Pazartesi, Nisan 22, 2013

İASKF medyayla buluştu

İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu İstinye'de bulunan Amatörler Evinde medya organlarının temsilcilerini ağırladı. İstanbul'un değişik ilçelerinden gelen yerel medya temsilcilerinin ilgi gösterdiği değerlendirme toplantısında İASKF'nin çalışmaları, projeleri hakkında açıklamalar yapılırken, toplantının ardından medya temsilcilerinden gelen sorular Yönetim Kurulu üyelerince cevaplandırıldı. Toplantı öncesinde Amatörler Evinin teras katında bir yemek verildi.



TFF Yönetim Kurulu Üyesi TASKK ve İASKF Başkanı Ali Düşmez ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda özellikle 2 konuda açıklamalarda bulunurken bu iki konunun da oldukça büyük anlamlar ifade ettiğini belirtti. Bu konulardan ilki geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı ile Spor Bakanlığı arasında gerçekleşen protokolün ardından 2 milyondan fazla amatör sporcunun Sağlık Bakanlığının güvencesinde sağlık kurumlarından yararlanma hakları ve özel bir firmanın Part-Time şeklinde çalıştırılmak üzere Amatör sporcuları bünyesine dahil etme düşüncesi idi.


İstinye’de bulunan Orhan Saka Amatörler Evindeki basın bilgilendirme toplantısında İASKF Başkanı Ali Düşmez dışında, Genel Başkan Vekili Fikret Sivri, Genel Sekreter  Ali Tanrıyaşükür,Başkan Yardımcıları Hasan Cevahir, Hasan Cevahiroğlu, Ahmet Karaman, As Başkan Cemalettin İnanç, Genel Sekreter Yardımcısı ve BİSK Başkanı Asım Özdemir ve Medya Sorumlusu Necdet Bakır katıldı.


Bilgilendirme toplantısında ilk sözü Ali Düşmez alırken, yerel medya temsilcilerinin Amatör Spor Kulüpleri dünyası için vazgeçilmez bir konumda olduklarını söyledi. İASKF Yönetim Kuruluna seçilmeden önce birtakım sözler verdiklerini belirten Düşmez, bunların birçoğunun gerçekleştiğini hatta kısa zamanda gerçekleşeceklerini ummadıkları projelerin bile hayata geçirilmesinin gerek kendisi gerekse de çalışma arkadaşlarını memnun ettiğini , çalışma şevklerini daha da arttırdığını söyledi. “İlk önce içinde bulunduğumuz binanın yani Amatörler Evinin bu kadar modern bir hale getirilebileceğini bizlerde projemizde varken, hayal bile edemezdik. Amatör Dünyası için nezih, kullanışlı, medya temsilcilerinin de gelip çalışma yapabilecekleri bir imkan yarattık. Genel Kurulda vediğimiz sözlerde yapmak istediklerimizi ve yapmaya gayret edeceklerimizi söylemiştik. Bugün geline noktada 'Kaf dağının ardından gördüğümüz' projeleri hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz” diye konuştu.


Sağlık ile sporcu sağlığı ile düşündükleri projelerinin geçtiğimiz günlerde Spor ve Sağlık Bakanlıkları arasında yapılan protokolle şekillendiğini söyleyen TASKK ve İASKF Başkanı Ali Düşmez, “ Bakınız bizlerde amatör sahalarda ter kıttık, sağlık ile ilgili problemleri her zaman, özellikle soğuk ve ağır kış şartları altında yaşanan rahatsızlıklar nedeni ile zatürre hastalığına yakalan pek çok arkadaşımız var. Antrenörler bir şey olmaz çık oyna dereler ancak sonrasında ağır rahatsızlıklar başlar. Yaptığımız araştırmalarda sahada oluşan sakatlıklardan doğan sıkıntıları genel manada yüzde bir buçuk gibi bir orana sahip olmasına karşın sonrasında takip eden süreçte daha sonra çıkan belirtiler nedeni ile hastanelere yüzde 14 gibi bir başvuru söz konusu. Her iki bakanlık arasında gerçekleşen protokol ile artık işin sağlık kuruluşları nezdinde tedavi süreci için bir ödeme söz konusu olmayacak. Sporcu kardeşimiz bu tür sakatlıklar, problemler yaşadığında gidecek Sağlık Bakanlığı kurumuna tedavisini yaptıracak. Yıl sonunda Spor Bakanlığımız kendilerine düşen cüzi payı Sağlık Bakanlığına aktaracak. Bu iş Bakanlar Kurulunda imzaya kaldı, ardından Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe girecek. Bu işi sadece İstanbul’dan ibaret saymamak lazım, düşünün ki 18 yaşına kadar ailelerin çocuklarına sağladığı ve 18 yaşından sonrada eğitim süreçleri devam ederse hakkın da kullanılacağı bir durum vardı. Sporcu çocuklarımız, gençlerimiz ailelerinin Sosyal Güvenliğe tabi olma hakkından yararlanabilmekte idi. Fakat Güneydoğu ve Doğu Anadolu gibi bölgelerde ailelerin kendilerinin sosyal güvenlikleri yok ki sporcu çocuklarının olsun. Bu sebeple orada da lisansını alan sağlık problemi yaşayan kardeşimiz gidip tedavisini olacak. Bu bir devrim niteliğinde bir olay. Bunu uzun çalışmalar, çabalar sonunda gerçekleştirdik, yeni  Sağlık Bakanımızın meseleye ilgi göstermesi ile hallettik” dedi.


AMATÖR SPORCULARA İŞ İMKANI SAĞLANDI


TASKK ve İASKF Başkanı Ali Düşmez gerçekleştirdikleri bir başka projeyi  Yellow-Mile adlı Firmanın Çağrı Merkezi ile yaptıklarını söylerken, “Amatör sporlar ile uğraşan gençlerimiz için en büyük sıkıntılardan birisi yeri gelince yaşadıkları iş mi spor mu? Tercihi idi. Bu konuda ciddi bir adım attık. Pek çok gencimizi bu sayede hem yapmakta oldukları spora devam edebilecek hem de belli süreyi kapsayan Part-Tıme çalışma durumu ile maddi açıdan kazanç sağlayabilecek.  Bu projemiz hayata geçmesi karşın maalesef şu ana kadar geçen sürede beklenen başvuru sayısı olmadı. Bunu sizler medya organları olarak daha da bilgilendirici olarak aktarırsanız belli bir seviyeye taşınabilir. Anlaşma yaptığımız firmanın İstanbul’u değişik bölgelerinde bulunan merkezlerinde spor antrenman programları göre ayarlanabilecek esneklikte bir çalışma söz konusu olacak. Bu arada hem spor yaparken hem asgari ücret, yemek, yol hakkının yanında Sosyal Güvenlik kapsamına da girmiş olacaklar. Kulüplerimizin futbolcularına verecek paraları yok iken bu projeye ilgi gösterilmesi gerekli kanaatindeyim” şeklinde konuştu.


KAVRAM EĞİTİM KURUMUNDAN SPOCULARA BURSLU KATKI


Ali Düşmez’in bilgilendirme toplantısında açıklamada bulunduğu bir diğer konu ise eğitim ile ilgili idi. Amatör sporcuların Üniversite bazında bu güne değin tercihlerinde ana merkezin Üniversitelerin Beden Eğitimi Yüksek Okulları (BESYO)olduğunu bildiklerini söyleyen Düşmez, “Ancak sporculuğun yanında geleceğe dönük mesleki bir süreç de yaşanmalı. Besyo Mezunlarının eğitim dönemlerinin tamamlanmasının ardından iş bulabilme imkanları sınırlı olmakta. Bu sebeple sporcu gençlerimiz için bir başka kapı aralanmalı idi. Biz Kavram Dershaneleri-Eğitim Kurumu ile bir anlaşma yaptık. Bu sayede Üniversite tercihlerinde burasını tercih eden sporcu öğrencilerimiz yüzde 50 bursla kabul edilecek. Hatta başarı çıtalarına göre bunun yüzde yetmiş beş hatta yüzde yüz bile olması söz konusu. Kavram Dersanelerine bağlı 13  Yüksek Okul bulunmakta, değişik tercih seçenekleri söz konusu olabilecek. Ben de amatör sahalarda mücadele ederken bir taraftan Üniversite eğitimimi tamamlayıp bir meslek sahibi de oldum. Bu sebeple sporcu gençlerimiz yaratılan bu imkanın çok anlamlı, onların geleceklerini şekillendirecek derecede önemli olduğunu düşünmekteyiz” dedi.


Düşmez konuşmasının diğer bölümlerinde kafalarındaki diğer projelere odaklanmak istediklerini ancak yaşanan bazı sıkıntıların bunların önüne geçmeye başladığından dert yanarken, "Ceza, saha kapatma, itirazlarla uğraşmak istenmiyoruz, çünkü yapacak daha çok işimiz var. Bu konuda katı kuralların uygulanmasını gerek yönetim kurulunda bulunduğumu TFF’de gerekse de burada hatırlatmak istiyorum. Bu sıkıntılar olduğunda kesinlikle esnek davranma niyetimiz yok, her şey kitaba bağlı kalınarak alınacak kararlarla yürütülmeli. Kavga çıkaranları Emniyet güçleri alıp götürsün, bu konuda 8-10 kulübün sıkıntı yarattığını söylemek isterim. Tribünlerindeki sıkıntı yaratan 8-10 ya da 20-30 kişi nedeni ile cezalar verildiğinde artık kapımız incirim için çalınmasın istiyoruz. Bakınız bizler kulüpler için o kadar yoğu bir çalışma süreci yaşarken bunlarla uğraşmak niyetinde değiliz. Önümüzdeki dönem ciddi bir malzeme yardımlarımız olacak. Bazı sahalar ki bizim uhdemizde olup sportif anlamda geniş kapsamlı kullanmak istiyoruz” diye konuştu.


Göreve geldiğimiz günden beri bir kilit-yumak misali çalışma sergiledik, çok keyif aldığımız hizmetlerde bulunduk, çalışma gerçekleştirdik. Ben Başkan olarak bunun mutluluğunu her zaman yaşadım. Hizmetlerimizi engellemek, baltalamak, değişik yerlere çekenler olacak hatta olmakta. Yaptıklarımızı bazı insanlar bilemese de Cenab-ı Hak bilmekte. Arkadaşlarım ve ben bu toplumun hizmetindeyiz. Amatör spora ilginin azalmaya başladığı günümüzde siz medya temsilcilerinin önemli görevleri olduğunu biliyoruz. Yaptığınız haberler ile kulüplerin faaliyetlerinden bilgi aktarmanın dışında, onlar arasında tatlı bir rekabetin de oluşmasına vesile olmaktasınız. 2-3 aydır medya mensupları ile bilgilendirme toplantısı yapmayı düşünmekte idik, bugün gerçekleştirdiğimiz sizleri aramızda görebildiğimiz için mutluyuz” diye konuşan TASKK ve İASKF Başkanı Ali Düşmez başka bir programı nedeni ile toplantıdan ayrılırken diğer bölüm İASKF  Medya Sorumlusu Necdet Bakır’ın yönetiminde devam etti.


Programın soru-cevap bölümünde ilk soruyu ER-HA / Haber 1908/Yerel Futbol adına Talip Ercan yöneltti.


İASKF her ne kadar Amatör Spor Kulüplerini içeren bir yapıda iken sadece futbola odaklanmış bir görüntü var, diğer spor branşları ile ilgili bir çalışmanız var mı? İkinci olarak Sağlık Bakanlığı ile Spor Bakanlığı arasında gerçekleşen protol sahadlarda eskiden olduğu gibi –Saha Doktorları- nı görmemize de vesile olabilecek mi?”


Soruyu cevaplandıran İASKF Başkan Yardımcılarından Ali Tanrıyaşükür, şu an için gerçekleşen protokolde bu konunun olmadığını ancak olmayacağı anlamına da gelmeyeceğini söylerken,” Biz meselenin ciddi bir boyut arz eden sakatlık sürelerindeki sorunların çözümüne yönelik bir adım atıldığını söyleyebiliriz.  Bahsettiğiniz konuda geçtiğimiz günlerde bir etkinlikte yan yana geldiğimiz, ve İASKF’yi ziyarette bulunan Sayın Valimizin de bir düşüncesi var. İlçe Kaymakamları ile bu konunda bir toplantı yapacaklarını ve ilçelerde bulunan özel sağlık kurumlarından katkı sunabilecekleri bir ortamın oluşabilmesi için görüş-alışverişinde bulunabileceklerini söyledi. Sahalarda gerçekleşecek sakatlık durumlarında ilk etapta yapılacak müdahaleler konusunda amatör spor kulüplerinde antrenörlük yapanların belli tecrübeleri var, ayağında kırıktan şüphe duyulan bir futbolcunun sağlık kurumuna aktarılma yönetimini az çok bilmekteler. Bu konuda eğitimin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çeşitli dönemlerde eğitimler verilmekte, bunlara kulüplerin geniş manada katılım sağlamasını bekliyoruz. Diğer sorunuza ise kulüplerin bakış açısı önemli, futbol takdir edersiniz ki en popüler spor dalı. Diğer branşlara yönelmek istediklerinde hem maddi, hem de tesis yönünde sıkıntıların yaşandığı gözlemlenmekte.”  diye konuştu. Program çeşitli soru cevap ve açıklamaların ardından sona erdi.


HABER: TALİP ERCAN
FOTOĞRAFLAR: ERHAN HARPUT 


[gallery link="file" order="DESC" columns="5"]

Hiç yorum yok:

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.