Salı, Haziran 12, 2018

TÜFAD'dan ihraç edilen 14 üyeye mahkemeden ret

TÜFAD’dan ihraç edilen ve aralarında eski TÜFAD İstanbul Şube Başkanı Rıza Çavuşoğlu’nun da yer aldığı 14 antrenörün, TÜFAD İstanbul aleyhine açtıkları dava reddedildi.


Söz konusu 14 antrenör, TÜFAD İstanbul Şube Başkanlığı aleyhine İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtıkları davada ihraçların usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek ihraç kararının iptali, karar çıkana kadar da uygulamanın ihtiyati tedbir yolu ile durdurulması istendi.


TÜFAD İstanbul Şubesi ise savunmasında özetle, toplu şekilde istifa edilerek derneğin çalışmasına engel olunduğu, tüzük gereği toplu istifanın ihraç gerektirdiği, Kimi üyelerin paylaşımları nedeniyle ihraç edildiği, TÜFAD İstanbul Şube Başkanlığı’nın tüzel bir kişilik olmadığı için İstanbul’da alınan ihraç kararının Ankara’daki genel merkezde onaylandığı, üyelikten ihraç edilenlerin iç hukuk yollarını tüketmediğini ve Ankara’da genel kurulda karara itiraz etmeleri gerektiğini öne sürdü. TÜFAD İstanbul ayrıca mahkemenin de Ankara’da görülmesi gerektiğini beyan etti. Şube ayrıca üyelerin ihracına neden olan paylaşımları da sundu.


Mahkemenin isteği üzerine TÜFAD Genel Merkezi de mevzuatla ilgili bilgi verdi. Genel merkez, tüzel kişilik olmayan İstanbul şubenin değil, kendilerinin taraf olması gerektiğini beyan etti.


Mahkeme 'Zamansız açılan dava' dedi
İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görülen davada hakim, ihraç edilen 14 üyenin taleplerini usul yönünden reddetti.  Kararda "Davacıların TMK 83. maddesi uyarınca, üyelikten çıkarılma kararına karşı genel kurula itiraz hakkının dernek tüzüğünün 9/6 maddesi gereğince usulüne uygun olarak kullandıkları ispat edilemediğinden, dava şartı yokluğu nedeniyle zamansız açılan davanın usul yönünden reddine karar verildiği" belirtildi. Bununla beraber davacıya 2 haftalık itiraz hakkının olduğu ifade edildi.


İlgili maddeler ne diyor?
Türk Medeni Kanunu’nun 83. Maddesinde “Diğer organların kararlarına karşı, dernek içi denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz” der.


TÜFAD Tüzüğü 9/6 maddesi de genel kurulun görev ve yetkileri arasında “Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması” ifadesi yer alır.


Şube genel kuruluna katılamayacaklar
Buna göre mahkeme, ihraç edilen 14 üyenin dernek için tüm yolları denemediğini belirterek davayı reddetti.


Aralarında Rıza Çavuşoğlu’nun da bulunduğu 14 üye, Ankara’da eylül ayında yapılması planlanan genel kurulun kararını beklemek zorunda kalacak. İhraç kararının devam etmesi nedeniyle söz konusu üyeler 23 Haziran’daki TÜFAD İstanbul Şubesi Genel Kurulu’nda bulunma, seçme ve seçilme haklarından faydalanamayacak.


Mahkemenin karar metni TÜFAD İstanbul Şube Başkanlığı'nın Facebook hesabından da yayınlandı.


Haber: Efkan Bucak


 

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 27 Nisan 2924 Cumartesi Programı

SAL Klasman A Grubu'nda karşılaşmalar bugün sona eriyor...