yakın rakibi Denizcilik İşletmeleri’nin 10 puan önünde şampiyon olur. 14 maçta 13 galibiyet alınırken sadece 1 beraberlik alınır. 74 gole karşılık yenilen sadece 9’dur. Üstelik grupta Denizcilik İşletmeleri’nin yanısıra Kavacıkspor, Sultantepespor, Dolayobaspor, İcadiyespor, Çamlıcaspor ve Yenisahraspor gibi yabana atılmayacak takımlar varken...
Nazar boncuğu Yücespor'dan
Ardından play-off’ta Erokspor, Alucra Doluderespor, Taksimspor ve Topkapıspor’un olduğu grupta 8 maçta 6 galibiyetle Türkiye Şampiyonası vizesi alınır. Grupta onları en çok zorlayan Erokspor olur. Zaten onlar da şampiyona vizesi alır.

O dönemki statüye göre kulüp İstanbul Şampiyonası’na da devam eder. Kartalspor ve Şile Yıldızspor’u iki maçta da yenerek çeyrek final grubunu lider bitiren Ümraniyespor yarı finalde Yücespor’a 1-0 mağlup olur ancak akıllar 3. Lig’e terfi maçlarındadır. Yücespor, o sezon Ümraniye'yi yenen tek takım olur.

Edirne'de bir Ümraniye derbisi!
Takım, 3. Lig terfi maçları ilk kademesi için Edirne’ye gider. 13-16 Nisan 1999 tarihleri arasında oynanan Edirne Grubu’nda Ümraniyespor, Yamanspor, Çanakkale Çiçeklidedespor, Geliboluspor, Malkaraspor ve Muratlı Kurtuluşspor vardır. Finali, Hekimbaşı Tesisleri’nde komşu olan iki Ümraniye takımı oynar. Dönemin oyuncusuKeskin Çetinkaya’dan dinleyelim:

“Edirne’deki ilk kademe maçlarında çok zorlanmadığımızı hatırlıyorum. Final maçını ise unutmuyorum. Rakibimiz Yamanspor’du. Aynı ilçenin takımları olmasının yanında şöyle bir enteresan durum vardı: Bir önceki sezon 3. Lig’in kapısından dönen Ümraniyespor kadrosunda yer alan futbolcuların çoğu Yamanspor’daydı. Bu bakımdan duygusal yanı ağır olan bir karşılaşmaydı ancak herhangi bir tatsızlık olmadı, 3-0 kazanarak tur atladık.”
Eskişehir'de ateşten grup!
6-10 Mayıs tarihlerinde oynanan 2. kademe maçları için Ümraniyespor Eskişehir Grubu’na düşer. O sezon 3. Lig’e toplam 9 takım alınacaktır. 5 grubun şampiyonunun dışında, finalist 5 takımdan 4’ü de profesyonel lige çıkacaktır. Ümraniyespor’un grubunda o dönem İstanbul futbolunun en iddialı takımlarından Yenibosnaspor’la birlikte Dalaman Kağıtspor, Tavşanlı Linyitspor, Ankara Başkent Edaşspor ve Sakarya Ada Şekerspor vardır. 5 Mayıs Akşamı Eskişehir ASKF’de çekilen grupta Ümraniyespor, Yenibosnaspor ve Tavşanlı Linyitspor’la eşleşir. Normalde iki İstanbul ekibinin alt grupta eşleşmemesi gerekirken TFF o sezon böyle bir uygulamaya gerek duymaz.
Yenibosna maçında umulmadık bir tablo
İlk maç Yenibosna ile oynanır. Hüsnü Ramazan Kurtez’e kulak verelim...

“1998-99 sezonunda kendi adıma unutamadığım maç Yenibosnaspor karşılaşmasıdır. Çok kaliteli bir maçtı. Yenibosna o dönem çok kuvvetli bir ekipti. Başlarında Tuncay Soyak vardı. İlk yarıyı 2-0 mağlup kapattık. Bizim ekip olarak alışık olmadığımız bir durumdu. Ancak inanmıştık. Bir köşe vuruşunda kafayla ilk golümüzü attım. Sonra 3-2 öne de geçtik. Ancak maç 3-3 bitti. Bizi o sezon en çok yoran ve heyecanlandıran ancak bununla beraber geriden gelmeyi öğreten bir maçtı.”
Bir sonraki maçta Yenibosnaspor, Tavşanlı Linyitspor’u 1-0 yenince gruptan çıkmak için galibiyet şart olmuştu. Keskin Çetinkaya içinse gruplarındaki en zor maç Linyitspor karşılaşmasıdır: “Linyitspor’u yenmemiz şarttı. Çok zor bir karşılaşma oldu. 2-1 kazandık ve atılan gol fazlasıyla finale çıktık.”
"3. Lig hayırlı olsun"
Linyitspor maçı kazanılmış, takım finale çıkmıştır. Birbirinden zorlu iki maçın ardından takımın kendine güveni tamdır. Kafile otele gider. Asansöre gitmekte olan Keskin Çetinkaya’ya bir yönetici “Ne olur final maçı?” diye sorar. Tecrübeli futbolcu hiç düşünmeden şu yanıtı verir: “Ümraniyespor’a 3. Lig hayırlı olsun.”
Dalaman Kağıtspor’la oynanacak final maçı tüm takım için 3. Lig öncesi adeta bir teferruattır. Nitekim maçı 4-2 kazanan Ümraniyespor tarihinde üçüncü kez 3. Lig’e yükselir. (Dalaman Kağıtspor da aynı sezon grup ikincileri play-off'undan çıkar). Takım Ümraniye Ana Cadde’de binlerce Ümraniyeli tarafından karşılanır. Hüsnü Ramazan Kurtez için o karşılama, sezonun en unutulmaz anıdır.

Bu büyük zaferin ardından Ümraniyespor’un 3. Lig macerası sadece 1 sezon sürer. İlk 6 maçta 4 galibiyet alan kulüp, ikinci yarıda sadece 2 kez kazanabilince (Son 8 maçta 7 kez yenildiler) küme düşmekten kurtulamadı. 
Ancak 1998-99 sezonundaki o başarı, şimdiki Ümraniyespor’un temellerini oluşturdu. Hekimbaşı’nda yeni tesis yapıldı, A takım maçlarını burada oynamaya başladı, kulüp kurumsallaşm adına büyük temeller attı. Ümraniyespor 3. Lig’den düştükten sonra tam 8 kez Türkiye Şampiyonası’na katıldı, sonunda BAL’da şampiyon olarak 3. Lig’e çıktı. O sezonlar da başka bir yazımızın konusu olsun...
Yazı: Efkan Bucak

1 yorum:

taner dedi ki...

Harika bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık

Reha Rakıcı'dan Anadolu Üsküdar'a veda

Anadolu Üsküdar Spor Kulübü'nün başarılı Teknik Direktörü Reha Rakıcı, kulüple karşılıklı anlaşarak ayrıldı. Rakıcı'nın kulüpteki pe...