Çarşamba, Ocak 29, 2014

İstanbul Hakemleri antrenman sahası bulamıyor

Üsküdar Burhan Felek Spor Kompleksinde 2 ay önce başlayan inşaat çalışmaları nedeniyle bu tesisi kullanamayan Hakemler antrenman yapacak saha bulamıyorlar.



Hakemlerin futbol oyunun en önemli parçaların birisi olduğu göz önüne alındığında Hakem antrenmanları da önemi daha çok önem taşıyor. Hakemlerin de futbolcular gibi enerjik olması ve mevcut form durumlarını muhafaza edebilmesi için ve ayrıca maçlarda mümkün olan en iyi pozisyonda en uygun kararı alabilmek özel antrenmanlar yapmaları gerekiyor. Ancak İstanbul’da Hakemlerin antrenman yapacak tesis bulması gitgide zorlaşıyor.


 


Son olarak Merkezefendi…
İstanbul’da Üst Klasman Hakem, Ulusal Hakem, Bölgesel Hakem ve Yardımcı Hakemleri uzun yılladır antrenmanlarını Üsküdar Burhan Felek Spor Kompleksinde yapıyorlardı. Anadolu Yakası İl Hakemleri de yine aynı tesiste çalışırken, Avrupa Yakası İl Hakemleri, ilk olarak antrenmanlarını şimdi başka bir tesis haline gelen Eyüp Silahtar sahalarında yapmaya başlamışlar, ardından Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadına geçmişler, Bakırköy Belediye sahasında da uzun bir süre çalıştıktan sonra Zeytinburnu Merkezefendi Stadını kullanmaya başlamışlardı.


 


Salı günü antrenman yapmak zor
Ancak Zeytinburnu Merkezefendi Stadında ilçenin amatör takımlarının da antrenman yapması nedeniyle Hakem antrenmanları Perşembe günü bu tesiste yapılırken, Salı günleri ise Hakemler bu tesisi program yoğunluğundan dolayı kullanamamaktalar. Burada başka bir sorun daha var, 19’da başlaması gereken antrenman, sahanın boşalmaması nedeniyle 15-20 dakika gecikmeli başlıyor. Bir de işin başka boyutu var, Hakemlerden önce antrenman yapan takımların elbette birisinin maçını bir önceki hafta ya da daha önce yöneten Hakemler de orada oluyor. Sorun olabilir. Hakemlerin, maçlarda sorun yaşadıkları futbolcularla mümkün mertebe kısa zamanda aynı ortamda bulunmaması gerekir.


 


Sarıyer’den, Avcılar’a giden Hakem var
Anadolu Yakası İl Hakemleri şu anda Yeni Sahra Stadını antrenman için kullanıyorlar lakin Avrupa Yakası İl Hakemlerine saha bulmak çok zorlaştı. Hakemler geçtiğimiz hafta saha sorunu nedeniyle (koşular olması da etken) antrenman yapmazken, dünkü antrenmanları yine tesis yokluğundan dolayı TFF’nin Beylerbeyindeki halı sahasında yapmak durumunda kaldılar. HİF Hakemleri ise Avcılar Belediyesi Firüzköy Stadını kullanmak zorunda kaldılar. Sarıyer’de oturan bir Hakemin antrenman için İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna gitmesi de işin başka bir boyutu. İl Hakem Kurulu, yaptığı bir açıklama ile HİF Hakemlerin antrenmanlarının bundan böyle Avcılar Turgut Özal Stadında yapılacağını duyurdu.


 


Son dönemlerde sakatlanan Hakemler fazlalaştı
Bana göre Hakemlikte önemli eksikler var. Amatör bir futbolcu haftada 2 ya da 3 çalışma yapıyor, bu durum takıma göre değişiyor, 5 gün yapan da var. Tesis yokluğundan 1 gün yapan da… Ancak Hakemlerin durumu farklı. Bir futbolcu bir sezonda 20 maç yapıyorsa en az 40 antrenman yapıyor. Sezon öncesiyle bu sayı 100’lere ulaşır. Hakemler de maksimum düzeyde antrenman yapmalı ki futbolcu ile eşit düzeyde koşabilsin. Hakemlikte eğitimlerin geneli teorik oluyor. Hakem Derneğinde haftada 1 gün, 1 saat süresince ekranda anlatılan bir uygulama katiyen yeterli olmaz. Üst düzey Hakemler hem teorik hem de pratik olarak yeterli sayıda eğitim alıyor ancak Amatör Hakemlerin böyle bir şansı maalesef yok. Ayrıca Üst Klasman Hakemlerinin polar saatleri var. Saati yeteri kadar doldurup ilgili kişiye vermeleri yetiyor. İsteyen Hakem, varsa şayet, köpeğinin beline takar saati ‘koştum’ der. Zaten son zamanlarda çok fazla Hakem sakatlığına şahit oluyoruz.


 


Dünyanın en yetkili ve en zor mesleği
Hakemlik zor meslek. Dünyanın belki en yetkili ancak en meşakkatli mesleği. Hakemliğin itibarı da maalesef artacağına geri gidiyor. Son dönemlerde gelen Hakem’e sallıyor vuruyor giden Hakeme vuruyor! Hakem suçlamak bir nev’i kendini kurtarmanın çözümü olmaya başladı. Hakemin suçlanmaması için bütün takımların şampiyon olması gerek.


 


Beylerbeyi Tesisi çözüm olmaz
Öte yandan dün TFF’nin Beylerbeyi Tesisindeki halı sahada antrenman yapan Klasman Hakemleri soyunma odası bulamayınca pek çoğu dışarıda terli bir şekilde kıyafetlerini değiştirdiler. Sadece küçük bir yerde (WC) 15-20 kadar Hakem soyunabildi geri kalanı ise açıkta kaldı. Ayrıca antrenman sonunda ne bir imza toplandı ne de parmak izi sistemi okutulmadı. Bu şu anlama geliyor: antrenmana kimin geldiği kimin gelmediği anlaşılmadı. Ayrıca antrenmanı izlemeye gelen TFF İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu Hakemlerin çalışması yarım saat kadar izleyip ayrıldı. Bölgesel Kurul Üyesi Adil Uçankan antrenmanda bulunurken İl Hakem Kurulundan ise Murat Oksay’ın haricinde kimselerin olmaması da dikkatlerden kaçmadı. Dün akşam çalışmayı takip ederken telefonda konuştuğu bir kişiye ‘size Boğaz’ın dibin yer ayarladım daha ne yapayım?’ diyen Sayın Ekşioğlu’na buradan sesleniyorum; İstanbul Futbolunun patronu madem sizsiniz, bu sorunu çözmek de yine size düşüyor. Hakemlerin soyunma odaları temiz, eşyalarını rahatça geride bırakacağı, çalışma sonunda duş imkanı olan bir tesise ihtiyaçları var. Buna hakları da var.


 


YAZI: ALİ KEMAL DEMİR

2 yorum:

ADİL HAKEM dedi ki...

Gerçekten önemli konuyu kaleme almışsınız kutluyorum sizi. Bu kanayan bir yara İstanbul hakemleri için. Trilyonların döndüğü bir ortamda maç yönet sonra gel yakışmayacak yerlerde kıyafet değiştir, açıkta kal hasta ol vs vs vs bu konu çok önemli İstanbul hakemleri antrenman yapacak yer bulamıyor bu çok vahim. Umarım yetkililer bu duruma bir an evvel çare bulurlar fakat ben hiç sanmıyorum sezon böyle gider gibi.

erol dedi ki...

Eyüp stadı merkezi ve her iki yakadan gelecek olan Hakem arkadaşlara kolaylık sağlaması açısından tercih edilmeli ve yetkililer ile bunun sonlandırılması yapılmalıdır.

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...