Pazar, Mayıs 12, 2019

O sezon: 1997-1998 Özsahrayıceditspor


Türk futbolunda kısa bir dönem ses getiren ancak isim değişikliğiyle tarih sahnesinden silinen Özsahrayıceditspor'un 3. Lig'e çıkış hikayesi...





Türk futbolunda kısa bir dönem ses getiren ancak isim değişikliğiyle tarih sahnesinden silinen Özsahrayıceditspor... İsmi Üsküdarspor’du, Özsahrayıcedit oldu, sonra el değiştirdi, Anadolu Üsküdar 1908 haline geldi. Şimdi inanması güç ama ismi Bağcılar SK! Dilerseniz bir dönem (Başkanı Ali Fevzi Bir’den dolayı) ‘Susurluk Takımı’ ve ‘Fenerbahçe’nin Pilot Takımı’ gibi isimlerle anılan Özsahrayıceditspor’un tarihine bir göz atalım, akabinde bu kulüp nasıl 3. Lig’e yükseldi, yaşayanlardan dinleyelim...
Üsküdar'dan Kadıköy'e
1956 yılında Üsküdar Doğancılar Caddesi’nde 83 numaralı lokalde kurulan Üsküdarspor, uzun yıllar amatör kümelerde mütevazı bir şekilde mücadele etmiş ancak gerek ilgisizlik gerek maddi sıkıntılar nedeniyle kapanma noktasına gelmişti. 1989’da iş adamı Ali Fevzi Bir ve ekibinin yönetime gelmesiyle kulüp Üsküdar’dan Kadıköy’ün Sahrayıcedit Mahallesi’ne taşındı. Yönetim ilk başta kulübün ismini Sahrayıceditspor yapmak istedi ancak kayıtlara göre öyle bir kulüp vardı. Eski asbaşkan Metin Sinan’ın o dönem Hürriyet Gazetesi’ne verdiği demece göre ortada kapısında ‘Sahrayıceditspor Lokali’ yazan bir kahvehaneden başka bir şey yoktu. Dernekler kanununa göre iki Sahrayıceditspor olamayacağı için, Ali Fevzi Bir yönetimi Özsahrayıcedit’u kurdu. Kulübün renkleri de sarı yeşilden sarı laciverte döndü.
Deplasmanlı Amatör Lig serüveni
Kulüp, Özsahrayıceditspor olarak ilk kez 1990-91 sezonunda mücadele etti ve 1. Amatör Lig’de şampiyon oldu. 16 takımın tek devreli lig usulüne göre oynadığı il birinciliği maçlarını 15 maçta 5 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 yenilgiyle sekizinci bitiren Kadıköy temsilcisi, Deplasmanlı Amatör Lig’e yükseldi. DAL’da mücadele ettiği dönem 3. Lig’e çıkamayan kulüp, İstanbul futbolunun güçlü ekiplerinden biri olarak kendini kabul ettirdi ancak 1995-96 sezonuna kadar 3. Lig’e yaklaşamadı. O sezon kulüp 1. Amatör Lig 19. Grup’u şampiyon tamamladıktan sonra Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Kadıköy ekibi, Kırklareli’ndeki ilk tur gurubunda Zonguldak Alaplıspor ile 1-1, Çanakkale Kepezspor ile de 0-0 berabere kalırken, Kepez’in Alaplı’yı 6-2 mağlup etmesiyle, yenilgi almamasına rağmen elenmekten kurtulamadı.
Högh-Uche vs. Ramazan-Keskin
1997-98 sezonuna gelindiğinde yönetim kesin olarak 3. Lig’e çıkmak için kolları sıvadı. Kadroya çok önemli isimler monte edildi. Stoperde Hüsnü Ramazan Kurtez-Keskin Çetinkaya ikilisi, o dönem F.Bahçe’deki Högh-Uche ikilisine benzetilirken Kartalspor’un eskilerinden Cemil ve Adnan diğer tecrübeli ayaklardı. Nijeryalı Aziz takımın en önemli gol umuduydu, hatta o sezon 25 gol atmıştı. Bununla beraber takımın çoğu dönemin genç ve yetenekli isimlerinden oluşuyordu. Kulübün o dönemini, ‘Albay’ lakaplı Ramazan Kurtez’den dinleyelim:
“Fenerbahçe Kulübü ve camiasıyla aramız iyiydi. Bu nedenle F.Bahçe’nin Fikirtepe tesislerinde akşam 19.00-21 arasında çalışırdık. Kulübün geliri yoktu, başkanımız Ali Fevzi Bir’in ekonomik gücü kulübü taşıyordu. Tesis yoktu, kulübün Sahrayıcedit’te ufak bir lokali vardı, orada toplanırdık. Hiçbir eksiğimiz yoktu ancak kulüp de yoktu! Bu mahalle takımı 3. Lig’e kadar çıktı, ki bu bence çok büyük bir başarı... Kaliteli bir kadromuz vardı. Takım 3. Lig’e çıktıktan sonra tesis de yapıldı zaten. Taraftar sıkıntısı da yoktu. Üsküdar'daki Fenerbahçeliler bizim maçlarımıza gelirdi. Terfi maçlarında 7-8 otobüs taraftar geldiğini hatırlıyorum.”
'Benim takımım beş yıldızlı otelde kalır'
O sezon 1. Amatör Lig’de 21. Grup’u Selimiyespor ve Sultanbeylispor’un iki puan önünde lider bitiren Özsahrayıceditspor, Play-Off’ta da liderliği kimseye bırakmadı ve Denizcilik İşletmeleri’nin 3 puan önünde 10 maçta 8 galibiyet, 2 yenilgiyle birinci olarak Türkiye Şampiyonası vizesi aldı. Denizcilik İşletmeleri’yle oynanan maçlardan biri dönemin teknik direktörünün de sonu oldu. Bu ilginç olayı Kurtez’den dinleyelim:

“Maçlardan önce mutlaka kamp yapılırdı. Denizcilik İşletmeleri ile Selimiye’de çok kritik bir maçımız vardı. İsmini vermeyeyim o dönemki hocamız da, elbette kendince haklı sebeplerle Kadıköy’de tek yıldızlı bir otelde kamp yapılmasını istedi. Hem stadı yakın hem hesaplı olsun istedi. Bir de nihayetinde amatör kulüp... Ancak Ali Fevzi Bir Başkan ‘Benim takımım bir yıldızlı otelde kalmaz’ dedi, bizim ekip yine beş yıldızlı otelde kampa girdi. Hoca da vizyonsuz olduğu ve kulübü kaldıramadığı gerekçesiyle gönderildi.”
120'de yenen gol ve kaçan 3. Lig
Türkiye Şampiyonası’nda ilk turda Edirne Grubu’na düşen Özsahrayıceditspor, Kırklareli Kavaklıspor’u 1-0, Tekirdağ Muratlıspor’u 2-1 ve Çanakkale TİGEM Spor’u 2-0 mağlup ederek ikinci kademeye kaldı. İkinci kademede Sakarya’da Ümraniyespor, Kızılcahamamspor, Ankara TEK, Kilimlispor ve Bartınspor ile aynı gruba düşen Özsahrayıceditspor, Ankara TEK ve Bartınspor’u yenerek finalde kaldı. Kilimlispor ile oynanan final maçının 90 dakikası 0-0 biterken, hakem uzatmaların sonunda, 120. dakikada Zonguldak temsilcisi lehine bir penaltı verdi. Atılan golle Kilimlispor 3. Lig’e çıktı, Özsahrayıceditspor yıkıldı.
Güle öynaya İstanbul şampiyonluğu
1997-98 sezonuna gelindiğinde bir önceki sezondan gereken dersler alınmış, kadro büyük ölçüde korunmuştu. Turhan Özyazanlar yönetimindeki takım 1. Amatör Lig 22. Grup’ta 16 maçta 16 galibiyet alıp en yakın rakibi Küçükyalı Yelkenspor’un tam 17 puan önünde şampiyon oldu. 67 gol atan Kadıköy ekibi sadece 7 gol yedi. Play-Off Grubu’nda da tablo değişmedi. Hadımköyspor, Erokspor, Çapaspor ve Esenyurtspor’un olduğu grupta 8 maçta tek kayıp, Yıldıztabya Stadı’ndaki 0-0’lık Erokspor beraberliği olarak kayıtlara geçti. O dönemki statüye göre yapılan İstanbul Şampiyonası’nda üçlü grupta Çubukluspor ve Yeşilbağlarspor’u rahat yenen Özsahrayıceditspor, yarı finalde Sarıyer Amatör Takımı’nı 3-1, finalde de Yıldırım Bosnaspor’u 4-1 mağlup ederek İstanbul’un en büyüğü oldu.
Zonguldak'ta tarihi bir maç
Türkiye Şampiyonası’nda da takım adeta fırtına gibi esiyordu. İlk kademede Zonguldak Grubu’na gidildi. Bilecik Osmanelispor’u 6-0, Kocaeli Alikahya Belediyespor’u da 2-0 yenen Özsahrayıceditspor’un finaldeki rakibi eski Galatasaraylı futbolcu Savaş Demiral’ın yönetimindeki İstanbul ekibi Beşyüzevlerspor’du. Zonguldak Şehir Stadı’ndaki bu tarihi maçı, karşılaşmanın kahramanlarından Keskin Çetinkaya’dan dinleyelim:
“Beşyüzevlerspor o dönem çok iyi takım kurmuştu. Başlarındaki ‘Büyük Savaş’ Zonguldaklı olduğundan kentte herkes rakibimizi destekliyordu. Zonguldak’ta o gün bizden sonra Zonguldakspor-Edirnespor maçı vardı. O maçın seyircileri bizim karşılaşmayı da takip etti ve haliyle Beşyüzevler’i destekledi. Ancak biz 3-1 kazanmasını bildik.”

Ve büyük final geldi çattı
Önemli bir engel aşılmış, hedefe iki karşılaşma kalmıştı. O dönemki statüye göre ikinci kademede üçerli gruplar oluşturulmuştu. Grup liderleri 3. Lig’e çıkacaktı. Yine Zonguldak Grubu’na düşen Kadıköy temsilcisinin, 22-26 Nisan 1998 tarihlerindeki rakipleri Kırıkkale 50. Yıl Tedaşspor ve 21 haftadır yenilgi yüzü görmeyen Ankara Pursaklar Belediyespor’du. Turhan Hoca’nın talebeleri Tedaşspor’u 3-0 mağlup ederken, Pursaklar da bu ekibi geçince iki takımın arasındaki mücadele final niteliğine bürünmüştü. Lakin bu zorlu maç, Özsahrayıceditspor 3-1 öndeyken Pursaklar’ın devre arasında çekilmesiyle tamamlanamadı ve sarı lacivertli ekip tarihinde ilk kez 3. Lig’e yükselmenin sevincini yaşadı.

Pursaklar maçında ne oldu?
O dönem bu maç hakkında çok şey yazılıp çizildi. Pursaklar Belediyespor’un hakeme tepki olarak çekildiği öne sürüldü. Pursaklar Belediye Başkanı Hacı Şahin o dönem Milliyet Gazetesi’ne verdiği demeçte, maçın hakemlerinin etki altına alındığını savunmuştu. Özsahrayıceditsporlu Hüsnü Ramazan Kurtez’e göre olayın aslı çok farklı: “Bence amatöre çok fazla bir takımdık. Pursaklar karşılaşması da farklı değildi. 1-0 öne geçtik, 1-1 yaptılar. Ancak biz iki gol daha attık ve 3-1 öne geçtik. Çok sert oynuyorlardı. Sürekli tekme atıyorlardı. Öyle ki Nijeryalı oyuncumuz Aziz’in sırtında krampon izin vardı. Hakem devre arasında teknik direktörlerini çağırdı ve ‘Çok sarı kartınız var, dikkatli olun böyle giderse çok kırmızı görürsünüz’ dedi. Hocaları da ‘Haklısınız’ dedi. Yöneticileriyle konuşmuşlar sanırım ‘Biz bunları zaten yenemeyiz’ diyip çekildiler.”
 


3. Lig ve sonrası
Ve böylece Özsahrayıceditspor, Kadıköy’ün bir mahalle takımı 3. Lig’e çıktı... Ve bu takım 1998’de çıktığı 3. Lig’den hiç düşmedi! 3. Lig’den hızlıca 2. Lig’e çıkıldı, hatta Türkiye Kupası’nda Beşiktaş’la karşılaşıldı. Ali Fevzi Bir’in dönemin F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile dostluğu sayesinde bu ekibin alt yapısında oynayan gençler Özsahrayıceditspor’a kiralandı. Ancak, Başkan Ali Fevzi Bir’in adının karıştığı Susurluk Davası ve kulübe yapılan yakıştırmalar nedeniyle Kadıköy Belediyesi bir zaman sonra kulübe saha vermemeye başladı. Bunun üzerine Ali Fevzi Bir 2000-2001 sezonunun başlamasına bir hafta kala kulübü Üsküdar Belediyesi’ne devretti. Eski yöneticiler istifa etti, genel kurul yapıldı ve Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat Özsahrayıceditspor’a başkan oldu. O dönem Bayat ve ekibi 3. Lig’de yer alan Üsküdar Anadoluspor’un da başında. Üsküdar Anadoluspor’un 2. Lig’e çıkması adına Özsahrayıceditspor’un ismi Anadolu Üsküdar 1908 oldu. 3. Lig’deki Üsküdar Anadoluspor ise Selimiyespor’a devredildi ancak bu deneme sadece bir sezon sürdü ve Üsküdar Anadoluspor görünümlü Selimiyespor amatöre düştü. 1908’de kurulan hakiki Üsküdar Anadoluspor bu sezon İstanbul Süper Amatör Lig’de mücadele etti ancak sonuncu olarak küme düştü.

1953’te Üsküdarspor olarak başlayan, Özsahrayıceditspor olarak 3. Lig’e çıkan, Anadolu Üsküdar 1908 olarak yoluna devam eden kulüp ise iki sezon önce Bağcılar’a taşındı. İlk sezonunda Anadolu Bağcılarspor olarak liglerde yer alan kulüp artık Bağcılar SK.
Yazan: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.