Çarşamba, Nisan 18, 2018

AMATÖR KULÜPLER NASIL YÖNETİLMELİDİR?

Türk futbolunun can damarı kesinlikle amatör kulüplerdir. Hatta Türk futbolunun olmazsa olmazıdır amatör kulüpler.
Oyuncu kaynağıdır. Bir nevi oyuncu fabrikasıdır amatör kulüpler.


Yönetimin işleyişi
Amatör kulüplerin iyi yönetilmesi gereklidir. Kesinlikle futbolun içinden gelen kişiler yönetmelidir. Futboldan anlamayan kişiler kulübe maddi yardım yaptı diyerek yönetici yapılmamalıdır. Kulüpte daha önce futbol oynamış, takımdaşlığı bilen kişilerden oluşturulmalıdır yönetim kurulları.
Diyaloğu ve ikna kabiliyeti yüksek,sevilen kişiler olmalıdır yönetim kurullarında. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı,yönetim kurulundaki diğer kişilerin sorumluluk alanına girmemelidir.


Teknik heyet seçimi ve görevlendirme
İyi bir yönetim oluşturduktan sonra ikinci olarak iyi bir teknik heyet göreve getirilmelidir. Teknik heyetin içerisinde de bir antrenör genel koordinatör yapılmalı,yönetimle diyaloğu bu kişi sağlamalı,işleyişten bu kişi sorumlu olmalıdır.


Altyapı oluşturma
Daha sonra altyapı kurma hazırlıkları yapılmalı. Altyapı varsa bunun işleyişi ile ilgili planlar ve programlar yeniden hazırlanmalıdır. Teknik heyetteki antrenörler tarafından civardaki okullar taranmalı,zaman zaman oyuncu seçmeleri yapılmalıdır. Mutlak surette altyapı akademisi kurulmalıdır.


Sponsor çalışmaları
Daha sonrasında ise mutlak surette sponsor arayışına girilmeli. Bölgede ve mahallede bulunan işletmelerle sponsorluk görüşmeleri yapılmalıdır.


Oyuncu yetiştirme çalışmaları
Oyuncu yetiştirmeye büyük önem verilmeli, bireysel ve grupsal oyuncu gelişimleri dosyalama yöntemiyle günbegün takip edilmelidir.


Altyapı oyuncularına güvenme
A takım seviyesinde kesinlikle kendi altyapısından yetiştirdiği oyunculara öncelik verilmeli. Zorunlu kalmadıkça dışarıdan oyuncu transferi yapılmamalıdır


Pilot takım çalışması
Son olarak belki de en önemli madde diyebileceğimiz bölgede yada ilde bulunan profesyonel bir kulüple uzun süreli pilot takım anlaşması yapılmalı. Altyapı da yetişmiş ve belirli bir tecrübeye ulaşmış oyuncular profesyonel kulübe gönderilerek hem oyuncunun önü açılmalı hemde oradan gelecek gelirlerle kulübün devamlılığı sağlanmalıdır.
Yukarıda kısaca özetlediğim maddeler uygulanırsa amatör kulüplerin başarılı olmaması için hiç bir neden yoktur.


Kararlılık ve sabır
Yeterki kararlı ve sabırlı olunsun.
Kararlılık ve sabır olduktan sonra gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.


YAZI: ÜMİT YILMAZ

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.