Pazar, Nisan 08, 2018

BAL LİGİ Mİ? HADİ ORADAN!

2010 yılında uygulanmaya başlayan ve uygulandığı yıldan bugüne kadar her geçen yıl statüsü daha da anlaşılmaz hale gelen Bölgesel Amatör Ligde bir sezon daha sona ermek üzere. Normal sezon bitti, sırada play-off'lar var.


İsmine bakınca bal gibi bir lig olduğunu zannedenler bu durum hiç de zannettiğiniz gibi değil.


10 tane matematik profesörünü toplayıp bir kurul oluştursanız eminim onlar bile bu işin içinden çıkamaz.
Dünya üzerinde araştırma yapsanız kesinlikle bu ligin statüsünden daha anlaşılmaz bir statü bulamazsınız. Anlamaya çalışırsanız anlayamazsınız. Biraz kafa yorayım deseniz beyin devrelerinizi yakarsınız.


Neden mi? Bu ligde iki kural var. Ya şampiyon olacaksın ya da düşeceksin. Çünkü il kontenjanı denen tuhaf bir uygulama var. Küme düşmemek için diğer rakiplerinden çok kendi ilinin takımlarıyla rekabet halindesin. İl kontenjanında en alt sırada yer alırsan küme düşüyorsun. Bu konuyu bir örnek vererek açıklayalım. Bölgesel Amatör Lig 11.grupta 4 İstanbul takımı var. Maltepespor,Beylerbeyispor,Kartal Bulvarspor ve Beylikdüzüspor. Grupta 2.3.4 ve 5.sıradalar.
İstanbul İl kontenjanına göre son iki takım küme düşüyor.


Yani altlarında farklı illerin 9 takımı var. Ama il kontenjanında son iki sırada yer alan 4.sıradaki 51 puan toplayan Kartal Bulvarspor'la 5.sıradaki Beylikdüzüspor küme düştü. Suçları sadece İl kontenjanına takılmaları. Ama 10.sırada yer alan 27 puanlı Kestel Belediyespor ligde kaldı. Derdim Kestel Belediyespor ya da başka bir kulüp değil. Tabii ki onlar da uygulanan statüye göre sonuna kadar haklılar. Anlatmak istediğim konu uygulanan yanlış statü.


51 puan toplamış ligde 4.sırayı almış takımın düştüğü nerede görülmüş. İşte tuhaflık tam da burada.


Tek takımı Bölgesel Amatör Lige katılan takımlar için durum çok daha vahim. Önünüzde sadece tek seçenek var. Şampiyonluk. Eğer olamazsanız grubu 2.sırada bile bitirseniz kendi ilinizin Süper Amatör Lig şampiyonuyla play out oynuyorsunuz. Bu sene büyük ihtimalle Kars 36 Spor'un yaşayacağı gibi. Eğer şampiyon olamazlarsa Kars şampiyonu Sarıkamış takımıyla play out maçı oynayacaklar. Kazanırsa Bölgesel Amatör Lig'de kalacak. Kaybettiği anda Bölgesel Amatör Lig'den düşecekler.


Yazık değil mi bu kadar yatırıma?Yazık değil mi bu kadar emeğe. Birçok zorluğu aşarak bu seviyeye gelmiş bir kulübü böyle tuhaf bir statüyle hiçte haketmediği halde ligden düşürmek günah değil mi?


Bu statü ayet değil,hadis değil. Neden değişmesin.
Eğer 81 ilde futbol oynansın derseniz bu statü doğru olabilir. Başarılı olsun isterseniz aşağıda önereceğimiz sistemi uygulamalısınız.


Birazcık düşündüğünüzde düşünmek istediğinizde çözümü kolaylıkla bulabilirsiniz. Yeter ki çözüm bulmak isteyin.
Aslında çözüm o kadar basit ki. grupta son 6 sıradaki illerin takımlarını düşürerek illerinde başarılı olan Süper Amatör Lig takımlarının katılacağı bir play off turnuvası düzenlemek ve turnuva sonunda ilk 6 sırada yer alan ekipleri Bölgesel Amatör Lig'e yükseltmek. Yani hangi ilden olursa olsun başarılı takımların yarışacağı bir Bölgesel Amatör Lig oluşturmak. Yani il kontenjanı tuhaflığını ortadan kaldırmak. Başarılı illeri takım sayısıyla ödüllendirmek, başarısız olanları cezalandırmak.


Bugün uygulanan haliyle devam ederse yatırım yapıp statü nedeniyle küme düşen bir takım tekrar yükselmek için bir daha yatırım yapmaz. Hiçbir takım düşeceğini bile bile yatırım yapmaz. Bu da gün geçtikçe kaliteyi düşürür.
Siz gittiğiniz yerde bu ligin Bal ligi olduğunu anlatmaya çalıştıkça birileri size.
Kalitenin adeta dibe vurduğu bu lig için
"Bal ligi mi hadi ordan" der.
Bence son derece de haklı olur.


YAZI: ÜMİT YILMAZ

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Programı

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynanacak.