Çarşamba, Mayıs 14, 2014

Spor ve sağlık

Spor sağlık için yapılır ve sağlıklı insanlar yapar, bu dünyanın her yerinde böyledir. Çeşitli organizasyonlar tertiplenir spor müsabakaları düzenlenir ve insanlar spor yapmaya teşvik edilir.



 


Anneler, babalar çocuklarının spor yaparak sağlıklı bir ömür sürebilmeleri için gitmiş oldukları spor kulüplerinin sağlığa uygun, temiz, sağlıklı olmalarını bekler. Bilhassa soyunma odalarının havalandırmaları banyo ve tuvaletlerin insan sağlığına uygun olması sporculara hizmet etmeleri için hazırlanmalarını isterler.


Dün futbol sahalarımız toprak idi. Bir yağmur yağdığında sahanın ebatlarını belirleyen çizgiler kaybolur anında kireç ile yağmura bakılmaksızın tekrar kaybolan çizgiler çizilirdi. Bugün suni çimlerin çizgileri siyah boncuklardan görülmez olsa bile belki temizleyen birkaç stat görevlisi vardır ama çoğunluk buna aldırmıyor bile. Halı saha olarak adlandırılan stat zeminlerinde kalkan halılar öylece kullanılarak sporcu sağlığı için tehlikeler yaratmaya devam ediyor. Tedbiri kimler alacak merak konusudur.
Soyunma odaları insan sağlığı için ne kadar sağlıklı, temiz ve bakımlı? Hele o tuvaletler, duşların durumu içler acısı olmaya devam ederken nasıl sağlıklı nesil yetişecek? Federasyon yetkililerinin, hakemlerin saha komiserlerinin raporları hiç mi değerlendirilmeye alınmıyor?


Bazı statlarda hakemlerin soyunma odalarında su yok, su olmayınca demek ki tuvalet de yok. Zaten bu iki mutlak olması gereken ihtiyaçlar olmadı mı duşa da gerek kalmıyor. Tuvaletlerin bakımsızlığından insanın burnunun direğini kırmakta olan kokular koridorlara taşarken sporcuların soyunma odalarında nasıl durabilecekleri merak konusudur.


Susuz tuvaletlerin, akmayan duşların, sağlıksız soyunma odalarının sporcular için nasıl bir bulaşıcı hastalık tehlikesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Sihirli su diye sakatlanan sporcuya giderken elinde su bulunan kişiye (Kişiye diyorum çünkü sahalarımız sağlık elemanı görmek mucize) Şifalı su diye takılanlar gerçeği göremeyenlerin olduğu bir dünyada yaşamaktayız.


Amatör federasyonlarının yapamadığını şimdi SAĞLIK BAKANLIĞI yapmalı ve spor sahalarının, salonlarının sağlık yönünden teftişini yaparak gerekli önlemleri almalıdır, yoksa her gün dahada kötüye gitmekte olan sağlık sorunu sporda yaygın hastalığa sebep olacak düzeye gelecektir. Bir spor sezonu bitiyor önümüzdeki yeni sezona sağlıklı tesislerde spor yapabilmek ümidiyle görevlileri göreve davet ediyoruz.


YAZI: ORHAN BUDAK

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 3 Mayıs 2024 Cuma Sonuçları

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...