Cuma, Eylül 20, 2013

Başarmasını bilen bir insan: Celal Boz

Bir söz vardır, ‘kimileri geldiğinde mutluluk getirir, kimileri de gittiğinde…’ Gittiği her yere mutluluk götüren bir Hakem Hocası olan Celal Boz 25 yıldır Türk futboluna hizmet ediyor.



Türkiye Futbol Federasyonu, Hakem Gözlemcisini ‘Hakemin performansını değerlendiren kişi olmakla birlikte, aynı zamanda Hakemin eğitmeni ve rehberidir’ diye tabir etmektedir. Celal Boz Hocamız da tam anlamıyla bu tarife uyan ve her maçına ayrı bir heyecan ile giden örnek bir kişidir.


IMG_5774 
İyi bir Hakem, başarılı bir eğitmendi
Celal Boz Hocamızı ilk tanıdığımda 1990’lı yılların hemen başıydı. Yönettiği maçlarda genç Hakemlerden daha fazla koşar, eski bir futbolcu olduğu için faullerde kolay kolay hata yapmaz, futbolculara ve diğer ilgililere değer verir, özenle kurduğu cümleler ve mükemmel diyalogları sayesinde de maçları çok kolay bir şekilde yönetirdi. Hakemliğinin son yıllarına doğru kendi isteği ile -Hakem gitmediği için birçok maçın oynanmadığı- Çatalca-Silivri bölgelerinde başarılı ile maç yöneten ve birçok genç Hakemin yetişmesine vesile olan Celal Boz, Hakem camiasının en sevilen ve saygı duyulan mensuplarından birisidir.


 


Son derece iyi vasıflara sahip bir kişi
Celal Boz Hocamız, 1960 Sivas doğumlu. İETT’den 6 yıl önce emekli oldu. Tam 17 sene ara vermeden Hakemlik yapan Celal Boz son 7 yıldır da Hakem Gözlemciliği görevini sürdürüyor. Celal Boz, sosyal yönünün çok kuvvetli olmasının haricinde, toplumsal olaylara duyarlı, samimi, dürüst, yardımsever ve oldukça hoş görülü bir insandır.


 


Hakemlerin dostudur
Celal Boz’un Hakem Gözlemcisi olarak gittiği maçlarda Hakemler hep rahat olurlar. Çünkü Celal Boz, hiçbir zaman Hakemi sıkmaz, maç yönetirken hata yapsalar da asla devre arasında soyunma odasına girip, Hakeme uyarıda bulunmaz ve maç sonunda uygun bir ortamda konuşmayı tercih eder. Hakemlerle her zaman arkadaş gibi olmuştur ve sürekli olarak Hakemlerin gelişmesine katkı sağlamak ister. Celal Boz, Gözlemci olarak gittiği maçlarda yetenekli bir Hakem görürse, o’nun yeteneklerini geliştirmesine mutlaka yardım eder. Bazen de görevli olmadığı halde takip ettiği Hakemin bir maçına habersizce gider, Hakeme asla görünmez ve Hakemin gelişmesini takip eder.


 


Yönetici kimliği saha dışına da taşıdı
Hakemlik yıllarında insani yönünün kuvvetli olması ve yönetici kimliğini sahaya iyi yansıtması nedeniyle her kesim tarafından saygı duyulan Celal Boz, birçok Sivil Toplum Kuruluşunda da Yönetici olarak görev yapıyor. Bunlardan bazıları, Sivas Merkez ve Çevre Köyler Dernek Başkanlığı ve Alibeyköy Binevler Kooperatifi Başkanlığı’dır. Celal Boz bunların haricinde geçmiş yıllarda Sendikacılık ve yine Sendika’da iş yeri temsilciliği gibi görevleri de başarıyla sürdürmüş bir isimdir.


 


Öğrenmeye meraklıdır, gelişmeleri takip eder
Kendisini sürekli yenileyen, görevi ile ilgili tüm bilgileri eksiksiz olarak öğrenmeye gayret eden, gelişmeleri yakında takip eden ve talimatları her zaman gözden geçiren Celal Boz ile geçtiğimiz hafta sonu Bayrampaşa Belediyesi Kocatepe Stadında karşılaştım. Bu maçta, Celal Boz’un teknolojiden de faydalandığını gördüm. Elinde küçük ve taşınabilir bir bilgisayar olan İpad ile maçtaki her anı kayıt altına alan ve gerektiğinde, gerektiği yerde kullanan, Hakeme ve Yardımcı Hakemlere yardım etme ve maç raporunda kendisine lazım olabilecek tüm bilgileri toplama amacıyla tüm maçlara bu cihaz ile giden Celal Boz’un bütün çabası genç Hakemlerin yetişmesi ve Futbol Hakem camiasının daha da itibar kazanmasıdır.


 


Başarılı bir insandır
Sonuç olarak başarı, başarmasını bilenindir. Başarı her zaman şartları zorlayıp mücadele eden insanlarındır. Başarılı insanların hayatını incelediğimizde, uzun yıllar süren zorlu ve yorucu çalışmaları sonucunda başarılı olduklarını görürüz. İnsanlar adeta bir elmas gibidir. İnsanlara da tıpkı elmaslar gibi değer biçilir. Bugün Celal Boz Hocamızı anlattık, ilerleyen günlerde futbola emek harcayan bir başka Gözlemciyi ya da bir Saha Komiserini veya eski bir futbolcu anlatacağım. Hayatını amatör futbola adamış bir Antrenörün hikayesini de ilerleyen günlerde anlatacağım. Bu vesile ile yeni Hakemlerin yetişmesi için kısıtlı imkanlarla çok büyük işler başaran tüm futbol Hakem Gözlemlerine futbola verdikleri değerden ötürü teşekkür ederim.


 


YAZI: ALİ KEMAL DEMİR

Hiç yorum yok:

Şile Yıldızspor nefes aldı

Bölgesel Amatör Lig 1. Grup'ta Şile Yıldızspor deplasmanda, düşmesi kesinleşen Vefa Spor Kulübü'nü 1-0 yenerek bitime 3 hafta kala d...