Cuma, Eylül 14, 2018

'Kadınlar 3. Ligi'ni kaldırmak için uğraşıyorum'

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas Kadınlar 3. Ligi'ni kaldırmak istediğini, mevcut yapının çok sağlıksız olduğunu savundu. 


Ağrı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'nda kulüplerle bir araya gelen Kafkas "Kadınlarda üçüncü ligin olmasına karşıyım. Bu ligin daha sağlam bir altyapıya kavuşmadan bu kadar takımla oynanmasına karşıyım. Bazı kulüpler TFF'nin verdiği yol masrafını almak için kuruluyor" dedi.


'Kurulmuş olması yanlış'
Kafkas şöyle devam etti: "Bu ligi daha elit bir hale getirmeliyiz. Belli kısıtlamalar da getirdik. Kadın liglerine katılan takımlar, federasyondan beklenti olmadan, kendi ayakları üzerinde durabilecek bir pozisyona gelmeliler. Kadınların futbol oynamasını ben de istiyorum ancak amatör futbolun bir yere gitmediği profesyonel futbolun hiçbir yanda olmadığı, bu şekilde oynanmasını doğru bulmuyorum. Takım sayısı çok az olmalı. 
Ben Kadınlar 3. Ligi'ni kaldırmak için uğraşıyorum ancak çok tepki geldi.
Kurulmuş olan bir lig var. Kuruması zaten yanlış. Daha sonra sağlıklı bir yapıda kurabiliriz ancak şu anda olması yanlış."


Göktürk: 'Milli eğitimi yönetmek için okulları kapatmak misali...'
Kafkas'ın açıklamaları ise kadın kulüpleri tarafından tepkiyle karşılandı. Konuyla ilgili ulaştığımız Türkiye Kadın Futbol Kulüpleri Birliği Başkanı Erdem Göktürk "
Tolunay Kafkas'ın Ağrı'daki açıklamalarının kapalı kapılar ardında konuşulan bazı konuları açığa çıkartmak açısından faydalı olduğu görüşündeyim. Kendisine kadın futbolundaki kalitenin genel olarak artırılma ihtiyacı konusunda katılıyorum. Ancak bunun ötesindeki noktalarda tartışılması gereken yorumlar var" dedi.


Göktürk Yerel Futbol'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


"Öncelikle Futbol Gelişim Direktörü ünvanı taşıyan sayın Kafkas'ın kadın futbolunun problemlerinin çözümünü kulüp sayısını azaltmak olarak saptamasını, 'milli eğitimi yönetmek için okulları kapatmak' benzeri bir yaklaşım olarak görüyorum. Toplum nezdinde aydın ve kendini kanıtlamış bir kimliği olan sayın Kafkas'ın bu önerdiği modeldeki problemlere nasıl bir çözüm öngördüğünü de bilmek sanırım hakkımız.


'Yerelleşme konusunda planları nedir?'
Avrupa'da uygulanan az takımlı sistemler tamamen daha altta bulunan mahalli liglere dayanıyorlar. Elit oyuncu yetiştirmek için gereken havuzu besleyecek olan mahallileşme, yerelleşme konusunda Futbol Gelişim Direktörlüğü nasıl bir plan uygulayacak? Sanırım bu plan uygulamaya geçmeden azaltıma gidilmesinin futbolun gelişimine dair sakıncaları konusunda sayın Kafkas da hemfikir olacaktır.


Daha da önemlisi, temel bir insan hakkı olan spora erişim konusunda, bulunduğu bölgede takımı olmayan ancak futbol oynamak isteyen kız çocuklarına nasıl bir çözüm üretecek Futbol Gelişim Direktörlüğü? Kız oldukları için futbol oynama hakkından mahrum edilen çocuklar konusunda cinsiyet bazlı bir ayrımcılık olduğu dahi düşünülebilir dışarıdan bakıldığında.Dolayısı ile kızların futbola erişim sorununun da radikal adımlar atılmadan önce çözülmesi gerekmektedir.


Futbol Gelişim Direktörlüğü kız çocuklarına güvenle futbol oynama hakkı verecek yöntemi geliştirmenin peşinde olmalıdır. Oynamayıversinler demek çözüm değildir."


Haber: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.