Perşembe, Mart 30, 2017

Spor meslek okulu mezunlarının feryadına kulak verin!

Türk sporunun çözülmesi gereken en temel sorunlarından birisi de beden eğitimi ve spor  meslek yüksekokullarını bitirip değerlendirilemeyen meslek mezunlarının  sorunlarıdır. Ülkemizde pek çok üniversite bünyesinde eğitim veren spor meslek okulları her yıl binlerce mezun vermesine rağmen maalesef mezun olan bu arkadaşlarımızın çok az bir kısmı beden eğitimi öğretmeni olarak değerlendirilmekte; sayıları onbinleri bulan meslek mezunları kendilerine büyük oranda gereksinim duyulmasına rağmen yeterince  değerlendirilememektedir.


Son yıllarda düşünce anlamında oldukça etkili söylemlerde bulunan Türk sporunda bu söylemlerin pek çoğunun halen uygulamaya geçmemesinin en temel nedenlerinden birisi kesinlikle elimizde bulunan potansiyelin farkında olamadığımız gerçeğidir.Bu arkadaşlarımızın Türk sporuna ve gençliğine büyük katkı sunacağını belirtmek istiyorum.Bu potansiyelin nasıl ve ne şekilde  olursa olsun mutlak surette değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Okullarını başarıyla bitirip mezun olan  bazı  arkadaşlarımız hayatlarına devam etmek için aldıkları eğitimle alakasız işlerde çalışırken,bazı arkadaşlarımızda ellerinde yapabilecekleri bir iş yada meslek olmadığı için ya işsiz dolaşıyorlar ya da kahvehane köşelerinde vakit öldürüyorlar. Türkiye gibi sportif anlamda bir türlü çıtayı yükseltmeyi başaramamış devşirme sporcularla başarı ve madalya arayan bir ülkede bu arkadaşlarımızın vereceği sportif eğitimle büyük bir boşluğu dolduracağını ve Türk sporunun çıtasını bir kaç kademe yükselteceğini  düşünüyorum. Spor üzerine eğitim almış bu arkadaşlarımızın özellikle federasyonların kendi bünyelerinde bulunan alt yapı komitelerinde yapacakları çalışmalarla Türk sporuna çok büyük katkı sağlayacağından eminim.


Sporcu yetiştirilmesinin son derece  zorlu ve meşakkatli bir iş olduğu ülkemizde, bu işi en iyi şekilde yapabilecek antrenör vasfına sahip spor meslek yüksek okulu mezunu arkadaşlarımızın , bildikleri işi yapacak olanak  bulamaması Türk sporunun kanayan en büyük yaralarından birisidir.Belki bizler yazı yazarak elimizden geldiği kadar bu arkadaşlarımızın sorunlarını dile getireceğiz, arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu haykıracağız ama bu yazıyı okuyacak ya da bu yazı hakkında bilgisi olacak yetkili kişiler ne yapacak merak etmiyor değilim doğrusu.


Gönül isterdi ki bu arkadaşlarımızın tamamı başta  ülkemizde en popüler spor olan futbol olmak üzere tüm federasyonların bünyelerinde antrenör olarak görev yapsınlar. Hem sevdikleri en iyi  bildikleri  işi yapsınlar, hem hayatlarını idame ettirsinler, hem de ülkemiz için çok önemli olan alt yapı organizasyonuna katkı sağlayıp  Türk sporuna yeni yetenekler kazandırsınlar.Bu arkadaşlarımızın tamamının muhakkak ki değerlendirilmesi zor olabilir ama federasyonların oluşturacağı kaynaklarla ve sponsor destekleriyle bu sorunun çözümlenebileceğini ve bu arkadaşlarımızın hak ettikleri değeri geç olsa da kazanabileceklerine inanıyorum. Bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini düşünüyorum.


Bu konudaki şahsi önerim; özellikle amatör kulüplerde idari yapı, organizasyon ve kişisel gelişim anlamında çok büyük bir açığın olduğu Türk sporunda , meslek yüksek okulu mezunu bu arkadaşlarımızın maaş, sigorta, eğitim ve gerekli techizat masrafları federasyonlar ve kulüplerin bağlı bulundukları il yada ilçe belediyeleri tarafından karşılanmak  ve idari anlamda bu kurumlara bağlı olmak suretiyle, kısa dönemde 3 yıl uzun dönemde ise en az 10 yıl süreyle istihdam edilmesi önerisidir.Bu uygulanacak proje sayesinde Türk sporuna amatör  olarak hizmet eden  kulüplerimiz dolaylı da olsa istihdam sağlayacak kulüpler idari ve sportif anlamda büyük bir atılım yapacaktır. Ayrıca çok daha bilinçli, çok daha nitelikli sporcular  yetiştirilecektir.


Ülkemizde her 10 çocuktan 8'inin spor yapamadığı gerçeğini de göz önüne aldığımızda bunun tıpkı sağlık,eğitim,güvenlik gibi devletin çözmesi gereken bir sorun olduğunu düşünüyorum.Bu konuda  gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını temenni ediyorum.Saygılarımla.


Yazı: Ümit Yılmaz

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.